EVENIMENT
Accident grav provocat de un tânăr de 19 ani, în Cluj-Napoca
Un grav accident de circulaţie a avut loc, joi, în Cluj-Napoca.
„La data de 22 iunie a.c., în jurul orei 17.15, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui accident rutier la intersecția dintre străzile Corneliu Coposu și Banul Udrea, din municipiu.
Conform primelor cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că un tânăr, de 19 ani, care circula cu autoturismul dinspre strada Banul Udrea, ar fi pătruns în intersecție fără să acorde prioritate unei autoutilitare, condusă de un tânăr, de 22 de ani, din comuna Sânpaul.
În urma evenimentului, tânărul de 19 ani a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital, fără a putea fi testat cu aparatul etilotest.
Celalalt conducător auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Traficul rutier a fost blocat în zonă pentru aproximativ 40 de minute”, informează IPJ Cluj.
Traficul rutier a fost blocat în zonă pentru aproximativ 40 de minute.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această seară la un accident rutier petrecut pe strada Corneliu Coposu din municipiul Cluj-Napoca.
La fața locului s-au deplasat două autospeciale cu modul de descarcerare și un echipaj SAJ, unde au găsit o autoutilitară și un autoturism avariate, iar în cel din urmă se afla un tânăr în vârstă de 19 ani, ce prezenta multiple traumatisme și era în stare de inconștiență.
Pompierii clujeni, alături de echipajul SAJ, au acționat pentru extragerea de urgență a tânărului, acordarea asistenței medicale de urgență și transportul acestuia la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate. Conform primelor evaluări tânărul se afla în stare gravă. Nu au fost alte persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment”, informează ISU Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
GREVĂ de avertisment la Arhivele Naționale Cluj, PRIMA din istoria de 192 de ani a Arhivelor Naţionale ale României
Angajații serviciilor județene și ai Serviciului Municipiului București din cadrul Arhivelor Naţionale ale României intră, luni, 4 noiembrie 2024, între orele 12-14, în GREVĂ DE AVERTISMENT care va fi şi prima din istoria Arhivelor Naţionale ale României şi din istoria Ministerului Afacerilor Interne.
„În cazul în care factorii decizionali nu vor aproba revendicările corpului profesional, se va declanşa GREVA GENERALA, începând cu data de 11 noiembrie 2024!
GREVĂ de avertisment la Arhivele Naționale Cluj, PRIMA din istoria de 192 de ani a Arhivelor Naţionale ale României
Angajații serviciilor județene ale Arhivelor Naționale ale României au ajuns la această formă de protest din cauză că toate demersurile de până acum nu au avut rezultatul scontat.
Funcţionarii publici şi personalul contractual din serviciile județene ale Arhivelor Naţionale ale României au încercat, prin toate mijloacele legale posibile, să elimine inechitatea și discriminarea salarială la care sunt supuși față de Aparatul Central. Subliniem că suntem singura instituție rămasă în această situație de discriminare evidentă!
„Statul român este obligat să asigure documentelor istorice condiţii de păstrare și de conservare”
Totodată, nerezolvarea inechităților salariale va duce la probleme serioase, cu urmări catastrofale pentru o societate democratică: nesoluţionarea numeroaselor solicitări privind vechimea în muncă sau reconstituirea dreptului de proprietate, neeliberarea actelor de stare civilă pentru dobândirea cetățeniei române, scăderea capacităţii instituției de gestionare a celor mai importante documente istorice care aparțin Fondului Arhivistic Naţional. Practic, funcţionarea unei societăţi democratice, nu poate exista în afara Arhivelor Naționale ale Romaniei!
Mai mult decât atât, statul român este obligat să asigure documentelor istorice condiţii de păstrare și de conservare, care să le facă accesibile şi peste cinci secole, iar angajaţilor trebuie să le garanteze aplicarea principiilor constituţionale ale egalităţii de tratament între toţi salariaţii şi să evite discriminarea acestora. Inechitățile și discriminarea salarială, lipsa acută de personal și condițiile precare de muncă au dus la plecări masive din Arhivele Naționale, personalul îndreptându-se spre alte instituții salarizate corect, care respectă principiul ” la muncă egală, salariu egal”.
Dacă demisiile vor persista în Arhivele Naționale, în majoritatea structurilor județene se va pune lacătul pe ușă!
Domnilor Guvernanți, avem încredere că vă veți îndrepta atenția spre una dintre cele mai importante instituții din România, care gestionează 343.334 m.l. de documente create începând cu anul 1001”, se arată în comunicat.
EVENIMENT
S-a ÎNCHEIAT numărarea voturilor în Republica Moldova. Rezultate OFICIALE: Maia Sandu a CÂȘTIGAT cu 55,41%
S-a încheiat numărarea voturilor în Republica Moldova. Rezultatele finale la alegerile prezidențiale arată că Maia Sandu a câștigat al doilea tur, cu o diferență de peste 10 puncte procentual față de rivalul său, Alexandr Stoianoglo.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a câştigat un al doilea mandat, arată rezultatele preliminare publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC), după procesarea a 99.86% din procesele verbale, transmise de toate secţiile de vot, atât din ţară, cât şi din străinătate, scrie Hotnews.
S-a ÎNCHEIAT numărarea voturilor în Republica Moldova. Rezultate OFICIALE: Maia Sandu a CÂȘTIGAT cu 55,41%
Scrutinul a fost validat de Comisia Electorală Centrală.
Maia Sandu a obţinut, potrivit datelor centralizate de CEC un scor de 55.41%, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo , a fost votat de 44.59% dintre alegători.
1.698.891 de moldoveni s-au prezentat duminică la urne în țară și străinătate, reprezentând 54.31% din numărul total al cetățenilor cu drept de vot.
Dintre aceştia, 930.512 din alegători au susţinut-o pe Maia Sandu, iar pe Alexandr Stoianoglo 748.781.
Candidatul socialiştilor Alexandr Stoianoglo s-a impus în urma rândul votanţilor interni, însă Maia Sandu a contrabalansat prin votul din diasporă.
Cele mai active secții de votare au fost: Moscova, Rusia, Brescia, Italia și București, România.
EVENIMENT
UPDATE. VIDEO. Câinii și pisicile clujenilor pot fi sterilizate gratuit, de astăzi. Emil Boc: Prevenim înmulțirea necontrolată
Primăria Cluj-Napoca lansează astăzi programul de sterilizare gratuită pentru câini și pisici cu stăpân. Municipalitatea decontează cheltuielile pentru sterilizarea animalelor de companie a clujenilor.
Program de sterilizare gratuită pentru câinii și pisicile de companie, adresat proprietarilor din municipiu, demarează luni, 4 noiembrie. Scopul acestei inițiative este de a preveni înmulțirea necontrolată a animalelor și de a contribui la reducerea numărului de animale fără stăpân.
„Dragi clujeni, începând de luni, 4 noiembrie, Primăria Cluj-Napoca lansează programul de sterilizare gratuită pentru câinii și pisicile cu stăpân. Proprietarii de animale de companie sunt invitați să se înscrie pentru a beneficia de acest serviciu oferit de primărie”, a declarat primarul Emil Boc.
Care este procedura?
Pentru a participa, proprietarii animalelor de companie trebuie să depună o cerere către primărie, fie online, fie în format fizic la centrele de informare publică sau la primăriile de cartier, la care să anexeze copia carnetului de sănătate al animalului. După aprobare, aceștia vor primi un bon de sterilizare, valabil la un cabinet veterinar autorizat din rețeaua selectată de primărie.
„Obiectivul Primăriei Cluj-Napoca este de a preveni înmulțirea necontrolată a câinilor și pisicilor, reducând astfel numărul de animale fără stăpân din municipiu, și de a contribui la sănătatea și calitatea vieții animalelor din orașul nostru. Sterilizarea și castrarea sunt primul pas către responsabilitatea de a avea un animal de companie”, a subliniat Emil Boc.
Programul face parte dintr-o serie de măsuri de protecție a animalelor și vizează sănătatea publică, dar și bunăstarea comunității.
Update:
„Municipiul Cluj-Napoca a aprobat prin HCL nr. 681/2024 organizarea „Programului multianual de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor de rasă comună și a metișilor acestora, cu stăpân domiciliat în municipiul Cluj-Napoca”. Acest program este inițiat pentru a veni în ajutorul cetățenilor cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca care dețin animale de companie câini și pisici de rasă comună în vederea prevenirii abandonului acestora.
În perioada 4 noiembrie – 31 decembrie 2024, deținătorii de câini și pisici de rasă comună și metișii acestora, care au domiciliul stabil pe raza municipiului Cluj-Napoca, vor putea beneficia de servicii de sterilizare a acestora, cu titlu gratuit, la cabinetul veterinar SC Croma Impex SRL, care își desfășoară activitatea în locațiile:
• Str. Siretului, nr. 20, municipiul Cluj-Napoca
• B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 148, municipiul Cluj-Napoca
Orar de funcționare:
Luni – Vineri – interval orar: 9,00-19,00
Sâmbătă – interval orar: 9,00-15,00
Procedura privind serviciile de sterilizare a câinilor și pisicilor de rasă comună, cu stăpân, de pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca:
Persoanele care dețin câini și pisici de rasă comună și sunt domiciliate în Municipiul Cluj-Napoca se vor înscrie, pentru efectuarea serviciilor de sterilizare a acestora.
Înscrierea se realizează prin transmiterea unei cereri tip (Anexa nr. 1 la Program), la Serviciul Ecologie urbană din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca.
Cererea se transmite on-line la Serviciul Ecologie urbană la adresa de e-mail: ecologieurbana@primariaclujnapoca.ro, fizic la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni al primăriei municipiului Cluj-Napoca sau la primăriile de cartier.
Cererile se înregistrează de către persoana/persoanele desemnate cu atribuții în implementarea prezentului program, din cadrul Serviciului Ecologie urbană în ordinea primirii acestora.
Cererea se va transmite/depune împreună cu carnetul de sănătate al câinelui/pisicii (copie).
Acordarea contravalorii serviciilor de sterilizare se face în ordinea înregistrării cererii.
În baza cererii, persoanele desemnate din cadrul Serviciului Ecologie urbană eliberează, solicitantului/stăpânului câinelui/pisicii, un Bon de sterilizare. Bonul de sterilizare, se constituie Anexa 2 la Program și este un document cu serie și număr unic.
În vederea efectuării serviciilor de sterilizare, solicitantul/stăpânul câinelui/pisicii predă medicului veterinar Bonul de sterilizare.
Medicii veterinari asigură completarea, semnarea și parafarea bonului de sterilizare după efectuarea operațiunii de sterilizare, apoi înnapoiază stăpânului de câine/pisică o copie a bonului, iar originalul îl vor anexa facturii lunare emise în vederea decontării sterilizării subvenționate. De asemenea, medicii veterinari au obligația, pe proprie răspundere, de a consemna efectuarea operațiunii de sterilizare în Registrul RECS și în carnetele de sănătate.
Medicul veterinar facturează lunar contravaloarea sterilizărilor efectuate în luna anterioară plății acestor servicii. Factura va fi însoțită de un centralizator și bonurile de sterilizare în original, având înscrise toate informațiile solicitate în formular. Bonurile incomplete vor fi refuzate la plată.
Municipiul Cluj-Napoca nu răspunde de evoluția post-operatorie a câinilor și pisicilor sterilizați/sterilizate, eventualele consultații medicale suplimentare fiind în sarcina proprietarului.
Municipiul Cluj-Napoca va asigura, de la bugetul local, finanțarea costurilor aferente serviciilor de sterilizare a câinilor și pisicilor de rasă comună și a metișilor acestora, cu stăpân domiciliat în municipiul Cluj-Napoca, pentru anul 2024, după cum urmează:
a) 294 lei/câine mascul,fără T.V.A.;
b) 336 lei/câine femelă,fără T.V.A.;
c) 252 lei/pisică mascul,fără T.V.A.;
d) 294 lei/pisică femelă,fără T.V.A.;
Medicul veterinar de liberă practică, contractat, va efectua tratamentul post operator corespunzător, asigurând toate medicamentele, materialele sanitare, echipamentul medical și resursa umană.
Conform Anexei la Hotărârea nr. 681/2024:
„În Programul multianual de sterilizare se va asigura, gratuit, anestezia, operația de sterilizare, tratamentul post-operator, înregistrarea în RECS (pentru câini) și în carnetul de sănătate.
1. Animalele nu trebuie hrănite cu minim 12 ore înainte de intervenția chirurgicală.
2. Vârsta minimă:
a) 6 luni pentru femele (câine/pisică),
b) 8 luni mascul câine,
c) 10-12 luni mascul pisică.
3. Să nu fie în lactație (2 săptămâni de la înțărcare).
4. Să nu fie în călduri.
5. Animalele gestante se pot steriliza doar în prima lună de gestație.
6. La animalele cu vârstă de peste 7 ani se recomandă consultații și analize suplimentare de specialitate.
7. De asemenea, animalele programate pentru sterilizare trebuie să fie într-o stare corespunzătoare de sănătate.
8. Se va avea în vedere: intervalul de timp între 2 sterilizări, conform prevederilor specifice.
9. În urma sterilizării, animalele vor fi supravegheate de stăpân pe spațiul privat (la domiciliu)”, a transmis Primăria Cluj-Napoca.
EVENIMENT
Ioan Ovidiu Sabău, după remiza cu Farul: Sunt foarte mândru de jucători, am reușit să avem niște rezultate deosebite. Îi felicit
Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a declarat, după remiza cu Farul Constanța, că obiectivul viitor al jucătorilor este calificarea în play-off-ul Superligii.
”Vreau să îi felicit pe toți cei care au contribuit la această performanță, să conduci detașat, să faci 30 de puncte. Cred că acești jucători merită lăudați.
Vreau să-i felicit, este o performanță deosebită pentru noi. Sunt foarte mândru de acești jucători cu care am reușit să avem niște rezultate deosebite. Echipa este pe merit acolo. Urmează un meci extrem de dificil, cel cu FCSB, trebuie să ne concentrăm”, a spus Sabău.
Acesta a adăugat că a reușit să aducă bucurie suporterilor la finalul turului de campionat, care sunt mândri de echipă.
În ceea ce privește meciul cu Farul, acesta a spus că echipa sa a controlat jocul, mai ales în repriza a doua, deși jucătorii săi au avut momente în care au fost neinspitați și încordați.
”U” Cluj campioană?
Sabău a afirmat că dacă ”U” Cluj ar ieși campioană, ar fi ”ceva foarte frumos și deosebit”.
”Să vezi suporterii noștri că își satisfac această mândrie, această legătură, care este între ei și club.
Satisfacția asta extraordinară care ar exista, să vezi echipa ta de suflet că este campioană cred că ar fi pentru ei un lucru extraordinar. Îmi doresc să le fac această bucurie și cred că și jucătorii gândesc la fel, cum gândesc eu