CULTURA
7.000 de ani de bijuterii din Transilvania. Descoperă, la Iulius Mall, poveştile celor mai frumoase podoabe din colecțiile MNIT

Iulius Mall şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) îi invită pe clujeni să descopere trecutul urbei lor, în cadrul unor expoziţii realizate într-un spațiu neconvențional. În luna aprilie, vor afla fascinantele poveşti ale bijuteriilor și accesoriilor din colecţia muzeului, iar în luna mai, istorii legate de moda din Transilvania.
„Vrem ca publicul să ne perceapă un fel de <<muzeul nostru de istorie>>, nu doar <<muzeul de istorie>>, deci să ne simțim parte din comunitate, cu un rol activ. Pe de altă parte, ne propunem să îl facem pe public să se simtă parte din istoria de zi cu zi a acestei comunități”, spune Geanina Simion, Șef Secție Marketing Cultural, PR & Educație Muzeală la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT).
Instituţie cu care Iulius Mall Cluj a început, la finele anului trecut, un parteneriat prin care cele două entităţi îşi propun să aducă istoria şi, în special, poveştile colecţiilor singurului muzeu național al Clujului cât mai aproape de publicul din mall, prin intermediul expoziţiilor.
„Publicul trebuie să-și cunoască istoria pentru a-și înțelege prezentul, trebuie să cunoască colecțiile muzeului pentru a ști care este <<tezaurul>> comunității sale, trebuie să cunoască ultimele descoperiri arheologice, să știe că istoria încă se scrie.
Să știe, în primul rând, că, în acest oraș, există un Muzeu Național de Istorie a Transilvaniei, singurul muzeu național al Clujului, cu un patrimoniu extrem de bogat, care acoperă toate epocile. 450.000 de piese care constituie al doilea cel mai bogat patrimoniu din țară. Și, cunoscând toate acestea, poate va fi curios să vină la muzeu să le și vadă, prin intermediul expozițiilor”, a declarat Geanina Simion.
De vineri, 1 aprilie 2022, publicul din Iulius Mall Cluj este invitat să viziteze expoziţia „Podoabele timpului (I)”, care îşi propune să etaleze frumusețea perenă a bijuteriilor, prezentând, în imagini din colecția muzeului și cu ajutorul poveștilor, aproape 7.000 de ani de istorie a podoabelor, de la cele mai vechi până la cele din epoca modernă.
Bogata colecție de bijuterii și accesorii a MNIT este expusă selectiv și virtual, în funcție de spectaculozitatea obiectelor, dar și a diversității informațiilor care stau în spatele acestora.
Multe povești sunt rezultatul cercetărilor arheologice desfășurate de-a lungul timpului de specialiștii muzeului, descoperiri de senzație care au pus la încercare cunoștințele și puterea de deducție a arheologilor și au aprins, în același timp, imaginația publicului pasionat.
În luna mai, la Iulius Mall este programată continuarea acestei expoziţii cu una dedicată diverselor veșminte, din colecțiile MNIT, folosite de-a lungul istoriei.
„Prezentarea pe panouri a unei istorii legate de moda din Transilvania aduce informații valoroase, tocmai pentru că, la MNIT, nu au fost expuse, deodată, toate aceste textile. Unele au făcut parte din anumite expoziții temporare, dar altele nu au fost expuse, deci publicul nu a avut unde să le vadă. La fel s-a întâmplat și cu bijuteriile. Este o ocazie unică pentru public să vadă piese din colecțiile MNIT, pe care nu le-au putut vedea până acum nici măcar în expoziții”.
În luna iunie, clujenii vor fi invitaţi să afle cum prind viață artefactele descoperite în diverse situri şi să îşi facă o imagine a ceea ce înseamnă munca de restaurare.
Primul parteneriat între Iulius Mall Cluj şi MNIT a avut loc la finele anului trecut și a surprins o istorie a Crăciunului la Cluj-Napoca, urmat de expoziţiile „Romeo şi Julieta de la Cluj – o iubire care a devenit istorie” şi ”Grația și feminitatea din vremurile de demult”. Toate acţiunile s-au bucurat de interes din partea publicului. „Reacţiile au fost în genul <<Wow. Nici nu am știut!”>> De uimire, în primul rând. Mai ales în ce privește expoziția din luna februarie, cu descoperirea mormântului cuplului „Romeo și Julieta de la Cluj”.
Publicul este extrem de avid de senzațional, de descoperiri. Cu siguranță vor fi <<wow>> și următoarele expoziții. Bijuteriile sunt minunate, iar felul în care sunt executate cele vechi este absolut uimitor. Practic, ar putea concura cu cei mai buni designeri contemporani de bijuterie”, spune specialistul de marketing al muzeului.
Iulius Mall a fost ales ca destinaţie a acestui proiect al MNIT datorită deschiderii manifestate de-a lungul timpului faţă de evenimente culturale, precum şi datorită publicului numeros care îi calcă zilnic pragul.
„Am căutat spații neconvenționale, dar cu trafic, cu posibilitate de display, pentru a aduce istoria cât mai aproape de public. Iar spațiile de care dispun Iulius Mall și Iulius Parc sunt extrem de interesante în acest sens. În plus, am fost implicată în diverse alte colaborări culturale cu Iulius Mall și am observat deschiderea pe care o are față de cultură, respectiv dorința de a completa oferta de produse cu o ofertă culturală”.
Expoziția „Podoabele timpului (I)” poate fi vizitată la etajul Iulius Mall Cluj, în perioada 1 – 30 aprilie 2022.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Pentru iubitorii de dulciuri. Festivalul ciocolatei, în weekend la Cluj. E prima ediție în afara Capitalei

Clujul va găzdui, în acest weekend, un festival al ciocolatei.
Chocolate Saga are prima ediție locală între 11 și 13 aprilie, la Chios, în Parcul Central.
Festivalul ciocolatei la Cluj
Ciocolatierii români cresc ca număr de firme, dar și ca profesionalism. Aproape jumătate din branduri sunt poziționate in vestul țării. De aceea, prima ediție a festivalului ciocolatei din afara capitalei începe vineri 11 aprilie, la Cluj, arată organizatorii festivalului.
Astfel, în ultimii ani, antreprenorii locali din domeniul dulciurilor au demonstrat o creștere remarcabilă, atât în ceea ce privește numărul de afaceri nou-înființate, cât și în calitatea produselor artizanale.
Dulciurile românești capătă identitate
“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, spune Adina Istrate, organizator Chocolate Saga.
Evoluția vine pe fondul unui interes tot mai mare al consumatorilor pentru produse autentice, cu povești locale și gusturi originale, ceea ce oferă antreprenorilor din domeniu oportunitatea de a-și construi branduri solide, competitive nu doar pe piața internă, ci și la export.
Ciocolată pentru toate gusturile
Va fi ciocolată pentru toate gusturile și activități pentru familie:
- Ciocolată albă: pentru cei care cred în unicorni și în magie.
- Ciocolată roz: pentru visători și romantici incurabili.
- Ciocolată cu lapte: clasică, ca o îmbrățișare caldă.
- Ciocolată cu caramel: pentru cei care iubesc gusturile surprinzătoare.
- Ciocolată neagră: pentru cei care apreciază intensitatea și profunzimea.
- Ciocolată de casă: ca la mama acasă, cu multă dragoste.
- Ciocolată explozivă: pentru cei care vor să simtă fiorul pe limbă.
Biletele sunt disponibile AICI.
EVENIMENT
Serviciul ALOPEDI, tot mai solicitat. Peste 3.400 de părinți au cerut sfatul medicilor clujeni în primele 3 luni ale anului

Peste 3.400 de părinți au beneficiat, în primele trei luni ale anului 2025, de sfaturile medicale oferite prin intermediul serviciului gratuit de telemedicină ALOPEDI – 0364 917, gestionat de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj.
Pentru peste 250 de copii a fost recomandată evaluarea de urgență.
Serviciul ALOPEDI de la Cluj, tot mai solicitat
În perioada ianuarie – martie au fost înregistrate 3.417 apeluri la acest call center destinat urgențelor pediatrice. Majoritatea solicitărilor, mai exact 71,76%, s-au finalizat cu recomandări care au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, părinții fiind informați despre semnele care impun prezentarea la un consult medical direct.
Pentru 253 de copii, însă, a fost recomandată evaluarea de urgență, în primele două ore de la apel, iar în patru cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță.
Febra, cel mai mare “inamic” al părinților
Cele mai frecvente motive pentru care părinții au cerut sprijin medical au fost febra și problemele respiratorii, o situație frecventă în sezonul rece.
Din totalul apelurilor, 1.191 au provenit din alte județe decât Cluj, în timp ce 15 apeluri au fost efectuate de părinți români aflați în afara granițelor țării. Capitala se află în topul orașelor care au apelat la acest serviciu
„Profesionalism, dăruire, eficiență și promptitudine sunt doar câteva dintre cuvintele ce definesc acest serviciu de telemedicină și specialiștii care deservesc ALOPEDI. Ne bucurăm că părinții au în continuare încredere în sfaturile și recomandările medicilor și le reamintim faptul că serviciul nostru de sfat pediatric telefonic este disponibil 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care are în subordine spitalul.

Florin Bercean a fost ales, joi, în funcția de președinte al Federației Române de Judo.
Clujeanul a fost votat de 106 membri, în timp ce contracandidatul său, George Teșeleanu, a primit 71 de voturi. Un vot a fost anulat.
Florin Bercean va conduce Federațiia Română de Judo
La Adunarea Generală de alegeri, care a avut loc la Râmnicu Vâlcea, au participat 180 de reprezentanți ai cluburilor afiliate la FRG, 178 având drept de vot. Florin Bercean, care ocupa până în acest moment funcția de vicepreședinte al FRJ, îl înlocuiește astfel în funcția de președinte pe Cozmin Gușă, care a condus federația timp de două mandate, din 20 februarie 2017. Acesta nu a mai dorit să candideze, potrivit Agerpres.
În vârstă de 62 de ani, Florin Bercean a coordonat activitatea lotului olimpic de judo al României în perioada 1997-2021, cea mai importantă realizare a sa fiind medalia de aur câștigată de Alina Dumitru, la Jocurile Olimpice din 2008.
Florin Bercean s-a născut la 13 februarie 1963, în Cluj-Napoca. Este Cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca, titlu primit în anul 2012. Este antrenor emerit, iar în 2008 și 2012 a primit titlul de Antrenorul anului în Europa. În 2024 a fost distins cu Ordinul „Excelența Olimpică”, acordat de Comitetul Olimpic și Sportiv în cadrul Galei „110 ani de olimpism în România”.
Foto: Florin Bercean/ Facebook
EVENIMENT
Echipamente pentru prevenirea infecțiilor la Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj. Investiție de 3,6 milioane de lei

Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca a fost dotat cu echipamente și produse medicale de ultimă generație, menite să reducă riscul de infecții nosocomiale.
Au fost achiziționate 12 tipuri de echipamente și produse medicale moderne, care vor contribui semnificativ la siguranța pacienților și a personalului medical.
Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj are echipamente pentru limitarea infecțiilor nosocomiale
Investiția a fost realizată de Consiliul Județean Cluj printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 3,6 milioane de lei, derulat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Este o nouă reușită care ne bucura și care dovedește, o data în plus, faptul ca domeniul sanitar este o prioritate a forului administrativ județean. Am utilizat fondurile europene atrase pentru a dota Spitalul nostru de Copii cu numeroase aparaturi, în beneficiul direct al micilor pacienți și în sprijinul echipei medicale. Investițiile noastre în sănătate continuă”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Printre echipamentele cu care a fost dotat spitalul se numără:
- un sistem performant de spectrometrie de masă MALDI-TOF pentru identificarea microorganismelor și a fenotipurilor de rezistență,
- un autoclav cu abur sub presiune pentru sterilizarea instrumentarului chirurgical,
- o mașină de spălat instrumentar chirurgical,
- un sterilizator pentru biberoane și tetine,
- cinci sisteme de spălare și dezinfecție a biberoanelor și tetinelor,
- 50 de sisteme de decontaminare a aerului din saloane,
- 50 de cărucioare multifuncționale pentru curățenie,
- două mașini pentru spălarea și dezinfectarea ploștilor și olițelor,
- un echipament pentru depozitarea endoscoapelor,
- patru sisteme cu abur pentru dezinfectarea rapidă a suprafețelor în prezența personalului,
- echipamente de evidențiere a încărcăturii microbiologice de pe suprafețe și din aer.