Connect with us

EVENIMENT

24 ianuarie, Mica Unire. Ce sărbătoresc azi românii

Publicat


ziua unirii

Românii sărbătoresc astăzi, 24 ianuarie, Mica Unire, reprezentând unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, spre deosebire de Marea Unire de la Alba Iulia, celebrată pe 1 decembrie, care marchează unirea din 1918 a tuturor provinciilor locuite de români.

Dorința românilor, îndeplinită pe 24 ianuarie 1859, a dus la transformarea statului într-unul modern, ca urmare a influențelor occidentale care au început să apară din acea perioadă. Cu toate acestea, marile puteri din Europa nu susțineau unirea.

Vezi și Mesaje de Mica Unire 2023. Ce să urezi românilor de pe toate meridianele, în ziua unității și a bucuriei

„La mijlocul secolului al XIX-lea, soarta principatelor Moldovei și Țării Românești era în mâinile Rusiei și ale Imperiului Otoman, care se opuneau unirii lor.

Situația s-a schimbat în urma războiului Crimeii, dintre 1853 și 1856, când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri, formate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman”, se arată pe Alba24.

Tratatul de Pace de la Paris din 1856 a cuprins și decizii referitoare la Moldova, care a primit 3 județe din sudul Basarabiei: Bolgrad, Cahul și Ismail, precum și control asupra gurilor Dunării. Cu toate acestea, Basarabia rămânea în continuare sub stăpânirea rușilor. Totodată, documentul a impus înființarea unei armate naționale și a unor adunări ad-hoc pentru a exprima dorința românilor cu privire la organizarea statală, iar Turcia nu mai avea voie să intervină în principate fără acordul puterilor contractante.

Toți românii au vrut unirea

Un an mai târziu, în 1857, în contextul discuțiilor despre unirea celor două principate, Marile Puteri acordă acestora dreptul organizării unui „referendum”, cu scopul consultării populației cu drept de vot în acest sens.

„În Țara Românească, majoritatea membrilor din Divanul Ad-hoc au spus <<Da>> pentru Unire, însă în Moldova situația a fost mai controversată. Aici, caimacanul (locțiitor la conducerea Moldovei), Nicolae Vogoride, sprijinit de Imperiul Otoman, care îi promitea domnia dacă Unirea nu se va realiza, a falsificat listele electorale de reprezentare în divanul Ad-hoc.

Șansa a făcut însă ca Vogoride să se destăinuie, prin scrisori, fratelui său din Constantinopol, iar corespondența a fost furată și publicată în presa europeană, la Bruxelles. Descoperirea a iscat scandaluri atât printre români, cât mai ales la nivel european.

Marile Puteri au rupt relația cu Imperiul Otoman, au solicitat întâlniri cu împăratul Franței, Napoleon, și regina Marii Britanii, Victoria, iar falsele alegeri au fost, astfel, anulate. În toamna anului 1857, în urma noilor alegeri, toți s-au pronunțat pentru Unirea Principatelor Moldovei și Țării Românești”, notează Alba24.

Opinii la nivel internațional

Site-ul a listat și opiniile împărțite ale Marilor Puteri.

  • Franţa. Instrumentul din cadrul politicii externe franceze elaborată de Napoleon al III-lea avea la bază principiul naţionalităţilor, care presupunea ca fiecare naţiune să îşi decidă singură soarta. Acesta era doar un pretext dintr-un proiect mult mai amplu prin care împăratul francez a încercat pe tot parcursul domniei sale să refacă prestigiul ţării sale după Congresul de la Viena din 1815 şi să readucă Franţa la statul de primă putere de pe continent. Se înţelege astfel de ce problema Principatelor a fost adusă în discuţie tocmai de Franţa. De asemenea, unirea Principatelor constituia un pretext în rivalitatea franco-habsburgică.
  • Rusia. Fiind puterea învinsă, ea nu a avut un cuvânt de spus, însă nu era deranjată de o eventuală unire a Principatelor.
    Sardinia. Franţa îi cere să aibă o atitudine pozitive pentru a lovi în interesele habsburgice. Regatul Piemontului şi a Sardiniei dorea la rândul său unificarea Italiei sub casa de Savoia. Era important pentru a lovi în Imperiul Habsburgic, deoarece Lombardia şi Veneto se aflau sub stăpânirea sa.
  • Prusia. Prusia dorea, de asemenea, să lezeze interesele habsburgice deoarece îşi dorea unificarea Germaniei în jurul ei sub casa de Hohenzollern şi nu în jurul Austriei şi casei de Habsburg.
  • Marea Britanie. Deşi iniţial susţine ideea unirii, în cele din urmă s-a opus deoarece Imperiul Otoman a garantat neutralitatea strâmtorilor (niciunui vas militar sub pavilion străin nu i se va permite străbaterea strâmtorilor), iar Marea Britaniei nu mai avea astfel nici un interes strategic.
  • Imperiul Otoman. S-a împotrivit deoarece se putea constitui un precedent.
  • Imperiul Habsburgic s-a opus pentru a leza interesele Franţei.

„În cele din urmă s-a decis ca Principatele să-şi decidă singure soarta în cadrul unor divanuri ad-hoc.

În anul următor, în data de 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. Peste o săptămână, în 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, iar profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor, și aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza.

Puse în fața faptului împlinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu două principate conduse de același domnitor.

Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern. Noua țară a început să se numească România abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată prima constituție”, mai spune Alba24.

Astfel, Mica Unire a fost primul pas spre Marea Unire de la 1918.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alexandru Cordoș (PSD Cluj): Creșterea veniturilor românilor – o prioritate pentru noi toți! (PE)

Publicat

Alexandru Cordoș

Astăzi, România este mai puternică! Salariul mediu net a depășit, în premieră, pragul de 1.000 de euro, iar pensia medie a ajuns la peste 500 de euro.

Aceste cifre nu sunt doar statistici, ci reflectă un progres real în buzunarele fiecăruia dintre voi.

Alexandru Cordoș: Creșterea veniturilor românilor – o prioritate pentru noi toți!

Mai mult decât atât, pensia medie depășește acum 40% din salariul mediu net, un prag istoric pentru țara noastră. Aceasta este o dovadă că investițiile în economie și politicile sociale ale guvernării actuale produc rezultate vizibile pentru fiecare român.

Dar nu ne oprim aici! Sub conducerea președintelui Marcel Ciolacu, Partidul Social Democrat și-a asumat implementarea salariului minim european în România. Avem în vedere o creștere a salariului minim la 4.000 de lei începând cu 1 ianuarie 2025, pentru a asigura o viață decentă și un sprijin real pentru toți românii, fie ei angajați sau pensionari.

PSD este partidul care rămâne aproape de români, lucrează pentru ei și le oferă un viitor mai bun.

Fiți siguri că împreună vom continua să construim o țară în care toți să ne bucurăm de prosperitate și stabilitate!

CMF 11240017

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Remus Lăpușan (PSD Cluj): Alin Tișe trăiește într-o bulă. Nu are nicio legătură cu CJ și cu administrația județului (PE)

Publicat

Lăpușan

Prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, candidat pe locul 2 la Camera Deputaților, l-a acuzat pe președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe, că trăiește într-o bulă, neavând nicio legătură cu instituția pe care o conduce și cu tot ce înseamnă administrația județului.

Invitat în podcastul Contraste de pe Cluj24 realizat de Florin Danciu, Lăpușan a spus, printre altele, că i se pare rușinos din partea lui Tișe să constate, după 8 ani de când este președinte al Consiliului Județean Cluj, că nu e bine ce se întâmplă în societățile din subordine, cum sunt Tetarom, Univers T,  Clujana sau Agrotransilvania.

”PNL Cluj și domnul Tișe au îngropat Clujana, ca să fie clar. Punct și de la capăt. Altceva nici nu avem ce discuta. În mandatul domnului Tișe, Clujana a dispărut.

(…) Să vă dau cel mai cunoscut exemplu care există în Europa, că nu trebuie să inventăm noi roata. Cea mai implicată entitate în zona asta de bunuri mobile și așa mai departe, este Primăria din Viena care are cele mai multe clădiri din Viena, face administrare, încasează chirii, are firme, are tot felul de lucruri care aduc bani la buget.

La fel ar trebui să facă și Consiliul Județean, care trebuie să producă bunăstare pentru locuitorii din județul Cluj. Și pentru a produce bunăstare ai nevoie de buget.

Și banii de unde? Poți să ai fonduri proprii, ai impozite, deci ai mai multe surse.

Ce a făcut 8 ani

Domnul Tișe trăiește într-o bulă, din când în când mai își ia jobenul și face câte o conferință de presă, dar nu vorbește cu adevărat. Avem noi o problemă că nu am spus lucrurilor pe nume. Deci domnul Tișe nu are nicio legătură cu Consiliul Județean și cu tot ce înseamnă administrația județului.

Păi dacă vorbim de Agrotransilvania, e condusă de cei din PNL care sunt la guvernare din 2016. Domnul Tișe în 2016 a câștigat ultima dată.

Adică după 8 ani de zile spui că nu-i bine ce se întâmplă la Agrotransilvania sau în altă parte, dar ce ai făcut 8 ani de zile? Că ai fost președinte, ai avut majoritate, ai avut vicepreședinte, ai avut tot ce ai vrut. Adică mie mi se pare rușinică, așa, din partea domnului Tișe.

Adică să vii după atâți ani de zile să spui că nu-s lucrurile în regulă, păi ce ai făcut 8 ani de zile? Înseamnă că pleci acasă”, a spus Lăpușan.

CMF 11240017

Citește mai departe

EVENIMENT

Care sunt cotele la pariuri pentru alegerile PREZIDENȚIALE din România și SUA

Publicat

Nereguli la vot Cluj

A mai rămas mai puțin de o lună până la alegerile prezidențiale de la noi. Cine va fi următorul președinte al României? Dar al Statelor Unite? Vezi care sunt cele mai noi cote la pariuri pentru următoarele alegeri prezidențiale din 2024 ce vor avea loc pe 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (al doilea tur) la noi, respectiv 5 noiembrie la americani.

În acest moment, Marcel Ciolacu este cotat cu prima șansă de a câștiga alegerile prezidențiale din România din 2024, având o probabilitate implicită de câștig de 64%.

Care sunt cotele la pariuri pentru alegerile PREZIDENȚIALE din România și SUA

Principalul contra candidat este Mircea Geoană, a cărui cotă a crescut constant în ultimele săptămâni (ceea ce echivalează cu o scădere a șanselor de a câștiga alegerile prezidențiale). Urmează, în această ordine, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi și George Simion.

Cote pariuri prezidențiale România

Iată ultimele cote la pariuri în momentul de față pentru alegerile prezidențiale din România:

Marcel Ciolacu – 1.55
Mircea Geoană – 3.33
Nicolae Ionel Ciucă – 4.44
Elena Lasconi – 5.55
George Simion – 22.00
Ludovic Orban – 111.00
Cristian Diaconescu – 222.00
Ana Birchall – 333.00
Kelemen Hunor – 333.00

Conform unui sondaj pentru prezidențiale realizat de Biroul de Cercetări Sociale și publicat în octombrie 2024, Marcel Ciolacu ar obține 19.6% din voturi, Nicolae Ciucă 16.9%, iar Mircea Geoană 13.1%.

În sondajul INSCOP din septembrie 2024, Mircea Geoană ocupa primul loc în intențiile de vot (21.4%), urmat de Marcel Ciolacu (20.3%) și Elena Lasconi (14.2%)

Alegeri SUA

Azi se află în plină desfășurare alegerile prezidențiale din Statele Unite. Cine este favorit să devină următorul președinte al SUA?

În acest moment, Donald Trump este favorit, având o probabilitate implicită de câștig de 59%. Cota acestuia a scăzut constant în ultimele săptămâni, deși după retragerea lui Joe Biden, Kamala Harris era favorită în sondaje.

Cote pariuri prezidențiale SUA:

Donald Trump – 1.67
Kamala Harris – 2.30

Conform analizei FiveThirtyEight, cel mai de prestigiu prognozator al alegerilor prezidențiale americane, Trump este văzut ușor favorit cu 51% șanse de câștig.

Sondajele agregate la nivel național îl dau de dau de asemenea favorit pe Donald Trump, cursa fiind însă extrem de strânsă.

Sursa: siteuripariuri.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Măsuri pentru încurajarea natalității în România, propuse de Marcel Ciolacu:Card pentru familia numeroasă și vouchere copii (PE)

Publicat

Marcel

Proiectul de țară al candidatului PSD la Președinția României, Marcel Ciolacu, include o serie de măsuri care au rolul de a stopa declinului demografic și de a încuraja natalității, în condițiile în care depopularea reprezintă una din problemele majore la ora actuală. 

Astfel, Marcel Ciolacu propune susținerea familiilor cu 2 sau mai mulți copii și a familiilor monoparentale printr-un program de vouchere anuale de 1.500 de lei pentru fiecare copil, până la împlinirea vârstei de 18 ani, pentru achiziția de rechizite, îmbrăcăminte pentru școală, cărți, tabletă. De acest program ar beneficia familiile al căror venit net lunar pe membru de familie este sub 1.500 de lei, sub condiția prezenței la școală.

De asemenea, se încurajează munca prin prelungirea vieții active, prin susținerea acordării de facilități fiscale companiilor care angajează persoane cu vârsta de peste 55 de ani sau oferă un program flexibil sau part-time pentru persoanele vârstnice care doresc să își pună în valoare experiența profesională.

Card pentru familia numeroasă

O măsură extrem de importantă este programul card pentru familia numeroasă care oferă familiilor cu cel puțin 3 copii și familiilor monoparentale cu venituri reduse anumite beneficii – transport public gratuit pentru copii, locuri gratuite în tabere, scutirea de costuri la creșe și grădinițe, acces la activități culturale precum teatru, film, bibliotecă și concerte, consiliere psihologică gratuită, acces gratuit la evenimente sportive, cursuri de înot, fotbal, baschet, tenis etc.

”Propunem garanții de 1 miliard de lei anual pentru programul Family Start, care înseamnă credite garantate de stat, cu dobândă subvenționată și comisioane zero aferente împrumutului pentru acoperirea nevoilor tinerilor pentru căsătorie, locuință, sănătate, educație și cultură”, a precizat Marcel Ciolacu.

În proiectul de țară se mai prevede stabilirea, împreună cu autoritățile locale, a planului de investiții în creșe, grădinițe, afterschool pentru următorii 5 ani, în funcție de gradul de dezvoltare al fiecărei localități/ sector al Bucureștiului.

Proiecte de infrastructură școlară

”Urmărim modificarea cadrului legislativ în domeniul urbanismului în sensul includerii în Planurile Urbanistice Generale (PUG) și Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) a unor prevederi clare pentru infrastructura educațională și medicală în vederea asigurării accesului la servicii educaționale pentru noile comunități.

Ne preocupă finanțarea cu precădere a proiectelor de infrastructură preșcolară și școlară, dar și dezvoltarea unor parteneriate cu autoritățile locale pentru dezvoltarea cluburilor sportive pentru copii”, consideră Marcel Ciolacu.

Politicile de stopare a declinului demografic vizează și programe de atragere a tinerelor către profilul liceal și universitar real – STEM și înaltă tehnologie, dar și finanțarea cursurilor de recalificare pentru părintele singur cu venituri mici, care dorește să-și schimbe domeniul profesional, vouchere before și after-school.

CMF: 31240010

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax