Connect with us

ACTUALITATE

A murit Liviu Alexandru Mărghitaș, fostul rector al USAMV Cluj

Publicat


A murit Liviu Alexandru Mărghitaș, fostul rector al USAMV Cluj, anunță Universitatea. 

„Anunțăm cu profund regret și durere în suflet dispariția fulgerătoare a colegului nostru, Prof. Dr. Liviu Alexandru MĂRGHITAȘ, membru marcant al comunității academice clujene.

Absolvent al Facultății de Zootehnie din Cluj Napoca, a deținut numeroase funcții administrative pe care le-a onorat cu demnitate. A fost Rector al USAMV CN între anii 2000-2008, Președinte al Senatului Universității 2008-2012, Director al Corpului de Control din Ministerul Educației Naționale (1997-2000), Delegat Național al României la Comisia Sericicolă Internațională (2010-2016) iar in prezent a activat ca vicepreședinte al Secției de Zootehnie din cadrul Academiei de Științe Agricole.

Profesorul Mărghitaș a fost titularul disciplinei de Apicultură și Sericicultură din Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii și Șeful Laboratorului de Controlul Calității Produselor Apicole. Cariera academică a fost încununată de succes si realizări profesionale de excepție, care au marcat evoluția a numeroase generații de studenți, doctoranzi și cercetători în domeniul Zootehniei. A condus granturi de cercetare naționale și internaționale, a avut o activitate publicistică prolifică și a fost câștigător a numeroase premii naționale, cărora li se adaugă distincțiile Doctor Honoris Causa din partea multor universități din țară. A contribuit marcant la evoluția învățământului agronomic clujean, la dezvoltarea fără precedent a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, pe care a iubit-o și a propulsat-o pe primele locuri între universitățile din țară.

Să vă fie drumul lin spre înălțimi și să aveți odihnă veșnică, Domnule profesor!”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Licitație caritabilă pentru a-l însoți pe Emil Boc la un meci de fotbal. Spectacol „Dăruiește cu bucurie” la Cluj-Napoca

Publicat

De

Căsuța Bucuriei anunță cea de-a doua ediție a spectacolului caritabil „Dăruiește cu bucurie”, care va avea loc în data de 6 decembrie, începând cu ora 18, la Centrul de Cultură Urbană Casino Cluj.

Licitație caritabilă pentru a-l însoți pe Emil Boc la un meci de fotbal. Spectacol „Dăruiește cu bucurie” la Cluj-Napoca

”Acest spectacol anual promite o seară de căldură, altruism și generozitate, în ton cu magia sărbătorilor de iarnă. Punctul culminant al evenimentului din acest an este licitația caritabilă care va cuprinde obiecte de prestigiu.

Participanții vor avea ocazia rară de a licita pentru o șansă de a urmări un meci de fotbal alături de Emil Boc, primarul Clujului.

Citește și FOTO. Un clujean a licitat 9.000 de lei pentru o discuție de 15 minute cu Emil Boc. Banii, pentru copiii de la ”Căsuța Bucuriei”

În plus, licitația va prezenta obiecte sportive de colecție, inclusiv un tricou și o minge semnate de echipa de fotbal CFR, o minge semnată de echipa de fotbal U Cluj și un tricou al echipei de baschet U BT.

Alte obiecte de licitație notabile includ un tablou excepțional realizat de Ioan Moisa și o cină rafinată la renumitul atelier al chef-ului Adrian Hădean, precum și multe altele”, anunță organizatorii.

Momente artistice

Evenimentul caritabil „Dăruiește cu bucurie” nu se rezumă însă doar la licitație, ci este o sărbătoare în sprijinul comunității și a spiritului de binefacere.

Astfel, cei prezenți vor avea ocazia să participe la diverse momente artistice, printre care se numără un concert de colinde susținut de copiii excepționali de la „Căsuța Bucuriei”, spectacole muzicale susținute de talentele locale Adrian Sâmpetrean, Iulia Merca, Irina Indrei, Sorin Robert Indrei și Grupul Vocal Arheo.

De asemenea, vor avea loc două momente coregrafice captivante susținute de copii, organizate minuțios de Step Up Dance și Poinar Simina de la Concrete Rockers.

Pentru copii

„Căsuța Bucuriei” lansează o invitație sinceră celor doritori de a se alătura acestei cauze nobile și de a lua parte la o seară dedicată răspândirii bucuriei, generozității și schimbării semnificative. Încasările obținute în urma evenimentului vor contribui la eforturile acestui ONG de a promova un mediu propice pentru copiii aflați în dificultate.

Despre Căsuța Bucuriei

Casa de Tip Familial “Căsuța Bucuriei” este un serviciu de tip rezidențial pentru copiii care urmează o formă de învățământ la zi, și are misiunea de a asigura accesul copiilor pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, reabilitare, sprijin emoţional, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, educație, consiliere psihologică și pregatire în vederea reintegrării familiale, socio-profesionale și eventual adopției.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sindicat: Penitenciarul Gherla, plin de ploșnițe și gândaci rezistenți la insecticide. Sistemul informatic dă rateuri

Publicat

penitenciar gherlap

Sindicatul Liber din Penitenciarul Gherla îi acuză pe ministra Justiției, Alina Gorghiu, și pe directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dan Halchin, că prezintă ”noutăți fascinante” pentru sistemul penitenciar care a rămas încremenit în timp, dar care nu au legătură cu realitatea din teren.

Sindicat: Penitenciarul Gherla, plin de ploșnițe și gândaci rezistenți la insecticide. Sistemul informatic dă rateuri

”Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a declarat zilele trecute că se preocupă constant să optimizeze condiţiile de detenţie din unităţile existente, dar şi să îmbunătăţească pregătirea profesională a personalului din sistemul penitenciar și condiţiile lui de muncă.

De asemenea declară introducerea drug testului care poate fi folosit deja de poliţiştii de penitenciare, precizând că pe lângă aceste măsuri, „recent a adoptat în Guvern un regulament de funcţionare a penitenciarelor din România conform căruia nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare”. Și mai ieri, readuce în atenția publicului ideea mutării unor penitenciare din centrele unor orașe.

În aceeași tonalitate cu iz electoral, directorul general al ANP declară public implementarea unui nou soft informatic, deosebit de puternic, după mai mulți ani de muncă. O veritabilă bijuterie în materie de software, ca sa cităm exact.

Frumos. Noutăți fascinante pentru un sistem încremenit în timp.

Ne place cum sună! Însă avem datoria de a obiecta pentru că suntem aici în teritoriu și simțim pe pielea noastră diferența dintre realitate și declarațiile de presă”, arată sindicaliștii.

”Suntem rupți în c…”

Aceștia susțin că nu vor să fie învinuiți de rea credință, chiar apreciază orice progres în ceea ce privește Penitenciarul Gherla sau oricare altul, dar, din păcate, nu e cazul în aceste spețe, nici în cazul ministrei nici în cazul directorului general al ANP.

”Pentru că în realitate suntem rupți în c… – pe românește. Plini de ploșnițe și de gândaci din aceia rezistenți la insecticide și pesticide.

Ia să declare unul din ei că a reușit curățarea în totalitate a unui penitenciar de chestiile astea simple. Sau că alocă fonduri pentru condiții decente de muncă, iar lucrurile astea să se și vadă.

Declarațiile de presă rămân vorbe goale dacă nu există dovezi. Să avem hârtie igienică, săpun, materiale pentru curățenie. Chestii de bază, elementare, simple.

Gherla nu are teste anti-drog

Cum adică se preocupă constant să optimizeze condiţiile de detenţie din unităţile existente?

Îi invit pe cei care citesc aceste rânduri să facă solicitări scrise la Penitenciarul Gherla în care să ceară dovezi referitoare la ceea ce declarăm noi și la ceea ce apare in presă.

La Gherla chiar nu am primit drug testele astea la care se referă ministra. Nici materialele elementare de care vorbeam mai sus nu sunt asigurate de către angajator.

Și-apoi mai e ceva: nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare? Vom fi noi mai presus decât orice sistem penitenciar din lume care are, fără excepție, această problemă?

Vom reuși noi ceea ce nu se reușește nicăieri în penitenciare? Nu este cam bombastică această declarație?”, au menționat reprezentanții sindicatului din Penitenciarul Gherla.

Mutarea penitenciarelor nu e simplă

În ceea ce privește mutarea penitenciarelor, aceștia precizează că procesul nu este unul simplu, pentru că implică mulți parametri care, deliberat sau nu, sunt omiși din declarațiile oficialilor.

”Ce facem cu angajații acelor penitenciare și cu familiile acestora? Cum vor fi protejați copii acestor colegi care vor fi obligați, în unele cazuri să parcurgă și 50 de km zilnic până la noul loc de muncă?

Unde mai pui că în declarațiile pentru presă nu se face referire la desființarea unor locuri de deținere, asta contrastând cu obligațiile care au fost impuse României prin Memorandumul Rezmives.

Vor fi date în folosință mii de locuri de deținere, însă nicăieri nu regăsim numărul locurilor care vor fi desființate, pentru ca, în acest fel, să putem avea o imagine serioasă și relevantă a direcției în care ne îndreptăm.

Cât despre trâmbițatul sistem informatic, deocamdată, parerea generală a celor care lucrează pe el este că, în comparație cu cel vechi, e inferior. Poate e o bijuterie, dar e neșlefuită, domnule Halchin și în felul acesta nu are valoarea pe care o expuneți publicului.

Aplicația funcționează 5 minute

Oare știți că pe Vizita nu mai merge aproape nimic în noua aplicație, iar dacă asta nu ar fi destul, 5 minute funcționează normal și 3 ore nu. La fel la Evidență deținuți sau la magazinele din unități.

Până să economisim 3 milioane de hârtii avem 6 milioane de probleme. Părerea tuturor este că a fost dată în folosință înainte să fie pregătită suficient, iar asta ne face să credem că scopul lansării este unul politicianist.

Așa că avertismentul nostru către toți cei care urmăresc activitatea și declarațiile celor doi referitoare la penitenciare este că acestea trebuie strecurate prin elementarul filtru al bunului simț.

Și de asemenea prin cel cel al rațiunii conform căreia, în spatele declarațiilor frumos ornate, stă ascunsă multă mizerie, atent dosită și elegant ocolită atunci când societatea este informată despre modul în care oficialii cheltuie banul public”, au conchis sindicaliștii Penitenciarului Gherla.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum se fac BANII? Bogdan „Bob” Rădulescu: Drumul de la staroste, la MC, INFLUENCER și Haurențiu

Publicat

bob4

Cine nu-l știe pe Bob? Bogdan „Bob” Rădulescu… Un fel de Bond, James Bond din Iris. „Ficiorul” ăla fain cu ochi verzi și cu vorbele la el. Clujean de-a nost, chiar dacă numele de familie îi din sud. Mna, nimeni nu-i perfect… Staroste, MC, influencer, actor și mai ales Haurențiu. All in one. Curtat ca pâinea caldă de organizatorii de evenimente și de firmele care vor reclamă „altfel”, dar și de viitorii miri care și-l doresc în loc de găină pe tavă cu țigara-n clonț. Omul care debordează de bună dispoziție și de optimism, catalizatorul atâtor și atâtor evenimente, mai mult sau mai puțin cu pretenții. Omul care face toți banii…

bob3

Citește și: VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Bogdan „Bob” Rădulescu: Sunt ARDELEAN din naștere, oltean din grație divină

Epic în tot ce face, Bob este în momentul de față în măsură să refuze o invitație de a prezenta un eveniment sau un produs dacă el nu e convins de mesajul transmis. Și asta puțini o fac. Ai nevoie de un caracter puternic și de un background suficient de bine conturat ca să zici „nu” unei oferte generoase din punct de vedere financiar.

Cum se fac BANII? Bogdan „Bob” Rădulescu: Drumul de la staroste, la MC, INFLUENCER și Haurențiu

Cochetând cu televiziunea, locul unde s-a închegat trupa „epicilor”, Bob a reușit să-și contureze câteva personaje care l-au ajutat în cariera de entertainer și influencer. „Locomotiva” acestora este, indubitabil, Haurențiu. Dac-ar fi să-și definească atribuțiile financiare, Haurențiu este cel ce-aduce bani în casă, în timp ce Bob e cel care-i cheltuie.

Cu aproape 200.000 de urmăritori pe Facebook și 44.000 pe Instagram, lui Bob îi curg „comenzile”, fie ele reclame, promovări de produse, moderări de evenimente ori nunți. Că, na, trebuie să mănâncă și gura lui ceva…

Bob este acționar în trei firme, dintre care doar două au legătură cu meseria lui. Este vorba de Epic Entertraining, Epic Act Events și Epic Med Systems.

bob2

Cum au mers firmele de la înființare

Epic Entertraining SRL a fost înființată în 2016, având ca obiect de activitate Activități de interpretare artistică (spectacole). Pe 2022 a avut o cifră de afaceri de 292.798 lei și un profit net de 216.413 lei, o creștere de 903% față de anul precedent.

Profitul net de la înființare și până în 2022 inclusiv a fost de 761.566 lei, adică aproximativ 153.000 euro.

Epic Act Events SRL a luat ființă în 2020, cu obiectul de activitate Activități de interpretare artistică (spectacole). În 2022 a avut o cifră de afaceri de 296.963 lei și un profit net de 195.989 lei, o creștere de 381% față de 2021.

Profitul net de la înființare și până în 2022 inclusiv a fost de 357.466 lei, adică aproximativ 72.000 euro.

Epic Med Systems SRL a fost fondată în 2021 și are ca obiect de activitate Comerț cu ridicata al produselor farmaceutice. Firma este în parteneriat cu soția Irina. Cu o cifră de afaceri în 2022 de 177.742 lei, firma a fost pe pierdere în 2022,cu o scădere de 103%.

Profitul net în 2021 a fost de 115.492 lei, cu o pierdere de 2.400 lei în 2022, adică un total de 113.092 lei, adică aproximativ 23.000 euro.

Cu un calcul simplu, profitul obținut de Bogdan de pe cele trei firme în care este acționar de la înființare este de aproape 250.000 euro. Adică o medie lunară de 3.445 euro.

Așadar, talentul vinde bine, peste media pe economie. Dar omul își merită „every f…g penny” cu vârf și-ndesat… Nu degeaba a vrut Terminatorul să-și facă o poză cu el.

Foto: Facebook

Date: Termene.ro

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Luni, alegeri pentru rectorul UMF Cluj-Napoca. Anca Buzoianu candidează pentru un nou mandat

Publicat

De

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca organizează luni, între orele între orele 8-20 alegeri pentru funcția de rector și pentru membrii Consiliilor Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, dar și pentru membrii Senatului Universității. Scrutinul se va desfășura în clădirea rectoratului de pe str. Victor Babeș nr. 8.

Actualul rector, Anca Buzoianu, candidează singură pentru un nou mandat.

Buzoianu a prezentat comunității academice o sinteză a celor patru ani de mandat de rector al UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, un bilanț al activității sale, cu realizările și provocările întâmpinate.

”De asemenea, am dezbătut viziunea și obiectivele cuprinse în planul managerial de candidatură la o nouă funcție de rector al universității noastre. Acest plan se bazează pe valorile și principiile care m-au ghidat în timpul primului meu mandat și care ne-au permis să dezvoltăm, împreună, o universitate puternică și valoroasă.

Continuitate pentru proiecte

Îmi doresc ca noul mandat pentru care candidez să se definească prin continuitate, echipa de conducere a UMF ”Iuliu Hațieganu” propunându-și optimizarea actului managerial în baza experienței acumulate în mandatul anterior.

Continuitatea ne va permite să ducem la bun sfârșit proiectele de anvergură deja începute care, în mod firesc, necesită timp pentru finalizare: Centrul de Simulare, Training și Cercetare și Centrul de Chirurgie Experimentală, o nouă Bibliotecă, preluarea Spitalului CFR și aducerea lui la standarde moderne de îngrijire și dotare, reabilitarea clădirii Anatomie, o nouă biobază și o bază sportivă a universității, grădinița universității etc”, a spus Anca Buzoianu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax