Connect with us

EDUCATIE

UPDATE. A încetat din viață profesorul UBB Traian Rotariu. MESAJUL Facultății de Sociologie

Publicat


traian rotaru

A încetat din viață prof. univ. dr. Traian Rotariu, fost decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai, director onorific al Centrului de Studiere a Populației și redactor șef al revistei Romanian Journal of Population Studies.

Profesorul și-a dedicat cea mai mare parte a activității Universității Babeș-Bolyai, unde a predat cursuri de metode de cercetare în științele sociale, statistică socială, demografie și sociologia populației, stratificare și mobilitate socială, sociologia educației. În îndelungata sa activitate a coordonat peste 100 de teze de doctorat.

Dintre lucrările sale în domeniul studiilor de populație amintim volumele Demografie şi sociologia populaţiei. Fenomene demografice (Polirom 2003), Demografie şi sociologia populaţiei. Structuri şi procese demografice, (Polirom 2009), Studii demografice (Polirom 2010), Demografia României în perioada postbelică (1948-2015) (Polirom 2017), completate de capitole și studii în numeroase volume colective sau reviste de specialitate.

Concentrându-se cu precădere pe evoluțiile recente ale fenomenelor demografice, profesorul Traian Rotariu nu a ignorat dimensiunea istorică a acestora, căreia i-a recunoscut rolul esențial în înțelegerea realităților demografice actuale. Mai mult decât atât, în sprijinul continuității cercetărilor de populație și a accesibilității informației, Traian Rotaru și echipa din jurul său au editat Studia Censualia Transsilvanica, o serie statistică ce include 12 volume dedicate recensămintelor de populație din Transilvania de la 1850 la 1941.

Aceste volume de documente pun la îndemâna cercetătorilor români prețioase instrumente de lucru, cu o bogăție de informații referitoare la mișcarea naturală a populației Transilvaniei în acest interval cronologic, la structura etnică și confesională, la starea materială a acesteia.

Profesorul și senatorul Adrian Hatos, fost student al profesorului Rotariu, a postat pe pagina sa de Facebook:

„S-a stins ieri profesorul meu de demografie și de MTCS din facultate, Traian Rotariu. Generații întregi au învățat temeinic de la el sociologie cantitativă, pe care o preda așa cum era el, calm/blajin dar tenace, fără înflorituri, ardelenește.

A fost șeful de catedră și decanul pe care l-aș da întotdeauna de exemplu, sau mai bine l-aș multiplica în toate universitățile din România. Păcat că oamenii ca el sunt foarte rari și ajung în poziții de conducere și mai rar.
Odihnească-se în pace!”

Mesajul Facultății de Sociologie

Colectivul Facultății de Sociologie și Asistență Socială își ia rămas bun cu profund regret și adâncă recunoștință de la domnul profesor universitar emerit Traian Rotariu, personalitate marcantă a sociologiei din România și unul dintre fondatorii Catedrei de Sociologie clujene de după 1989.

Suntem alături de familia îndurerată și greu încercată în ultimii ani de boală și suferință, pe care domnul profesor le-a înfruntat cu tăria și discreția care l-au caracterizat de-a lungul vieții.
În urma sa rămâne o operă academică impresionantă dedicată cercetării științifice a socialului și o tradiție a valorizării studiului empiric riguros, a reflecției teoretice și metodologice. Manualele sale de metodologia cercetării, statistică și demografie au pregătit generații de sociologi, iar doctoranzii îndrumați și-au continuat cariera la diverse centre universitare sau institute de cercetare.

Maniera sa colegială, impregnată de profesionalism, modestie intelectuală și căldură umană, a avut un rol formativ pentru colectivul Catedrei de Sociologie pe care l-a condus aproape două decenii.
Alături de munca de regenerare instituțională mai întâi ca șef al Catedrei de Sociologie și apoi ca decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială (2001-2007), domnul profesor Rotariu a avut o contribuție semnificativă la redactarea revistei facultății, Studia Sociologia, cât și la crearea în 2002 a Centrului de Studiere a Populației din cadrul universității noastre, rămânând directorul onorific al acestuia până în această zi.
Traseul său academic a început în 1966 cu studiul filosofiei, iar în 1968 a devenit cercetător la Laboratorul de Sociologie al Universității Babeș-Bolyai. În perioada 1974-1977 a urmat studii doctorale la Universitatea Paris V René Descartes (Sorbona), susținându-și teza de doctorat în domeniul mobilității sociale sub îndrumarea lui Raymond Boudon. A continuat munca în cadrul Laboratorului de Sociologie în 1977 ca asistent universitar, apoi din 1979 ca lector la Catedra de Filosofie. Sfârșitul anilor ’70 și apoi anii ’80 sunt marcați de numeroase cercetări sociologice realizate în colaborare cu profesorul Ioan Aluaș, focalizate pe restructurarea socială în urma industrializării și urbanizării, dar și probleme de migrație internă, mobilitate socială și schimbări ale gospodăriilor rurale. În 1990 a devenit conferențiar iar în 1994 profesor universitar – în această perioadă, alături de domnul profesor Petru Iluț, au reclădit Catedra de sociologie. A dezvoltat cursurile de Metode și tehnici de cercetare sociologică, Stratificare și mobilitate socială, Demografie, Metodologia științelor sociale și a oferit posibilitatea studiilor doctorale în sociologie la Cluj. În 2001 se înființează Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, iar domnul profesor Rotariu a fost ales pentru șase ani decanul acesteia. În 2012, după pensionare, a devenit profesor emerit al Departamentului de Sociologie, colaborând strâns cu departamentul până când starea lui de sănătate a permis.
Amintirea sa rămâne vie și opera sa intelectuală va continua să inspire și să formeze cercetarea socială din România.
Înmormântarea va fi în data de 31 decembrie, de la ora 11, în Cimitirul din Mănăștur, Cluj.
Un spațiu comemorativ amenajat în foaierul Casei Universitarilor va fi deschis pentru un ultim omagiu adus domnului profesor Traian Rotariu în cursul zilelor de joi, 30 decembrie între orele 14 – 20 și luni, 3 ianuarie, între orele 9 – 16. Sunteți bineveniți să transmiteți un gând de rememorare prin intemediul caietului dedicat amintirii domnului profesor. Condoleanțe familiei îndurerate!
Publicațiile principale:

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Rezultate de excepție pentru ELEVII clujeni la concursul Conference of Young Scientists din Izmir

Publicat

De

Elevi clujeni premiați la concursul Conference of Young Scientists din Izmir

Elevii clujeni care au participat la concursul interdisciplinar ,,Conference of Young Scientists”, care a avut loc la Izmir, în Turcia, s-au întors acasă cu premii și medalii.

România a participat la această competiție de excelență, care promovează formarea abilităților de cercetare științifică și dezvoltarea creativității, cu un lot de elevi de la mai multe licee din Cluj-Napoca.

Rezultate de excepție pentru ELEVII clujeni la concursul Conference of Young Scientists din Izmir

Elevii clujeni au obținut trei medalii de aur, două de argint, două de bronz și șapte premii la secțiunea postere, dintre care trei premii I, trei premii II și un premiu III la cometiția care a avut loc în perioada 21-26 aprilie.

Elevii și profesorii lor coordonatori au fost inspirați de pasiunea pentru cercetare, aducând idei inovative în proiectele prezentate, apreciate la cel mai înalt nivel de juriul internațional, arată Consulatul General al României la Izmir.

Elevii premiați învață la mai multe licee clujene

Echipa a fost formată din:

  • David-Bogdan Condor, de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” (medalie de aur și premiul I la postere),
  • Copaciu Bianca și Alexandra Zeicu, de la Colegiul Tehnic „Ana Aslan” (medalie de aur și premiul III la postere),
  • Irina Adam, de la Liceul Teoretic ELF (medalie de argint),
  • Irina Todea, de la Colegiul Național „Gheorghe Şincai” (medalie de bronz și premiul II la postere),
  • Balog Dorka și Vegh Ervin, de la Liceul Teologic Reformat (medalie de bronz și premiul II la postere),
  • Maria Cassandra Rus, de la Colegiul Național „Gheorghe Şincai” (medalie de argint și premiul II la postere),
  • Tudor Ioan Pop, de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” (medalie de aur și premiul I la postere),
  • Alexandru Neag și Victor Neag, de la Colegiul Național „George Coșbuc” (premiul I la postere).

Cea de a 30-a ediție a ICYS, care a avut loca la Izmir a fost coordonată de prof. dr. Adelhaida Kerekes, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, președintele Steering Commmitte of ICYS pentru un mandat de patru ani.

Din coordonarea lotului României au făcut parte prof. dr. Felicia Boar, inspector școlar la ISJ Cluj și prof. dr. Lavinia Mureșan.

Foto: Consulatul General al României la Izmir

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. 192 de tineri au absolvit astăzi Școala de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca

Publicat

De

agenti de politie

Un număr de 192 de tineri au absolvit, vineri, cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, specializarea Ordine Publică.

Tinerii absolvenți își vor începe cariera de polițiști luni, 29 aprilie, la unitățile teritoriale, conform repartiției. Din cea de-a 23-a promoție de elevi au făcut parte 30 de femei și 162 de bărbați.

agenti de agenți

La ceremonia de la Școala de Agenți de Poliție în cadrul căreia noii polițiști au depus jurământul au participat familiile și apropiații acestora. La festivitate a participat Romeo Simionescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Șeful promoției școlii clujene de poliție, cu media 9,80, este Petroaie Radu-Mihai, din județul Suceava. Acesta este urmat de Mateiu Mihnea-Ionuț, din județul Arad, cu media 9,71, și de Rucărean Cristina, tot din județul Arad, cu media 9,68.

Înființată în anul 2004, şcoala de poliţie clujeană a pregătit până acum peste 6.000 de agenți de poliţie.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. La picnic, la teatru sau concert, oricum e o ALEGERE bună

Publicat

movie nights iulius parc

Urmează un weekend ce anunță o minivacanță de 1 Mai și Paște. Probabil mulți clujeni îl vor integra în vacanță, dar cu siguranță vor fi și din aceia care vor prefera să profite de evenimentele pe care i le oferă urbea în acest sfârșit de săptămână.

Vineri, 26 aprilie, de la ora 13.00 începe Street Food Picnic, în Iulius Parc. Un fel de preambul și antrenament stomacal pentru mielul și ouăle de Paște.

picnic

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. La picnic, la teatru sau concert, oricum e o ALEGERE bună

De la 15.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei începe Festivalul Zilele Dansului. Formatul evenimentului va fi cel al unui curs deschis de dans țărănesc tradițional. Sunt invitați să participe toți cei care doresc să cunoască o mică parte din patrimoniul cultural imaterial al românilor și maghiarilor.

De la ora 19.00, Teatrul Național vă așteaptă cu un spectacol-concert de Ada Milea, „Cântece de speriat frica”.

De la 20.00, în Form Space concertează cei de la „Byron”. Trupa cântă rock cu influențe diverse. Formați în 2006, au lansat 8 albume de studio, trei concerte filmate și 2 discuri de vinil.

byron

Mânce-vă „Truda”!

Tot de la 20.00, în Hardward Pub cântă cei de la „Truda”. Este o formatie de power-core înființată în Cluj-Napoca în 2006. De-alungul carierei de 18 ani, formatia a produs 5 materiale discografice, 25 single-uri, peste 70 de videoclipuri si a cântat în peste 500 concerte. Fondatorul Fodor Ladislau este singurul membru original, fiind totodată compozitorul și textierul trupei.

truda

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 12.00, în Iulius Parc se desfășoară Argo Fest. Vino la Festivalul Științific ARGO, unde ai să găsești experimente captivante, prezentări interactive și informații noi pentru toate vârstele.

argo

Gala Laureaților la Cinema „Florin Piersic”

De la ora 20.00, la Cinema „Florin Piersic” are loc Gala Laureaților. Ediția din acest an își propune continuarea tradiției de a onora și omagia, în semn de respect și apreciere, valorile contemporane, personalități din domeniul culturii, artei, științei, tehnicii, a sportului și a vieții sociale, precum și entitățile emblematice ale Cetății, în cadrul festiv al unui evreniment cultural-artistc de exceptie.

Va fi o reverență reușitelor confirmate de timp, prin acordarea Titlului „Senior al Cetății”, „Spiritus Mentor”, „Mecena” și „Emblemă de Cluj”, o adevărată punte de continuitate a valorilor perene.

Gala Laureaților – Programul va aduce în fața publicului un recital de excepție susținut de contratenorul Alexandru Costea, cu un program liric de mare calitate artistică, precum și un concert de chitară clasică a biecunoscutului virtuoz Constantin Andrei, o prestatie memorabilă, în contextul sărbătoririi excelenței.

gala laureatilor

În Club NOA de la 22.00 concertează Alex Velea.

alex velea

Duminică, 28 aprilie, de la ora 19.00, la Teatrul Maghiar va avea loc spectacolul cu piesa „Tinerii barbari”, o coproducție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj și a Teatrului Cetate din Gyula, Ungaria.

„Am decis să-l intitulăm acest spectacol „Tinerii barbari”. Nu avem intenția de a relata viețile lui Bartók și Kodály, ar fi imposibil, și nu avem nicidecum intenția de a spune o poveste sau de a scrie un musical. De fapt, demersul nostru este lipsit de scop, nu duce nicăieri, nu am găsit niciun mesaj de transmis sau lucruri de zis. Am căutat ecouri care să rezoneze astăzi în aceeași măsură în care o făceau acum o sută de ani”, spune Vidnyánszky Attila jr. –  regizorul spectacolului.

tinerii barbari

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

Citește mai departe

EVENIMENT

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată de Tribunalul Cluj la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită

Publicat

De

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luarte de mită în formă continuată. Suma cerută pe când era manager al Spitalului de Urgență din Baia Mare se ridică la 130.000 de euro.

Sentința a fost dată vineri de magistrații de la Tribunalul Cluj. Sorina Pintea nu a recunoscut faptele.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată de Tribunalul Cluj la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită

„Inculpata P.S., este condamnată la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în regim privativ de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată – 2 acte materiale”, se arată în soluția instanței.

De asemenea, prin această sentință i interzice inculpatei, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat şi de a exercita funcţia de manager în cadrul unui spital public.

Din pedeapsa va fi desusă măsura reţinerii şi cea a arestării preventive de la data de 29 februarie 2020 la data de 6 matrie 2020.

Magistrații au menţinut și sechestrul asiguratoriu asupra a două terenuri care aparțin inculpatei.

Mită de 130.000 de euro

Sorina Pintea a fost trimisă în judecată în anul 2020, fiind acuzată de corupție.

Când a comis infracțiunea de luate de mită, fostul ministru al Sănătății era manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

„În perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit”, au arătat atunci părocutorii DNA.

Suma, au arătat procurorii anticorupție, reprezenta un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică care avea ca obiect <<proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Judetean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare>>, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Pintea a luat mita în spital

„Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în incinta unității medicale pe care o conducea, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, potrivit referatului procurorilor.

Foto: Facebook/Sorina Pintea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax