Connect with us

EVENIMENT

ACCIDENT la Nicula. Conductă de gaz RUPTĂ

Publicat


Băiat arestat la Cluj pentru tâlhărie cu cuțitul

Un accident a avut loc, marți la prânz, în loc. Nicula, com. Fizeșul Gherlii din jud. Cluj. O conductă de gaz a fost ruptă în urma unui impact al unui autoturism.

Se efectuează cercetări la fața locului.

Vom reveni.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE Valentin Naumescu: Summit-ul NATO 75 și intrarea Occidentului în Era Războiului Lung

Publicat

Universitarul clujean Valentin Naumescu, profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB, prezintă un comentariu despre Summit-ul NATO de la Washington.

Pe scurt:

 1. Dincolo de doza de festivism inevitabil pentru un asemenea moment aniversar, și acela însă cumpătat și atent croit, după sobrietatea vremurilor, cine a urmărit cu atenție deciziile concrete și declarațiile finale ale Summit-ului NATO 75 de la Washington a putut înțelege că acestea marchează, poate fără strălucire dar cu luciditate, pregătirea solemnă și gravă a lumii occidentale pentru intrarea în Era Războiului Lung. Nu neapărat a descurajării teoretice și conceptuale, ca până acum, a unor principii enunțate frumos pe hârtie și atât, ci chiar a apărării efective a democrațiilor și ordinii politice post-1989, într-o lungă bătălie pentru schimbarea și reașezarea lumii pe alte baze, o bătălie concertată pe care au declanșat-o dușmanii libertății din Orient. NATO este la nivelul maxim de alertă.
 2. Este posibil ca descurajarea NATO să nu mai suficientă pentru Rusia, sau să nu mai fie credibilă, iar Occidentul trebuie să fie gata de luptă în câțiva ani, așa cum au alertat figuri importante ale conducerii politice și militare din statele aliate în ultimii doi ani. Numai atunci când Rusia va vedea că NATO este cu adevărat pregătită și dispusă să lupte pentru a apăra spațiul democratic euro-atlantic sau când va da cu capul de zid, va înceta agresiunea.
 3. Și nu e vorba numai despre Rusia. Europa nu mai poate fi separată de Orientul Mijlociu, Africa și bineînțeles Asia-Pacific în problematizarea securității. Orice breșă sau fisură deschisă undeva în zidul de apărare a democrațiilor se poate lărgi rapid, ducând la prăbușirea sistemului garanțiilor de securitate americane după principiului dominoului. Prezența liderilor politici din Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă, alături bineînțeles de reprezentarea politică a Ucrainei și Republicii Moldova arată că NATO privește problematica securității „la 360 de grade”, global.
 4. Summitul de la Washington a arătat că liderii Vestului sunt conștienți că începe o eră plină de amenințări complexe și de durată. Intrăm în era războiului unei generații (10-15-20 de ani, poate mai mult?), a unui război structural îndelungat, pe multiple dimensiuni, care nu se referă doar la invazia din Ucraina, nu doar la agresiunea rusească asupra Europei de Est, nu doar la Putin și Zelenski. Ci privește lumea în ansamblul ei, supremația și regulile din sistemul relațiilor internaționale viitoare precum și însăși supraviețuirea democrațiilor liberale. O încleștare care va dura mult. Nu „se termină până la Crăciun”.
 5. Deciziile NATO se referă la hotărârea apăsată și gravă a democrațiilor occidentale, de o solemnitate aproape premonitorie, luată în ceasul al 12-lea, de a înfrunta până la ultima consecință revizionismul promovat tot mai agresiv de regimurile totalitare orientale (Rusia, China, Coreea de Nord, Iran, cu tot cu „pionii” lor trădători din interiorul UE și NATO) și de a se pregăti cât mai bine pentru marea confruntare hibridă de reașezare a lumii în secolul al XXI-lea. Dar trebuie început cu primul pas, cu prima victorie (sau cel puțin evitare a înfrângerii), în Ucraina.
 6. Sunt voci care spun că Summit-ul de la Washington nu este relevant pentru viitor, din perspectiva unei posibile reveniri a lui Donald Trump la alegerile din 5 noiembrie și a unei eventuale ruperi a relațiilor transatlantice. Aș crede mai degrabă că strategiile și deciziile încorporate acum vor rămâne valabile și în mandatul prezidențial american viitor, poate cu unele amendamente și condiționări suplimentare. Prin legătura pe care NATO o acceptă cu securitatea globală și prin referirile la amenințările expansiunii Chinei sau ale alianței strategice Rusia-China (punctul 4 al Declarației), este posibil ca inclusiv Donald Trump să fie de acord că NATO poate deveni instrument util și pentru interesele strategice ale SUA, nu doar pentru europeni. Pentru prima dată, China este vizibil enervată de concluziile Summit-ului NATO, semn că au înțeles foarte bine despre ce este vorba.
 7. Occidentul nu va preda pur și simplu cheile puterii dictaturilor orientale, fără luptă, pe motivul că „gata, ne temem de amenințarea nucleară a dictatorilor și nu mai e nimic de făcut, le cerem pacea și mila”, că nimeni în Vest nu mai vrea să lupte pentru nimic și doar să se bucure tâmp și „pacifist” de X (Twitter), Tik-Tok și facilitățile vieții moderne, acceptând condițiile umilitoare ale agresorilor. Impresia lașității și vulnerabilității este exact cea pe care mizează dictatorii care vor să demoleze ordinea occidentală liberală, bazată pe dreptul internațional.
 8. Da, la baza acestor decizii ale NATO se află într-adevăr Războiul lui Putin împotriva Occidentului, început prin invazia din august 2008 a Rusiei în Georgia, extins prin anexarea Crimeii și războiul separatist rusesc din Donbas în 2014 și agravat la cote paroxistice după invadarea pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. O lungă serie de summit-uri NATO, începând cu cel din septembrie 2014 din Țara Galilor, realizează această pivotare spre Flancul Estic. Dar nu este doar atât, nu e doar Europa de Est în această discuție globală.
 9. Formarea axei revizioniste Rusia-China-Iran-Coreea de Nord și amenințarea democrațiilor limitrofe, din zonele de periferie geopolitică (Europa de Est, Taiwan, Israel, Coreea de Sud) necesită un răspuns mai amplu, global, coerent și integrat al lumii occidentale, nu patru viziuni disparate, câte una pentru fiecare conflict în parte. Conflictele tind să se unească într-unul global, care opune două viziuni divergente și ireconciliabile. Viziunea democrațiilor liberale versus viziunea regimurilor autoritare.
 10. Summit-ul NATO 75 a pregătit Alianța Nord-Atlantică și pentru posibila (dar nicidecum certa) revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, pe 20 ianuarie anul viitor. A luat decizii pe termen lung, a constituit structuri și misiuni, bugete multianuale, obligații și angajamente noi, a definit clar „direcții ireversibile”, a introdus tema globalizării NATO, care va fi probabil pe placul lui Trump, atunci când consilierii lui îi vor explica faptul că de acum înainte America poate privi NATO inclusiv ca pe un instrument puternic și util în competiția strategică cu China, în teritoriile fierbinți ale Asiei. Deci, NATO (Europa) nu doar cere Statelor Unite angajamente și garanții de securitate, ci și oferă Statelor Unite putere și influență strategică globală sporită, spre furia Chinei. Devine tot mai clar un win-win deal, așa cum în realitate a fost mereu, dar nu a fost perceput ca atare.
 11. Fără îndoială, lucrurile nu sunt simple. Problemele NATO nu provin doar din amenințările externe, ci și (sau mai ales, aș spune) din vulnerabilitățile și schimbările interne, din democrațiile statelor membre. Există mari provocări în politica din câteva mari democrații-pilon ale Alianței, unde sunt așteptate schimbări sau clarificări ale puterii executive în următoarele zile (Franța), luni (SUA) sau un an (Germania). Vestea bună este că noul guvern din Olanda, de exemplu, deși considerat de mulți înainte de instalare ca unul de „extremă dreapta”, destabilizator al ordinii politice occidentale, pare să se plieze foarte bine pe direcțiile NATO și este dornic să sprijine în continuare Ucraina. De asemenea, tranziția de la conservatori la laburiști în Marea Britanie menține același curs al politicii externe și de securitate a Londrei și același atașament față de NATO și cauza Ucrainei. Începem să sperăm că vom supraviețui cu bine anului electoral 2024, critic și crucial, de care ne-am temut atât de mult. Să vedem 5 noiembrie și ce urmează după și apoi facem bilanțul.
 12. Ungaria, deși zgomotoasă și deranjantă, începe să fie ușor ocolită în procesul decizional, și la NATO, și la UE. Deja începem să ne obișnuim cu fițele de fostă capitală imperială decăzută, care „poartă grija Bazinului Carpatic”, mai nou și a „echilibrului strategic global” (of, ce se mai răscolește Ceaușescu!), iar lumea s-a cam plictisit de „scenele” de imagine fără niciun rezultat ale lui Orbán. Nu vedem ca Ungaria să aibă anvergura și pârghiile suficiente pentru a bloca strategiile, direcțiile și politicile NATO, cu toată partitura dramatică interpretată de Viktor Orbán în diverse turnee diplomatice și declarațiile sale „pacifiste”, care servesc indirect intereselor agresorilor, nu victimelor. Ungaria pariază pe cartea revizionismului global și european, asta se știe de mulți ani (poate îi pică și ei ceva firimituri de la masa Beijingului și Moscovei, dacă aceștia vor înfige vreodată steagul la Bruxelles), dar până una, alta, rămâne de văzut ce se va întâmpla în alegerile interne din 2026.
 13. Realist vorbind, invitarea Ucrainei la NATO era imposibilă acum. Tema nici nu merită dezbătută prea mult, dincolo de reafirmarea ireversibilității traiectoriei Ucrainei spre NATO, care se va împlini atunci când Ucraina va avea un teritoriu clar, independent, curat, liber de trupe rusești ocupante, chiar dacă mai mic decât cel din 1991. Nu împărtășesc dezamăgirea celor care spun că tonul Declarației nu este suficient de puternic și de clar în favoarea Ucrainei. Atât se poate face acum, dar direcția este clară. Momentul propice și ocazia ratată pentru invitația de aderare s-au consumat la București, în aprilie 2008.
 14. Poziționarea actuală a României, la periferia geopolitică a lumii occidentale (NATO și UE), crește presiunea și mizele electorale și politice din democrația românească, a cărei direcție strategică nu pare deocamdată periclitată semnificativ, nici în anul electoral dificil 2024. Nu se prevede posibilitatea unei schimbări a orientării pro-NATO și pro-UE a României la nivel prezidențial, parlamentar și guvernamental, pe termen scurt și mediu cel puțin (4-5 ani), în pofida unei expuneri mai mari la riscul războiului în regiune și a apariției populismului naționalist și suveranist. Totuși, devine mai evident ca oricând argumentul că lărgirea spațiului de securitate spre Est, cu includerea Ucrainei și Republicii Moldova într-un „spațiu de securitate adiacent al NATO” și cu perspective de securizare deplină pe termen lung a celor două republici postsovietice, ar avanta pe deplin România, care nu ar mai fi la marginea NATO și a UE. Dar ambele obiective, legate de Ucraina și Republica Moldova ca părți integrate ale Vestului, vor necesita mult timp și s-ar putea să nu le vedem îndeplinite până în 2030.

 Nici NATO, nici UE nu vor mai fi la fel

Vremurile sunt extrem de tulburi. Schimbările dramatice de politică internă și reverberațiile politicii internaționale asupra democrațiilor interne afectează o parte importantă a țărilor membre ale NATO și UE, implicit cele două organizații în ansamblu. Nici NATO, nici UE nu vor mai fi la fel la finalul războiului, ca înainte de război.

Pariul lui Putin era că cele două organizații se vor dezintegra sub presiunea marilor provocări și a lașităților naționale, dar până acum consecința agresiunii a fost întărirea celor două structuri occidentale. NATO s-a extins la 32 de membri, cu Finlanda și Suedia ieșite din vechea lor neutralitate și alegând Alianța Nord-Atlantică, iar Ucraina și Republica Moldova sunt parteneri ai NATO și au început deja negocierile de aderare la UE. Niciuna din schimbările de mai sus nu s-ar fi întâmplat fără Războiul lui Putin.

Washington, Londra, Paris, Berlin și Bruxelles se pregătesc pentru un război lung

Aerul solemn și grav de la Summit-ul NATO trădează vânturile ostile care bat pentru schimbarea lumii. Liderii politici, comandanții militari și experții în strategii de la Washington, Londra, Paris, Berlin și Bruxelles se pregătesc pentru un război lung. Un război lung în Ucraina, un război lung pentru reconstrucția, stabilizarea și recredibilizarea ordinii de securitate europene, un război lung pentru teritoriile periferice geopolitic (Ucraina, Moldova, Georgia, Taiwan etc.) care aspiră democratic să adere la un spațiu civilizațional integrat dar sunt agresate și trase înapoi de spațiul rival, un război lung pentru supremație globală între democrațiile liberale occidentale și axa dictaturilor orientale, reprezentate în esență de SUA și China.

Ar fi o naivitate să nu realizăm că astfel de pregătiri pentru Era Războiului Lung, generațional și hibrid, se fac și la Beijing sau Moscova. Nimeni nu mai crede că „se termină până la Crăciun”. Atmosfera de la evenimente pare mohorâtă, ca și vremurile, dar ea ascunde un complex uriaș de reflecții, scenarii, inovări tehnologice, simulări, alocări de resurse, adaptări legislative, modernizări ale infrastructurii etc., toate menite să pregătească cele două blocuri în vederea unei posibile confruntări. Nici într-o parte, nici în cealaltă nu se stă degeaba.

 Ar putea fi războiul hibrid al unei generații

Sunt multe necunoscute și variabile în acest război, de la capacitatea Occidentului cuprins de plaisirismul deceniilor trecute de a se mobiliza pentru a-și apăra libertățile și lumea pe care a creat-o după 1945 și mai ales după 1989, la rezistența și resursele Rusiei în condițiile unei economii de război supusă sancțiunilor sau opțiunea Sudului Global ambiguu ori ambivalent de a alege în cele din urmă de care parte a istoriei se va plasa, după mai multe ezitări și duplicități. Toate acestea vor influența rezultatul războiului hibrid. Când ceața confruntării globale se va ridica, peste 15-20 de ani, noi vom fi bătrâni dar vom înțelege care a fost rezultatul acestei mari încleștări pentru schimbarea lumii.

Nu se va termina curând. Ar putea fi războiul hibrid al unei generații, care să se întindă pe durata unui deceniu sau două, până la tranșarea disputei democrații-dictaturi și cristalizarea unui noi ordini mondiale. NATO a înțeles că nu trebuie să își mai facă și mai ales să vândă publicului intern iluzia unei victorii rapide și facile. Nu va fi așa. Dar în același timp înfrângerea nu poate fi acceptată, pentru că ar avea un cost teribil pentru generațiile viitoare.

Putin vrea să se revin la negocierea sferelor de influență din Războiul Rece

Formula înșelătoare cu „ordinea mondială multipolară”, vehiculată de Vladimir Putin, este doar o formă ipocrită de a spune că Rusia vrea să se revină la negocierea sferelor de influență din Războiul Rece, în care dictaturile primesc o felie de lume și vor fi lăsate să facă ce vor cu ea, fără să dea socoteală și fără să respecte regulile universale ale dreptului internațional, drepturile și libertățile individuale de inspirație occidentală. Formula poate pare „rezonabilă” și „echilibrată” pentru unii mai slabi de înger, dar ea este în esență profund nedreaptă, pentru că sacrifică țări și națiuni pentru a fi „alocate” la masa negocierilor polului respectiv, împotriva voinței lor. Noi, aici, în România și în regiune, ar trebui să fim primii care înțelegem asta.      

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Biletele la CONTROL, vă rog! CTP Cluj: Peste 16.000 de călători FRAUDULOȘI depistați în prima jumătate a lui 2024

Publicat

POS autobuze Cluj-Napoca

Transportul public în comun din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai bine puse la punct din țară. Mijloace de transport moderne, electrice, benzi dedicate și orare ce se vor respectate, precum și o rețea în plină expansiune care să răspundă cererilor populației. Bineînțeles, ca în orice domeniu, e loc și de mai bine. Atâta doar că orice îmbunătățire are nevoie de fonduri.

Din păcate, mai există cetățeni care consideră călătoria cu mijloacele publice de transport un cadou pentru ei din partea administrației locale. Da, corect, vinerea, când e transport gratuit. Pentru restul timpului există bilete și abonamente, precum și posibilitatea achitării transportului cu cardul sau prin SMS.

Biletele la CONTROL, vă rog! CTP Cluj: Peste 16.000 de călători FRAUDULOȘI depistați în prima jumătate a lui 2024

La cererea Cluj24, CTP Cluj a prezentat câteva cifre care reflectă modul în care unii clujeni înțeleg să beneficieze de călătorii frauduloase în municipiu. În prima jumătate a anului 2024 au fost depistați în urma controalelor efectuate, 16.341 de călători frauduloși, astfel:

– ianuarie: 2.666

– februarie: 2.933

– martie: 2.946

– aprilie: 3.070

– mai: 2.368

– iunie: 2.358

În cele 16.341 de cazuri au fost emise 7.657 de chitanțe și 8.684 de procese-verbale.

Suma totală încasată din chitanțe a fost de 535.990 lei, adică peste 100.000 de euro.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Wizz Air lansează o campanie de INFORMARE a pasagerilor. Reguli de urmat la aeroport și în AVION

Publicat

wizz

Wizz Air lansează o campanie de informare a pasagerilor. Obiectivul ei este de a oferi pasagerilor toate informațiile de care aceștia au nevoie pentru a călători inteligent și pentru a lua decizii informate vara aceasta, pe parcursul călătoriei lor.

PARTEA 1 – ÎNAINTE DE ZBOR

În contextul provocărilor continue din sectorul aviației în vârful acestui sezon de vară, Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creștere din Europa și cea mai sustenabilă din punct de vedere ecologic pe plan global1, demarează o campanie educativă cu privire la călătoria cu avionul, cu scopul de a oferi pasagerilor toate informațiile necesare unei călătorii cât mai plăcute și pentru a reduce efectele oricăror posibile întârzieri sau anulări asupra planurilor de călătorie ale acestora.

Wizz Air lansează o campanie de INFORMARE a pasagerilor. Reguli de urmat la aeroport și în AVION

Recent, industria aviatică europeană a avut de suferit, printre altele, ca urmare a unui spațiu aerian supraaglomerat și a dificultăților în ceea ce privește gestionarea sloturilor aeroportuare. În afara controlului companiilor aeriene, aceste evenimente au afectat operațiunile aeriene din întreaga Europă, inclusiv pe cele ale Wizz Air.

Wizz Air a fost pregătită să asigure pasagerilor săi zboruri fără probleme în timpul acestui sezon estival; compania aeriană depune permanent eforturi pentru a crește eficiența operațiunilor și reafirmă, de asemenea, că face tot ce îi stă în putință pentru a evita orice perturbare a zborurilor sale. Cu toate acestea, sectorul aviatic pare să se confrunte în continuare cu probleme semnificative.

„Află mai multe despre regulile de urmat la aeroport și în avion”

Așadar, la nivel de industrie și din poziția de companie aeriană lider pe plan local, în următoarele trei săptămâni, Wizz Air va oferi pasagerilor comunicări suplimentare referitoare la bunele practici de călătorie cu avionul, informații și sfaturi utile pentru a trece cu brio prin acest sezon de vară. Informațiile vor fi comunicate prin intermediul comunicatelor de presă și al paginilor oficiale de social media ale Wizz Air.

Fie că ești un călător experimentat sau te îmbarci pe primul tău zbor în această vară, află mai multe despre planificarea înainte de zbor, despre regulile de urmat la aeroport și în avion sau despre pașii de luat în cazul unor situații neprevăzute.

wizz

Înaintea călătoriei în străinătate

În primul rând, verifică din nou validitatea pașaportului sau a documentului tău de identitate. Asigură-te că numele tău corespunde exact cu biletul. Și, bineînțeles, nu uita de vizele de călătorie, dacă este cazul. Nu-ți uita medicamentele esențiale – transportă-le în bagajul de mână pentru a fi ușor accesibile. Ia în considerare asigurarea de călătorie pentru a acoperi situațiile neprevăzute – o investiție mică pentru a pleca la drum liniștit(ă).

Călătoria cu bebeluși și copii

Până la vârsta de 2 ani, părinții nu trebuie să achiziționeze un bilet separat pentru bebelușii lor, dar rețineți că o persoană poate însoți un singur bebeluș. La achiziționarea unui bilet Wizz Air, se percepe o sumă fixă de 32 de euro pentru un singur segment de călătorie cu bebelușul. Puteți lua la bord un scaun auto pentru bebeluși orientat spre spate, echipat cu centură de siguranță interioară, dacă achiziționați un loc suplimentar pe zbor.

După împlinirea vârstei de 2 ani, copilul va avea nevoie de propriul său loc. Copiii trebuie să aibă peste 2 ani și sub 14 ani atât la data zborului de plecare, cât și la data celui de întoarcere. Rețineți că locul unui copil trebuie să fie rezervat în cadrul aceleiași rezervări a adultului însoțitor.

Cum rezervi

Rezervă întotdeauna direct prin intermediul site-ului oficial Wizz Air sau al aplicației pentru mobil. Acest lucru nu este doar mai convenabil, ci adesea și mai ieftin decât utilizarea platformelor terțe. În plus, vei fi la curent cu cele mai recente informații privind starea zborurilor și posibilele actualizări, dacă introduci numărul de telefon mobil și adresa de e-mail corecte.

Informațiile de contact pe care le-ai furnizat la efectuarea rezervării vor fi utilizate în cazul unor eventuale modificări ale zborului. Dacă rezervarea a fost făcută prin intermediul unei agenții de turism online sau prin intermediul unui website terț, rămâi în contact cu agenția respectivă atunci când sunt necesare actualizări cu privire la un eventual zbor întârziat sau anulat.

Ia în considerare rezervarea în avans. Planificarea în avans îți permite să beneficiezi de cele mai bune prețuri la bilete. Așadar, nu aștepta până în ultimul minut – rezervă din timp pentru a economisi mai mult la călătoria ta. Pentru cei care doresc să facă economii suplimentare, ia în considerare să te alături WIZZ Discount Club. Fiind membru al opțiunii standard sau a celei de grup, poți beneficia de reduceri și avantaje exclusive, făcând experiența de călătorie și mai accesibilă.

În plus, WIZZ MultiPass este o opțiune excelentă pentru pasagerii care zboară regulat. MultiPass-ul de la Wizz Air le permite abonaților să călătorească o dată pe lună pe zborurile Wizz Air eligibile, plătind o taxă lunară fixă care nu depinde de sezonalitate sau dacă este vorba de o rezervare de ultim moment. Iar funcționalitatea esențială pentru cei cu planuri flexibile este programul Flexible Travel Partner. Acest serviciu îți permite să îți rezervi locul fără a adăuga toate numele pasagerilor în avans. Ai flexibilitatea de a-ți decide partenerii de călătorie cu până la 3 ore înainte de plecare.

Bagajul

Atunci când zboară cu Wizz Air, fiecare călător are dreptul la un bagaj de mână gratuit, care să măsoare maximum 40 x 30 x 20 centimetri și care să cântărească până la 10 kilograme, ce poate fi depozitat sub scaunul din față. În plus, cei care optează pentru WIZZ Priority pot aduce la bord un troller suplimentar, cu dimensiuni maxime de 55 x 40 x 23 centimetri, asigurându-se că ambele bagaje pot fi aduse în zona cabinei.

Pasagerii fără WIZZ Priority pot aduce în continuare un bagaj de mână gratuit, însă depășirea dimensiunilor specificate poate atrage după sine o taxă de supradimensionare percepută la aeroport; asigură-te că verifici dimensiunile în prealabil pentru o îmbarcare simplă și fără probleme atât pentru ceilalți pasageri, cât și pentru agenții de la poartă. Articolele duty-free achiziționate după controlul de securitate sunt permise la bord.

Pentru bagajele de cală, pasagerii au opțiunea de a achiziționa până la șase piese de bagaj online, prin intermediul call center-ului sau la aeroport. Bagajul tău de cală nu poate depăși 149 de centimetri în lățime, 119 în înălțime și 171 în lungime. Bagajele înregistrate pot fi de 10, 20, 26 sau 32 de kilograme.

Pentru informații suplimentare, asigură-te că citești toți termenii și condițiile relevante, precum și întrebările frecvente, disponibile pe wizzair.com sau prin intermediul aplicației pentru mobil a Wizz Air.

Citește mai departe

POLITICA

Marius Lulea (AUR): „Deciziile politicienilor pot ucide!”

Publicat

Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR

O nouă tragedie a fost produsă ca urmare a atacului unui urs. O tânără atacată marți, 9 iulie, pe un traseu montan din apropierea staţiunii Buşteni din judeţul Prahova a fost găsită moartă.

Este un nou caz în care numărul mare de urși agresivi face victime.

Marius Lulea (AUR): „Deciziile politicienilor pot ucide!”

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, atrage atenția că „vina pentru creșterea numărului de urși agresivi aparține politicienilor români”.

„Vina pentru creșterea numărului de urși agresivi aparține politicienilor români. Ei sunt cei care au decis creșterea numărului de exemplare prin reducerea cotelor de vânat și introducerea unor proceduri anevoioase ce fac aproape imposibilă reacția rapidă.

Numărul de exemplare de urs a explodat în ultimii 15 ani, mai exact de când, în timpul guvernului Cioloș, guvern sprijinit de PSD, s-au luat câteva decizii bizare care au dus la situația de mai sus. UDMR a condus aproape permanent acest minister și legislația nu a fost corectată lucru ce afectează turismul românesc”, spune Marius Lulea.

România, țara urșilor

La acestea, trebuie adăugat și distrugerea pădurilor României și tăierea excesivă a acestora în interesul unor companii străine, potrivit lui Marius Lulea.

„Rămase fără habitat și cu arealul aferent redus semnificativ, animalele coboară spre așezările umane unde fac distrugeri și victime.

În Occident, numărul de exemplare a fost redus semnificativ deoarece turismul era grav afectat. Cei care la ei acasă au ucis urșii au pus presiune pentru ca în România numărul acestora să explodeze, transformând România în țara urșilor.

Sună frumos, ecologic, însă numărul urșilor este astăzi mult prea mare pentru suprafața din România care poate constitui arealul lor de viață. Niciun stat european nu dorește preluarea de exemplare deoarece acestea fac distrugeri și victime.

E frumos când te urci în avion din Paris sau Viena și vii la vânătoare într-o Românie <<sălbatică>>. Pare romantic, te simți ca un prinț pe un domeniu de vânătoare mare cât o țară. Dar aici nu suntem în povești cu haiduci și regi”, a declarat prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

E nevoie de cotă de vânătoare

Acesta atrage atenția că „avem nevoie de o legislație simplificată și de o cotă de vânătoare care să permită ținerea sub control a populației de urși. În acest fel se vor evita situațiile în care urșii coboară în așezările umane unde produc victime”.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax