ACTUALITATE
6 fapte bune de Crăciun la Cluj pentru cei în nevoie. Târguri, daruri, mese festive și alte surprize, organizate de un ONG

Asociația clujeană „Misionarii lui Padre Pio” lansează o campanie de Crăciun intitulată „Sărmani la Poarta Crăciunului”. În cadrul acesteia, prin 6 acțiuni caritabile, membrii își propun să ajungă la cazurile sociale (familii defavorizate și oameni fără adăpost) din județul Cluj și Mureș cu daruri, pachete, colinde și mese tradiționale de Crăciun. Demersurile se ridică la costuri de peste 35.000 de lei, astfel că ONG-ul are nevoie de sprijin financiar.
„Gândul nostru se îndreaptă încă o dată spre acele familii unde este mai mare și mai multă nevoie ca spiritul Crăciunului să fie adus în case și în suflete! Campania are ca scop aducerea bucuriei și a spiritului sărbătorilor la cât mai multe suflete greu încercate, cu mai multe acțiuni pe care ni le propunem pentru acest timp binecuvântat”, transmite Lucian Pîrvu, președintele ONG-ului, pentru Cluj24.
Acesta a prezentat toate acțiunile pe care le va derula asociația, cu costurile aferente fiecărui demers. Pentru unele dintre activități se vor organiza și colecte de îmbrăcăminte, alimente și alte produse necesare, care vor fi donate celor în nevoie.
ONG-ul speră să primească sprijin din partea companiilor pentru a putea acoperi costurile necesare proiectului caritabil. Persoanele fizice care vor să contribuie în campanie pot face o donație în contul în lei al asociației:
- IBAN: RO54BTRLRONCRT0306715401
6 acțiuni caritabile pentru oamenii defavorizați: târguri, daruri, pachete, serbări, ateliere, colinde și mese de Crăciun
1. 2 – 20 decembrie: „Crăciunul din suflet, acasă la… Padre Pio” – târg caritabil la sediul ONG-ului (strada Anatole France 39) cu obiecte decorative și de sezon, realizate de copiii de la Centrul Sollievo și de voluntarii care desfășoară activități cu ei, având ca scop susținerea cheltuielilor curente (chirie, gaz, electricitate, apă, etc) ale Centrului Sollievo pentru lunile dificile de iarnă
„În cadrul acestui târg, vom organiza diferite ateliere și activități menite să ne introducă în atmosfera sărbătorilor de Crăciun, coordonate de voluntarii noștri: atelier de confecționat coronițe de Advent, atelier de grafică/pictură cu tematica de Crăciun, atelier de colindat, de povești de Crăciun, de confecționat rozarii, de făcut dulciuri de sezon și multe alte surprize, care vor fi anunțate ulterior și la care vă invităm să participați cât mai mulți – adulți și copii”, menționează președintele asociației.
Costul estimativ pentru achiziționarea materialelor necesare este de 3000 lei.
2. „Mesagerii lui Moș Crăciun pentru copiii din Glodeni” – acțiune prin care asociația își propune să dăruiască alimente, detergenți și alte lucruri necesare pentru susținerea caselor de tip familial ale Asociației Sfânta Elisabeta din Glodeni (județul Mureș)
„Am ales acest centru de plasament întrucât cunoaștem bine situația de acolo și, fiind un loc mai retras, situat într-o localitate rurală, știm că nu se bucură de aceeași <<promovare>> ca cele din orașe, nici acum, în prag de sărbători.
Acolo locuiesc 30 de copii și adolescenți, cu vârste între 6 și 18 ani, pentru care dorim să pregătim daruri și să contribuim și cu alimente, hăinuțe, încălțăminte, produse de igienă și detergenți.
În acest sens, se vor colecta alimente, dulciuri, fructe, produse de igienă, jucării, rechizite, căciuli, fulare, mănuși sau ciorapi, încălțăminte (produse noi), daruri cu care speram să dăm o mână de ajutor lui Moș Crăciun pentru acești copii ai nimănui”, anunță ONG-ul.
Costul estimativ al acestei acțiuni este de 7000 de lei.
3. „Un Crăciun din darurile tale…” – acțiune prin care membrii asociației își propun să viziteze și în acest an mai multe familii nevoiașe din Cluj-Napoca și din spațiul rural înainte de Crăciun, oferind pachete cu alimente neperisabile (ulei, zahăr, orez, făină, mălai, paste, conserve, dulciuri, etc.)
„De sărbători ne dorim ca ei să poată avea parte de o masă bogată, așa cum se cuvine, iar cei mai mici membri ai acestor familii să se poată bucura de venirea lui Moș Crăciun! Este vorba despre aproximativ 60 de familii nevoiașe, în total, pentru care costurile se ridică la 200 de lei/pachet”, mai spune Lucian Pîrvu.
Astfel, pentru întreaga acțiune, costurile ajung la aproximativ 12.000 de lei.
4. „Serbarea Nașterii Domnului” – alături de copiii de la Centrul de activități Sollievo, ONG-ul va organiza o serbare cu împodobirea bradului de Crăciun
„Atunci, Moșul va veni pentru toți copiii din medii defavorizate care frecventează atelierele cultural-educaționale desfășurate de noi, activități prin care îi învățăm să fie recunoscători pentru ce au, să împartă fără să aștepte nimic în schimb. Îi învățăm cât de simplu e să schimbi în bine viața sau doar ziua cuiva, dar și despre cum pot întinde o mână de ajutor celor mai puțin fericiți decât ei”, notează acesta.
În această activitate vor fi implicați aproximativ 25 de copii care vor primi cadouri nominale. Costurile sunt de aproximativ 5000 de lei.
5. „Slobozâ-ne gazdă-n casă…” – ONG-ul își propune să ofere o seară de colinde tradiționale oamenilor străzii de la Centrele de Găzduire Temporară din Cluj-Napoca
De asemenea, vor dărui fiecăruia câte un pachet cu produse alimentare tradiționale, printre care cozonac, ceai cald și fructe, costul estimativ al acțiunii fiind de 5000 de lei.
6. „În familie, la masa de Crăciun” – acțiune prin care membrii asociației vor oferi câte o masă cu bucate tradiționale (aperitive, sarmale, friptură, prăjituri și alte bunătăți), în ziua de Crăciun, oamenilor fără adăpost de la Centrul de Găzduire Temporară de pe strada Oașului, respectiv de la Centrul Social de Urgență de pe strada Dragoș Vodă
„Este vorba de aproximativ 100 de persoane, copii, adulți și bătrâni, care își vor petrece zilele de sărbătoare în aceste centre de adăpost”, punctează Pîrvu.
Costul estimativ al celor 2 mese este de 4000 de lei.
Pentru a fi la curent cu campania de Crăciun și activitatea membrilor asociației, urmărește pagina de Facebook dând un click aici.
„Pentru detalii și orice informații despre acțiunile pe care le vom desfășura în aceasta perioadă, vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0745 014 518 , sau la sediul nostru de pe strada Anatole France 39”, conchide Lucian Pîrvu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Slujbă de Înviere pentru pacienții Spitalului de Urgență Cluj-Napoca. Părintele Cozma pregătește pachete cu ouă roșii și cozonac

Pacienții internați și personalul medical de gardă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca primesc și în acest an, prin grija părintelui paroh Ioan Cozma, pachete cu ouă roșii, cozonac și pahar cu Sfintele Paști. Acestea sunt distribuite în dimineața primei zile a marelui paznic, odată cu micul dejun, prin grija blocului alimentar și al serviciului de transport.
Părintele Cozma oficiază sâmbătă noaptea slujba de Înviere în biserica din incinta spitalului, care are hramul Sfântulul Evanghelist Luca, la care participă și pacienții deplasabili internați în spital. Cei care participă la slujbă primesc Sfintele Paști.
”În acest an vor fi pregătite 500 de pachete, cu ajutorul oamenilor de bine și prin contribuție proprie. Aceste pachete vor fi păstrate în condiții de siguranță blocul alimentar până la distribuirea în spital”, au precizat pentru Cluj24 reprezentanții unității medicale.
CULTURA
VIDEO Sute de clujeni la coadă la Catedrala Mitropolitană să ia pahare cu Sfintele Paști. Mitropolitul Andrei a împărțit iconițe

Sute de clujeni stau la coadă, sâmbătă dimineață, pentru a lua pahare cu Sfintele Paști pregătite de Mitropolia Clujului, pentru a mai sta după ele la noapte, după slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Distribuirea paharelor cu Sfintelor Paști a început la ora 10:00 la Muzeul Mitropoliei, situat la subsolul Catedralei Mitropolitane.
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andrecuț, s-a aflat în mijlocul credincioșilor cărora le-a împărțit iconițe sfințite.
Acesta îi așteaptă pe clujeni în număr cât mai mare la slujba de Înviere de la Catedrală, dar și duminică dimineață la Sfânta Liturghie când va citi Pastorala intitulată ”Să ne curățim simțirile”.
Mitropolia a pregătit 15.000 de pahare cu Sfintele Paști care se vor distribui pe tot parcursul zilei.
EVENIMENT
VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza pentru următoarea lună, cu vești mixte. Se anunță temperaturi peste normalul perioadei în mai multe regiuni, dar și deficit de precipitații în unele zone ale țării.
Săptămâna 21-28 aprilie
Valorile termice vor depăși mediile obișnuite pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, cu o încălzire mai accentuată în regiunile nordice. Precipitațiile se vor situa în general în jurul valorilor normale, cu posibile excedente în zona Carpaților Meridionali, Occidentali și în sud-vest, în timp ce în extremitatea nordică a țării s-ar putea înregistra un ușor deficit.
VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni
Săptămâna 28 aprilie – 5 mai
Meteorologii prognozează temperaturi în limitele normale pentru această perioadă în toate regiunile. În schimb, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normal doar în sud-est, în rest fiind așteptat un deficit, mai ales în vestul și nord-vestul țării.
Săptămâna 5-12 mai
Temperaturile vor fi din nou ușor peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor. Regimul pluviometric va rămâne normal doar în sud-est și vest, restul teritoriului urmând să se confrunte cu un deficit ușor de precipitații.
Săptămâna 12-19 mai
Valorile termice vor depăși ușor mediile obișnuite în cea mai mare parte a țării. Precipitațiile vor fi deficitare în regiunile intracarpatice, în timp ce restul teritoriului va avea cantități normale de ploaie.
EVENIMENT
Sâmbăta Mare, dinaintea Învierii Domnului: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu FACI în această zi

În ziua de dinaintea Învierii Domnului, cunoscută și ca Sâmbăta Mare, credincioșii fac ultimele pregătiri pentru Paște, dar respectă și tradițiile și obiceiurile.
Este importantă și pregătirea spirituală pentru a întâmpina minunea Învierii Domnului. În ziua de dinaintea acestei mari sărbători, creștinii respectă tradițiile care le aduc sănătate și prosperitate pentru tot restul anului, scrie Fanatik.
Sâmbăta Mare, dinaintea Învierii Domnului: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu FACI în această zi
În afară de pregătirea mâncărurilor tradiționale și a ultimelor detalii în legătură cu curățenia, gospodinele pregătesc și hainele noi pe care le vor purta atât ele și membrii familiei la biserică. Acestea semnifică curățirea trupului, dar și cea a sufletului.
Totodată, mielul se sacrifică în această zi, iar carnea acestuia se folosește pentru pregătirea preparatelor tradiționale, cum ar fi stufatul, friptura, drobul și borșul de miel.
Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2025 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători
În anumite zone, gospodinele obișnuiesc să pregătească un coș cu mâncare, pe care îl duc la biserică, acolo unde este sfințit de preoți. În el se pun lumânarea, dar și bucatele tradiționale, inclusiv ouăle roșii, cozonacul, pasca și preparatele din carne, care vor fi acoperite de un ștergar.
Credincioșii pornesc spre biserică în jurul orei 23:00, unde vor participa la slujba de Înviere și pentru a lua Sfintele Paști, pâinea sfințită și Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim, de la Sfântul Mormânt. Lumina se duce la morminte, apoi este adusă acasă.
Ce să nu faci în această zi
În afară de aceste tradiții, sunt și câteva lucruri pe care nu este bine să le faci în Sâmbăta Mare. De exemplu, nu este bine să speli rufe, să coși, să muncești la câmp sau să faci treburi dificile în gospodărie.
În ziua de dinaintea Învierii, credincioșii ar trebui să fie mai buni cu oamenii din jur, dar și să facă fapte de milostenie. De altfel, trebuie să evite conflictele și vorbele rele.
Este ultima zi din Postul Paștelui, iar creștinii nu ar trebui să consume preparate din oțet sau urzici. Unii creștini decid să consume, pe parcursul acestei zile, doar pâine uscată. În plus, în această zi, nu se petrece și nu se consumă alcool. Nu se doarme și nu se lenevește în Sâmbăta Mare.