ACTUALITATE
Accident de circulație pe raza localității Bunești. Au fost implicate cinci autoturisme
Un accident de circulație a avut loc în cursul zilei de miercuri, 23 decembrie, pe raza localității Bunești. În urma incidentului, cinci autoturisme au fost avariate.
„O autospecială și un echipaj SAJ au fost alertate, în jurul orei 14.20, ca urmare a unui accident rutier, produs pe centura ocolitoare a municipiului Gherla, în zona localității Bunești.
Pompierii au găsit cinci autoturisme avariate, iar ocupanții erau ieșiți din acestea. Persoanele implicate în accident au refuzat consultul medical.
Pompierii au luat măsurile de prevenire a incendiilor pentru autoturismele avariate, prin deconectarea bateriilor, și au sprijinit sprijinit întreprinderea măsurilor necesare pentru reluarea traficului rutier”, potrivit ISU Cluj.
Unul dintre șoferi a intrat pe contrasens, acesta fiind și motivul accidentului.
„Un conducător auto de 45 de ani, din Cluj-Napoca, care se deplasa pe varianta ocolitoare a municipiului Gherla, din direcția Cluj-Napoca spre Dej, a pătruns pe sensul opus de mers, unde a intrat coliziune cu 4 autoturisme.
În urma evenimentului au rezultat doar pagube materiale.
Toți conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, transmite IPJ Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Echipa de fotbal CFR Cluj a remizat sâmbătă cu echipa poloneză Legia Varșovia, scor 2-2, într-un meci amical disputat în cantonamentul de la Oliva Nova lângă Valencia (Spania).
Clujenii au condus la pauză cu scorul de 2-1, prin golurile marcat de Tachtsidis, pentru polonezi înscriind Morishita încă în minutul 5.
Polonezii au egalat în minutul 90 din repriza a doua prin Szczepaniak.
Foto: Facebook – Legia Varșovia
EVENIMENT
FOTO. Mașină răsturnată în satul clujean Vânători. O femeie și un bărbat, evaluați de un echipaj SMURD
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit sâmbătă după-amiază la un accident rutier petrecut pe raza localității Vânători, comuna Ciucea, soldat cu o o mașină răsturnată.
”Echipajele operative au găsit la fața locului un autoturism răsturnat într-un șanț, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat și o femeie de aproximativ 55 de ani au fost evaluați de către paramedicii SMURD, refuzând ulterior transportul la spital.
La misiune a mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare”, au spus reprezentanții ISU Cluj.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Concurs cu roboți construiți de elevi la Cluj-Napoca. 15 echipe prezente la Transylvania College
Transylvania College Cluj-Napoca a organizat, sâmbătă, un concurs de robotică la care au participat 15 echipe de elevi din toată Transilvania, evenimentul fiind cel mai mare de acest gen din regiune.
Gabriela Iușan, profesor de informatică la Transylvania College, a declarat că această competiție are ca motto ”Mai mult decât robotică” deoarece promovează mai multe valori de bază printre care respectul, diversitatea, incluziunea, creativiatea și inovația.
”La competiție participă peste 150 de elevi din toată Transilvania”, a spus Iușan.
Pasiune din curiozitate
Alex, elev de la Transylavia College, a declarat că prin acest concurs participanții au ocazia să își testeze roboții pe care i-au construit.
”Anul acesta, robotul are o temă destul de complexă. Trebuie să culeagă elemente de joc și să le pună în niște coșuri sau să îi agațe pe niște bare.
Pasiunea mea pentru robotică vine din curiozitate, am fost curios cum se mișcă un robot, am fost curios de toate mecanismele lui, iar mai apoi am descoperit cât de vast este acest domeniu al roboticii, pe care vreau să îl urmez”, a spus Alex.
Potrivit acestuia, construirea unui robot presupune în primul rând designul, gândit întâi într-un software 3D, după care este construit cu ajutorul unor imprimante 3D și al unor piese achiziționate de membrii echipei.
Apoi urmează partea de programare ”care îi dă viață robotului și îl face să se miște”.
”Construirea unui robot poate dura de la două săptămâni la câteva luni, pentru că este nevoie și de testarea sistemelor. Un astfel de robot poate costa până la 5000 de euro”, a precizat elevul clujean.
De la Toplița la Cluj
Anastasia este elevă la Toplița, în județul Harghita, și a venit la Cluj cu echipa sa pentru a participa la concursul de robotică.
”Am o pasiune pentru robotică și pentru acest concurs, deoarece concursul este unul care te dezvoltă pe toate planurile, fiind și o experiență prin care putem lega prietenii.
M-am gândit să profesez în acest domeniu pe viitor, dar combinat și cu medicina. Undeva în industria medicinii mi-ar place să activez”, a spus Anastasia.
EVENIMENT
RECORD de generozitate în cadrul Colectei Naționale de Alimente: peste 626 de tone de alimente DONATE în doar trei zile
Sub sloganul „Împreună hrănim speranța”, Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați anunță cu entuziasm și recunoștință rezultatele remarcabile ale Colectei Naționale de Alimente, desfășurată în perioada 13-15 decembrie. Această ediție a marcat cel mai mare rezultat obținut de la debutul campaniei în 2019.
„Ediția de Crăciun a Colectei Naționale de Alimente a stabilit un nou record, demonstrând puterea solidarității și generozității. Grație sprijinului donatorilor din toată țara, au fost colectate 626,9 tone de alimente neperisabile, echivalentul a 26 de tiruri pline de hrană. Această cantitate impresionantă a fost transformată în 1.253.941 de porții de mâncare, oferind sărbători mai demne și mai senine pentru 100.793 de persoane vulnerabile, prin intermediul a 352 de organizații caritabile partenere.
RECORD de generozitate în cadrul Colectei Naționale de Alimente: peste 626 de tone de alimente DONATE în doar trei zile
Deși inițiativa s-a încheiat oficial în magazinele partenere pe 15 decembrie, campania a continuat neobosit în depozitele Băncilor pentru Alimente și în cămările organizațiilor partenere, până când fiecare aliment donat a ajuns la cei care aveau cea mai mare nevoie. Angajați, organizații și voluntari dedicați au sortat cu grijă alimentele, iar mașinile au parcurs sute de kilometri pentru a prelua donațiile din magazine și a le pune pe masa celor vulnerabili.
Rezultatele impresionante ale celei de-a XI-a ediții:
· 626,9 tone de alimente neperisabile: Peste jumătate de milion de români din toate colțurile țării și-au deschis inimile și au contribuit la colectarea acestei cantități record, oferind alimente indispensabile pentru pregătirea unor mese consistente destinate semenilor aflați în dificultate.
· 1.253.941 de porții de hrană: Fiecare aliment donat a fost transformat în porții de hrană, asigurând mese calde pentru cei aflați în nevoie.
· 100.793 de persoane sprijinite: Beneficiarii acestui val de generozitate includ copii din centre de plasament, familii aflate în dificultate, persoane fără adăpost și vârstnici singuri sau din cămine, care au primit alimente esențiale pentru mese mai bogate și sărbători mai liniștite.
· 8.797 de voluntari implicați: Adevărați eroi ai speranței, aceștia s-au dedicat cu entuziasm tuturor etapelor campaniei, de la colectarea alimentelor din cele 985 de magazine participante până la sortare și distribuție. Prin efortul lor neobosit și implicarea plină de compasiune, au transformat generozitatea în speranță.
· 352 de organizații partenere: Acestea au mobilizat resurse, voluntari și logistică pentru ca alimentele donate să ajungă rapid și eficient pe mesele celor care aveau cea mai mare nevoie.
Moment de unitate și solidaritate
Acest impact fără precedent al campaniei a fost posibil datorită mobilizării remarcabile a partenerilor din retail, precum Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România, alături de CHEP România și Edenred România, care s-au alăturat unui efort comun de a sprijini comunitățile vulnerabile. Mobilizarea și implicarea impresionantă a acestor parteneri, împreună cu voluntarii și donatorii, au creat un moment de unitate și solidaritate, demonstrând puterea generozității.
„Această ediție a Colectei Naționale de Alimente subliniază solidaritatea și forța unei rețele naționale a binelui, care conectează generozitatea donatorilor cu nevoile celor mai vulnerabili. Este cea mai amplă mobilizare din istoria campaniei, demonstrând că, indiferent de provocări, oamenii de bine găsesc puterea de a sprijini semenii aflați în dificultate. Mulțumim tuturor celor implicați – donatori, voluntari, parteneri din retail și organizații caritabile. Fiecare aliment donat a fost mai mult decât hrană – a fost un simbol al speranței și al umanității,” a declarat Gabriel Sescu, președintele Federației Băncilor pentru Alimente din România – FBAR
Colecta Națională de Alimente rămâne un exemplu puternic al solidarității din România, reunind comunități întregi pentru a oferi hrană și bucurie de sărbători celor aflați în dificultate. Organizată de FBAR împreună cu Băncile pentru Alimente membre, această campanie a devenit un simbol al generozității, crescând cu fiecare ediție în impact și amploare.
FBAR se inspiră din modelul Federației Europene a Băncilor pentru Alimente (FEBA)
Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, împreună cu cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente din București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați, constituie o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană.
Băncile pentru Alimente colectează și redistribuie ONG-urilor partenere produse pe care producătorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le donează sau le transferă cu scopul de a reduce risipa alimentară. Obiectivul asumat al Băncilor este acela ca alimentele și produsele nealimentare considerate surplusuri, în care au fost investite resurse materiale, timp și muncă, să nu ajungă pierderi sau risipă, ci să fie consumate de către cei aflați în dificultate și care nu au putere de cumpărare, contribuind astfel și la reducerea emisiilor de gaze produse de deșeurile alimentare.
FBAR se inspiră din modelul Federației Europene a Băncilor pentru Alimente (FEBA) și este recunoscută ca membru cu drepturi depline al acesteia. Din 2016, când a fost creată prima Bancă pentru Alimente la București și până astăzi, Rețeaua Națională a Băncilor pentru Alimente a salvat de la pierdere și risipă 27.486 tone de alimente, în valoare de peste 64 milioane euro. Aceste alimente au fost transformate în aproximativ 54,9 milioane de porții de hrană pentru peste 292.600 persoanele în dificultate, aflate în grija celor 807 ONG-uri partenere”, au transmis organizatorii.