ACTUALITATE
7 milioane de euro – veniturile salariale ale parlamentarilor clujeni. Cui dăm banii la aceste alegeri. Lista principalilor candidaţi din judeţ

Duminică, 6 decembrie 2020, românii sunt chemați din nou la vot. Vom alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților.
Fiecare parlamentar ne costă lunar între 42.000 de lei și 56.000 de lei. Dar la aceste sume se adaugă costuri suplimentare.
La o medie de 50.000 de lei lunar, un parlamentar ne costă anual 600.000 de lei. În cei 4 ani de mandat, costul pentru un parlamentar se ridică la 2.400.000 de lei. Iar costul pentru cei 14 parlamentari clujeni în mandatul care se încheie ajunge la 33.600.000 de lei. Adică, aproximativ 7 milioane de euro.
Numele celor care aşteaptă milioanele de euro
La alegerile din 2016, PNL a avut 3 deputaţi şi un senator, PSD – tot 3 deputaţi şi un senator, iar UDMR şi USR, câte doi deputaţi şi câte un senator.
Pentru judeţul Cluj rămân şi la aceste alegeri 14 parlamentari (4 senatori şi 10 deputaţi).
Ei se vor număra, cel mai probabil, dintre următoarele nume, primele pe listele partidelor cu şanse.
Lista PNL Cluj pentru Camera Deputaţilor: Moisin Radu, Sărmaş Sabin, Moldovan Sorin, Burciu Cristina, Cîmpean Ovidiu.
Lista PNL Cluj pentru Senat: Oros Adrian, Moroşan Mircea, Raţiu Radu, Forna Maria.
Lista USR PLUS pentru Camera Deputaţilor: Oana Murariu, Viorel Băltăreţu, Radu Iulian Molnar, Loredana Elena Ciubucă, Ciprian Doru.
Lista USR PLUS Senat: Cristian Bordei, Remus Mihai Goţiu, Levente Elek, Manuela Andreea Petrescu.
Lista Partidul Social Democrat (PSD) – Camera Deputaţilor: Patriciu Andrei Achimaş Cadariu, Alexandru Cordoş, Ovidiu Ioan Săcară, Horea Dorin Chirteş, Cornel Itu.
Lista Partidul Social Democrat (PSD) – Senat: Vasile Dîncu, Răzvan Iulian Ciortea, Claudia Gina Anastase, Mihai Grigore Mocanu.
Lista PRO România – Camera Deputaţilor: Remus Gabriel Lăpuşan, Gabriel Şteţcu, Maria Florica Macrea, Vicenţiu Mircea Irimie, Eusebiu Daniel Sonica.
Lista PRO România – Senat: Adrian Magdaş, Tiberiu Grigar, Vasile Marinel Revnic, Ioan Florin Mureşan.
Lista Partidul Mişcarea Populară (PMP) – Camera Deputaţilor: Avram Fiţiu, Andrei Maxim, Adrian Nap, Ioan Vasile Racolţa, Florin Călin Borbely.
Lista Partidul Mişcarea Populară (PMP) – Senat: Dorinel Ionel Munteanu, Ioan Andrei Vreşiu, Traian Mureşan, Virgil Păcurar.
Lista Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) – Camera Deputaţilor: Botond Csoma, Botond Talpas, Emese Olah, Anamaria Magdalena Kovrig, Maria Buzas Fekete.
Lista Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) – Senat: Attila Laszlo, Istvan Valentin Vakar, Leylla Csep, Andrei Gheorghe Poka.
7.136 de candidați pentru cele 465 de locuri din Parlament
Anul acesta, în cursa electorală s-au înscris 7.136 de candidați pentru cele 465 de locuri din Parlamentul României, cu aproape 10% mai mulți decât la ultimele alegeri, din 2016. Dintre aceștia, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 la Senat, arată un raport Expert Forum.
Parlamentul României este bicameral, iar norma de reprezentare prevede un post de deputat la 73.000 de oameni și unul de senator la 168.000 de oameni. Astfel, România are în prezent 329 de deputați și 136 de senatori.
Potrivit legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate din fiecare județ este decis în funcție de populație.
La o populație de aproximativ 19.000.000 de locuitori, există un parlamentar la fiecare 40.000 de români.
Puterea politică și indemnizație consistentă și alte multe multe beneficii sunt principalele motive pentru care tentația de a obține un loc în Parlament.
Indemnizația minimă pe o lună: de 9 ori salariul minim brut
Deputații și senatorii au aceleași indemnizații, cu valoarea a nouă salarii minime brute pe țară. La valoarea actuală a salariului minim, de 2.080, dacă aplicăm coeficientul de 9,0, indemnizația brută lunară a unui parlamentar este de 18.720 de lei.
Acest coeficient crește dacă aleșii ocupă și alte funcții în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte. Președinții celor două Camere încasează 11,5 salarii minime.
Informațiile publicate pe site-urile celor două camere ale Parlamentului arată că aleșii au indemnizații cuprinse între 10.400 și 14.000 de lei. Senatorii încasează lunar între 10.842 de lei și 13.114 lei, în timp ce deputații primesc între 10.453 de lei și 13.993 de lei.
Parlamentarii care ajung să ocupe un post de ministru în Guvern nu mai primesc acești bani.
Beneficii suplimentare: Diurna, chiria, transportul
Pe lângă aceste salarii consistente, dacă ne raportăm la nivelul veniturilor din România, parlamentarii mai au o serie de beneficii: diurnă, decontarea transportului și bani pentru chirie.
Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de 2% din indemnizaţia lunară brută.
De asemenea, aleșii din țară mai primesc o sumă lunară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucureşti.
Suma este stabilită prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a parlamentarului, potrivit legii, adică în fiecare lună cel puțin 9.000 de lei lunar pentru a locui în Capitală.
Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului și de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători.
În același timp, parlamentarii care aleg să se deplaseze cu mașina pot deconta banii plătiți pe benzină și beneficiază și de un număr de călătorii gratuite cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei.
Tot Parlamentul plătește și pentru abonamentele la telefonie mobilă și internet ale celor 465 de deputați și senatori.
Aleșii mai primesc bani de la stat și pentru a acoperi cheltuielile de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Salariile angajaților, chiria sediului și facturile la utilități sunt toate acoperite de Parlament.
Parlamentari – pensii speciale: Ce pensii au parlamentarii
Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.
Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.
În funcţie de numărul de mandate, pensia unui parlamentar poate fi între 4.000 de lei şi aproape 11.000 de lei.
-1 mandat 4.448 lei
-2 mandate 8.896 lei
-3 mandate 10.951 lei
Potrivit legii, se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor în trei situaţii:
- condamnare penală
- cerere scrisă
- abrogarea actului normativ
Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Sâmbătă seara, în incinta depozitului Auchan de la Iulius Mall din Cluj-Napoca a izbucnit un incendiu. Conform polițiștilor, acesta ar fi fost provocat de trei tineri care au aruncat peste niște paleți un material pirotehnic.
Citește și: VIDEO FOTO. INCENDIU la Iulius Mall. Au luat FOC niște paleți în curtea interioară. Clienții de la Auchan au fost EVACUAȚI
„La data de 9 decembrie a.c., în jurul orei 18.50, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că la depozitul unui supermarket, din cadrul unui centru comercial situat în Cluj-Napoca, ar fi izbucnit un incendiu.
INCENDIU la Iulius Mall Cluj: Focul a fost PROVOCAT de trei tineri
La fața locului, pompierii din cadrul ISU Cluj au intervenit pentru lichidarea incendiului, stabilind, din primele verificări, că acesta ar fi fost provocat.
Astfel, polițiștii au demarat de îndată cercetări, iar probatoriul administrat până în acest moment, a condus la ipoteza că incendiul ar fi fost provocat de un grup de 3 tineri, care ar fi aruncat un obiect pirotehnic de mici dimensiuni în zona depozitului.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul infracțiunii de distrugere, fiind efectuate cercetări pentru identificarea persoanelor bănuite și tragerea la răspundere a acestora”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
Medicii de familie clujeni își RESTRÂNG activitatea. CJAS a DECONTAT doar parțial serviciile din octombrie

Din cauza faptului că CJAS a decontat doar parțial serviciile prestate de către medicii de familie în luna octombrie, aceștia se văd obligați să-și restrângă activitatea.
„Au trecut 22 de zile de când am primit doar 60% din factura pe octombrie. Facturile pe noiembrie nu se știe când vor fi plătite”, spune un medic de familie.
Medicii de familie clujeni își RESTRÂNG activitatea. CJAS a DECONTAT doar parțial serviciile din octombrie
Din 18 decembrie, aceștia anunță că nu vor mai oferi servicii medicale gratuite.
„Am informat CAS Cluj, că, în condițiile decontării parțiale de către CJAS, a serviciilor efectuate în luna octombrie, cabinetele de medicină de familie își vor restrânge activitatea în limita fondurilor disponibile, temporizând serviciile medicale programabile.
De asemenea, activitatea de suport va fi diminuată pe măsură ce stocul de tipizate medicale se va epuiza. Solicităm și pe această cale, implementarea formularelor electronice și renunțarea la tipizatele medicale furnizate contra-cost, de Imprimeria Națională”, a declarat Patronatul medicilor de familie Cluj.
EVENIMENT
Mandorlini (CFR Cluj), înaintea partidei cu FCSB: Nu vom juca la EGAL. Mă bucur că l-am RECUPERAT și pe Otele

CFR Cluj întâlnește, duminică seara în Gruia, pe FCSB, liderul campionatului. Antrenorul clujenilor, Andrea Mandorlini, a vorbit înaintea partidei despre motivația echipei și problemele de lot.
„Este foarte important pentru noi să obținem un rezultat bun în meciul cu FCSB. Vă garantez că vom face tot ce ne stă în putință ca să ne-atingem obiectivul. Categoric noi vrem să câștigăm, așa cum e de la sine înțeles că ei nu vor să piardă. Au fost eliminați din Cupa României și acum au o motivație în plus, cu siguranță se concentrează mai mult pe campionat.
Mandorlini (CFR Cluj), înaintea partidei cu FCSB: Nu vom juca la EGAL. Mă bucur că l-am RECUPERAT și pe Otele
Nu vom juca la egal, dar vom vedea la finalul partidei, în funcție de jocul echipei, dacă ne mulțumește sau nu un punct.
În ceea ce privește problemele de lot, la ultimele două antrenamente i-am avut și pe Manea și Konoplyanka, vom vedea dacă la ora meciului vor fi apți de joc. Am reușit să-l recuperăm și pe Otele, Tachtsidis și nu numai el a acuzat o oboseală accentuată după partida cu Rapid dar sper că îi vom avea pe toți în parametri duminică seara.
Nu vreau să vorbesc despre arbitraj, greșeli facem cu toții. Colțescu e un arbitru bun, dar va fi un meci dificil și pentru el. Arbitrajul e ultima noastră problemă în acest moment.
„Dacă vom învinge, cu atât mai „dulce” va fi victoria”
Primul obiectiv l-am realizat, mă refer la calificarea în sferturile Cupei României. Meciul cu FCSB este primul dintre cele trei care au mai rămas până la pauza competițională, așa că le luăm pe rând.
Am văzut polemica creată în jurul cartonașelor luate de Florinel Coman, nu e treaba mea să judec, e normal ca cele două echipe să trimită pe teren cele mai bune echipe. Iar dacă vom învinge, cu atât mai „dulce” va fi victoria”, a declarat antrenorul CFR Cluj.

Sâmbătă seara, în cadrul Iulius Mall, mai exact într-o curte interioară, a izbucnit un incendiu care a cuprins mai mulți paleți depozitați acolo. Pompierii au intervenit prompt și au stins focarele. Clienții au fost evacuați și a fost inițiată ventilarea tuturor spațiilor din incintă.
Citește și: VIDEO FOTO. INCENDIU la Iulius Mall. Au luat FOC niște paleți în curtea interioară. Clienții de la Auchan au fost EVACUAȚI
Reprezentanții Iulius Mall au declarat următoarele:
INCENDIU la Iulius Mall: Ce spun REPREZENTANȚII complexului comercial clujean
„În seara zilei de sâmbătă, 9 decembrie 2023, un incendiu a izbucnit la depozitul de marfă al hipermarketului, situat în exterior, în partea din spate a centrului comercial, inaccesibilă publicului larg.
Echipajele de pompieri au intervenit prompt la faţa locului pentru izolarea incendiului şi lichidarea acestuia. Nicio persoană nu a fost rănită, iar activitatea mall-ului, pe parcursul incidentului, s-a desfăşurat normal, hipermarketul fiind evacuat.
Implementăm măsurile recomandate de autorităţile abilitate, urmând ca duminică dimineaţă activitatea mall-ului să se reia conform programului obişnuit cu clienţii.
Urmează ca autorităţile competente să stabilească circumstanţele şi cauzele exacte ale incendiului.
Iulius Mall Cluj este dotat cu echipamente moderne din punct de vedere al securităţii la incendiu, atât în ceea ce priveşte detecţia, semnalizarea şi alarmarea, cât şi în ceea ce priveşte instalaţiile de stingere a incendiilor. Iulius Mall dispune de: rezerve de apă, reţea de hidranţi exteriori, staţii de pompe, instalaţii de hidranţi interiori, instalaţii de stingere tip sprinkler şi tip drencer, instalaţii de desfumare, stingătoare de diferite tipuri, precum şi celelalte instalaţii şi mijloace specifice.”