EDUCATIE
Concurs de rezidențiat la medicină, medicină dentară și farmacie. Care sunt condițiile de organizare
În data de 15 noiembrie, Ministerul Sănătăţii organizează concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, iar examenul se desfăşoară în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.
S-au stabilit specialităţile deficitare pentru care se organizează rezidenţiat pe post în spitale clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice în sesiunea din 15 noiembrie:
anestezie şi terapie intensivă, boli infecţioase, cardiologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară, chirurgie pediatrică, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, epidemiologie, expertiză medicală a capacităţii de muncă,
gastroenterologie pediatrică, hematologie, igienă, medicină nucleară, medicină de urgenţă, medicină de laborator, microbiologie medicală, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, ortopedie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pediatrie, pneumologie, pneumologie pediatrică, radiologie-imagistică medicală, radioterapie şi sănătate publică şi management.
Cuantumul taxei de participare la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie este de 500 lei/participant, se precizează într-un alt ordin publicat în Monitorul Oficial.
Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului:
Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore.
Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.
Ocuparea locurilor/ posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/ posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.
Medicii, medicii dentişti/ medicii stomatologi şi farmaciştii care devin rezidenţi pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioada determinată, egală cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat, iar cei care devin rezidenţi pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv.
Înscrierile pentru concurs se fac prin direcţiile de sănătate publică, respectiv prin ministerele cu reţea sanitară proprie.
Dosarele de concurs vor fi depuse exclusiv prin poştă sau servicii de curierat, cu confirmare de primire, în perioada 8 – 20 octombrie, inclusiv data poştei.
Reguli sanitare şi de protecţie, în contextul pandemiei de COVID-19, care trebuie respectate:
Organizatorii asigură materialele de igienă şi de protecţie sanitară necesare atât pentru candidaţi, cât şi pentru personalul implicat în organizarea concursului, precum şi respectarea măsurilor igienico-sanitare. Totodată, asigură aerisirea sălilor de concurs înainte de a permite intrarea candidaţilor.
La intrarea în clădirea de concurs, candidaţilor le va fi măsurată temperatura (care nu trebuie să depăşească 37,3 grade C) de către cadrul medical care va asigura asistenţa medicală pe întreaga durată a desfăşurării activităţilor. Candidaţii a căror temperatură depăşeşte 37,3 grade C vor fi conduşi de şeful de clădire pe un traseu separat în sala de rezervă special destinată acestor candidaţi. Pentru fiecare corp de clădire se va stabili minimum o sală de rezervă pentru fiecare domeniu de concurs din clădirea respectivă.
Intrările/ ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare către sălile de concurs şi toalete sunt stabilite de organizator şi sunt semnalizate corespunzător, urmând a fi dezinfectate în mod regulat.
„Masca va fi purtată de candidaţi şi supraveghetori pe toată durata concursului”
Începând cu ora 8,30, candidaţii pot intra în sala în care au fost repartizaţi. La intrare candidaţii au obligaţia de a purta mască medicală; în cazul în care nu deţin acest dispozitiv, vor primi din partea organizatorilor o mască medicală la intrarea în clădirea de concurs şi se legitimează în faţa şefului de sală cu buletinul/ cartea de identitate sau paşaportul, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate. Cei fără un astfel de document valabil nu sunt primiţi în sala de concurs.
Masca va fi purtată de candidaţi şi supraveghetori/ şeful de sală pe toată durata concursului până la părăsirea clădirii unde au fost repartizaţi. Supraveghetorii şi şefii de sală vor purta şi mănuşi chirurgicale.
Din motive de securitate epidemiologică, candidaţii nu se pot strânge în grupuri mai mari de 3 persoane.
Candidaţii sunt aşezaţi în sală în ordine alfabetică, cu excepţia perechilor soţ-soţie, fraţi-surori, care au obligaţia, sub sancţiunea anulării lucrării şi eliminării din concurs, să semnaleze şefului de sală aceste situaţii, pentru a putea fi aşezaţi separat.
Candidaţii sunt aşezaţi în sală în aşa fel încât să rămână cel puţin un loc liber între 2 candidaţi, respectând distanţa de securitate epidemiologică (minimum un metru).
În timpul concursului candidaţii nu au voie să consulte niciun fel de materiale, să discute cu ceilalţi candidaţi, să copieze sau să aibă asupra lor aparatură electronică de comunicare.
„În ziua concursului (…) site-urile oficiale ale universităţilor de medicină şi farmacie îşi pot suspenda activitatea”
‘Candidaţii îşi vor strânge părul astfel încât urechile să fie vizibile, iar cei ce poartă proteze auditive sunt rugaţi să le scoată pe perioada celor 4 ore de concurs, pentru a se evita suspiciunea de transmitere a informaţiilor prin radiorecepţie. Orice abatere (comunicare între candidaţi, copiere, păstrarea asupra candidatului în timpul concursului a oricărei aparaturi de transmisie, înşelăciune asupra identităţii) este socotită fraudă şi se sancţionează cu eliminarea din concurs.
Din motive de securitate cibernetică, în ziua concursului, în intervalul orar 10,00 – 14,00, site-urile oficiale ale universităţilor de medicină şi farmacie îşi pot suspenda activitatea.
Grilele cu răspunsurile corecte sunt transmise din sediul securizat către comisiile locale de rezidenţiat, după ora 13,00, în ziua concursului, în format electronic securizat. Comisiile locale de rezidenţiat multiplică grilele cu răspunsurile corecte, le sigilează în plicuri corespunzătoare fiecărei săli de concurs şi le distribuie în sălile de concurs prin delegaţi însoţiţi de personal de pază (2 – 3 persoane pentru fiecare corp de clădire). Plicul este înmânat şefului de sală de către delegaţi după minimum 15 minute de la expirarea celor 4 ore de concurs şi după predarea de către toţi candidaţii din sala respectivă a grilelor pentru corectat.
Eventualele contestaţii privind răspunsurile corecte sunt depuse de candidaţi până la ora 16,00 în data de 16 noiembrie, se menţionează în metodologie. Acestea se depun la sediul comisiei locale de concurs anunţat pe site-ul universităţii de medicină şi farmacie unde a fost susţinut concursul, numai prin poştă electronică sau fax. Nu se pot depune contestaţii privind corectarea manuală a grilelor de concurs. Grupurile de specialişti analizează contestaţiile depuse şi comunică răspunsurile corecte rămase definitive, în termen de 48 de ore de la expirarea termenului de depunere.
Alegerea posturilor
Alegerea locurilor/ posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire se face prin teleconferinţă, pe baza punctajului şi a clasificărilor anunţate, în 3 zile consecutive, stabilite de comun acord între Ministerul Sănătăţii şi instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, în intervalul orar 9,00 – 19,00.
Candidaţii se vor putea prezenta în unul dintre centrele universitare: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş sau Timişoara. Dacă repartiţia nu se finalizează în prima zi, respectiv în cea de a doua zi, va continua în ziua următoare, în acelaşi interval orar, sau, după caz, până la epuizarea locurilor/ posturilor publicate la concurs sau a candidaţilor care au drept de a alege loc/ post.
Sursa: Monitorul Oficial
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Tânărul bătut în fața BT Arena, operat la nivel abdominal. Este la Terapie Intensivă la Spitalul Județean de Urgență Cluj

Tânărul de 24 de ani, implicat în scandalul de duminică dimineață din fața BT Arena, despre care prietena sa spunea că a fost bătut de agenții de pază de la VIP Guard Security și de jandarmi, a fost dus la UPU din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca. Acesta este cercetat pentru ultraj după ce a lovit un jandarm.
”Pacientul prezenta mai multe contuzii, traumatisme abdominale si cranio-cerebrale și o stare postconsum de alcool.
După efectuarea investigațiilor și acordarea îngrijirilor medicale specifice UPU , pacientul a fost transferat în Blocul Operator, unde s-a intervenit chirurgical la nivel abdominal.
În prezent, pacientul este în stare stabilă, internat pe Sectia de Terapie Intensivă pentru monitorizare și tratament de specialitate”, au spus reprezentantii spitalului clujean.

Deseori m-am întrebat, văzând și cunoscând cât pot de mult acest neam, din ce aluat o fi fost plămădit. Care sunt trăsăturile lui esențiale, înnăscute sau dobândite?
Cum reușește acest popor să stingă mereu un foc cu alt foc, uitând de fiecare dată că amândouă ard la fel? Cum reușește să-și trăiască viața după fentele permanente și parcă niciodată nu învață? Cum de așteaptă, aplicând aceleași metode, să obțină rezultate diferite?
Cum se face că, de fiecare dată, mămăliga fierbe atât de mult încât, atunci când iese din oală, distruge tot fără nicio măsură sau echilibru?
Cum se face că instituțiile publice, atât de hulite ca fiind nedemocratice, pline de corupție și nepotisme, ajung mereu să decidă soarta nației și a democrației?
Moment ”salvator” al CCR
Așa se face că, zilele trecute, am trăit iar un moment „salvator” pentru națiunea noastră: interzicerea candidaturii unui candidat de către „cei nouă de la CCR”, un candidat care a pulverizat toate principiile și credința acestui neam.
Și imediat, amnezia colectivă a uitat întreaga credință în retorica de până acum cu privire la “ instituția celor nouă” și ca prin miracolul basmelor cu final fericit, cei nouă au devenit “fantastici “ în limbajul criticilor de serviciu .
Cei cu pensii speciale au devenit cei mai buni: au salvat democrația!
Cei cu pensii speciale au arătat că instituțiile statului funcționează.
Cei nouă, care până acum erau “deasupra legii”, au făcut dreptate.
Cei nouă, “numiți politic”, au luat o decizie dreaptă și legală.
Cei cu pensii speciale, care își apără prin decizii pensiile, huliți zi de zi și urâți de popor…
Au salvat țara
Cei nouă au salvat tara.
Și uite-așa, democrația s-a scris din nou. De către cine? De cei care, până ieri, erau huliți și acuzați în cor că o șterg cu buretele.”
Cei nouă au salvat țara. Dar cine o va salva data viitoare?”
Poate ca de data asta am fost salvați. Dar până când acești popor are nevoie de salvatori!?
Democrația trebuie păzită de popor . Nu putem rămâne spectatori la propria noastră soartă .
Sau poate ca precum în basmul citit de mine, binele a învins …Dar cine ne garantează că, de data asta, nu a fost decât o iluzie?!
EVENIMENT
FOTO. Asocierea acidului uric cu îmbătrânirea sistemului imunitar, studiată de tinerii cercetători clujeni de la UMFIH Cluj

Tinerii cercetători ai Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca au câștigat un proiect în care studiază dacă îmbătrânirea ar putea fi influențată de nivelul de acid uric din organismul uman. Studiul se va face utilizând probe biologice de la un număr de 200 de pacienți selectați în cadrul Secției de Geriatrie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca.
Echipa de cercetători a câștigat la finalul anului trecut competiția națională de tinere echipe (UEFISCDI) pe domeniul Biologie.
”De când am început doctoratul, și pe parcursul cercetărilor postdoctorale, am lucrat într-un domeniu de cercetare ce investigează hiperuricemia. Ce face, ce consecințe poate să aibă asupra răspunsului inflamator în primul rând și, mai nou, studiem posibilele efecte asupra îmbătrânirii. Hiperuricemia (creșterea acidului uric seric peste valoarea considerată fiziologică) e o condiție metabolică ce afectează cam 10-20% din populație, fiind asociată cu diverse patologii cronice precum disfuncția renală sau sindromul metabolic, însă nefiindu-i atribuit vreun rol patologic sau inflamator direct.
Dar se știe că, dacă acidul uric depășește pragul de solubilitate în sânge sau în unele țesuturi, la un moment dat poate să precipite sub forma unor cristale de urat și să determine, la o minoritate din pacienți, apariția unei artrite, guta. Acesta a fost subiectul tezei mele de doctorat.
Pe parcursul acestui doctorat a ieșit la iveală că hiperuricemia poate să impacteze într-un mod oarecum silențios răspunsul nostru imun, precondiționând inflamator celulele imune circulante în sânge.
Relevanță pentru îmbătrânirea omului
Conform rezultatelor noastre, aceste celule care sunt expuse la nivele crescute de acid uric nu determină o inflamație puternică în absența vreunui alt agent inflamator. Însă atunci când noi le provocăm cu un stimul, acestea răspund mai agresiv decât celulele care nu au fost expuse la acid uric.
În ultimii 7-8 ani, în colaborare cu mentorii noștri, prof. Leo Joosten și Mihai Netea de la Centrul Medical Universitar Radboud din Olanda, am lucrat pe ipoteza că hiperuricemia ar putea contribui la inflamație prin inducerea unor modificări epigenetice persistente la nivelul materialului genetic al acestor celule.
De aproximativ 2 ani am început să studiem asocierea hiperuricemiei și cu imunosenescența (îmbătrânirea sistemului imunitar) lucru care, ar putea avea relevanță, în ultimă instanță, pentru îmbătrânirea omului.
Astfel, s-a născut curiozitatea referitoare la ceea ce se întâmplă în cazul persoanelor de peste 65 de ani”, a declarat pentru Cluj24 directorul de proiect de la UMFIH, Tania Crișan.
Măsurarea îmbătrânirii
Potrivit acesteia, există anumite tehnici prin care cercetătorii pot măsura îmbătrânirea.
”Dacă ne uităm la ADN, anumite modificări la nivelul ADN-ului sunt asociate cu îmbătrânirea. Noi le numim ceasuri epigenetice de îmbătrânire. Apoi răspunsul imun în sine: variații ale felului în care celulele răspund la stimuli inflamatori sau infecțioși pot să se asocieze mai mult sau mai puțin cu îmbătrânirea.
Obiectivul proiectului actual este să determinăm aceste date biologice în această cohortă de 200 de pacienți geriatrici în colaborare cu Spitalul Municipal Cluj-Napoca. Apoi dorim sa corelăm rezultatele ce țin de îmbătrânirea sistemului imunitar cu nivelul de acidul uric. Așadar, prima întrebare este legată de sistemul imunitar, dacă celulele care circulă în sânge și sunt responsabile de reacția împotriva infecțiilor sau de inflamație sunt mai mult sau mai puțin îmbătrânite din cauza acidului uric?
Apoi, vom studia eventualele corelații dintre acești parametri biologici cu evaluările geriatrice ale subiecților incluși în studiu deoarece se știe din studii recente că îmbătrânirea sistemului imunitar este implicată în îmbătrânirea de organ.
Dacă demonstrăm că ipoteza studiului este adevărată, și anume că acidul uric este asociat sau legat în mod cauzal de vreunul din aceste aspecte ce țin de senescență, atunci, relevanța acestui proiect ar fi că în viitor am putea să scădem concentrația acidului uric pentru a putea să influențăm procesul de îmbătrânire”, a explicat cercetătorul clujean.
Reducerea nivelului de acid uric
Tania Crișan a subliniat că vârsta biologică poate fi diferită de vârsta cronologică din motive încă necunoscute pe deplin. Pe baza cercetărilor anterioare în domeniu, proiectul de față pornește de la premisa că acidul uric ar putea fi unul din factorii care să contribuie la o îmbătrânire biologică accelerată.
” Este posibil ca anumite persoane, deși având factori de risc similari, să prezinte o vârstă biologică mai avansată din cauza nivelului de acid uric. Dacă vreo asemenea legătură va fi identificată, atunci e tentant să speculăm că o intervenție asupra nivelului de acid uric ar putea influența aceste procese legate de îmbătrânire.
Reducerea nivelului acidului uric se poate realiza relativ ușor, fie prin medicamente care inhibă producția sau cresc excreția acestuia, fie prin reducerea aportului alimentar.
În cazul în care vor fi identificate mecanisme prin care acidul uric provoacă modificări epigenetice, s-ar putea interveni pentru a atenua aceste efecte. Există modulatori epigenetici care ar putea avea aplicații în acest sens.
Sau, dacă aflăm că o anumită moleculă mediază tot acest proces, această moleculă ar putea fi țintită prin terapie.
La finalul proiectului, rezultatele cercetării vor fi publicate în articole științifice și vor fi prezentat la diverse conferințe.
Proiectul este în valoare de 500.000 de lei și va începe în luna septembrie 2025, având o durată de 2 ani.
Echipa de cercetători de la UMFIH
Echipa de tineri cercetători UMFIH Cluj-Napoca: asist.univ.dr. Tania Crișan – director de proiect, asist.univ.dr Lucreția Avram – cercetător postdoctoral, dr. Medeea Badii – cercetător postdoctoral, dr. Orsolya Tőkés Gaál – cercetător postdoctoral, dr. Georgiana Cabău – cercetător postdoctoral, asist.univ.dr. Valentin Nica – cercetător doctoral, dr. Ancuța Straton – cercetător doctoral, dr. Maria Muntiu – cercetător doctoral.
Tania Crișan – carte de vizită
Tania Crișan (foto sus) este cercetător la Departamentul de Genetică Medicală al UMFIH Cluj-Napoca. A absolvit universitatea clujeană, iar titlul de doctor în Științe Medicale l-a obținut la Universitatea Radboud din Nijmegen (Olanda).
Este specializată pe mecanismele bolilor inflamatorii și interrelația acestora cu factorii individuali de susceptibilitate genetică.
De-a lungul anilor a publicat multe articole științifice în reviste de specialitate.
ECONOMIE
România, aproape de categoria junk. Situația politică încordată nu permite guvernului consolidarea fiscală

Anularea candidaturii celui care a declarat că la alegerile prezidențiale din noiembrie nu a cheltuit niciun ban în cursul campaniei sale, afirmație care a fost principalul motiv pentru reluarea alegerilor în mai, a adus o rază de speranță.
Asta într-o piață care e zguduită de războiul comercial declanșat Statele Unite, de creșterea locală a prețurilor și de uriașul deficit al guvernului de coaliție, arată analistul economic Radu Georgescu.
România, aproape de categoria junk
Rata anuală a inflației s-a majorat în februarie la 5,02% de la 5% în ianuarie, una din cea mai mare creștere a prețurilor din Uniunea Europeană. Totodată, arată analistul economic, deficitul comercial a crescut în prima lună a anului cu 40%, respectiv 2,7 miliarde de euro).
„Actuala situație politică încordată nu permite guvernului consolidarea fiscală și pe cea bugetară. Motiv pentru agenția Moody’s să mențină ratingul României la Baa3, dar a trecut perspectiva de la ‘stabilă’ la ‘negativă’, ultima treaptă înainte de trecere la categoria ‘gunoi’ (junk).
Decizii asemănătoare au fost luate de la începutul anului de agențiile Standard & Poor’s și Fitch. Ambele au menținut calificativul de țară la ‘BBB-’, dar au trecut perspectiva la negativ”, arată economistul Radu Georgescu.
Moody’s anticipează majorarea costurilor de finanțare pentru România, care vor ridica datoria publică din PIB la 59,3% în acest an, respectiv 62,7% în 2026.
ROBOR la trei luni a stragnat
Începutul săptămânii trecute a adus o creștere a cursului euro până la 4,9772 lei, dar a coborât vineri la 4,9768 lei, în timp ce culoarul de tranzacționare a fost cuprins între 4,976 și 4,9775 lei.
Piața monetară a fost stabilă, iar indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat vineri la 5,92%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la sfârșitul săptămânii la 5,99%, iar cel la 12 luni la 6,07%.
Un nou record pentru aur
Războiul comercial declanșat de administrația Trump și tensiunile geopolitice la nivel mondial au majorat cererea de active sigure, precum aurul, arată analistul economic.
Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, prețul metalului galben a atins un nou record de 3.004,90 dolari/uncie, fiind prima dată în istorie când a fost depășit pragul de 3.000 dolari.
În piața locală, prețul gramului de aur a urcat de la 433,5050 lei la 439,0006 lei, sub maximul istoric de 452,3179 lei atins în urmă cu circa o lună. Avansul a fost limitat de evoluția depreciativă a dolarului.
Bitcoin a scăzut
Decizia statelor europene de a creşte cheltuielile pentru apărare a majorat interesul pentru plasamentele în moneda unică. Un rol pozitiv a revenit și scăderea inflației din Germania în februarie la 2,6%. Euro a atins un maxim de 1,0931 dolari, iar vineri a fluctuat între 1,0830 și 1,0913 dolari, când piața de peste Ocean s-a închis la 1,0879 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a scăzut la nivel săptămânal de la 4,5831 la 4,5625 lei.
Moneda unică a avut o evoluție apreciativă și față de alte valute majore. Aceasta s-a reflectat în scăderea la nivel săptămânal a cursului francului elvețian de la 5,2229 lei la 5,1610 lei, respectiv a lirei sterline de la 5,9245 la 5,9082 lei.
Ieșirile din piața americană au provocat scăderea criptomonedelor, evoluție determinată și de lipsa unor inițiative din partea administrației de la Casa Albă în acest domeniu. Lunea trecută, bitcoin a scăzut până la 76.649 dolari iar ethereum până la 1.767 dolari. La sfârșitul săptămânii, bitcoin fluctua între 82.678 și 84.422 dolari iar ethereum în culoarul 1.875 – 1.940 dolari.