Connect with us

ACTUALITATE

ACCIDENT grav. 13 VICTIME. Cisternă cu MOTORINĂ şi AUTOCAR. Clujul e pe lista accidentelor cu substanţe inflamabile

Publicat


accident cisterna autocar

Accidente în care au fost implicate autocisterne încărcate cu substanţe inflamabile (cronologie 2013-2021). O cisternă încărcată cu motorină şi un autocar, în care se aflau aproximativ 20 de persoane, s-au ciocnit, la 18 noiembrie 2021, iar autocarul s-a răsturnat. Accidentul s-a produs pe un drum judeţean între localităţile Lechinţa şi Chiraleş, judeţul Bistriţa-Năsăud.

A fost activat planul roşu de intervenţie. În urma accidentului, au rezultat 13 victime, dintre care două în stare gravă, iar 11 cu leziuni minore.

***

Cel mai grav accident

în care a fost implicată o cisternă încărcată cu substanţe inflamabile, a avut loc pe raza localităţii Mihăileşti, în judeţul Buzău, la 24 mai 2004, şi s-a soldat cu 18 morţi, între care şi doi ziarişti, şi importante pagube materiale.

Alte accidente similare

în care au fost implicate autocisterne încărcate cu substanţe inflamabile s-au produs în ultimii ani:

24 august 2018 – O cisternă, care nu avea încărcătură, şi un autoturism au fost implicate într-un accident rutier la Drăgăneşti, judeţul Prahova. În maşină erau două persoane, dintre care una a decedat, iar cealaltă a fost rănită.

27 iulie 2018 – Un bărbat a fost rănit într-un accident rutier produs pe DN3 Bucureşti-Călăraşi, în zona localităţii Ileana, în care au fost implicate o autocisternă încărcată cu gaz petrolier lichefiat şi un autotren încărcat cu cherestea.

12 iunie 2018 – O cisternă încărcată cu dioxid de carbon lichid s-a răsturnat în apropiere de localitatea Horleşti, pe DJ 248B. Şoferul, un bărbat în vârstă de 37 de ani, şi pasagerul, care era şoferul de schimb, au fost duşi la spital.

5 iunie 2018 – O autocisternă încărcată cu un lichid inflamabil a ieşit în afara părţii carosabile şi s-a răsturnat la în localitatea Sineşti, şoferul, în vârstă de circa 40 de ani, fiind grav rănit. Pompierii au izolat zona, folosindu-se în acest scop şi o perdea de apă. Şoferul a fost grav rănit şi a fost preluat de o ambulanţă SMURD de la ISU Ilfov şi transportat la un spital din Bucureşti.

7 aprilie 2018 – O cisternă încărcată cu 35.000 de litri de GPL s-a răsturnat în municipiul Ploieşti. La faţa locului nu au fost sesizate scurgeri de GPL, traficul fiind însă blocat preventiv. Accidentul s-a petrecut în cartierul Mihai Bravu, la faţa locului intervenind două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi ambulanţa SMURD.
1 martie 2018 – O autocisternă încărcată cu gaz petrolier lichefiat s-a răsturnat în şanţ, între localităţile Uzunu şi Daia, traficul rutier pe DN5 Giurgiu- Bucureşti fiind întrerupt pe ambele sensuri. Evenimentul nu s-a soldat cu victime.

19 februarie 2018

– Două persoane au decedat în urma coliziunii dintre o autocisternă şi un automobil, accident produs pe DN1B, la intrarea în municipiul Buzău. Nu au fost scurgeri de combustibil.

21 decembrie 2017 – O persoană a fost rănită în urma unui accident produs în zona localităţii Drăganu, în care a fost implicată o cisternă încărcată cu aproximativ 30 de tone de motorină. Circulaţia pe DN 7, între Piteşti şi Râmnicu Vâlcea, a fost întreruptă.

20 noiembrie 2017 – Un TIR încărcat cu 42 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat pe DN 2C, la o distanţă de aproximativ doi kilometri de localitatea Padina din judeţul Buzău. În urma răsturnării TIR-ului au fost semnalate scurgeri de combustibil, iar drumul a fost închis la un kilometru distanţă de accident. Zona a fost închisă şi s-au luat toate măsurile de securitate.

1 iulie 2017

– Două persoane au decedat în urma unui accident rutier pe DN 2 D, între localităţile ialomiţene Slobozia şi Urziceni, în care au fost implicate o autocisternă cu 10 tone de azot şi două autoturisme.

24 iunie 2017 – O cisternă încărcată cu benzină şi motorină s-a răsturnat, pe autostrada A3, fiind înregistrate scurgeri de combustibil. Incidentul s-a petrecut la kilometrul 56 pe sensul de mers către Bucureşti, autovehiculul fiind răsturnat în afara părţii carosabile. Circulaţia rutieră pe sensul de mers către Bucureşti al autostrăzii A3 a fost oprită. Autovehiculul avea o încărcătură de 22 de tone de motorină şi 10 tone de benzină. Nu a existat pericol de explozie.

17 iunie 2017 – O persoană a murit şi alta a rămas încarcerată în urma unui accident rutier petrecut pe DN13 Braşov-Sighişoara, în zona localităţilor Hoghiz-Rupea Gară, între un autoturism şi o autocisternă de lapte.

6 mai 2017 – O cisternă încărcată cu motorină s-a răsturnat pe o stradă din municipiul Curtea de Argeş, în urma evenimentului rutier nefiind înregistrate victime. Autovehiculul s-a răsturnat pe o parte, în afara părţii carosabile, într-o curte, primele verificări indicând că nu au existat scurgeri de carburant.

24 martie 2017 – O cisternă încărcată cu 32 de tone de motorină s-a răsturnat, la cinci kilometri de ieşirea din municipiul Huşi, spre Vama Albiţa. Cisterna s-a răsturnat în afara părţii carosabile, fără ca circulaţia să fie oprită.

6 aprilie 2016

– O cisternă încărcată cu 40 de tone de acid sulfuric s-a răsturnat pe DN 1, în zona municipiului Câmpina, şi a luat foc, incendiul cuprinzând întregul vehicul. Cisterna, care se deplasa pe sensul de mers către Sinaia, a acroşat un separator de sens, a trecut pe celălalt sens şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile, în zona municipiului Câmpina. Cisterna a luat foc, iar flăcările au cuprins întregul vehicul, însă nu au existat scurgeri ale încărcăturii de acid sulfuric. Autorităţile au blocat total traficul pe DN 1 şi l-au deviat prin Câmpina până la eliminarea totală a stării de pericol şi până la finalizarea cercetărilor. Şoferul cisternei a fost găsit mort sub autovehicul.

13 iulie 2015 – Un incendiu care a cuprins trei cisterne încărcate cu produse petroliere a fost provocat de emisiile de vapori inflamabili care s-au aprins din cauza căldurii. Cisternele se aflau într-o parcare de pe Strada Târgoviştei din Ploieşti şi erau încărcate cu câte 25 de tone de combustibil lichid uşor.

26 mai 2015 – O autocisternă, care transporta o mie de litri de benzină şi două mii de litri motorină, a ieşit de pe partea carosabilă şi a doborât un stâlp de electricitate de pe marginea DN 5 C la intrarea în localitatea Slobozia, judeţul Giurgiu, zona fiind asigurată timp de aproape trei ore pe o rază de o sută de metri.

8 mai 2015 – O cisternă cu 24 de tone de motorină, aparţinând unei firme din Republica Moldova, s-a răsturnat pe DE 581, în localitatea Valea Grecului, comuna Duda Epureni, în timp ce se deplasa spre Vama Albiţa, judeţul Vaslui. În urma accidentului, au existat scurgeri de lichid (aproximativ un litru pe minut, la patru dintre cele cinci guri de supraplin ale cisternei), motorina fiind colectată şi pusă în butoaie de metal.

Turda, Cluj

20 martie 2015 – Traficul rutier pe DN1, între Unirea şi Turda, a fost blocat din cauza unui accident în care a fost implicată o autocisternă încărcată cu kerosen, înmatriculată în Bulgaria, care s-a răsturnat în afara carosabilului, în apropiere de limita dintre judeţele Alba şi Cluj, fără a fi înregistrate victime.

22 noiembrie 2014 – O cisternă încărcată cu combustibil s-a răsturnat într-o curbă periculoasă, iar lichidul inflamabil a ajuns pe carosabil, circulaţia rutieră fiind blocată pe DN15A, care leagă Bistriţa de Mureş.

4 februarie 2014 – O cisternă cu opt tone de motorină s-a răsturnat în afara părţii carosabile pe Calea Şurii Mici, la ieşirea din municipiul Sibiu. Nu au existat victime.

16 septembrie 2013 – O autocisternă încărcată cu benzină s-a răsturnat în sensul giratoriu de la intrarea pe autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti, zona fiind izolată din cauza scurgerilor de combustibil.

11 aprilie 2013

– Două persoane şi-au pierdut viaţa, iar o alta a fost grav rănită într-un accident produs, pe drumul european E 58, la limita dintre judeţele Botoşani şi Suceava. Un autoturism taxi, înmatriculat în judeţul Neamţ, care se deplasa dinspre Botoşani spre Suceava, a lovit în plin o autocisternă încărcată cu ciment, care circula din sens opus. În urma impactului, atât autocisterna, cât şi autoturismul Dacia Logan s-au răsturnat pe carosabil.

14 februarie 2013 – O persoană a murit într-un accident rutier, pe DN22C, între localităţile constănţene Satu Nou şi Făclia, după ce un autoturism a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune frontală cu o autocisternă. În urma puternicului impact, autocisterna încărcată cu kerosen s-a răsturnat pe marginea şoselei, fără a exista scurgeri de combustibil. AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Actorul Florin Piersic se simte mai bine. A fost MUTAT din secția ATI a spitalului Foișor din București

Publicat

Florin Piersica început recuperarea medicală

Actorul Florin Piersic se simte mai bine după intervenția chirurgicală la care a fost supus zilele trecute. Acesta a fost mutat din secția ATI a spitalului Foișor din București și a început  recuperarea prin deplasări cu cadrul pe distanțe scurte.

„Comunicăm faptul că domnul Florin Piersic a fost mutat din secția ATI, într-un salon din Compartimentul Septic al spitalului nostru. Evoluția pacientului, astăzi 16.05.2024, este bună, începând mobilizarea cu cadrul de mers pe distanțe scurte”, a transmis managerul interimar al spitalul Foișor București, As.Univ.Dr. Șerban Dragosloveanu.

Actorul Florin Piersic se simte mai bine. A fost MUTAT din secția ATI a spitalului Foișor din București

Florin Piersic urmează a fi transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, unde i se va monta un nou stimulator cardiac, dar asta doar după ce medicii de la Foișor vor considera că noua proteză se comportă bine la exercițiile de mobilitate și deplasare iar infecția cu stafilococ auriu a dispărut în totalitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sabin Sărmaș prezintă ”Centura de salvare a Clujului”, soluții alternative până la finalizarea centurii metropolitane

Publicat

sabin

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, a prezentat, joi, ”Centura de salvare a Clujului”, mai multe soluții alternative până la finalizarea centurii metropolitane, a cărei tronson 2 este blocat după anularea licitației.

Sabin Sărmaș a declarat, joi, că a propus aceste soluții de salvare pentru deblocarea situației, care nu înlocuiesc centura.

”Sunt perspective negre, inclusiv de a pierde finanțarea din Programul Operațional Transport pentru tronsonul 2, în condițiile în care licitația a fost anulată de Primărie, iar dacă singurul ofertant va decide să meargă în instanță, probabilitatea de a avea semnarea contractului anul viitor crește și vine cu o serie de riscuri.

Prioritate pentru clujeni

sabin

Proiectul este unul foarte important pentru Cluj, pe care toți clujenii îl doresc cu prioritate.

De aceea este foarte important să venim cu soluții, iar eu am încercat să fac <<o centură de salvare>> ca să deblocăm situația, până se reușește finalizarea centurii metropolitane.

Unele soluții au venit de la oameni, validate de specialiști, sunt lucruri simple care dau o gură de oxigen Clujului”, a spus Sărmaș, care a precizat că i-a luat cam o săptămână jumătate realizarea acestei centuri de salvare.

Candidatul independent a explicat să proiectul prezentat are 10 puncte, care înseamnă tot atâtea soluții de transport în cartiere totalizând 8 km.

”Este planul meu ca să putem respira. După 9 iunie, merg la Primărie să facă și această centură de salvare și centura metropolitană”, a precizat Sabin Sărmaș.

CMF: 24240048

Citește mai departe

EVENIMENT

Un „samurai” dorit de echipele Clujului. Ce va ALEGE

Publicat

mino sota

O dată cu încheierea play-out-ului Superligii de fotbal, Hermannstadt se va despărți de cel puțin 7 jucători. Cele două cluburi clujene, „U” și CFR sunt cu ochii pe ei ca pe butelie.

După ce s-a vehiculat că Mihai Butean ar fi deja antamat de Universitatea Cluj, a venit rândul lui Mino Sota să intre în vizorul clubului universitar. Atâta doar că și rivala din oraș și l-ar dori, scrie GSP.

Un „samurai” dorit de echipele Clujului. Ce va ALEGE

Niponul Mino Sota este de 3 ani la Hermannstadt. Pe fir a intrat și Rapid. Giuleștenii au tratat pentru Sota și în ianuarie, dar nu s-a ajuns la un consens. Până la urmă, l-au transferat pe acea poziție pe Damjan Djokovic, mutare care nu a dat roade.

Rămâne de văzut pentru ce echipă va opta „samuraiul”. Probabil vor cântări mult, pe lângă oferta financiară, și sfaturile lui Măldărășanu precum și variantele de concurență pe post.

Foto: GSP

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Filmul Moromeții 3, proiectat în premieră la TIFF la Cluj-Napoca. Anunțul lui Tudor Giurgiu

Publicat

De

TIFF

Filmul Moromeții 3, scenariul și regia Stere Gulea, va fi proiectat în premieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca în ziua de vineri, 21 iunie.

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat, joi, că este vorba despre ultimul film din trilogia lui Stere Gulea, bazată pe romanele lui Marin Preda.

În centrul acțiunii se află Niculae, fiul cel mic al lui Ilie Moromete, ajuns un tânăr scriitor chemat să susțină linia PCR și să participe la colectivizare.

Noul film are la bază un scenariu original semnat de Stere Gulea, care este și regizorul filmului.

Din distribuție fac parte Alex Călin, Horațiu Mălăele, Mara Bugariu, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu și Răzvan Vasilescu.

Alte premiere, chiar mondiale

Ediția din acest an a TIFF marchează și alte premiere, în secțiunea Zilele Filmului Românesc, unde vor fi proiectate 12 lungmetraje și 10 scurtmetraje.

Printre filmele în premieră  în România se numără ”Trei kilometri până la capătul lumii”, al treilea lungmetraj al lui Emanuel Pârvu, proiectat în Piața Unirii după Competiția Oficială de la Cannes.

De asemenea, în premieră mondială va fi proiectat ”Ext. Mașină. Noapte”, regizat de Andrei Crețulescu. Tot în premieră mondială va putea fi văzute ”Fluturi de noapte”, regizat de Andrei Răuțu, și ”Filmări de familie”, un documentar regizat de clujeanul Dan Curean.

Giurgiu a precizat că, în total, vor fi prezentate 196 de filme, din care 159 de lungmetraje, 20 de scurtmetraje și 7 episoade din seriale TV.

Cea de-a 23-a ediție a TIFF va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 14-24 iunie.

TIFF

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax