Connect with us

EVENIMENT

40 de locuințe sociale vor fi amenajate în 2022 la Cluj-Napoca

Publicat


Primarul Emil Boc a anunțat, joi, că anul viitor vor fi realizate 40 de locuințe sociale în Cluj-Napoca.

Acum se lucrează la documentele pentru intabulare, iar locația va fi dezvăluită mai târziu.

Banii necesari vor fi cuprinși în bugetul pe anul 2022.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Clujul de altădată

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. O mare acțiune pentru stârpirea epidemiilor

Publicat

spital

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„În fiecare an, școalele Clujului trebuie să fie închise pe câteva săptămâni din cauza epidemiilor și a endemiilor, cari bântuie împotriva tuturor măsurilor sanitare de prevedere. În anul curent situația este aceiași, școlile fiind închise pe timp de zece zile. Cele mai frecvente epidemii și cele mai obișnuite endemii, sunt difteria și scarlatina. Spitalul epidemic al orașului, fiind de multe ori neîncăpător pentru primirea tuturor bolnavilor, iar clinicile ne având totdeauna paturi libere, este evident că combaterea acestor boli merge foarte greu.

Tocmai din acest motiv, domnul dr. Petru Vlad, prim-medicul orășenesc și șeful serviciului sanitar, a socotit că o îmbunătățire a situației sanitare și o luptă eficace împotriva acestor boli nu se poate efectua cu succes decât printr-o sistematică operă de prevenție. Chiar de aceea, la inițiativa dată de domnia sa, autoritățile medicale din oraș precum și primăria, au admis ca să se facă în săptămânile care urmează, vaccinarea în masă a tuturor copiilor de la 4 la 12 ani.

Operația aceasta este de proporții atât de mari încât efectuarea ei reclamă timp de 7 săptămâni. Ea nu își află echivalent decât în activitatea serviciului sanitar din București și Iași, care de asemenea au procedat la vaccinări în masă. În ceea ce privește Ardealul, ea este prima ofensivă mai mare împotriva epidemiilor și endemiilor.

Cu toate că la Cluj există clinici și spital epidemic orășenesc, precum și atâtea spitale particulare, epidemiile nu au putut fi evitate până acum. Statistica înregistrează pentru fiecare an un număr considerabil de morți. Tocmai de aceea singura cale pentru a mântui orașul de epidemii și endemii, este vaccinarea în masă a tuturor copiilor.

În anul 1934 s-au înregistrat 246 cazuri de difterie, 194 cazuri de scarlatină. Dintre acești bolnavi au murit 19 de difterie și 13 de scarlatină. În ultimii trei ani s-au înregistrat la ambele boli 99 de morți. Toți aceștia ar fi putut să fie salvați dacă s-ar fi făcut vaccinările. Prin acțiunea din aceste săptămâni oficiul sanitar speră să stârpească bolile”. [în „Patria. Organ al Partidului Național Țărănesc”, Anul al XVII-lea, nr.26, Cluj, 1 februarie 1935].

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

felix carte

 

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Ce ne rezervă ASTRELE până în luna martie. ANALIZE și SFATURI de la un ASTROLOG

Publicat

istockphoto 1315195619 170667a

Chiar dacă s-a făcut trecerea dintre ani, anul astrologic rămâne același până la echinocțiul de primăvară. În această perioadă, vor avea loc o serie de evenimente astrologice care vor afecta atât planul personal, cât și cel global. Mariana Dumitru, psiholog și astrolog, oferă o perspectivă mai amplă asupra subiectului, pentru Cluj24.

Ce ne rezervă cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie?

În data de 14 ianuarie a început retrogradarea lui Mercur în Vărsător, pe un aspect tensionat cu Uranus, potențând inclusiv careul dintre Uranus și Saturn. Este o perioadă cu tendințe excentrice, cu egoism, nervozitate, inflexibilități, aroganță și multă nerăbdare. Clocotește nevoia pentru independență, provocând instabilitate.

Neptun face careu cu Luna și cu Marte, așa încât putem să vedem lucrurile distorsionat, să fim confuzi, să avem sentimente de insecuritate, dezamăgire sau iluzionare. Vom experimenta dorințe și stări emoționale ce țin de idealism și care pot sfârși prin a duce spre dependențe, sau care ne pot implica în acțiuni confuze și riscante.

Ce fenomene atrag după sine experiențe pozitive în această lună?

Mercur se întoarce în Capricorn în 26 ianuarie și tot ce a rămas de rezolvat din 29 decembrie 2021, sau tot ce trebuia atunci finalizat, este adus la suprafață. La acel moment, Mercur era conjunct cu Venus retrograd și cu Pluto, ceea ce ne-ar fi putut face să nu evaluăm corect nici relațiile, nici situația financiară sau deciziile legate de aceste aspecte.

Mercur, în tot acest du-te-vino, cu ajutorul lui Pluto, poate să acceseze zone de o profunzime și valoare corectă, să ne facă să înțelegem cum stăm în viața noastră și care ne sunt posibilitățile reale.

Ce ar trebui să știm, din punct de vedere astrologic, despre luna următoare?

În 4 februarie, Mercur își reia mersul direct, iar în data de 15 intră din nou în Vărsător, unde se întoarce să pună în practică ceea ce a hotărât să reconstruiască. Va activa, din nou, tensiunea dintre Uranus în Taur și Saturn în Vărsător.

O parte din proiectele sale pot deveni viabile la începutul lunii martie, când va fi conjunct cu Saturn. Atunci va ști exact dacă proiectele sale au fost supraevaluate sau nu.

Ingresul lui Marte din Săgetător în Capricorn aduce o și mai mare încărcătură energetică.

Pare a fi o perioadă foarte încărcată. Există vreo portiță de scăpare?

Pe fondul conjuncției Soare – Mercur din Vărsător, când fiecare se gândește doar la el – mintea este detașată de spirit și de sentimente, ceea ce poate aduce egocentrism, încăpățânare, inflexibilitate și impulsivitate – avem noroc cu Luna, care este în scădere și nu plusează la această încărcătură cu o scânteie declanșatoare. Pe parcursul tranzitului, o va întâlni pe Venus și, evident, va fi deturnat o perioadă de la treburile lui.

Ce implicații are Venus în această poveste?

Venus retrograd în Capricorn invită la o reevaluare relațională și financiară. Capricornul este elitist, dar și restrictiv în același timp. Nu îi place instabilitatea, dar de cele mai multe ori, el o provoacă.

Din 29 ianuarie își va relua mersul direct. Din 17 februarie, vom trăi o perioadă interesantă, pentru că Venus va face conjuncție cu Marte și vor merge împreună până pe 6 martie, când vor intra, tot de mână, în Vărsător.

Vor sta în acest aspect până pe 10 martie. Este o perioadă în care relațiile se fac și se desfac. O perioadă plină de pasiune, de dragoste de viață, plină de magnetism și atracție, dar și de impulsivitate în cheltuieli, mai ales la acelea care țin de estetică.

Am vorbit de interacțiunea Lunii cu Venus, apoi doar de Venus. Ce ne puteți spune referitor la Lună, în particular?                   

Luna a făcut aspect de Lună plină în 18 ianuarie, în ziua lui Marte. Soarele, fiind conjunct cu Pluto, ne pune la dispoziție o energie imensă, care poate provoca frământări, dar și evenimente impulsive, pe fondul tensiunilor interioare cauzate de bătălia dintre conștient și subconștient, la nivel individual.

Dar la nivel global, ce fenomene au loc?

La nivel macro, pot escalada, din nou, tensiunile și frământările sociale, sau chiar mai mult, provocările între state, cu dorințe pentru putere și control, pe fondul unei lipse de tact, adus de Mercur retrograd în careu cu Uranus. Este o perioadă de individualism extrem, marcat de dorințe de libertate.

E vizat și învățământul, în special cel primar, gimnazial și liceal. Acolo se vor impune noi restricții și se vor lua decizii de reconstrucție pe alte fundamente. În învățământul superior, deciziile sunt de scurtă durată sau periodice.

Am înțeles, mulțumesc. Să revenim la Lună. Ce ar mai trebui să știm despre evenimentele în care satelitul este personaj principal?

Luna nouă din 1 februarie aduce cateva trăsături de bază, la fel de subiective și inflexibile. Acestea țin de adaptabilitate și de reacțiile necontrolate care pot degenera în comportamente iraționale și violente, chiar fanatice.

Dorința de libertate va fi atât de mare, încât poate fi împinsă la extrem. Atenție la situația pecuniară. Atenție la explozia infectărilor pe teritoriul României. Gestionarea acestui val va fi mai serioasă și mai responsabilă, deși durata este mai mică.

În a doua jumătate a lunii februarie, ce planuri sunt afectate? Se păstrează tensiunea energetică?

În 16 februarie va fi Lună plină, Lună care vizează mai mult sănătatea, locurile și colegii de muncă. Nu mai sunt planete retrograde, iar conjuncția dintre Marte și Venus invită la iubire.

Atenție, însă, la tendințele de posesivitate și gelozie. Poate fi o perioadă cu multe înșelăciuni, în care să fie implicată latura sentimentală, dar și multe înșelăciuni de natură financiară.

În continuare, se menține posibilitatea de apariție a unor evenimente ciudate și imprevizibile, sau chiar exagerate.

Ce ne rezervă martie, astrologic vorbind?

Luna nouă din 2 martie este foarte interesantă. Avem o triplă conjuncție în Capricorn și Pești și o dublă conjuncție în Vărsător. Aduce încăpățânare, subiectivitate, dar și motivație.

Se va simți nevoia de apartenență la un grup, iar interesul pentru acțiunile umanitare și binele social va crește. Doar conjuncția Mercur-Saturn invită la prudență, la strategii, scopuri precise și la multă tenacitate.

Se păstrează o impulsivitate la cheltuieli, care dau impresia de stabilitate și au pretenția că merită. Există multă posesivitate, sentimentele sunt intense, chiar obsesive.

Puterea acestei triple conjuncții, între Marte, Venus și Pluto din Capricorn, poate să aducă dinamism și curaj, dar poate să degenereze și în cruzime și sadism. Este, totodată, o perioadă activă, marcată de încredere și putere de transformare.

În 18 martie, Luna plină aduce mai multe resurse pentru că este susținută astral de Pluto, care îi dă putere și o ajută să schimbe lucrurile. Pe de altă parte, intensitatea emoțiilor ar putea să degenereze într-o exprimare puternică sau dură.

Este un moment cu încredere și inspirație, cu atracții neașteptate, căsătorii și despărțiri la fel de subite, cu sentimente schimbătoare.

Cu Marte pe MC se pot flutura, din nou, armele și înzestrările armate. Fondul perioadei este plin de evenimente ciudate și imprevizibile, însă oportune. Evenimente instabile, atât financiar, cât și relațional – care implică familia, religiile, credințele, idealurile – sunt cele care vor provoca fluctuație, inconsecvență, inconstanță.

La nivel individual, este bine să ne adaptăm și să avem răbdare.

Dacă ar fi să aruncăm o privire de ansamblu asupra perioadei rămase până la trecerea într-un nou an astrologic, adică până în 21 martie, ce concluzii ați trage?

Toată această perioadă este una încărcată astral, pe zodiile Capricorn, Vărsător și Pesti, însă vor influența lucrurile doar în funcție de locul unde aceste aspecte se găsesc în harta natală a fiecaruia dintre noi.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

GCS: Peste 14.000 de cazuri noi de COVID și 22 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Mai puține cazuri decât sâmbătă

Publicat

Un număr de 14.088 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au fost raportate 22 de decese, a informat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică. Numărul cazurilor este mai mic decât în zilele precedente.

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 23 ianuarie, ora 10,00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 14.088 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-CoV-2. De asemenea, au fost raportate 22 de decese. Nu au fost raportate decese anterioare”, precizează GCS.

Spre deosebire de zilele precedente, numărul cazurilor noi este mai mic. Atât sâmbătă, 22 ianuarie, cât și vineri, 21 ianuarie, s-au raportat peste 19.000 de cazuri noi, cu 5.000 mai mult decât în ultima zi de săptămână.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie din Cluj-Napoca, DISPĂRUTĂ. Ați văzut-o? Anunțați POLIȚIA

Publicat

whatsapp image 2022 01 23 at 10.30.58

Sâmbătă, 22 ianuarie, în jurul orei 10.00, Cornea Maria, în vârstă de 55 de ani, a plecat de la locuința sa din municipiul Cluj-Napoca și nu a mai fost văzută de atunci. 

Semnalmente

  • înălțime aproximativă 1.58 m
  • 80 de kilograme
  • păr șaten mediu
  • ochi căprui

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate