ACTUALITATE
697.320 doze de vaccin Pfizer sosesc luni în România. Clujul primește 81.900
Luni, 17 mai, România va primi o nouă tranșă de vaccin de la compania Pfizer BioNTech, care constă în 697.320 doze. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană și vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.
Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.
Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite după cum urmează:
Centrul Național de Stocare București: 241.020 doze;
Centrul Regional de Depozitare Brașov: 81.900 doze;
Centrul Regional de Depozitare Cluj: 81.900 doze;
Centrul Regional de Depozitare Constanța: 81.900 doze;
Centrul Regional de Depozitare Craiova: 70.200 doze;
Centrul Regional de Depozitare Iași: 70.200 doze;
Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 70.200 doze.
Până la acest moment, țara noastră a recepționat 6.517.349 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 5.353.710 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Editorial Opinii
RETROSPECTIVĂ Mihai Hosu: Jurnalul unui an cum nu a fost altul: Sepsi OSB – “U” Cluj 0-0
Terminăm anul măcar pe locul 2, cu 37 de puncte câștigate și încă vreo 7-8 pierdute pe drum din vară până în iarna.
La Sepsi OSB a fost sens unic de la poarta noastră spre a lor, dar la capăt nu am știut cum să ieșim din intersecție. Am tot dat prioritate în careu până a venit noaptea și s-a terminat meciul.
Așteptăm pe bilet un rezultat de la Genoa2, care dacă nu pierde în fața lui Dinamo ne sună pe fix la Cluj să facem rezervare de revelion: “Alo, clujenii, pentru voi. 2024 o să fie mai bun decât 2025!”
De aia zic că poate e mai bine să stăm pe locul 2, nu atragem atenția și învățăm lecția umilinței. Care sigur nu e asa: Unde e Craiova ( 1 si 2) în clasament? Unde e Rapid? Unde e UTA? Cine e CFR?
La Sfântu Gheorghe am câștigat prin neprezentare competiția orașelor-metrou. Orice ungur din oraș îți spune cu mândrie că Sfântu Gheorghe a fost primul oraș fără metrou.
Este serbarea pomului de iarna și la CFR 1907 Străzi. Vine Dan Petrescu și zice: “Dragi ceferiști, Moș Crăciun v-aduce vouă, de sub p… două ouă!”
Mai vorbim la anul. Până atunci, savurați momentul! Haide “U”!
Foto: Sepsi OSK/ Facebook
Scandal la Turda între vecini, terminat cu o tentativă de omor, în ultima zi a anului.
Potrivit informațiilor Cluj24.ro, o femeia a fost atacată cu cuțitul și a fost rănită.
Scandal la Turda în ultima zi din an. O femeie a fost înjunghiată de un vecin
Un scandal a izbucnit între vecini la Turda în seara de 31 decembrie. Din primele informații, este vorba de un conflict între persoane de etnie rromă.
Un bărbat a înjunghiat o femeie în urma scandalului.
Revenim cu informații.
ADMINISTRAȚIE
Clujenii nu mai trebuie să se înghesuie la ghișee pentru locurile de parcare. Noile reguli simplifică procesul
Clujenii care își doresc un loc de parcare nu mai trebuie să se înghesuie la ghișeele Primăriei în prima zi din an. Autoritățile locale au introdus modificări importante în regulamentul de acordare a abonamentelor de parcare, care vor face procesul mult mai simplu și mai convenabil.
Primăria Cluj-Napoca anunță că, de acum înainte, solicitările pentru locurile de parcare se pot depune pe tot parcursul anului, atât online, cât și fizic, fără a mai fi nevoie de o aglomerație la ghișee. Cererile depuse în 2024 care au primit răspuns că rămân în atenția Primăriei vor rămâne valabile până la soluționare, iar clujenii nu vor mai fi nevoiți să depună o nouă cerere.
„Reamintim clujenilor că s-a modificat regulamentul de acordare a abonamentelor de parcare, prin urmare nu mai e necesar să se grăbească pentru a depune cerere în prima zi din anul viitor pentru a aglomera ghișeele de relații cu publicul. Solicitările se pot depune oricând, pe tot parcursul anului atât online, cât și fizic și sunt valabile până la soluționare, nefiind necesară redepunerea anuală. Cererile depuse în anul 2024, care au primit răspuns că ramân în atenția Primăriei, rămân valabile până la soluționare, nemaifiind necesară depunerea unei noi cereri”, a transmis municipalitatea.
Prelungirea abonamentelor pentru riverani începe pe 8 ianuarie 2025
Pentru riverani, procesul de prelungire și achitare a abonamentelor va începe pe 8 ianuarie 2025 online, iar de pe 13 ianuarie 2025 va fi posibilă plata și la ghișeele Primăriei.
Modificările Regulamentului pentru închirierea locurilor de parcare, garaje și copertine sunt prevăzute în HCL nr. 778/2024, iar detaliile complete ale acestora pot fi consultate pe site-ul oficial al Primăriei Cluj-Napoca aici.
EVENIMENT
Tradiții culinare la români de Revelion și Anul Nou. Ce nu trebuie să lipsească de pe masă, la cumpăna dintre ani?
Noaptea dintre ani este momentul în care tradițiile, superstițiile și gastronomia se îmbină pentru a atrage noroc, prosperitate și sănătate în anul care vine. Românii respectă cu sfințenie anumite obiceiuri culinare, iar mesele de Revelion devin adevărate spectacole gastronomice pline de semnificații simbolice.
Struguri pentru un an mai dulce
Un obicei împrumutat, dar tot mai popular în România, este consumul a 12 boabe de struguri la miezul nopții. Fiecare boabă reprezintă o lună a anului care urmează, iar dulceața acestora anticipează cât de bună sau dificilă va fi perioada respectivă. Este un ritual simplu, dar plin de speranță pentru cei care doresc un an lipsit de griji.
Peștele, simbol al fluidității și norocului
Peștele ocupă un loc de cinste pe mesele festive de Revelion. Conform tradiției, consumul de pește la cumpăna dintre ani asigură o trecere lină prin evenimentele anului următor, asemenea unui pește care înoată fără dificultate prin apă. Preparatele variază de la pește la grătar la somon afumat sau salate cu fructe de mare.
Pahare sparte pentru sănătate
Un alt obicei inedit este spargerea paharelor din care s-a băut prima șampanie a Noului An. Gestul simbolic, deși zgomotos, se spune că alungă ghinionul și aduce sănătate pentru anul ce vine.
Fructe rotunde și dulciuri pentru continuitate
Forma rotundă a fructelor este asociată cu infinitul și continuitatea. De aceea, multe familii își decorează mesele cu mere, portocale, struguri sau alte fructe sferice. În aceeași notă, deserturile precum torturile sau prăjiturile cu forme circulare simbolizează veșnicia și un viitor prosper.
Leguminoasele, o sursă de belșug
Fasolea, lintea, mazărea și năutul sunt considerate alimente norocoase datorită asocierii cu belșugul. Acestea pot fi incluse în supe, iahnii, piureuri, salate sau chiftele. Pe lângă tradiție, aceste leguminoase sunt și o alegere sănătoasă, fiind bogate în nutrienți și ideale pentru un început de an echilibrat.
Porcul, simbol al prosperității
Preparatele din carne de porc nu lipsesc de pe mesele românilor, fiind considerate simboluri ale abundenței. Friptura de porc este preferata serii, iar pentru a completa perfect gustul, vinul roșu sec este alegerea ideală. În tradiția românească, porcul este văzut ca un simbol al prosperității, legat și de imaginea clasică a pușculiței în formă de purceluș.
Fiecare preparat de pe masa de Revelion este mai mult decât o alegere culinară, este o invitație către noroc, belșug și sănătate în Noul An. Mâncărurile tradiționale, combinate cu ritualuri simbolice, creează o atmosferă festivă și speranța unui an mai bun.