Connect with us

ACTUALITATE

Accident pe strada Moților. Femeie de 68 de ani, LOVITĂ de mașină. Aștepta la trecerea de pietoni

Publicat


Un accident rutier a avut loc marți pe strada Moților din Cluj-Napoca, iar o femeie de 68 de ani a fost lovită de o mașină.

Un șofer de 24 ani, din comuna Băișoara, care ar fi efectuat manevra de mers înapoi pe trotuar, a surprins și accidentat o femeie de 68 de ani, aflată în așteptare la trecerea pentru pietoni.

”În urma evenimentului, femeia a fost transportată la o unitate medicală în vederea acordării îngrijirilor de specialitate. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, a arătat IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Emil Boc răspunde criticilor privind spectacolul de Revelion: „Nu e o decizie care să mulțumească pe toată lumea”

Publicat

Primarul Clujului, Emil Boc, apără decizia administrației locale de a înlocui tradiționalele artificii de Revelion cu un spectacol modern de drone, lasere și lumini, care a împărțit opiniile clujenilor.

Primarul Emil Boc este de părere că acest tip de spectacol alternativ la jocurile de artificii, cum a fost cel de la Cluj-Napoca în noaptea de Revelion, aduce multiple beneficii mediului și animalelor. Orașul nostru se numără printre puținele metropole europene care a luat decizia renunțării la jocurile de artificii și înlocuirea lor cu alternative nepoluante.

„Am avut pentru prima dată în România un spectacol alternativ jocurilor de artificii, un spectacol de drone și lumini, care cred eu că a adus mulțumirea majorității clujenilor, prin faptul că am renunțat la bubuiturile care, pe de o parte, da, creau magie pe cer, dar pe de altă parte creau multe alte probleme. Am păstrat magia de a avea trecerea dintre ani marcată printr-un spectaculos joc de lasere, lumini și drone, o atmosferă plăcută. În același timp, am urmărit și să protejăm animalele de companie și animalele în general, să protejăm și mediul, pentru că, iată, tehnologia ne-a oferit această posibilitate. Suntem printre puținele orașe europene care fac acest lucru și mă bucur că la Cluj am avut o acceptanță publică să putem lua o asemenea decizie”, a declarat Emil Boc, la Ziua Live.

Boc promite consultări cu clujenii

Primarul a recunoscut că nu toți clujenii au fost încântați de această schimbare, iar pe viitor vor avea loc consultări cu clujenii pe această temă. Emil Boc a menționat că opțiunea pentru spectacolele de drone și lumini este doar la început, iar spectacolele se vor îmbunătăți cu timpul.

„Este adevărat acest lucru, am și spus că nu e o decizie care să mulțumească pe toată lumea, după cum nici o decizie cu erau focurile de artificii nu mulțumea pe toată lumea. Am spus că dacă putem să evoluăm în raport cu tehnologia secolului în care trăim, a vremurilor în care trăim și să păstrăm ceea ce avem nevoie, magia trecerii dintre ani pe cer, toți avem nevoie de un anumit moment magic, de un sentiment de bucurie, putem să îl marcăm cu focuri de artificii, așa cum se face de atâta amar de timp, sau putem să găsim soluții alternativă.

Majoritatea au fost în favoarea unei soluții alternative, nu toată lumea și va rămâne în continuare să discutăm cum vom face. Eu rămân în continuare la opinia că ar trebui să menținem opțiunea pentru spectacole alternative jocurilor de artificii, asta e părerea mea, dar asta nu înseamnă că nu ne vom consulta cu clujenii ce să facem pe viitor. Eu mențin această propunere, cu îmbunătățirea spectacolelor de drone, lasere, acum suntem doar în «epoca de piatră» a spectacolelor ce vizează dronele, laserele și jocurile de lumini”, a mai spus edilul.

Amintim că administrația locală a decis, în premieră în cadrul evenimentului de Revelion, să înlocuiască jocurile de artificii cu un spectacol cu drone, lasere și lumini.

Citește mai departe

EVENIMENT

OFICIAL. Românii vor călători fără vize în SUA. Vizită de până la 90 de zile în America

Publicat

vize

Ambasada României în Statele Unite ale Americii  anunță un eveniment de oficiere a intrării în programul Visa Waiver. Evenimentul se va desfășura vineri, la Washington. După acceptarea oficială a României în program, românii vor putea călători fără vize în SUA.

Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Ambasadei României în SUA.

„Eveniment de oficiere, la Washington, a intrării României în programul Visa Waiver. Secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas și Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, se întâlnesc vineri, 10 ianuarie a.c., pentru a consemna oficial aderarea României la programul american de scutire de vize. Întâlnirea va avea loc la sediul Departamentului pentru Securitate Internă, în Washington, D.C.”, a transmis Ambasada, citată de Mediafax.

Potrivit sursei citate „în cadrul evenimentului, reprezentantul guvernului american îl va informa oficial pe reprezentantul statului român cu privire la decizia autorităților SUA de admitere a României în programul Visa Waiver (VWP), comunicând totodată detaliile tehnice și data activării efective a noului regim de călătorie pentru cetățenii români.”

La evenimentul de vineri vor participa oficială români și americani.

„Oficialii celor două țări vor marca desemnarea României în programul de scutire de vize, trecând în revistă eforturile ambelor părți pentru aderarea țării noastre, precum și formele de cooperare privind îndeplinirea în continuare a cerințelor de reciprocitate și schimb de informații. La evenimentul din capitala Statelor Unite vor lua parte oficialii americani ai Departamentului pentru Securitate internă și Departamentului de Stat, precum şi reprezentanți ai Ambasadei României la Washington”, a mai transmis Ambasada română.

Câștigă turismul și afacerile

Decizia va impulsiona turismul și afacerile.

„Evenimentul de vineri este punctul culminant şi rezultatul final al anilor de muncă asiduă a oficialilor români și americani. Desemnarea României în programul american de scutire de vize este o recunoaștere importantă a intereselor noastre comune economice și de securitate.

România își consolidează astfel statutul de partener strategic al SUA, fiind prima țară din regiunea Mării Negre admisă în programul Visa Waiver. Vor exista beneficii importante – românii vor putea călători mai ușor, impulsionând astfel comerțul si investițiile, şi încurajând turismul şi contactele directe. Având in vedere cerințele stricte pe care le-a avut de îndeplinit, ca orice alt stat admis în program, Romania devine o țară mai sigură, care își coordonează mai strâns securitatea cu Statele Unite“ a declarat Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru.

Urmare a deciziei Guvernului federal al SUA, România devine astfel al 43-lea participant la programul american de scutire de vize. Conform informațiilor oficiale, la 27 noiembrie 2024, Departamentul de Stat al SUA a confirmat că România a înregistrat în anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024) o rată de refuz a vizelor de 2,61%, îndeplinind astfel unul dintre criteriile principale de acces în Programul Visa Waiver.

Rată mică de refuz

Pe lângă criteriul ratei de refuz, accesul României în programul Visa Waiver a presupus îndeplinirea unor criterii esențiale legate de securitatea documentelor de călătorie, realizarea schimbului de informații, implementarea unor măsuri concrete pentru combaterea terorismului şi a migrației ilegale.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, autoritățile române au numit în 2023 un coordonator național și au creat un comitet inter-instituțional pentru includerea țării noastre în programul SUA de scutire de vize. Totodată, îndeplinirea criteriilor tehnice a presupus încheierea unor acorduri, implementarea unor măsuri tehnice concrete, precum şi modificări legislative importante.

Programul Visa Waiver

Programul Visa Waiver este un parteneriat cuprinzător de securitate între Statele Unite și țările desemnate, care permite cetățenilor acestor state să călătorească în SUA fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri. Programul are o importantă componentă de combatere a terorismului și a infracționalității transfrontaliere, inclusiv a migrației ilegale, care necesită un schimb permanent de informații cu țările participante, sprijinind în același timp comerțul si călătoriile în scop turistic sau de afaceri.

Programul este administrat de Departamentul de Securitate Internă în colaborare cu Departamentul de Stat. Până în prezent, cetățenii a 42 de state pot călători în SUA în cadrul programului Visa Waiver. Cetățenii țărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în Statele Unite trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization – ESTA) înainte de a se deplasa in SUA și să îndeplinească o serie de cerințe de eligibilitate.

Prin aderarea la programul Visa Waiver, cetățenii români nu vor mai avea de susținut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puțin costisitoare și consumatoare de timp.

Autorizația de călătorie care înlocuiește vizele actuale este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA în acest interval, și poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile. Costul unei autorizații de călătorie este de 21 de dolari SUA, a precizat Ambasada României de la Washington.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Premieră la Cluj-Napoca: certificatele de căsătorie, emise și în format digital, din 2025. Emil Boc: Nu se mai pierde niciodată

Publicat

Primarul Emil Boc a anunțat o premieră pentru administrația locală: începând cu luna ianuarie, Primăria Cluj-Napoca eliberează certificate de căsătorie și în format digital.

Această premieră marchează un nou pas în procesul de digitalizare a serviciilor de stare civilă, un angajament ferm al Primăriei Cluj-Napoca, după ce anul trecut au fost emise primele certificate de naștere digitale.

„Din 4 ianuarie, am reluat căsătoriile în Parcul Central, am oficiat deja primele căsătorii din acest an și premiera absolută pe care o avem este că emitem acum certificatul de căsătorie și în format digital. Oamenii semnează pe un pad, în format digital și rămâne computerizat în baza de date. Nu se mai pierde niciodată un asemenea certificat, poate fi preluat oricând de către Primărie, când trebuie adăugat la un document pe care îl depui la primărie. Se digitalizează și acest sistem”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.

Se păstrează și certificatul în format fizic

Conform primarului, cuplurile căsătorite vor primi și o versiune imprimată a certificatului, semnată olograf, dar semnătura digitală asigură păstrarea documentului într-un sistem informatic integrat, lucru menit să simplifice accesul cetățenilor la acte oficiale și să reducă birocrația.

„Vei primi în continuare și un certificat în mână, cu semnătura olografă a primarului, dar semnezi și digital pentru ca acesta să existe într-o bază de date în registrele tradiționale pe care le avem. Acest certificat imprimat se completează în fața soților, în momentul căsătoriei”, a mai arătat Emil Boc.

Primul certificat de naștere electronic, eliberat anul trecut

Primăria Cluj-Napoca a eliberat, în mai 2024, primul certificat de naștere semnat digital. Printr-un proiect cu finanțare europeană, Serviciul Stare civilă din municipiul Cluj-Napoca permite întocmirea actelor de stare civilă: naștere, căsătorie și decese în format electronic, inclusiv emiterea certificatelor.

În timp, toate serviciile de stare civilă vor fi digitalizate, astfel încât interacțiunea cetățenilor cu primăria să fie cât mai eficientă.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Primul an fără cozi la depunerea cererilor de parcare la Primăria Cluj-Napoca. Soluția municipalității

Publicat

parcare

Soluția Primăriei Cluj-Napoca privind reglementarea modului de depunere a cererilor pentru parcare a dat roade, astfel că 2025 este primul an în care nu s-au mai înregistrat cozi la ghișeele instituției în prima zi lucrătoare.

Primăria clujeană anunțase încă de la sfârșitul anului trecut că s-au adoptat noi reguli pentru parcări, iar informația a fost postată și pe prima pagină a site-ului instituției.

”S-a modificat regulamentul de acordare a abonamentelor de parcare, prin urmare nu mai e necesar să se grăbească locuitorii municipiului pentru a depune cerere în prima zi din 2025 pentru a aglomera ghișeele de relații cu publicul.

Solicitările se pot depune oricând, pe tot parcursul anului atât online, cât și fizic și sunt valabile până la soluționare, nefiind necesară redepunerea anuală. Cererile depuse în anul 2024, care au primit răspuns că rămân în atenția Primăriei, rămân valabile până la soluționare, nemaifiind necesară depunerea unei noi cereri.

Prelungirea și achitarea abonamentelor pentru riverani se va efectua începând cu 8 ianuarie 2025 – online și din 13 ianuarie 2025 la ghișeele Primăriei.

Modificările Regulamentului pentru închirierea locurilor de parcare, garaje și copertine sunt prevăzute în HCL nr. 778/2024 și pot fi consultate aici: https://files.primariaclujnapoca.ro/2024/12/06/778.pdf”, arăta Primăria.

Au fost și câțiva neinformați

Miercuri dimineață nu era coadă la Centrul de Informații pentru Cetățeni de pe strada Moților, unde se preluau în fiecare an cererile pentru locurile de parcare.

Totuși, înainte de ora 8 au fost câțiva clujeni care s-au prezentat pentru a depune cererile sau pentru a plătit taxa de parcare care nu au aflat de anunțul primăriei și care au primit toate informațiile la fața locului și au plecat spre casele lor.

”În sfârșit s-a găsit o soluție să nu mai stea lumea la coadă cu noaptea în cap. Era chiar jenant ca în fiecare an, în prima zi lucrătoare, să stai la coadă la Primărie. Eu nu am internet, nu am aflat de anunțul primăriei și am venit până pe Moților, dar am primit toate informațiile și știu ce am ce făcut de aici înainte. Mă bucur că nu am mai stat la coadă”, a spus un bărbat pentru Cluj24.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate