ACTUALITATE
A fost finalizată licitația de colectare a deșeurilor pentru Turda, Câmpia-Turzii, Dej și comunele din proximitate. Vezi ce prețuri vor avea de achitat locuitorii
Consiliul Județean Cluj a finalizat licitația de colectare a deșeurilor care are ca scop delegarea, pentru o perioadă de 10 ani, a serviciilor de colectare şi transport al deșeurilor municipale pentru municipiile Turda, Câmpia-Turzii și Dej, precum și alte 32 de comune situate în proximitate.
Licitația publică a fost finalizată de Consiliul Județean Cluj prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj, fiind declarate câștigătoare propunerile înaintate de S.C. Supercom SA.
Prețuri mai mici pentru locuitori
Licitația însumează peste 270.000.000 de lei, cuprinzând ambele loturi reprezentate de cele trei municipii și comunele din proximitatea acestora.
„Principala veste bună pentru locuitorii din aceste zone este că scade, astfel, semnificativ prețul pe care îl au de achitat în schimbul acestui serviciu. Este un pas extrem de important pe care îl facem în direcția rezolvării pe termen lung a problemei deșeurilor în întreg județul”, a declarat Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Cât vor plăti cei din Turda și Câmpia Turzii:
La Turda și Câmpia Turzii, fiecare locuitor din mediul urban va avea de plătit lunar suma de 1,81 lei pentru colectarea deșeurilor reciclabile, și 3,76 lei pentru colectarea deșeurilor reziduale.
Cei din medium rural, respectiv din comunele situate în proximitatea celor două municipii vor avea de achitat lunar 1,48 lei/persoană pentru colectarea deșeurilor reciclabile și 2,61 lei pentru colectarea deșeurilor reziduale.
Cât au de plătit locuitorii din Dej și Gherla
În ceea ce privește localitățile Dej și Gherla, fiecare persoană va trebui să scoată lunar din buzunare 2,39 lei pentru colectarea deșeurilor reciclabile, respectiv 5,03 lei pentru deșeurile reziduale.
Pentru comunele din jurul celor două municipii(mediul rural), oamenii vor trebui să plătească 1,91 lei pentru colectarea deșeurilor reciclabile și 3,15 lei pentru colectarea deșeurilor reziduale.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc despre metrou: ”Cârtițele” sunt aici. Lucrările la stația Teilor vor fi de mare anvergură
Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat joi că lucrările la metroul Clujului merg conform planului.
”Avem finanțare și proiectul metroului merge mai departe conform procedurilor”, a spus Emil Boc la Napoca Live.
Emil Boc despre metrou: ”Cârtițele” sunt aici. Lucrările la stația Teilor vor fi de mare anvergură
Lucrările încep la cea de a doua stație din Florești, respectiv Teilor. Acolo vor intra la săpat TMB-rile pentru a săpa.
”Cârtițele sunt aici. Va fi o perioadă de asambare de aproximativ 3 luni de zile și, concomitent, se pregătește stația Teilor, unde vor intra în subteran mașinăriile. Acolo trebuie lucrări tehnice de mare anvergură”, a spus Emil Boc, care a precizat că va fi săpat un puț, care va sta așa pe o perioadă de 8 ani.
Preactic, se fac studii geotehnice asfel încăt să poată fi introduse în siguranță TBM-urile.
EDUCATIE
VIDEO. Emil Boc surprinde din nou: a făcut 30 de flotări pe scenă, la Gala „10 pentru Cluj”, la provocarea unui elev
Primarul Clujului, Emil Boc, a devenit protagonistul unui moment inedit la Gala de Excelență „10 pentru Cluj”. Provocat de un elev să facă flotări pe scenă, edilul și-a etalat forma fizică în fața invitaților, după un moment similar care a avut loc anul trecut, când edilul a executat doar 15 flotări.
Într-un moment care a ridicat sala în picioare, edilul a acceptat provocarea lansată de Mihnea Andrei Pop, un elev de la Liceul Teoretic „Victor Babeș” și câștigător al premiului pentru Sport Individual, să facă flotări pe scena Casei de Cultură a Studenților.
Emil Boc a făcut show la Gala de Excelență „10 pentru Cluj”
După ce Mihnea a făcut 30 de flotări pe scenă, provocarea adresată lui Emil Boc era să facă măcar jumătate. Dar primarul nu s-a lăsat mai prejos și a ridicat miza: a făcut chiar 30 de flotări, egalând performanța tânărului sportiv!
Încurajat de o sală plină, edilul a demonstrat că nu doar orașul Cluj este în formă, ci și primarul său!
Momentul a fost punctul culminant al evenimentului, eclipsând chiar și premiile de excelență. Publicul a răspuns cu ropote de aplauze și zâmbete largi.
Gala de excelență „10 pentru Cluj”, ajunsă la a 16-a ediție, organizată de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul mediului de afaceri şi al instituţiilor reprezentative la nivel local, i-a premiat pe tinerii merituoşi care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură pe tot parcursul anului şcolar 2023-2024.
Un accident a avut loc, joi dimineața, la Cojocna, în Cluj. Un bărbat de 65 de ani și o femeie de 50 de ani au fost transportați la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut între localitățile Cojocna și Iuriu de Câmpie. În accident a fost implicat un singur autoturism, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
FOTO. ACCIDENT la Cojocna, în Cluj. Un bărbat și o femeie, duși la SPITAL
O femeie de aproximativ 50 de ani și un bărbat de aproximativ 65 de ani au fost transportați la spital de către echipajele SMURD. La misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD”, a transmis ISU Cluj.