CULTURA
A venit primăvara, se încălzește atmosfera la Cluj. Peste 10 EVENIMENTE de neratat în luna MARTIE, pentru toate gusturile
A venit primăvara, iar în prima lună de căldură, se încinge atmosfera și la Cluj, unde s-au anunțat multe evenimente. Artiști mari, din România și străinătate, de la lăutari la metaliști, vor urca pe scena clujeană, iar pe lângă ei, se promit multe alte modalități de distracție. Cluj24 ți-a pregătit o listă cu câteva dintre ele, dar înainte de a ți le prezenta pe fiecare în parte, îți aduce la cunoștință de 2 evenimente care se vor derula pe mai multe zile ca, în cazul în care îți sunt pe plac, să îți faci loc în calendar pentru ele. Spor la distracție!
Târgul de haine ReClothing revine la Cluj cu peste 1000 de articole vestimentare care vor fi expuse în zona H&M
„Facem loc garderobei chic de primăvară, de data aceasta cu idei sustenabile. De la sacouri elegante, la tricouri haioase, rochii deosebite sau pantaloni evazați – veți găsi la eveniment haine până și pentru cea mai pretențioasă fashionistă”, spun organizatorii.
Evenimentul face parte din cadrul proiectului cu același nume, prin care aceștia își propun să reducă risipa din domeniul vestimentar.
„Vor fi expuse, practic, produse care își caută un al doilea proprietar, dar care sunt într-o stare excelentă. Fiecare cumpărător se transformă într-un gangster al sustenabilității – prin cumpărăturile prietenoase cu mediul și datorită tricourilor cu mesaje marca JCI care vor fi disponibile pentru a fi achiziționate.
Târgul ReClothing vine și cu ateliere și întâlniri interesante, dar și cu o tombolă pe cinste – unde fiecare cumpărător poate câștiga, pe loc, premii surpriză de la cele mai îndrăgite branduri locale și nu numai. În plus, la fel ca de fiecare dată, fiecare cumpărătură se transformă într-o faptă bună”, adaugă organizatorii.
Pentru cei care vor să doneze haine, aceștia amintesc că târgul va fi precedat de o campanie de colectare la Iulius Mall, în perioada 13-20 martie 2023.
Totodată, pot fi susținuți financiar cu donații prin:
- Revolut sau BT Pay la 0759041959
- transfer în contul Banca Transilvania al asociației JCI Active Citizens Cluj – RO04BTRLRONCRT0254378205
Clujenii își pot trimite copilul într-o mini vacanță educativă luna aceasta.
Îți dorești un copil asumat, care face alegerile singur, este responsabil și își asumă greșelile și comportamentul? Îți dorești un copil conștient de valoarea și potențialul lui? Are dificultăți atunci când e nevoie să își spună punctul de vedere în fața altora? Sau să ridice mâna să răspundă la școală, pentru că îi este teamă să nu greșească sau ca alți copii să râdă de el?
Dacă ai răspuns afirmativ la cel puțin una din aceste întrebari, acest retreat este potrivit pentru copilul tău (dacă are între 6 și 13 ani), ca să își crească încrederea în sine prin conștientizarea calităților și unicității sale, potrivit facilitatorilor.
„Este o oportunitate pentru ei să ia o pauza de la rutina lor zilnică și să se descopere printr-o varietate de activități creative, distractive, provocatoare și educaționale. Retreat-ul se va desfășura într-un cadru natural și frumos, oferind copiilor posibilitatea de a se conecta cu natura și de a se bucura de aer curat și liniște. Va fi condus de o echipa de 5 faciliatori experimentați și dedicați, pasionați să lucreze cu copiii și să-i ajute să-și atingă potențialul maxim”, se arată în descrierea evenimentului.
Nu vor lipsi nici drumețiile în natură, focul de tabără, ciubărul și seara de filme.
Alături de facilitatori, copiii vor explora:
- Atelier de gestionare a emoțiilor
- Atelier de respirație
- Yoga
- Modelaj în lut
- Atelier de teatru
- Ceremonie cu Cacao
- Atelier de gătit vegan
- Atelier de dans liber
- Scriere creativă
- Atelier de pictură
Retreatul are loc la Green Forest, pe Valea Gherminului, Bucea și costă 1222 de lei.
Paula Rotar va conduce întregul eveniment. Este energy healer, channel, DNA activator și terapeut prin arte expresive, iar acest retreat este cadoul său pentru copii.
„Spațiul inimii mele este centrul meu de putere. A fost activat acum multă vreme și este darul meu pentru lume. El este o forță de vindecare. Este acel spațiu plin de compasiune care poate lua orice rană, frică, durere, răutate și cu prezență, cu iubire să le transforme precum un Alchimist.
Cu ajutorul darurilor cu care am fost înzestrată și cunoștințele pe care le-am acumulat, împreună cu echipa mea de facilitatori, terapeuți și bucătari, îți voi ghida minunea în procesul de descoperire a sinelui, astfel încât călătoria sa să fie distractivă și creativă.
Va învăța să creeze în viața sa pace, armonie, ordine și frumusețe. Va gusta libertatea, iar asta îl va ajuta să păstreze aprinsă pasiunea pentru viață și pentru tot ce îl înconjoară”, spune aceasta.
Pentru înscrieri, click aici.
Mai departe urmează evenimentele standard, cu care ești obișnuit.
Premieră „Îmblânzirea scorpiei” (Shakespeare), Teatrul Naţional Cluj-Napoca, 8 martie, 19:00 – 20:40
Dacă îți place teatrul, vino la premiera „Îmblânzirea scorpiei”, după William Shakespere, pusă în scenă cu textul Letei Popescu, după o adaptare a Mariei Manolescu.
„Am profitat de rama pe care o dă Shakespeare în varianta originală, aceea de teatru în teatru. Prologul pe care ni-l dă autorul ne spune că povestea cu Caterina și Petruccio se joacă în fața unui spectator nedus la teatru care reacționează <<neîmblânzit>> la ceea ce vede.
Rama aceasta a făcut ca spectacolul să fie creat pe mai multe straturi și, sper eu, să aducă ceva în plus față de o lectură obișnuită a piesei. Spectatorii pot vedea <<Îmblânzirea scorpiei>> în două variante care răspund în opoziție întrebării: <<îmblânzirea>> este un ritual de cucerire a femeii sau este un ritual de <<îndobitocire>>?
Eu personal nu am găsit un unic răspuns. Nu pentru că aș fi din fire o nehotărâtă, din contra. Sunt hotărâtă să mă uit atent la tipurile de lectură care există în lumea de azi și să le pun față în față. Din asta nu poate ieși decât o explozie de idei, ceea ce mă și fascinează ca regizoare.
Prefer să las dezbaterea deschisă și să mă gândesc în continuare la cine trebuie îmblânzit și de către cine: femeia? bărbatul? publicul? creatorul de teatru? În final apare și din partea mea un comentariu clar. Dar pe acesta îl țin secret și invit spectatorii să-l descopere în sală.”, a spus Leta Popescu.
Pentru bilete, click aici.
Seară de poezie cu Alberto Păduraru, Insomnia Cafe, 9 martie, 19:00
Dacă vrei să te delectezi altfel, o seară de poezie s-ar putea să fie exact ce ai nevoie. Nepotu’ lui Thoreau te invită la o lectură alături de Alberto Păduraru, student la Drept în Cluj și poet în timpul liber.
După ce va citi câteva dintre creațiile proprii, va asculta părerile (și criticile) publicului, joi seara, la Insomnia.
Moderatorul este Florentin Popa, iar gazdele: János Szántai, Mihnea Bâlici.
Intrarea este liberă.
Sănătatea și legile ei, CHIOS Social Lounge, 10 martie, 19:00
Nu vrei să te lasi pradă nesiguranței și neînțelegerii atunci când vine vorba de sănătatea și drepturile tale? Atunci nu rata oportunitatea de a participa la evenimentul „Sănătatea și legile ei”, unde vei avea acces la informații valoroase și vei învăța cum să îți protejezi drepturile într-un mod eficient.
Invitatul special, Avocatul Gheorghe Piperea, te va ghida prin labirintul legilor și te va învăța cum să îți aperi sănătatea și drepturile cu succes.
Evenimentul se va desfășura pe 10 martie, la Sala de Conferințe Chios din Cluj-Napoca și este complet gratuit.
Rezervă-ți locul cu un click aici și fii pregătit să îți asumi controlul asupra sănătății și drepturilor tale.
Hi Fi Fi _06 x them, BTarena Cluj-Napoca, 10 martie, 21:00 – 11 martie, 11:00
Hi Fi Fi 06, o petrecere de 14 ore de minimale, va avea loc între 10 și 11 martie la BT Arena, „din fidelitate pentru Hi Fi”.
Vor pune muzică:
- Arapu
- Cap
- Cezar
- Mihigh
- Paul K
- Praslea
- Rhadoo
- SIT
- Sublee
Pentru bilete, click aici.
Concert om la lună de lansare, Flying Circus, 17 martie, 19:30
Luna aceasta, om la lună se întoarce la Cluj și lansează pe vinil cele trei albume de studio.
„Am început în vara lui 2018, cu o voce, o chitară și un pian. Au trecut aproape cinci ani, iar proiectul meu solo s-a transformat într-o trupă ce crescut cu fiecare concert și cu fiecare moment memorabil ce ne-a legat definitiv pe unii de ceilalți.
Am trecut o pandemie împreună, am scris trei albume împreună, iar acum suntem foarte mândri că putem să le prezentăm pe vinil, într-o colecție de luat acasă și ascultată de o mie de ori și așezată în rastelul de viniluri prețioase și ascultată iar. Cu bucurie și cu drag, așa cum a fost făcută”, a spus Doru Pușcașu, de la om la lună
Accesul se face de la 19:30, iar concertul începe la 21.
Pentru bilete, click aici.
Concert Mădălina Pavăl Orchestra și after party cu Groove Salad, Atelier Cafe, 18 martie, 21:00
Cu o energie potențată de tradiții, cu dinamică de dans și forța tribală a bandului de alternativ, Mădălina Pavăl Orchestra revine în Cluj cu un show și o formulă de performance compusă din 10 muzicieni. Este muzică lumească, sună ca locurile de pe unde și-au tras seva – bucovinean, moldovean, sud-dunărean și balcanic, așa cum e toată România.
„Sunt Mădălina Pavăl și cânt muzică lumească. Îmi sună și a clasic, și a tradițional, stilul „fel și fel”. Am cuvinte vechi, le pun în rânduri noi să mă-nvârt printre voi. Împreună cu 10 prieteni, muzicieni talentați, vibrăm viu și acustic, de film și de dans, de fugit peste dealuri sau de luat orașul la pas.
Ne place să credem că am reinventat sonoritățile românești când am îmbinat texturi din lumea clasică (quintet de coarde, harpă, flaut) cu dinamică de dans și forța tribală a band-ului de alternativ. Unii i-ar zice world music, pentru noi e un ansamblu care poate doini românește și te poate învârti nebunește”, spune cântăreața.
În seara de 18 martie, aceasta va cânta alături de Alexei Țurcan (acordeon, chitară), Lucian Naste (chitară), Alex Corlan (bas), Ioana Turcu (flaut), Diana Ciudin (vioară), Sarah Andreescu (vioară), Mihail Grigore (violoncel), Alice Hristodor (harpă) și Philip Goron (percuție) – Mădălina Pavăl Orchestra.
Biletele sunt disponibile la prețul de 60 lei, în avans în rețeaua Iabilet sau la intrare în seara evenimentului, în limita locurilor disponibile. Ușile se deschid la ora 20.00.
După concert, se continuă dansul la afterparty cu Groove Salad.
Pentru bilete, click aici.
Corina Sârghi & Taraful Jean Americanu, Bruto, 24 martie, 2:00 – 6:45
În același spirit, pe 24 martie sosesc la Bruto alți artiști care duc mai departe muzica lăutărească așa cum a fost ea lăsată.
Corina Sîrghi, alături de taraful tradițional – în totalitate acustic – condus de acordeonistul Shaun Williams (aka Jean Americanu) feat. Marian Mirea (vioară), Marian Șerban (țambal) și Cristian Mirea (contrabas) prezintă atmosfera saloanelor decadente și fermecătoare din Bucureștiul anilor ’30 și nebunia petrecerilor de,,bloc-mahala” din anii ’90 printr-o suită de romanțe pasionale, tangouri senzuale, dansuri lăutărești înflăcărate și manele clasice, într-un concert care îmblânzește până și cele mai nărăvașe inimi.
„Ne aduc cântecele de mahala care să ne ridice la dans, să ne răscolească amintirile și să ne provoace aplauze.
Pe lângă un recital autentic, personalul pregătește un meniu cu bucate și băuturi care să meargă la fix în episodul 2 al „Aperitivo Neaoș”, după primul, în care a concertat Taraful de la Vărbilău.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Șaraimanic, totodată curatorul concertelor.
Pentru bilete, click aici.
Technoteca, Cluj Arena, 24 martie, 22:00
Pregătește-te să dansezi până o să te doară la bascheți!
Cunoscută pe scena techno încă din 2007, NUSHA a fost prezentă la unele dintre cele mai mari festivaluri din lume, alături de legende ale industriei.
Un bilet costă 59 de lei online și 80 la locație. Pentru a cumpăra online, click aici.
Concert Carla’s Dreams, FORM Space, 25 martie, 20:00
Dacă vrei să visezi mai melodic, Carla’s Dreams vine pentru un concert de excepție la FORM Space, în Cluj-Napoca, la o zi după Technotecă.
Adună-ți gașca și ia bilete, cu un click aici, până nu se epuizează.
Concert tribut Metallica, Hardward Pub, 25 martie, 19:00
Dacă nici Carla’s nu-s pe placul tău de Buna Vestire hai la metale. Formația Masterpiece va susține un concert tribut la Hardward Pub.
Aceasta e prima trupă tribut Metallica din România, înființată în 2009 de Vincze Szabi (voce și chitară).
Trupa este alcătuită din membri cu o vastă experiență muzicală, fiecare cântând și în diferite trupe consacrate din țară. Încă de la început s-a bucurat de succese obținute în concerte și festivaluri atât în Romania cât și în străinătate.
Pentru bilete, click aici.
Celelalte Cuvinte – Lansare Album „Lumea Asta” LIVE, Hardward Pub, 26 martie, 18:00 – 22:00
În data de 26 martie vino să auzi live noile piese Celelalte Cuvinte, în Hardward Pub din Cluj-Napoca. Trupa Celelalte Cuvinte pornește într-un turneu de lansare a noului album, intitulat „Lumea Asta”.
„Celelalte Cuvinte vin cu un show complet nou, care va cuprinde cea mai mare parte a pieselor de pe noul disc de studio, într-o serie de concerte de neratat pentru fanii rock și metal. Albumul, lansat la casa de discuri Universal Music, propune o abordare nouă, dar care păstrează și amprenta clasică cu care Celelalte Cuvinte și-au obișnuit fanii în cei 41 de ani de muzică de calitate”, spun organizatorii.
Albumul „Lumea Asta” va fi disponibil pe toate serviciile de streaming, având și ediții limitate CD și vinil, pentru colecționari.
Pe lângă piese de pe albumul „Lumea Asta”, din concertele turneului nu vor lipsi nici hiturile care au consacrat trupa și nici alte piese din repertoriul ei de-a lungul timpului.
Turneul va fi un prilej de reîntâlnire cu fanii Celelalte Cuvinte din aproape toate orașele mari din România și se va întinde pe parcursul mai multor luni.
„Scena este locul unde ne simțim cel mai bine și orice reîntâlnire cu fanii noștri este un prilej de imensă bucurie. Bucuria va fi cu atât mai mare cu cât de data aceasta vom putea să împărtășim cu ei noile piese Celelalte Cuvinte, de pe albumul „Lumea Asta”, un album la care am lucrat foarte mult și de care suntem mândri. Vom încerca să ajungem în toate orașele voastre si vă așteptăm să ne bucurăm împreună de noile piese.”, a spus Călin Pop, solistul vocal și chitaristul trupei Celelalte Cuvinte.
Pentru bilete, click aici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic în bloc.
În luna martie a acestui an, ANRE a emis un regulament privind repartizarea consumului de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii repartitoarelor.
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii/utilizatorii de apartamente/spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:
a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET (sistemul centralizat – n.r.) sau la sursă locală;
b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic”.
„Cota comună ar trebui să fie maximum 10%”
Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, a scris pe Facebook: „A venit prima factură de căldură! Prima aberație a iernii în blocurile cu repartitoare: jumătate din factura pe bloc o plătesc toți, atât conectații, cât și deconectații (cei cu centrală proprie). Este o aberație colosală. Nu ai cum să ai parte comună 50% din factura totală. Nu înțeleg cum au ajuns la acea formulă”.
„Cota comună ar trebui să fie maximum 10%. Vă fac un calcul: de exemplu un bloc cu 8 etaje și 40 de apartamente, pe scară sunt 8 calorifere, câte unul la fiecare etaj, iar în apartamente sunt câte 3 calorifere, să zicem, deci 120 de calorifere. Ar veni 128 de calorifere în total în bloc, din care 8 sunt la comun. Cum să ajungă partea comună 50%?!”, s-a întrebat el.
„Este abia prima lună cu costuri de încălzire. Să vedeți ce scandaluri vor ieși în blocuri când vin facturile acelea urișe pe decembrie, ianuarie, februarie.
Să zicem că v-ați luat centrală pe gaz, ați făcut o investiție, ați dat bani pe centrală, v-ați debranșat, acum plătiți facturi la gaz, și acelea uriașe, iar acum mai vine și această cotă comună uriașă”, a mai scris Opaina.
„O clădire, o singură soluție de încălzire”
Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, este de altă părere: „Sunt legile fizicii. Căldura circulă. Vă dau alt exemplu: cineva care are centrală pleacă de acasă și închide centrala, deci nu consumă și nu plătește nimic pentru acea perioadă, însă când vine acasă nu găsește rece ca afară, ci 15 grade cel puțin”.
În opinia sa, soluția este interzicerea posibilității de a avea mai multe modalități de încălzire în același condominium.
„Ar trebui să fie: o clădire, o singură soluție de încălzire”, zice Mereuță.
EVENIMENT
Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative
În vară, presa prelua o informație din mass-media europeană legată de faptul că de la 1 octombrie 2024, așa numitele anvelope all-season vor fi interzise.
„Începând cu 1 octombrie 2024, șoferii se pot confrunta cu amenzi dacă nu respectă noile reglementări referitoare la anvelope. O regulă importantă este schimbarea cauciucurilor de două ori pe an. Deși anvelopele all-season oferă o opțiune convenabilă pentru a evita aceste schimbări, o nouă reglementare interzice anumite tipuri de anvelope începând cu aceeași dată”, scria Capital.
Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative
„Anvelopele de tip all-season nu sunt foarte sigure pe timpul sezonului rece, sunt de părere specialiștii. O serie de studii arată că șoferii aflați la volanul unor vehicule astfel echipate au produs mai multe accidente. Conform statisticilor, anvelopele de tip all-season reprezintă un compromis”, scria Evenimentul Zilei.
Cu alte cuvinte, anvelopele all-season nu că ar fi bune și vara și iarna, ele n-ar fi bune nici vara, nici iarna.
Conform presei, sursa acestei informații ar fi chiar Uniunea Europeană, care consideră că majoritatea accidentelor ar fi fost provocate din cauza echipării mașinilor cu acest tip de anvelope.
„Nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă”
Cluj24 a solicitat un răspuns singurului for din România abilitat să ia o asemenea decizie, și anume RAR:
„Primele ninsori aduc și primele întrebări despre ce pneuri trebuie montate pe autovehicule în sezonul rece, despre marcajele de pe anvelope sau despre data de la care acestea devin obligatorii. Vă înțelegem nelămuririle, pentru că în fiecare an sunteți bombardați cu informații nereale, menite să genereze panică printre cei care se tem că au omis să citească modificările legislative. Din acest motiv vă spunem noi tot ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă.
Pe scurt, dacă nu vreți să citiți până la capăt (deși vă recomandăm să o faceți), trebuie să știți că legislația din România nu s-a modificat! TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi <<mud>> și zăpadă <<snow>>), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională. Totodată, nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă, acestea fiind obligatorii atunci când autovehiculul circulă pe un drum public acoperit cu gheață, zăpadă sau polei.
Acum, mai în detaliu, reamintim că legea din România nu merge dincolo de marcajul format din literele M și S, respectiv dincolo de definiția anvelopelor de iarnă/zăpadă din legislația de omologare a anvelopelor. Textul OG nr. 5/2011, prin care se modifică OG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S.
Denumirea de anvelopă “all-season” este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform OG nr. 5/2011.
„Nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece”
Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripţia literelor M şi S, sub una dintre formele menționate.
Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu se aplică sancțiuni!
Registrul Auto Român vă recomandă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.
Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.
Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.
Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă).
În final, vă asigurăm că am citit și noi știrile despre “anvelopele care vor fi interzise din 2024”, dar rămâne cum am stabilit: vă anunțăm din timp când vor apărea noutăți legislative care pot avea impact asupra deținătorilor de vehicule din România”.
Zvon sau nu, cert este că o asemenea știre are și o componentă comercială. Cui prodest? Cui folosește un asemenea gen de dezinformare? Evident, vânzătorilor de anvelope care, se pare, și-au crescut vânzările la categoria anvelope de iarnă…
ECONOMIE
Dragoș Damian: N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? Participă la un târg de cariere și fură de la competiție
CEO Terapia, Dragoș Damian, critică lipsa de investiție reală în formarea resursei umane de către companii și o practică frecventă: recrutarea agresivă de la competitori.
„N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? În învățământ dual? În burse și practică pentru studenți? În laboratoare scumpe în facultăți? Nici o problemă! Participă la un târg de cariere și fură de la competiție câți angajați ai nevoie!
Povești de adormit mediul de afaceri
Urmărește o conferință la care iau parte șefii departamentelor de resurse umane și vei realiza ce profesioniști desăvârșiți sunt. Stăpânesc cu măiestrie o mulțime de formulări complicate care te conving cât de mult timp și bani alocă pentru atragerea, retenția și dezvoltarea oamenilor din organizația lor, cât de mult se investește în resursa umană, ce beneficii cuprinzătoare sunt acordate.
Ce nu știi însă este că toate lăudăroșeniile lor sunt povești de adormit mediul de afaceri pentru că, singurul lucru pe care îl fac este să fure angajați de la competiție. Păi are cineva chef, bani și timp să investească în angajați? Are cineva chef, bani și timp să dezvolte un director financiar sau economic, un specialist de calitate, de la director la analist, un specialist în operațiuni industriale de la director la ingineri la supervizori la operatori mașini alfa-numerice, un specialist în planificarea producției, un specialist în lanțul de aprovizionare, un specialist de mediu?
Instructajul costă sute de mii de lei
Uite. Un director financiar se pregătește în 5-10 ani, instructajul costă sute de mii de lei. Specialiști de calitate și de operațiuni industriale nu există, ei trebuie luați de pe băncile facultății, durează 1-3 ani pregătirea lor, tot sute de mii de lei. Specialiști de planificare, de aprovizionare, de mediu, la fel, nu există, costă mii și mii de lei pregătirea lor.
Pentru pregătirea unor astfel de specialiști este necesară muncă asiduă în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă de pe băncile facultății, etc.
Mergem la competiție și furăm
Prostii! Timp și bani dați de pomană. Așadar, mergem la competiție și furăm. Luăm oameni gata pregătiți de fraierii din alte companii, care cred bazaconii de tipul învățământ dual preuniversitar și universitar sau pierd vremea în pregătirea angajaților prin parteneriate cu facultățile. Sunt unii angajatori fraieri care cred în rolul angajatorilor de a ajuta societatea să progreseze prin dezvoltarea generațiilor Y și Z.
Cât de fraieri pot fi?
Furtul de angajați este soluția perfectă pentru orice șef de resurse umane:
- Poți da salarii mai mari sau beneficii de altă natură pentru că nu te costă nimic pregătirea lor;
- Nu există nici o lege împotriva furtului de angajați, dimpotrivă, Codul Muncii „încurajează” furtul de angajați prin prevederi ambigue. Astfel încât poți fura 1, 2, 5, 10, 20 de angajați. Poți fura atâția angajați de la competiție până o închizi și tot nu pățești nimic, degeaba reclamăa unii aceasta practică;
- În plus:
- Bonus 1: merită să vezi fețele directorilor cărora le furi angajații, sunt de neprețuit supărarea și frustrarea lor după ce au consumat timp și bani cu munca susținută în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă încă de pe băncile facultății. Niște fraieri, merită să râzi de ei;
- Bonus 2: daca angajatul furat nu se inseră în organizația ta, îl dai afara fără probleme, fără să fi consumat timp și bani pentru a-l pregăti. Și rămâi cu satisfacția că ai destabilizat competitorul de unde l-ai furat, care trebuie să consume timp și bani ca să pregătească pe altcineva.
Singura cale ieftină, să furi angajați de la competiție
Așadar, fură un angajat de la competiție, fură 2, 5, 10.
Totuși, fii un pic prudent, respectă niște reguli de bază:
- mergi tot timpul la conferințe ca să arați publicului că de fapt ești un angajator de top care investește timp și bani în pregătirea resursei umane. Și mai bine, cumpăra un loc într-un anuar ”Angajatori de Top”, e maxim 5.000 de Euro, dă bine;
- folosește anunțuri pe situl propriu, târguri de cariere, platforme de recrutare, companii de plasare de forța de muncă și vânători de capete, astfel încât să eviți orice risc ca planurile tale să fie dezvăluite;
- lipește afișe de recrutare pe stâlpi sau plasează banere în jurul locației competitorului pe care îl asediezi ca să-i furi angajații, demonstrezi astfel că ai publicat la loc vizibil intenția de angajare.
Singura cale ieftină și rapidă de dezvoltare a organizației tale este să furi angajați de la competiție. Succes!”, a spus Damian.
ADMINISTRAȚIE
Trenul metropolitan, „undă verde” de la Consiliul Județean Cluj. Aviz favorabil în Comisia de Urbanism
Consiliul Județean Cluj a avizat realizarea trenului metropolitan, în ședința Comisiei de Urbanism de joi, 21 noiembrie.
Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CTATU) din cadrul Consiliului Județean Cluj a avizat favorabil, cu condiționări, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al viitorului Tren Metropolitan Cluj.
Trenul metropolitan va rezolva problema mobilității urbane
„Pentru ca acest important proiect să poată merge mai departe, în sensul depunerii și obținerii finanțării europene, am decis să aprobăm, cu anumite modificări, documentația prezentată în comisie. Este necesar ca proiectul viitorului tren metropolitan să fie corelat cu toate proiectele de infrastructură publice și private aprobate deja pe traseul propus prin PUZ.
Această nouă investiție este una extrem de importantă din perspectiva rezolvării problemei de mobilitate urbană pentru cei aproximativ 500 de mii de clujeni care trăiesc și muncesc în Zona Metropolitană Cluj”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și al Comisiei CTATU.
Ultima etapă a fazei de proiectare
Elaborarea PUZ-ului aferent Trenului Metropolitan Cluj, ca etapă finală a fazei de proiectare, a fost necesară în vederea stabilirii reglementărilor urbanistice pentru realizarea obiectivelor noi propuse în cadrul acestui proiect de infrastructură, reguli care nu au fost cuprinse, anterior, în cadrul PUG-urilor aflate în vigoare.
Proiectul Trenului Metropolitan constă în introducerea unui serviciu de transport public de călători de-a lungul infrastructurii de cale ferată existentă deja între localitățile Gârbău și Bonțida, via Cluj-Napoca, cu nu mai puțin de 23 de stații. Astfel, de-a lungul celor 48,8 km de traseu, vor fi amenajate noi peroane, un pasaj rutier subteran, trotuare, piste biciclete, parcări auto/moto/velo și stații de autobus.