EVENIMENT
Accident de motocicletă în Cluj-Napoca. Un bărbat, la spital

Pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca intervin marți dimineață la un accident rutier petrecut pe strada Câmpului.
”În accident a fost implicată o motocicletă, iar echipajele noastre au acordat prim ajutor calificat unui bărbat de aproximativ 35 de ani.
Acesta este conștient și cooperant, urmând a fi transportat la spital. La misiune iau parte două autospeciale și o ambulanță SAJ cu medic”, au spus pompierii ISU Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Fosta numărul 1 mondial în tenis, pe TABLOUL principal la Transylvania Open WTA 250 de la Cluj

Între 14 și 22 octombrie se va desfășura la Cluj-Napoca o nouă ediție Transylvania Open WTA 250. Caroline Garcia, Karolína Plíšková și Donna Vekić se vor lupta pentru trofeul de la Cluj. Sorana Cîrstea, cea mai în formă jucătoare româncă este printre favoritele turneului.
„Noua ediție a Transylvania Open WTA 250, cel mai bun turneu din lume la categoria WTA250 în 2022, aduce nume mari ale tenisului mondial la Cluj-Napoca. Caroline Garcia (locul 11 mondial), câștigătoarea Turneului Campioanelor în 2022, este favorita numărul 1 a turneului ce va avea loc în BT arena, în 14-22 octombrie 2023. Alături de ea, la Transylvania Open vor juca și Donna Vekić (locul 21 WTA), Sorana Cîrstea (locul 25 WTA), cea mai bine clasată jucătoare din România la nivel mondial, și Karolína Plíšková (locul 36 WTA), fost lider mondial la simplu. Pe tabloul principal al turneului se află încă două jucătoare din România: Patricia Țig (locul 65 WTA) și Ana Bogdan (locul 71 WTA). Alături de ele, Jaqueline Cristian (107 WTA) este pregătită să joace la a treia ediție a turneului.
Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open WTA 250: ”Suntem încântanți că avem confirmate, pentru noua ediție a Transylvania Open, nume atât de mari ale tenisului mondial, și fericiți că vom oferi publicului un adevărat spectacol al tenisului. Lista pentru înscrierile la turneu s-a închis de curând, așteptăm lista finală de la oficialii WTA, dar deja putem spune că ne așteaptă un turneu foarte puternic. O avem pe Caroline Garcia locul 11, în acest moment, actuala câștigătoare a trofeului WTA Finals. Sorana Cîrstea care este într-o formă foarte bună și va juca pentru prima oară la noi. Va fi prezentă la turneu și Karolína Plíšková, dublă finalistă de Grand Slam. Abia așteptăm să le vedem în teren și sper ca fanii tenisului să vină în număr cât mai mare să ne bucurăm de tenis de cea mai bună calitate.”
Carolina Garcia, în prezent locul 11 în clasamentul mondial, a captat atenția lumii tenisului încă din 2011, la French Open, când a fost aproape de o victorie în fața Mariei Sharapova. De atunci, Garcia a reușit să urce în top 5 mondial atât la simplu cât și la dublu, categorie la care a câștigat și două titluri de Grand Slam. 2022 a fost anul în care Garcia a revenit în forță în topul jucătoarelor și a urcat, în câteva luni, de pe poziția 74, pe locul patru mondial, o poziţie pe care a mai atins-o în 2018, înainte de a traversa patru ani dificili. A încheiat sezonul cu trofeul Turneului Campioanelor în mâini, devenind a doua reprezentantă a Franţei care a câştigat această prestigioasă competiţie, după Amelie Mauresmo, în 2005. A fost al patrulea titlu la simplu cucerit de Caroline Garcia în 2022, după cele de la Bad Homburg, Varşovia (unde a jucat în finală cu românca Ana Bogdan) şi Cincinnati. La toate acestea se adaugă victoria la dublu de la Roland Garros, cucerită alături de compatrioata sa, Kristina Mladenovic.
Donna Vekić, aflată momentan pe locul 21 mondial, s-a evidențiat prin câștigarea a patru titluri la simplu în circuitul WTA: Openul din Malaezia din 2014, Nottingham Open din 2017, Courmayeur Ladies Open din 2021 și, anul acesta, Monterrey Open. Cel mai înalt clasament din cariera sa a fost locul 19 mondial, obținut în 4 noiembrie 2019.
Sorana Cîrstea este cea mai bine clasată jucătoare din România în topul mondial. Ea se află momentan pe locul 25, la patru poziții distanță de cel mai înalt clasament al carierei atins în 2013. Printre cele mai mari realizări ale Soranei se numără ajungerea în sferturile de finală la French Open în 2009, sferturile de finală la US Open 2023 și finala la Rogers Cup 2013.
Karolína Plíšková este fost lider mondial la simplu. A ajuns pe locul I mondial în 2017, poziție pe care a păstrat-o opt săptămâni. Cunoscută pentru serviciul său puternic și forehand-ul agresiv,
Plíšková a câștigat 16 titluri la simplu și cinci la dublu în circuitul WTA și a ajuns în două finale de Grand Slam la simplu, la US Open, în 2016, și la Campionatele de la Wimbledon, în 2021.
Transylvania Open WTA 250 va avea loc în 16-22 octombrie 2023, și va începe cu două zile de calificări (14-15 octombrie 2023). Meciurile se vor juca indoor, pe hard, în BT Arena, pe două terenuri de joc.
Fanii tenisului au la dispoziție un număr limitat de 100 de abonamente pentru acces pe întreaga perioadă a turneului, 16-22 octombrie, și bilete de o zi care oferă acces la toate meciurile din ziua respectivă, de pe ambele terenuri de joc. Pentru zilele de calificări, 14-15 octombrie, publicul are acces gratuit, dar va fi necesară emiterea unui ticket cu valoare zero și rezervarea locului pe site-ul partenerului de ticketing, entertix.ro. Rezervarea pentru zilele de calificări va fi disponibilă online, începând cu data de 25 septembrie, și la fața locului, în timpul evenimentului, în limita locurilor disponibile. Biletele la turneu sunt disponibile exclusiv pe entertix.ro și sunt nerambursabile.
În cadrul Transylvania Open WTA 250 16 jucătoare vor juca în calificări, 32 de jucătoare vor concura la simplu și 16 echipe la dublu. În joc vor fi puse 280 de puncte WTA și premii în valoare de 259.000 dolari”, anunță organizatorii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. UPDATE. Două mașini făcute ZOB într-un accident pe drumul de la Sf. Ion. Patru persoane, consultate de medici

Un accident rutier a avut loc marți seara pe drumul de la Sf. Ion din municipiul Cluj-Napoca, anunță ISU Cluj.
Sunt doua mașini implicate care s-au făcut zob.
La fața locului ISU Cluj a trimis un echipaj de descarcerare si două ambulanțe SMURD.
”Trei femei și un bărbat primesc îngrijiri de la echipajele medicale. Victimele sunt conștiente și cooperante”, au spus pompierii clujeni.
UPDATE. Ce au găsit pompierii
”Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca și Punctul de Lucru Florești intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe Drumul Sfântul Ioan din municipiul Cluj-Napoca.
La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și două echipaje SMURD, unde au găsit două autoturisme avariate cu ocupanții ieșiți din acestea.
Patru persoane, respectiv trei femei și un bărbat, primesc primul ajutor calificat la fața locului și urmează să fie stabilit dacă vor fi transportate la spital. Toate persoanele implicate în accident sunt în stare de conștiență și sunt cooperante”, au precizat reprezentanții ISU Cluj.

Un autoturism s-a răsturnat, marți, în afara partii carosabile, într-o râpă de aproximativ 4 m între Băișoara și Muntele Băișorii, anunță ISU Cluj.
Pompierii au trimit echipaje medicale de intervenție, iar din primele informații reiese că șoferul a ieșit singur din autoturism.
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
Ligamentoplastia, operația prin care cariera unei tinere de 16 ani, practicantă de taekwondo, a fost salvată de dr. Daniel Albu

Claudia Domocos are 17 ani și de fel e din Baia Mare. Practică taekwondo de la trei ani, iar o accidentare nefericită, produsă la joacă, în timpul unei aniversări, i-a produs o ruptură de ligament încrucișat care era cât pe ce să-i încheie cariera.
După un an în care părinții Claudiei au căutat chirurgi care să îi opereze fiica, tatăl ei a ajuns la Spitalul Regina Maria Cluj-Napoca, unde o echipă multidisciplinară formată din dr. Daniel Albu, medic primar în ortopedie și traumatologie, și dr. Stelian Banciu, medic primar în ortopedie și traumatologie pediatrică, i-a făcut ligamentoplastie și a ajutat-o să-și reia activitatea ca sportivă de performanță.
După accidentare, Claudiei i s-a inflamat puternic genunchiul și a avut dureri, iar în urma unui RMN realizat la Baia Mare s-a descoperit că are ruptură de ligament încrucișat. Dintr-o dată, tânăra s-a văzut nevoită să renunțe la sport și la cariera sportivă.
„În momentul în care am aflat că are ligamentul rupt, plus meniscul fisurat, medicul care a văzut-o atunci în Baia Mare ne-a recomandat să nu mai facă sport. Așa că a încetat antrenamentele de orice fel. De mers putea să meargă, dar sport nu mai putea să facă”, spune Robert Domocos, tatăl Claudiei.
Același medic le-a recomandat operația de ligamentoplastie, doar că acest tip de intervenție chirugicală nu se face deloc în Baia Mare. Mai mult, este un tip de intervenție chirurgicală care nu se face atât de ușor la copii. Un an de zile a durat până au reușit să găsească un medic care să efectueze operația.
În acel an, Claudia nu a mai practicat deloc taekwondo. Pentru un sportiv de performanță, o pauză atât de lungă e un lucru tragic. Într-un an, poți să pierzi tot ce-ai construit în anii de muncă, de efort, de sacrificiu și de plăcere de dinainte.
La recomandarea unei cunoștințe, au ajuns la dr. Daniel Albu (foto), medic primar în ortopedie și traumatologie cu competențe în traumatologia sportivă și care oferea consultații la Tg. Mureș.
Intervenție chirugicală complexă
Ligamentoplastia este o intervenție chirurgicală complexă, dar, atunci când ea este făcută unor pacienți minori, care au o configurație diferită a sistemului osteoarticular decât a adulților, e cu atât mai delicată, lucru confirmat și de dr. Albu: „Claudia avea instabilitate, senzația că-i fuge genunchiul.
Am analizat beneficiile și riscurile operației, precum și modificările legate de calitatea vieții care ar fi putut să apară în cazul în care nu ar fi optat pentru tratamentul chirurgical – și anume faptul că, având un genunchi instabil, probabilitatea să nu poată continua activitățile sportive la nivel de performanță era foarte mare. Am decis că cea mai bună variant ar fi intervenția chirurgicală”. Practic, ligamentoplastia este o operație de reconstrucție a ligamentului rupt.
Se recoltează, din tendoanele pacientului, o grefă tendinoasă și se formează un nou ligament, prin diferite tehnici. Această grefă se poziționează minim invaziv, artroscopic, cu ajutorul anumitor intraturi, în poziția vechiului ligament, cel rupt.
Muncă în echipă
În cazul Claudiei s-a ales o abordare multidisciplinară. A fost nevoie de munca în echipă a unui chirurg de adulți și a unui chirurg pediatru, iar cel care a stat alături de dr. Daniel Albu pe toată durata intervenției a fost dr. Stelian Banciu, medic primar în ortopedie și traumatologie pediatrică.
„Ligamentoplastiaeste o intervenție chirurgicală complex și în rândul pacienților adulți. Acum, pacientul fiind minor, având în continuare cartilaj de creștere prezent, tehnica este mai dificilă decât cea standard, dar poate fi adaptată. În momentul în care se face operația de ligamentoplastie, există riscul ca daunele făcute cartilajului de creștere, prin poziționarea tunelurilor, să ducă la deficit în formarea osoasă ulterioară.
Din această cauză operația este mai dificilă și e nevoie de o atenție mult mai mare decât în rândul pacienților maturi din punct de vedere al dezvoltării scheletale”, completează dr. Albu.
Ligamentoplastia e, într-adevăr, o intervenție rară la copii, dar care în ultima vreme se face din ce în ce mai des, spune și dr. Stelian Banciu. „Metodele de intervenție chirurgicală, care sunt artroscopice, fac ca, încet-încet, ligamentoplastia să devină o intervenție obișnuită, de rutină, și la copii, și să nu mai fie una de excepție”, spune medicul ortoped pediatru.
În general, dacă un minor suferă o ruptură de ligament, medicii ortopezi recomandă un tratament conservator, care înseamnă kinetoterapie, fizioterapie și reducerea mișcărilor de forță înaltă. Aceste proceduri sunt recomandate până la împlinirea vârstei de 18 ani, pentru că, până atunci, ligamentoplastia prezintă unele riscuri.
Operația la copii
„Copilul, în perioada de creștere, parcurge niște etape de dezvoltare la nivelul oaselor. La extremitățile oaselor sunt cartilajele de creștere, care realizează creșterea în lungime și dezvoltarea oaselor. Aceste cartilaje de creștere la nivelul genunchiului sunt foarte aproape de articulație, cam la un centimetru, și-atunci tehnicile chirurgicale care încearcă să reconstituie cât mai anatomic ligamentul încrucișat sunt foarte aproape de ligamentul de creștere.
Practic, la adolescentul de peste 16-17 ani sau la adult, traiectul tunelelor prin care se trece grefa tendinoasă traversează zona cartilajului de creștere”, detaliază dr. Stelian Banciu.
Tipul de activitate sportivă practicată de pacientul minor este printre principalele criterii, alături de vârstă și gravitatea leziunii, care duce la decizia de operație.
„Una dintre indicațiile pentru intervenție chirurgicală de ligamentoplastie la pacienții minori este aceasta, că este sportiv de performanță, cu atât mai mult cu e vorba despre un copil care are potențial să devină foarte bun la sportul pe care îl practică. În cazul Claudiei, accidentarea ar fi dat-o mult înapoi”, spune dr. Daniel Albu.
Claudia a intrat în operație sub anestezie generală. Post operator, Claudia nu a avut dureri, cu atât mai mult cu cât, la Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca, pacienții care fac ligamentoplastie trec printr-o procedură specială, numită bloc de ram ecoghidat.
„E o procedură pe care o face medicul anestezist post-operator și prin care se infiltrează, ecoghidat, în jurul nervului femural, un anestezic. Deci, din punct de vedere senzitiv, nu simte deloc durere post-operator, ceea ce ajută foarte mult la confortul pacientului și la capacitatea de mobilizare încă din ziua operației”, spune dr. Albu. A doua zi după operație, pacienta a fost externată și a plecat acasă.
Ruptura de ligament încrucișat e o accidentare serioasă, care necesită un plan terapeutic complex, atât chirurgical, cât și post-operator – o recuperare îndelungată și strictă, în etape.
Perioadă de recuperare
În primele două săptămâni de la operație, e contraindicat pacientului să pășească cu sprijin pe membrul operat, iar flexia genunchiului este limitată, dar poate face acasă exerciții simple de izometrie. În a doua etapă, după ce a fost la un prim control post-operator și i s-au scos firele, a reluat mersul cu sprijin total pe picior, precum și flexia până spre 90 de grade.
După acest pas, pentru fiecare pacient urmează aproximativ trei luni în care trece prin diferite etape de recuperare în centre specializate de kinetoterapie, unde se lucrează în funcție de evoluția fiecăruia.
Claudia a început recuperarea prin kinetoterapie și fizioterapie după primele două săptămâni. Un al lucru extrem de important în procesul de vindecare al Claudiei, a constat în felul în care s-a desfășurat comunicarea dintre medic și pacient. A fost un factor determinant pentru succesul operației, care în cazul Claudiei nu a depins numai de intervenție în sine, ci și de recuperarea post-operatorie și de indicațiile și suportul echipei medicale. Contează foarte mult ca pacientul să respecte întocmai indicațiile medicului și să îl țină la curent cu schimbările prin care trece.
Chiar dacă părintele e cel care ia decizii pentru copilul minor, tânăra a fost de față la toate discuțiile din cabinet, iar medicul a încurajat-o din prima clipă.
„Dr. Albu a fost foarte deschis, ne-a explicat din prima desprece e vorba, ce ar trebui făcut, ce trebuie să facem după operație. Din prima a avut o legătură bună cu Claudia, a încurajat-o și i-a spus că nu vor fi probleme, că o să fie totul bine, că o să poată să continue cu sportul”, adaugă Robert Domocos, tatăl Claudiei.
Impactul pozitiv pe care dr. Albu l-a avut în continuarea carierei sportive a fost determinant pentru Claudia. La începutul anului2023, sportive a reînceput antrenamentele de taekwondo, gradual, iar în primul weekend din luna martie a susținut examenul pentru grad, care i-a permis să facă trecerea de la centurile colorate la centura neagră.