Connect with us

ACTUALITATE

7 milioane de euro – veniturile salariale ale parlamentarilor clujeni. Cui dăm banii la aceste alegeri. Lista principalilor candidaţi din judeţ

Publicat


Duminică, 6 decembrie 2020, românii sunt chemați din nou la vot. Vom alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților.

Fiecare parlamentar ne costă lunar între 42.000 de lei și 56.000 de lei. Dar la aceste sume se adaugă costuri suplimentare.

La o medie de 50.000 de lei lunar, un parlamentar ne costă anual 600.000 de lei. În cei 4 ani de mandat, costul pentru un parlamentar se ridică la 2.400.000 de lei. Iar costul pentru cei 14 parlamentari clujeni în mandatul care se încheie ajunge la 33.600.000 de lei. Adică, aproximativ 7 milioane de euro.

Numele celor care aşteaptă milioanele de euro

La alegerile din 2016, PNL a avut 3 deputaţi şi un senator, PSD – tot 3 deputaţi şi un senator, iar UDMR şi USR, câte doi deputaţi şi câte un senator.

Pentru judeţul Cluj rămân şi la aceste alegeri 14 parlamentari (4 senatori şi 10 deputaţi).

Ei se vor număra, cel mai probabil, dintre următoarele nume, primele pe listele partidelor cu şanse.

Lista PNL Cluj pentru Camera Deputaţilor: Moisin Radu, Sărmaş Sabin, Moldovan Sorin, Burciu Cristina, Cîmpean Ovidiu.

Lista PNL Cluj pentru Senat: Oros Adrian, Moroşan Mircea, Raţiu Radu, Forna Maria.

Lista USR PLUS pentru Camera Deputaţilor: Oana Murariu, Viorel Băltăreţu, Radu Iulian Molnar, Loredana Elena Ciubucă, Ciprian Doru.

Lista USR PLUS Senat: Cristian Bordei, Remus Mihai Goţiu, Levente Elek, Manuela Andreea Petrescu.

Lista Partidul Social Democrat (PSD) – Camera Deputaţilor: Patriciu Andrei Achimaş Cadariu, Alexandru Cordoş, Ovidiu Ioan Săcară, Horea Dorin Chirteş, Cornel Itu.

Lista Partidul Social Democrat (PSD) – Senat: Vasile Dîncu, Răzvan Iulian Ciortea, Claudia Gina Anastase, Mihai Grigore Mocanu.

Lista PRO România – Camera Deputaţilor: Remus Gabriel Lăpuşan, Gabriel Şteţcu, Maria Florica Macrea, Vicenţiu Mircea Irimie, Eusebiu Daniel Sonica.

Lista PRO România – Senat: Adrian Magdaş, Tiberiu Grigar, Vasile Marinel Revnic, Ioan Florin Mureşan.

Lista Partidul Mişcarea Populară (PMP) – Camera Deputaţilor: Avram Fiţiu, Andrei Maxim, Adrian Nap, Ioan Vasile Racolţa, Florin Călin Borbely.

Lista Partidul Mişcarea Populară (PMP) – Senat: Dorinel Ionel Munteanu, Ioan Andrei Vreşiu, Traian Mureşan, Virgil Păcurar.

Lista Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) – Camera Deputaţilor: Botond Csoma, Botond Talpas, Emese Olah, Anamaria Magdalena Kovrig, Maria Buzas Fekete.

Lista Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) – Senat: Attila Laszlo, Istvan Valentin Vakar, Leylla Csep, Andrei Gheorghe Poka.

7.136 de candidați pentru cele 465 de locuri din Parlament

Anul acesta, în cursa electorală s-au înscris 7.136 de candidați pentru cele 465 de locuri din Parlamentul României, cu aproape 10% mai mulți decât la ultimele alegeri, din 2016. Dintre aceștia, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 la Senat, arată un raport Expert Forum.

Parlamentul României este bicameral, iar norma de reprezentare prevede un post de deputat la 73.000 de oameni și unul de senator la 168.000 de oameni. Astfel, România are în prezent 329 de deputați și 136 de senatori.

Potrivit legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate din fiecare județ este decis în funcție de populație.

La o populație de aproximativ 19.000.000 de locuitori, există un parlamentar la fiecare 40.000 de români.

Puterea politică și indemnizație consistentă și alte multe multe beneficii sunt principalele motive pentru care tentația de a obține un loc în Parlament.

Indemnizația minimă pe o lună: de 9 ori salariul minim brut

Deputații și senatorii au aceleași indemnizații, cu valoarea a nouă salarii minime brute pe țară. La valoarea actuală a salariului minim, de 2.080, dacă aplicăm coeficientul de 9,0, indemnizația brută lunară a unui parlamentar este de 18.720 de lei.

Acest coeficient crește dacă aleșii ocupă și alte funcții în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte. Președinții celor două Camere încasează 11,5 salarii minime.

Informațiile publicate pe site-urile celor două camere ale Parlamentului arată că aleșii au indemnizații cuprinse între 10.400 și 14.000 de lei. Senatorii încasează lunar între 10.842 de lei și 13.114 lei, în timp ce deputații primesc între 10.453 de lei și 13.993 de lei.

Parlamentarii care ajung să ocupe un post de ministru în Guvern nu mai primesc acești bani.

Beneficii suplimentare: Diurna, chiria, transportul

Pe lângă aceste salarii consistente, dacă ne raportăm la nivelul veniturilor din România, parlamentarii mai au o serie de beneficii: diurnă, decontarea transportului și bani pentru chirie.

Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de 2% din indemnizaţia lunară brută.

De asemenea, aleșii din țară mai primesc o sumă lunară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucureşti.

Suma este stabilită prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a parlamentarului, potrivit legii, adică în fiecare lună cel puțin 9.000 de lei lunar pentru a locui în Capitală.

Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului și de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători.

În același timp, parlamentarii care aleg să se deplaseze cu mașina pot deconta banii plătiți pe benzină și beneficiază și de un număr de călătorii gratuite cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei.

Tot Parlamentul plătește și pentru abonamentele la telefonie mobilă și internet ale celor 465 de deputați și senatori.

Aleșii mai primesc bani de la stat și pentru a acoperi cheltuielile de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Salariile angajaților, chiria sediului și facturile la utilități sunt toate acoperite de Parlament.

Parlamentari – pensii speciale: Ce pensii au parlamentarii

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

În funcţie de numărul de mandate, pensia unui parlamentar poate fi între 4.000 de lei şi aproape 11.000 de lei.

-1 mandat 4.448 lei
-2 mandate 8.896 lei
-3 mandate 10.951 lei

Potrivit legii, se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor în trei situaţii:

  • condamnare penală
  • cerere scrisă
  • abrogarea actului normativ

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Un paznic de la Primărie a bătut un supraveghetor la un examen la UBB. A fost prins că a copiat. Are dosar penal

Publicat

UBB Cluj

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, vineri seara, cu privire la producerea unui incident în cadrul unui examen susținut la UBB, iar din primele verificări a rezultat că în jurul orei 12.30, în timpul desfășurării unei evaluări scrise, o persoană aflată în exercitarea atribuțiilor de supraveghere a examenului ar fi fost agresată fizic, după ce a semnalat o posibilă tentativă de fraudare.

”Supraveghetorul a observat un candidat care ar fi utilizat un dispozitiv de tip smartwatch și i-ar fi solicitat acestuia predarea obiectului până la finalizarea testului. În acel moment, candidatul ar fi devenit agresiv, manifestând un comportament violent, agresându-l.

Totodată, persoana bănuită de comiterea agresiunii ar fi purtat în momentul incidentului o uniformă specifică Poliției Locale.

În cauză, polițiștii desfășoară cercetări în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe”, arată IPJ Cluj.

Din informațiile Cluj24, bărbatul, care se numește Adrian Rusu nu este polițist local, ci este încadrat ca paznic la serviciul de pază al Primăriei Cluj-Napoca.

UBB condamnă violența

UBB a reacționat la acest incident.

”UBB condamnă violența de orice fel ar fi ea și încearcă să ia toate măsurile pentru a evita asemenea incidente.

Avem regulamente care spun clar care e conduita în spațiul academic și prevăd și măsurile ce se pot lua. Incidentul va fi analizat în Comisia de etică, iar aceasta va decide”, a trasmis universitatea.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Incendiul de la Psihiatrie, provocat de un pacient care a fugit. A fost prins de polițiștii clujeni

Publicat

incendiu

Incendiul de sâmbătă de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost provocat intenționat de un pacient care a dat foc unor saltele din salonul în care era internat.

Din primele informații, bărbatul a fugit apoi, dar a fost identificat de polițiști care urmează să stabilească exact ce s-a întâmplat și dacă poate răspunde pentru fapta sa.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputatul Remus Lăpușan, propus de PSD Cluj pentru funcția de ministru al Muncii

Publicat

Lăpușan

Partidul Social Democrat nu a stat niciodată deoparte când România a trecut prin momente grele. Când alții au evitat deciziile grele, PSD și-a asumat responsabilitatea de a interveni acolo unde era nevoie pentru ca oamenii să nu fie abandonați, instituțiile să funcționeze, iar țara să nu-și piardă echilibrul. Așa cum a făcut-o de fiecare dată când țara a avut nevoie, și de această dată, PSD își asumă intrarea la guvernare.

Această decizie a fost validată prin votul majoritar exprimat în cadrul Comitetului Politic Național al PSD, exprimând o asumare fermă și un angajament comun pentru stabilitate și coerență guvernamentală.

În cadrul aceleiași ședințe, PSD Cluj a decis în unanimitate susținerea deputatului Remus Lăpușan pentru funcția de ministru al Muncii, în cadrul procesului de desemnare națională.

”Este o decizie care reflectă valorile în care partidul nostru crede: competență, seriozitate, echilibru și respect față de oameni. Remus Lăpușan are o experiență solidă în plan politic, administrativ și economic, dublată de capacitatea de înțelegere a realităților sociale.

Nominalizarea acestuia nu este doar un gest de susținere internă, ci exprimă convingerea fermă a PSD Cluj că, în aceste vremuri complicate, Ministerul Muncii are nevoie de un om care cunoaște nu doar sistemul, ci și oamenii din spatele cifrelor: angajați, pensionari, tineri, familii vulnerabile”, a transmis conducerea PSD Cluj.

Remus Lăpușan este și prim-vicepreședinte al PSD Cluj.

PSD nu fuge de răspundere

Această guvernare nu va fi una ușoară. Provocările sunt multe, iar așteptările și mai mari. Dar PSD nu fuge de răspundere. A demonstrat-o întrecut și o face și acum: intrăm la guvernare pentru că nu putem sta deoparte atunci când e nevoie de echilibru, soluții și grijă față de oameni.

Prin liderii pe care îi susținem, ne reafirmăm angajamentul pentru o Românie în care protecția socială, siguranța locurilor de muncă și sprijinul real pentru cetățeni nu sunt opțiuni, ci responsabilități. Vom fi parte dintr-un efort comun de reconstrucție și vom arăta, încă o dată, că PSD rămâne acolo unde e greu: cu oamenii și pentru oameni.

În următoarea perioadă au fost stabilite o serie de ședințe și decizii la nivelul conducerii naționale, prin care PSD va definitiva un program de guvernare coerent și va propune echipe de miniștri care să răspundă cu profesionalism și responsabilitate nevoilor fiecărui domeniu, unde fiecare alegere va reflecta aceeași linie de echilibru, competență și respect față de cetățeni.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Țarc cu gonflabile, concerte și plimbări cu calul. Distracție pentru copii la ”Iarmaroc la Sat” de la Cluj-Napoca.

Publicat

De

iarmaroc

În primul weekend din iulie, toată suflarea se mută de la oraș, la IARMAROC la Sat. A doua ediție a Festivalului Creației și Artelor va avea loc la umbra copacilor din Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, între 4 și 6 iulie, iar arșița verii se va domoli cu siguranță (și) datorită activităților cu apă special gândite pentru copii la ediția din acest an. Vor fi trei zile pline de activități pentru copii: tobogane cu apă, teatru de păpuși, gonflabile, spectacole, aventuri și ateliere de creație

Și după ce bălăceala le va fi fost suficientă, cei mai mici vizitatori ai festivalului pot trece la activități mai domoale: atelier de ceramică cu Ana Cazac, atelier de țesut cu Bucur, de artă stradală de la Comunitatea 156 sau atelier de interacțiune cu animalele de la Ham Ham.

Zona de inițiere în echitație oferită de Herghelia Sjiza este următoarea oprire obligatorie, după care continuă aventura în parcul de gonflabile dedicat copiilor al celor de la Hopa Hopa și în parcul de aventură. Apoi, ne așezăm cu toții în fața scenei pentru spectacole special puse la cale pentru cei mici.

Activitățile pentru copii, la Festivalul Creației și Artelor

Țarcul cu gonflabile – tobogane gonflabile, pictură pe față, lupta cu mingi, costumele de summo, jocuri alături de personaje costumate, provocări și concursuri cu premii

Țarcul cu aventuri: jocurile copilăriei, tobogane “slip and slide”, jenga uriaș, corn hole, pista de mini golf

Teatru de papuși: „Cine este Yop” (30-35 min, vârsta 3+), ”Hei, unde este zâmbetul?” (vârsta 3+)

Spectacol-concert, după Ada Milea: „Aventurile Alisei în Țara Minunilor“

Ateliere de creație: ceramică tradițională, împâslit tradițional, artă stradală

Experiențe cu animalele: interacțiune cu câinii, plimbări cu calul

Copilăria aleargă liberă

“Ascultăm, simțim și punem suflet în fiecare detaliu și aducem bucurie de vară pentru toate vârstele. Cei mari, dar în special cei mici, vor avea parte de o diversitate de activități, ateliere, un parc de aventură cu diferite experiențe cu apă, iar astfel garantăm că voia bună și amintirile prețioase vor fi toate adunate în același loc, la Sat! Fiecare colț din IARMAROC la Sat e creat cu grijă, cu sens.

E un loc unde copilăria aleargă liberă, iar părinții își găsesc, măcar pentru o vreme, răgazul. Este o sărbătoare a creației și artelor unde muzica curge sincer, meșteșugul e viu, iar comunitatea se adună firesc, fără invitații scrise”, declară Emilian Vasi, fondator IARMAROC.com și coordonator IARMAROC La Sat.

Muzica bună își dă întâlnire cu liniștea satului: concerte acustice pentru suflet cu Adrian Despot, Irina Rimes, Cristina Lupu, Paul Tihan, Simona Delegeanu și alți nouă artiști care vor fi anunțați în curând.

Adrian Despot vine la Sat unde va cânta solo acustic și ne va inspira prin cântec sincer, puternic și totodată blând. El și chitara lui. Și Irina Rimes, vocea care se lipește de suflet, va susține un recital complet acustic cum rar o să mai vezi și la care îți va reaminti ce simțeai când nu mai voiai să spui nimic.

Pe scena de la Sat vor mai urca Simona Delegeanu, Paul Tihan și Cristina Lupu

Trei zile de voie bună, cântări și descoperiri

La IARMAROC la Sat nu vii doar să asculți muzică, deși tare fain o să fie, vii să descoperi, să guști, să creezi, să stai, să râzi, să privești și să zici: „ar fi fain să fie așa în fiecare weekend”.

În 2025, Festivalului Creației și Artelor aduce laolaltă 100 de creatori autohtoni, 60 de instalații și lucrări de artă, 40 de ateliere pentru copii și adulți, peste 15 concerte acustice, 10 DJi la discotecă pe vinil, piață de viniluri, proiecții de film, spectacole de teatru, plus câteva surprize care nu pot fi povestite, trebuie trăite.

Târg de creatori din toată țara – cu lucruri făcute cu atenție și drag

Concerte acustice – blânde, vii, aproape de inimă

Activități pentru copii – ateliere, joacă liberă, parc de aventură și voie bună

Expoziții de artă & instalații – de privit, de simțit, de povestit

Ateliere de creație – pentru toate vârstele, cu activat mâinile, inima și creativitatea

Discotecă pe vinil – dans pe pajiște, pe melodii rare, fără bum-bum, dar cu farmec

Bucătărie autentică – mâncare gătită la foc domol, de stat la masă, nu pe fugă

Grădina cu hamace – unde se stă, se ascultă, se zâmbește (nici un pui de somn n-ar fi rău)

Piața de viniluri – pentru pasionați și pentru nostalgici

Cinema silențios – filme și documentare la umbra copacilor, auzite în căști, trăite în tihna fiecăruia.

Abonamentele sunt disponibile AICI. Copiii până la 6 ani și adulții de peste 65 de ani au acces gratuit.

iarmaroc

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate