Connect with us

ACTUALITATE

A început sezonul. De bucurie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a început controalele la terase. Au fost aplicate amenzi de 35.000 lei

Publicat


itm

Vine vara, bine-mi pare, c-am ce controla, se pare… Hitul sezonului răsună din nou, pentru că ITM a început controalele la terase.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a desfășurat în perioada 08-09.07.2020 controale la terasele restaurantelor și barurilor din Cluj-Napoca.

La aceasta acțiune, parte din campania de prevenire și combatere a pandemiei COVID-19, au participat toți inspectorii de muncă ai ITM Cluj.

În perioada 08-09.07.2020 au fost controlați un număr de 48 de angajatori și s-au aplicat 39 de sancțiuni contravenționale, din care 31 amenzi, în cuantum total de 35.000 lei.

Pentru ce s-au dat amenzi

Amenzile au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor cu referire la obligația operatorului economic de a asigura o distanță de minim 2 metri între mesele situate pe terasă, precum și pentru consumul băuturilor alcoolice în spații din interiorul clădirilor, cf. art.5, alin.3, lit.f, din Legea 55/2020.

În cadrul acestor acțiuni de control, în contextul situației epidemiologice în creștere din țară, s-a urmărit cu prioritate conștientizarea angajatorilor, angajaților dar și a clienților acestora asupra pericolului expunerii neprotejate în spațiile aglomerate, respectarea măsurilor prevăzute de lege pentru prevenirea infectării cu virusul COVID 19 fiind imperios necesară.

Cu toate acestea, în aplicarea sancțiunilor contravenționale, s-a avut în vedere impactul socio-economic al acestei perioade de pandemie asupra forței de muncă și agenților economici, aplicându-se cuantumul minim impus de lege.

Campania de prevenire și combatere a pandemiei COVID-19, desfășurată pe perioada stării de alertă, a avut un parcurs etapizat.

A început prin trimiterea unor scrisori de atenționare a angajatorilor cu un număr mai mare de 50 de salariați, care își au sediul social în raza teritorială a ITM Cluj, cu privire la necesitatea luării de măsuri în vederea stabilirii de programe individualizate de munca pentru salariații care desfășoară activitate în același spațiu de lucru, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19 (art.21, Legea 55/2020). Rezultatele au fost pozitive, dintr-un număr de 189 angajatori, cărora li s-au trimis înștiințări în acest sens, toți au comunicat inspectoratului teritorial de muncă luarea măsurilor impuse.

S-au făcut recomandări și informări ale ITM Cluj (inclusiv pe site-ul instituției și în presă) în ceea ce privește necesitatea acordării unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu COVID -19 și asigurării unui mediu de munca sigur pentru sănătatea lucrătorilor.

308 controale, 35.000 lei amenzi

Pe parcursul întregii stări de alertă s-au efectuat un număr de 308 controale la 308 societăți, s-au dispus 198 de măsuri și s-au aplicat 101 sancțiuni contravenționale, din care 31 amenzi în valoare de 35.000 lei.

Prin intermediul verificărilor efectuate de către ITM Cluj în această perioadă de alertă ,menționăm faptul că inspectorii de muncă au avut în permanență în vedere informarea angajatorilor și angajaților despre riscurile la care sunt expuși lucrătorii atunci când nu se acordă atenția cuvenită respectării normelor de securitate și sănătate în muncă și nu sunt luate măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus (SARS- CoV 2).

Considerăm faptul că prin acțiunile de informare, conștentizare și control desfășurate de către ITM Cluj în perioada stării de alertă s-a atins obiectivul principal al acestora, și anume conștientizarea de către angajatori și angajați a importanței respectării măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii COVID-19”, se arată în comunicatul ITM Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

Clujeanul Daniel David (Educație): Școala trebuie să fie un mediu SIGUR. Zero toleranță pentru orice formă de VIOLENȚĂ

Publicat

Daniel David, analiză alegeri prezidențiale

Clujeanul Daniel David, ministrul Educației, a semnat un ordin prin care sunt alocate inspectoratelor școlare fonduri în valoare de 1.550.000 de lei pentru activități în cadrul programului ”Împreună prindem curaj”, care are drept scop prevenirea și reducerea violenței și a infracțiunilor în mediul școlar.

„Școala trebuie să fie un mediu sigur. Încurajez școlile să se înscrie în acest program și să organizeze activități de prevenire a violenței în mediul școlar, mai ales că există și oportunitatea acestui sprijin financiar, pe care mă bucur că putem continua să îl oferim, în condiții de criză economico-financiară. Nu putem stimula învățarea și dezvoltarea în școli nesigure, între acte de violență fizică sau psihică.

Clujeanul Daniel David (Educație): Școala trebuie să fie un mediu SIGUR. Zero toleranță pentru orice formă de VIOLENȚĂ

În contextul preocupării constante pentru reducerea violenței în mediul școlar, repet: avem nevoie ca normele pentru reducerea acestui fenomen – care sunt clar prevăzute în lege, metodologii și regulamente – să nu rămână forme fără fond și, totodată, reiau îndemnul meu ca toți membrii comunității școlare să se familiarizeze cu ele și să le aplice, pentru binele copiilor noștri și al personalului din școli”, a declarat ministrul Daniel David, citat într-un comunicat transmis AGERPRES.

El a subliniat că violența nu poate interfera cu actual educațional.

Potrivit ministrului, comportamentele ”inacceptabile” nu trebuie tolerate și trebuie semnalat ori de câte ori cineva este victimă sau martor.

”Zero toleranță pentru orice formă de violență în mediul școlar. Aceste comportamente sunt de netolerat nu doar în mediul școlar, ci la nivel social, în general”, a punctat Daniel David.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe 2025 a fost aprobat, după trei ore de dezbateri aprinse

Publicat

De

Consilierii locali au aprobat, joi, 27 martie în ședința ordinară, bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, în valoare de 4,9 miliarde de lei, cel mai mare din istoria orașului.

Primarul Emil Boc a afirmat, în deschiderea ședinței, că este vorba despre cel mai mare buget al municipiului Cluj-Napoca. În utlimii 20 de ani, bugetul Clujului a crescut de 20 de ori, a mai arătat primarul.

Edilul a mai arătat că, în urma consultărilor publice, au fost depuse 193 de propuneri, din care 98 erau cuprinse deja în buget, într-o formă sau alta. Alte 19 propuneri sunt noi și au fost incluse în proiectul de buget, iar 58 rămân în atenția Primăriei. 17 propuneri depuse nu sunt în competența Primăriei Cluj-Napoca.

„Din partea societății civile, a domnului Adrian Dohotaru, am alocat 1 milion lei pentru inelul verde metropolitan. Am preluat propuneri de la UDR și PNL, pe lângă cele propuse la elaborarea proiectului de buget, de exemplu sală de concerte pentru Liceul Sigismund Toduță, Grădinița Neghiniță sau cea de la Pata Rât. În privința propunerilor de la PSD, am inclus partea iluminatului arhitectural, creșterea finanțării pentru spitale, lucrări la Podul Locomotivei. De la grupul consilierilor USR am inclus construirea unei creșe în cartierul Între Lacuri, modernizare Mica Sirenă și creșa Clopoțica, suplimentare buget pe bike sharing. De la consilierii AUR, am inclus SF la modernizare Liceul Romulul Ladea, SF Colegiul Energetic, iar consilierii UDMR au trimis propunerile înainte de elaborarea bugetului”, a declarat primarul Emil Boc.

Trei ore de dezbateri

Dezbaterea a durat aproape trei ore, fiind discuții încinse între consilierii locali pe amendamente. Consilierii USR, AUR și PSD au avut mai multe amendamente, care fie au fost retrase, fie au fost respinse la vot. Între acestea s-au numărat realizarea unui studiu privind accesul la locuire, studiu de fezabilitate pentru drumurile de legătură la centura metropolitană, concurs de soluții pentru amenajarea Pieței Mihai Viteazu sau realizarea creșei Între Lacuri.

Consilierul local PSD Vladimir Mătușan a propus amânarea aprobării bugetului pentru a oferi mai mult timp pentru analizarea propunerilor. Primarul Emil Boc a avertizat că termenul limită prevăzut de lege pentru aprobarea bugetului este mâine, iar dacă termenul nu este respectat, municipiul Cluj-Napoca va pierde cotele defalcate și va trebui să plătească o amendă de 6.000 de lei.

Proiectul a fost aprobat cu 15 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă”, 7 abțineri și o neparticipare la vot.

Citește mai departe

CULTURA

PS Benedict Bistrițeanul, ales episcop al Sălajului. A fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului

Publicat

benedict

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales joi pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul în demnitatea de Episcop al Sălajului.

Funcția a rămas vacantă în decembrie 2024, după ce, Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a decis suspendarea Episcopului Petroniu.

Pe același post a candidat și arhimandritul Samuel Cristea, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, din județul Alba, în familia preotului Ioan și a preotesei Elena-Mărioara Vesa, primind la botez numele Valentin-Cosmin. Este cel de-al doilea copil al familiei, mai având un frate pe nume Marius-Ioan, inginer de profesie.

Cine este Benedict Bistrițeanul

Intrat în viața de mănăstire, a fost tuns în monahism în data de 17 ianuarie 2015 la Mănăstirea Nicula, primind numele Benedict, naș de călugărie fiindu-i Părintele Teofil Roman (actualmente Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei).

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului chiar în ziua în care a împlinit 36 de ani, pe 13 februarie 2020. Hirotonia a avut loc zece zile mai târziu, pe 23 februarie, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

La momentul hirotoniei, Preasfinția Sa a afirmat că își dorește să fie prieten al tinerilor și că se va „osteni din răsputeri pentru acest lucru”.

Studiile și activitate academică

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și a urmat studii la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția (2009-2011), precum și la Instituto Teologico „Sant’Antonio Dottore” din Padova, Italia (2011-2012). Deține două titluri de doctor, obținute la universitățile din Cluj-Napoca și Padova.

Autor a numeroase cărți, studii și articole, Preasfinția Sa este un bun cunoscător al limbilor clasice – siriacă, greacă și latină –, precum și al celor de circulație internațională, precum engleza, franceza și italiana. Din 2013, este membru al Asociației Siriaciștilor din Italia.

În prezent, este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Sursa: Basilica. ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj a primit aproape 1.500 de bilete la DERBY-ul Clujului. De unde se pot cumpăra

Publicat

cfr

Luni, 31 martie, pe Cluj Arena se va disputa derby-ul Clujului, un meci așteptat între cele două echipe ale orașului, „U” și CFR. Clubul oaspete a primit aproape 1.500 de bilete, cantitate ce ar putea fi suplimentată cu încă 900, dacă va exista cerere.

„Așteptarea a luat sfârșit! Acum vă puteți achiziționa bilete în galeria noastră pentru 𝐃𝐄𝐑𝐁𝐘-𝐔𝐋 𝐂𝐋𝐔𝐉𝐔𝐋𝐔𝐈.

u-cfr

CFR Cluj a primit aproape 1.500 de bilete la DERBY-ul Clujului. De unde se pot cumpăra

După pauza competițională, cea de-a doua etapă a play-off-ului Superligii ne aduce din nou împreună pentru un duel important! Luni, pe 31 martie, de la ora 20:30, vă așteptăm în număr cât mai mare să ne susțineți pe Cluj Arena în derby-ul cu „U” Cluj!

Clubul organizator a oferit un număr de 1.464 de locuri disponibile, situate în inelul inferior al Peluzei 2, urmând a suplimenta acest număr cu încă 895 de locuri în inelul superior în cazul epuizării locurilor oferite inițial.

Prețul unui bilet în galeria noastră este de 25 de lei, achiziționarea putând fi făcută atât online, accesând link-ul de mai jos, cât și la casele din Gruia. Dacă alegeți să vă achiziționați fizic biletele, plata poate fi făcută doar cash.

𝐁𝐈𝐋𝐄𝐓𝐄 𝐎𝐍𝐋𝐈𝐍𝐄, AICI

Programul caselor de bilete din Gruia:

VINERI (28 MARTIE) – 12:00 – 17:00
LUNI (ZIUA MECIULUI) – 13:00 – 18:00”, anunță clubul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate