ACTUALITATE
Organizatorii marilor FESTIVALURI îi cer lui Iohannis relansarea sectorului cultural
Organizatorii marilor festivaluri și evenimente, precum Jazz in the Park, Untold, Electric Castle și Neversea trimit cea de a doua scrisoare adresată președintelui pentru relansarea sectorului cultural. Prima scrisoare a fost trimisă acum aproximativ o lună și jumătate, dar autoritățile statului nu au prezentat niciun răspuns.
Se aproprie perioada festivalurilor și nu se cunoaște nimic concret cu privire la accesul la evenimente, modul sigur de organizare și ce se întâmplă cu cei care și-au achiziționat deja bilet.
Scrisoarea aparține tuturor Asociației organizatorilor de concerte si evenimente din Romania – AROC. Punctele aduse în discuție sunt: neimplementarea niciunei scheme de ajutor de stat din martie 2021, când a fost adus în discuție acest subiect.
Scrisoarea a strâns peste 800 de organizații culturale din România din lista semnatarilor
„Deși au trecut 14 luni de la începutul pandemiei și deși, cu mare întârziere, la finalul anului trecut au fost anunțate scheme de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru sectorul cultural, aceste scheme nu sunt nici astăzi funcționale, iar sursa lor bugetară nu a fost niciodată confirmată”, se arată în scrisoarea adresată președintelui.
Unele evenimente au primit tratament special
În scrisoare organizatorii aduc în discuție și cei circa 11 milioane de euro alocați de Ministerul Culturii pentru organizarea Festivalului ,,George Enescu”, fiind considerat de organizatori un ’’tratament inechitabil”. De asemenea, inițiatorii scrisorii că a lucra în România în sectorul cultural în România devine din ce în ce mai umilitor. ,, Nu pandemia în sine, ci modul în care am fost și suntem tratați de Statul Român, ne-a adus pe toți la capătul puterilor” , se prezintă în scrisoare.
Singurii bani de care pot dispune sunt cele din bilete
Contactat de Cluj24, organizatorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida nu își poate da seama ce se va petrece cu tot sectorul cultural, dar în privința organizării festivalului de Jazz s-au ambiționat să îl susțină vara aceasta.
,,Mi se pare iminentă redeschiderea evenimentelor și activităților culturale. Însă ce va fi exact, nu știu să mă pronunț. Eu cred că vom avea o vară destul de activă, însă nu e totul pe atât de ușor precum pare din exterior. Normele încă nu sunt publicate, organizatorii trebuie să se pregătească pentru a putea face ceva. De asemenea, să nu uităm factorul bugete de organizare. Interesul companiilor în evenimente este impredictibil, deoarece nici ele nu sunt sigure de ce se va putea face și ce nu, iar multe alte oportunități financiare nu prea sunt. Vom ajunge să depindem în mare parte de banii din bilete, lucru care aproape niciun eveniment tip festival nu-l face”, spune Alin Vaida.
Jazz in the Park în 2021
Alin Vaida spune că organizările festivalului Jazz in the Park sunt destul de avansate, evenimentul are loc datorită ambiționării de a susține festivalul, a fost o muncă fără predictibilitate.
,,Avem parte și de sprijinul unor parteneri mai vechi și sperăm tare ca în următoarele luni să putem lua decizii tot mai concrete. Noi credem mult în ce urmează să facem și o să începem să comunicăm concret de săptămâna viitoare”
Rediscutatele scheme de ajutor de stat
Schema de ajutor de stat este un subiect fără rezultat, încât pentru activanții în sectorul cultural a devenit umilitor.
,,A trecut mai bine de un an de la instaurarea pandemiei și încă nu s-a găsit o soluție pentru acest sector. Am avut însă parte de vreo 3 dezbateri publice și multe promisiuni. Sincer, eu nu mai sper la nimic. În acest moment, cred că autoritățile nici măcar nu au o imagine reală despre dimensiunea și activitatea sectorului cultural românesc. Ce să mai zic? Vom trece cumva peste pandemie, dar cu un gust amar și cu un mare steag roșu cu privire la cum este văzut sectorul cultural în România de către autorități”, a mai spus Alin Vaida pentru Cluj24.
Dana Coțovanu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu: Românii merită din plin să simtă beneficiile economice ale integrării depline în Spațiul Schengen
România, alături de Bulgaria, vor adera pe deplin la Spațiul Schengen, respectiv și cu frontierele terestre.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a salutat decizia de adrerare completă la Spațiul Schengen, și a transmis un mesaj și pentru cetățenii români.
Marcel Ciolacu: Românii merită din plin să simtă beneficiile economice ale integrării depline în Spațiul Schengen
”După 13 ani, România va reuși o aderare completă la Schengen la 1 ianuarie 2025! Românii merită din plin să simtă beneficiile economice ale integrării depline în Spațiul Schengen”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, care a precizat că, vineri, 22 noiembrie, s-a ajuns la un acord și la nivelul miniștrilor de interne din cele patru state implicate prezenți la Budapesta.
Marcel Ciolacu a mai precizat că atât România, cât și Bulgaria, își asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecția frontierelor externe ale UE.
”Aderarea completă, inclusiv cu granițele terestre, va însemna că mărfurile românești vor ajunge mai rapid în Europa, iar asta înseamnă că produsele noastre vor fi mai competitive, ceea ce va aduce mai mulți bani companiilor locale. Acesta este cel mai puternic și concret mesaj pentru cetățenii români!”, a mai transmis premierul României.
Marcel Ciolacu i-a mulțumit premierului Ungariei
Marcel Ciolacua ținut să îi mulțumească premierului ungar Viktor Orban pentru ”sprijinul constant în ceea ce privește aderarea completă a României la spațiul Schengen!”.
Felicit președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene pentru munca desfășurată în această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ținut în permanență în atenție subiectul Schengen.
Foto: Guvernul României
CLUJ24 TV
VIDEO. Diana Șoșoacă (S.O.S. România): Alegerile prezidențiale, lovite de nulitate absolută. Au loc în stare de ilegalitate (PE)
Președintele Partidului S.O.S România, eurodeputatul Diana Iovanovici Șoșoacă, susține că alegerile prezidențiale care vor avea pe 24 noiembrie și 8 decembrie sunt lovite de nulitate absolută și vor avea loc într-o stare de ilegalitate.
Diana Șoșoacă a făcut această afirmație în cadrul podcastului Test de sinceritate de pe Cluj24 realizat de Vasile Măgrădean, unde a explicat că a constestat decizia CCR prin care i s-a interzis candidatura la Președinția României, iar ÎCCJ a dat o soluție care vine în favoarea sa.
”În primul rând, vorbiți cu candidatul la președinție, Diana Iovanovici Șoșoacă, pentru că onorata Curte Constituțională nu este o instanță de judecată și nu poate anula dreptul unui candidat care a îndeplinit toate formele legale, așa cum a constatat Biroul Electoral Central, pentru a candida. Nici nu poate anula cele peste 300.000 de semnături validate. Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile, chiar a săvârșit o serie de peste șapte infracțiuni.
Le-am depus plângere penală celor cinci judecători. Și evident că am acționat pe cale legală”, a spus Șoșoacă.
Potrivit acesteia, ÎCCJ a stabilit, joi, că decizia CCR este un act administrativ și a trimis contestația noastră la Curtea de Apel București pentru dreapta judecată.
Alte declarații ale Dianei Șoșoacă:
”Probabil că am venit în lumea asta și mai ales în politica românească să fac dreptate”.
”Eu voi intra în Senatul României și, matematic vorbind, pot deveni președintele Senatului. Dacă președintele are o problemă, moare sau se bolnăvește, nu-și mai poate exercita atribuțiile sau este suspendat, cum a fost cazul lui Băsescu, eu, ca președinte al Senatului, devin președinte al României pe perioada interimatului. Și atunci eludez hotărârea CCR”.
”Ne vom prezenta la vot. Vom desena un pătrățel în care vom scrie Diana Iovanovici Șoșoacă, președinte. Și vom pune ștampila în pătrățelul nostru, tăind celelalte persoane care sunt candidați.
Voturile anulate însă, într-un anumit procentaj, anulează alegerile prezidențiale”.
”Poporul își alege președintele, nu sistemul. Se duce și pune pe buletinul de vot și în cazul ăsta anulează alegerile, pentru că vor fi în ori de multe voturi anulate”.
Am vorbit cu cei din mafie
”Prima întrebare pe care mi-o adresează absolut toți românii este unde sunt bodyguarzii dumneavoastră? În viața mea n-am avut bodyguard. Dar unde-i SPP-ul?
Dar n-am avut. Păi și nu vă e frică? Păi de ce să fie frică?
Ce am eu aici? Îl am pe Dumnezeu. Nu cred că am făcut vreun rău cuiva ca să îmi facă mie rău să mă omoare sau ce să-mi facă.
Vorbesc și cu infractori. Am vorbit inclusiv cu cei din mafie. Am fost deschisă să-i ascult.
Pentru că și ei sunt cetățeni români. Nu știu dacă mă votează. Problema este că inclusiv cei din mafie consideră că nu li se respectă drepturile, dacă vă puteți închipui. Nu poți să eradichezi mafia dacă nu o cunoști”.
”Am ridicat problema distrugerii drogurilor care se confiscă. Pentru că eu știu din interior că drogurile acestea se vând. În mafia asta sunt implicați atât persoane din justiție, polițiști, jandarmi, oameni politici și o foarte mare parte din acești bani se duc între partidele politice care își plătesc oamenii, așa ajungi să dai și câte 2.000 lei unui om să te voteze”.
”Înainte să fiu candidat mi-au propus or să mă retrag și să negociem funcții pentru mine sau pentru partid. Am vorbit cu Ciolacu. Condiția era să nu mai vorbesc. Și să nu mai spun nimic. Și am spus cum vă închipuiți voi că eu o să mă retrag vreodată dintr-o cursă?”
”Dacă nu ajung președintele României voi fi propusă de S.O.S premierul României. Dar îți trebuie o mână de fier și nu-ți mai trebuie mănușă de catifea”.
CMF 11240027
EVENIMENT
Decizie istorică la Budapesta. România şi Bulgaria intră în Schengen TERESTRU de la 1 ianuarie 2025. Fără CONTROALE la frontiere
România și Bulgaria devin, intră în zona Schengen, inclusiv pe cale terestră, de la 1 ianuarie 2025, după 13 ani de negocieri.
”România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025”, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, potrivit Agerpres.
Decizie istorică la Budapesta. România şi Bulgaria intră în Schengen TERESTRU de la 1 ianuarie 2025
Decizia finală va fi luată la reuniunea miniştrilor de interne ai UE din 11 decembrie, dar Ursula von der Leyen, care a salutat decizia luată, vineri, la Budapesta, a precizat că va fi vorba de o simplă formalitate.
„România şi Bulgaria aparţin pe deplin spaţiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuţiilor informale de astăzi, la Budapesta. Urmează decizia oficială a @EUCouncil”, a transmis pe platforma X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria s-au reunit vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.
EVENIMENT
FOTO. Dispozitiv de alertare în premieră europeană, dezvoltat la Cluj. Primește și transmite mesaje dacă nu este semnal GSM
Un prototip al dispozitivului de alertare AlertBox, dezvoltat la Cluj-Napoca de compania AROBS, se află în fază de testare, acesta făcând parte dintr-un proiect co-finanțat de Agenția Spațială Europeană (ESA) prin programul ARTES (Advanced Research in Telecommunications Systems).
Reprezentanții AROBS au explicat, vineri, că prototipul este un sistem inovativ conceput în România și creat pentru a oferi populației acces neîntrerupt la serviciile de tip RO-Alert si 112 pentru zonele în care nu funcționează serviciile de tip GSM, de telefonie mobile, și pentru zonele dens populate în cazul unor evenimente neprevăzute/catastrofe – inundații, cutremure, ce întrerup aceste servicii și/sau furnizarea de energie electrică.
Conectat la satelit
”Dacă nu mai ai current nu mai ai nici servicii de telefon și nu mai primești mesaje de tip Ro Alert, astfel că nu știi ce să faci într-o situație de urgență și nu mai poți să raportezi urgențele pe care le poți avea.
Echipamentul AlertBox este conectat prin satelit, la rețelele Iridium și Starlink, are sistem de baterii care permite o autonomie de o jumătate de zi, îți dă voie să primește exavt aceleași mesaje de tip Ro-Alert pe care le-ai primi pe telefon în caz că se întâmplă o calamitate.
De asemenea, sistemul permite transmiterea unor mesaje redefinite către 112 și 113 să raportezi evenimentele urgente”, a spus Cosmin Stanciu, manager al Aerospace Business Group, AROBS Engineering.
Acesta a explicat că dispozitivul AlertBox este conceput pentru a conecta două sisteme globale de constelație de sateliți (Starlink și Iridium) la sistemele naționale de intervenție în caz de urgență.
Cost sub 1000 de euro
”AlertBox este un dispozitiv robust, construit pentru a face față mediului exterior si șocurilor termice și fizice. Este proiectat pentru a fi accesibil publicului larg – în special pentru situațiile când cetățenii nu dețin dispozitive mobile costisitoare de ultimă generație ce permit conexiune direct la sisteme satelitare”, a precizat Stanciu.
Potrivit acestuia, AROBS trebuie să livreze prin proiect 5 prototipuri, primul fiind, deja, în fază de testare, iar pentru a deveni viabil, dispozitivul complet va trebui să aibă un preț de cost de sub 1000 de euro.
Sistem de masă
CEO AROBS, Voicu Oprean, a declarat la rândul că proiectul AlertBox a fost dezvoltat de AROBS în cadrul unei colaborări cu ESA, în valoare de 300.000 de euro, fiecare parte suportând jumătate din costuri.
”Am dezvoltat un produs extraordinar de alertare pentru situațiile în care sistemele GSM sau de electricitate nu mai funcționează. Ne dorim ca acest sistem să devină disponibil în masă, în România și în alte state europene, astfel încât să poată salva vieți în momentele critice.
Noi încercăm să dezvoltăm o relațiile cu instituțiile statului, cu ISU, cu DSU, care ar putea să folosească aceste dispositive. Ne gândim că ar fi nevoie la nivelul țării de sute sau mii de astfel de AlertBox-uri, în zone izolate, care nu au acces la GSM și care permite o alertare.
La nivelul județului Cluj există un interes din partea Primăriei Cluj-Napoca și Consiliului Județean pentru un astfel de dispozitiv”, a explicat Oprean.
AlertBox-ul are și un modem care este conectat de STS, fiind un dispozitiv care se poate configura și adapta conform cerințelor beneficiarului.
Versiune cu camere video
AROBS este partener al ESA încă din 2011 dezvoltând de atunci mai multe proiecte. Pentru AlertBox, ESA a organizat o licitație la nivel European câștigată de AROBS.
Echipa de proiect de la AROBS Engineering dorește să identifice surse de finanțare pentru a dezvolta versiunea 2.0 a prototipului, care ar urma să asigure conexiunea la sistemul european Galileo și ar include camere video și cu infraroșu. AlertBox 2.0 ar fi capabil, pe baza unui algoritm AI, să auto-detecteze situațiile de urgență – incendiii, inundații, cutrenure, exploozii, și să transmită mesajul de alertă.