Connect with us

CULTURA

7 ianuarie: Sfântul Ioan Botezătorul. Semnificația numelui și tradiții. Cea mai bogată familie onomastică din țară

Publicat


Anual, pe 7 ianuarie, credincioșii ortodocși sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan, care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament și care a prorocit venirea Mântuitorului, totodată botezându-L.

Textele religioase spun că a fost copilul preotului Zaharia și a Elisabetei, urmașă a lui Aaron, și că s-a născut în cetatea Orini cu șase luni înainte să se nască Iisus Hristos. Nașterea sa a fost prevestită de îngerul Gavriil, care i-a spus lui Zaharia, cel din urmă rămânând mut până când a venit momentul să-i dea un nume fiului său, din cauza faptului că nu a crezut mesajul primit de la înger.

Scurt istoric

„Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: <<Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!>>”, informează crestinortodox.ro.

Sfântul Ioan avea o haină din păr de cămilă, o curea de piele și mânca miere sălbatică și lăcuste, potrivit Evangheliei după Marcu. Există multe speculații privind semnificația părului de cămilă.

Unii cred că animalul este simbol pentru curățenia sufletească, pe când alții susțin opusul. Mai există teorii cu privire la faptul că simbolizează poporul ales, în contrast cu ideea de necurăție a neamurilor păgâne.

Nu se știe cu certitudine dacă părul de cămilă este o metaforă ce face referire la vreuna dintre cele trei variante. În schimb, despre cureaua din piele se crede că simbolizează omorârea patimilor prin încingerea sa. Iar în ceea ce privește alimentația, albinele și lăcustele erau simboluri ale curățeniei în Vechiul Testament, atrăgând după sine ideea că Sfântul Ioan „se hrănea doar cu cele plăcute Domnului”, notează crestinortodox.ro.

A început să predice în al cincisprezecelea an de domnie a lui Cezar Tiberiu, pe când Ponţiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, făcându-l cunoscut în Israel, conform Alba24.

Sfântul Ioan se afla la un ospăț când Irod i-a tăiat capul, la cererea Irodiadei, după ce Ioan îl mustrase din cauza parteneriatului „nelegiuit” cu Irodiada, aceasta fiind soția fratelui său.

„În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată”, se mai arată pe site.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul apare anual în calendarul ortodox, pe 29 august. Alte sărbători religioase, pe lângă soborul său, prăznuit astăzi, sunt: zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie), prima și a doua aflare a capului (24 februarie) și a treia aflare (25 mai).

Semnificația numelui

Conform Alba24, aproximativ 2 milioane de români celebrează onomastica, de la Ioan derivând numeroase alte variante precum: Ionel, Nelu, Ionică, Nica, Ionuţ, Onuţ, Ionela, Nela, Ionică sau Oana, alcătuind cea mai bogată familie onomastică din România.

Dar ca origine, este un nume iudaic. „Iohanan” este prescurtarea lui „Iehohanan” şi înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”.

„Compus din <<Jahve>>, în forma sa scurtă <<Jo>> şi <<hanan>> (a avea milă), semnificaţia numelui Ioan este <<Jahve a avut milă>>, <<Dumnezeu este milos>>. Numele este la origine o formulă de mulţumire faţă de o divinitate care a făcut posibilă naşterea unui copil, de aici semnificaţia <<dar de la Dumnezeu>>”, indică secretulnumerelor.ro.

Tradiții, obiceiuri și superstiții

Ziua de 7 ianuarie este, pentru credincioși, un îndemn spre mărturisirea greșelilor, așa cum botezul Sfântului Ioan a fost un botez al pocăinței, simbolizând curățenia sufletească a celui care are inima deschisă către Dumnezeu.

Dar, pe lângă îndemnul general prin care se traduce sărbătoarea, mai există tradiții și obiceiuri în ziua Sfântului Ioan.

„Se spune că acela care nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

Tradiția spune că, în dimineața de Sfântul Ion, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în decursul anului, și că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Un obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este <<Iordăneala>>. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și, după terminarea slujbei, stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii <<iordăniți>> trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

În trecut de Sfântul Ioan avea loc Torontoiul sau Iordănitul femeilor, un ritual din care s-a mai păstrat doar ospăţul final, ospăţ ce încheie astfel ciclul sărbătorilor de iarnă. Iordănitul femeilor avea un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la râu să le stropească şi apoi făceau o masă comună.

În Bucovina, la porțile tuturor celor care au acest nume se pune un brad împodobit, iar aceștia dau o petrecere cu lăutari, iar în Transilvania cei care poartă acest nume sunt purtați cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezați sau purificați”, se arată pe Alba24.

Sfântul Ion mai este cunoscut și sub numele de „Înaintemergătorul Domnului”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„U” Cluj le răspunde CONTESTATARILOR: E lipsă de fair-play să comenteze despre arbitraje și să creeze scenarii SF

Publicat

Radu Constantea, președinte U Cluj

După meciul de sâmbătă cu Gloria Buzău, „U” Cluj a fost ținta atacurilor din partea președinților și antrenorilor cluburilor angrenate în lupta la titlu, din cauza celor două penalty-uri acordate cu VAR.

Andrei Nicolescu, administrator special la Dinamo, Sorin Cârțu, președinte de onoare Universitatea Craiova și Gigi Becali, patron FCSB, au criticat arbitrajul și în special pe Istvan Kovacs, care a fost în camera VAR.

„U” Cluj le răspunde CONTESTATARILOR: E lipsă de fair-play să comenteze despre arbitraje și să creeze scenarii SF

„Nu comentez arbitrajele. De două sezoane nu mai comentez deloc arbitrajele, nici ce primește echipa noastră, nici ce e împotriva echipei noastre. Mi se pare lipsă de fair-play din partea colegilor mei, președinți la alte echipe, să comenteze despre arbitraje și să creeze niște scenarii SF.

Noi suntem parteneri în competiție și creăm un produs pe care vrem să-l ducem la nivelul următor. Dacă ne atacăm între noi, nu cred că putem să creștem. Nu am nicio declarație despre alte cluburi, decât dacă suntem nevoiți să răspundem la unele atacuri.

E o practică generalizată să găsim legături, să ne imaginăm tot felul de legături. Foarte rar, aproape deloc, se întâmplă asta în campionatele din afară. Eu mi-am spus opinia.

Nu știu dacă Istvan Kovacs locuiește sau nu în Cluj. Și dacă ar locui, nu cred că e o problemă, atât timp cât echipele din București sunt arbitrate de arbitri din Buzău”, a declarat Radu Constantea, președintele clujenilor, la GSP Live Special.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Femeia care a provocat accidentul din Dej a FURAT mașina dintr-o spălătorie

Publicat

accident

Accidentul de luni de pe str. Baia Mare din Dej a fost provocat de o femeie din Republica Moldova care a furat mașina dintr-o spălătorie.

„La data de 20 ianuarie a.c., în jurul orei 15:40, o femeie de 37 de ani, cetățean străin, a sustras un autoturism lăsat neasigurat, cu cheile în contact, din incinta unei spălătorii situate pe strada 1 Mai din municipiul Dej.

Ulterior, aceasta a condus autoturismul pe aceeași stradă, îndreptându-se în direcția orașului Baia Mare.

VIDEO. Femeia care a provocat accidentul din Dej a FURAT mașina dintr-o spălătorie

Proprietarul vehiculului a alertat un echipaj al Biroului Rutier Dej, aflat în zonă, care a demarat imediat urmărirea. În sprijinul acestuia, au fost mobilizate alte două echipaje de poliție.

Femeia a fost reperată de echipajul rutier, însă, în timp ce se deplasa pe strada Libertății, în apropierea unui supermarket, ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism. Incidentul s-a soldat cu pagube materiale.

Aceasta și-a continuat deplasarea, dar pe strada Baia Mare ar fi pierdut controlul direcției, intrând în coliziune cu un cap de pod, moment în care autoturismul s-a răsturnat pe plafon.

În urma impactului, femeia a suferit vătămări corporale și a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale și pentru recoltarea de probe biologice.

Ulterior, aceasta va fi internată într-o unitate medicală de specialitate.

În cauză, se efectuează cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment si pentru luarea măsurilor legale”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod galben de CEAȚĂ în Cluj și în alte 4 județe

Publicat

ceata

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni seara, atenționări nowcasting Cod galben de ceață pentru localități din județele Suceava, Brașov, Mureș, Sibiu și Cluj, valabile până la ora 23:00.

În județul Cluj, se va semnala ceață în Turda, Câmpia Turzii, Huedin, Aghireșu, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Săvădisla, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Căpușu Mare, Gârbău, Călărași, Suatu, Petreștii de Jos, Sâncraiu, Izvoru Crișului, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aiton, Ploscoș.

Cod galben de CEAȚĂ în Cluj și în alte 4 județe

Vizibilitatea este redusă, local sub 200 metri și izolat sub 50 metri, ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Donald Trump a depus JURĂMÂNTUL și a devenit al 47-lea președinte al SUA

Publicat

Donald Trump

Donald Trump a depus luni jurământul pentru a deveni cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, un moment așteptat cu înfrigurare de aliați și inamici politici, cetățeni americani sau ai lumii largi, state partenere sau adversari geopolitici. Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc în Rotonda Capitoliului din Washington. Noul președinte a pregătit deja mai multe decizii pentru prima zi, inclusiv declararea stării de urgență la frontieră și în sistemul energetic național.

„Jur solemn că voi îndeplini cu credință funcția de președinte al Statelor Unite și că voi păstra, proteja și apăra Constituția Statelor Unite în măsura posibilităților mele”.

Donald Trump a depus JURĂMÂNTUL și a devenit al 47-lea președinte al SUA

Se așteaptă ca acest nou mandat al său să fie marcat de o schimbare majoră în abordarea Statelor Unite cu privire la alianțe, comerț și alte aspecte-cheie, punând în prim plan deviza sa „America pe primul loc”.

Trump a trecut rapid la nemulțumiri, promițând să pună capăt politizării departamentului de justiție.

„Suveranitatea noastră va fi recucerită, siguranța noastră va fi restaurată. Balanța justiției va fi reechilibrată”, a spus Trump.

„Epoca de aur a Americii începe acum”, a promis Trump, în debutul discursului inaugural.

„De azi, țara noastră va înflori și va fi respectată din nou în întreaga lume. Vom fi invidiați de toate națiunile și nu vom mai permite să se profite de noi”, a mai spus el.

Donald Trump va decreta stare de urgență națională la frontiera cu Mexic, va folosi armata pentru a asigura supravegherea graniței și va suprima dreptul de azil și dreptul de a obține cetățenia în mod automat pentru cei născuți în SUA din părinți cu statut de imigranți ilegali.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate