Connect with us

EVENIMENT

23 de persoane cu DROGURI, oprite la intrare în prima zi a festivalului UNTOLD

Publicat


politia, ipj

Prima zi a festivalului Untold a fost una fără evenimente negative. Totuși, 23 de persoane au fost oprite la intrare pentru posesie de droguri.

„Principalul obiectiv al forțelor de ordine a fost prevenirea incidentelor și verificarea condițiilor de siguranță.

Dispozitivul preventiv, integrat de ordine publică din zona festivalului a urmărit verificarea respectării regulilor de comportament, realizarea în siguranță a accesului, precum și gestionarea rapidă a oricăror fapte antisociale.
Putem afirma că obiectivul de prevenire a fost atins și nu au fost înregistrate incidente de ordine publică.

În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, specialişti ai Agenției Naționale Antidrog- Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj, sprijiniți de voluntarii centrului şi ai Organizației Studenților Medicinişti din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Cluj, în parteneriat cu Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalității – IPJ Cluj, au derulat activități de conştientizare a efectelor consumului de alcool şi droguri în rândul participanților la festival – au fost derulate exerciții cu ochelarii speciali care distorsonează realitatea şi cu simulatorul de centură. Beneficiari ai activităților au fost peste 2000 de festivalieri.

Un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviație a survolat zona cu misiunea de a monitoriza şi transmite în timp real datele necesare pentru buna desfăşurare a acestui eveniment.

De asemenea, în domeniul prevenirii incendiilor, inspectorii ISU Cluj au desfășurat controale la operatorii economici din festival pentru a preveni producerea unor incidente și a verifica respectarea tuturor condițiilor de siguranță. Deficiențele constatate au fost sancționate cu 18 amenzi, în valoare totală de 11.000 de lei și 29 de avertismente.

REZULTATE

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv concentrându-și eforturile pe identificarea persoanelor care desfășurau activități ilegale, inclusiv persoane care consumau sau încercau să vândă substanțe interzise. Astfel, în prima zi de festival, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au aplicat 18 amenzi în valoare de 17.830 lei și 27 de avertismente, iar jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au aplicat 4 amenzi în valoare de 1.100 lei.

În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 23 persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere.

O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor aflate la cele 5 posturi medicale avansate deservite de personalul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și de cel al UPU-SMURD Cluj au acordat sprijin participanților, în următoarele situații:
– 26 de excoriații;
– 44 de dureri digestive,
– 12 cefalee,
– 19 stare post consum alcool
– alte 173 de cazuri cu afecțiuni medicale diverse (ex. contuzii sau entorse, contracturi musculare, probleme cardiace, administrare tratament pentru afecțiuni diverse, etc.)
În mai multe situații (probleme cardiace și diverse probleme medicale) a fost nevoie de investigații medicale de specialitate, astfel că 7 adulți au fost transportați la spital.

Mulțumim participanților la festival, care au ales să se bucure de muzică într-un mod responsabil”, a comunicat IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Aeroportul Cluj trece pe energie verde. Construiește un parc fotovoltaic și va deveni independent energetic din 2026

Publicat

Aeroportul Internațional Cluj

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj adoptă o strategie ambițioasă de reducere a emisiilor de carbon, inclusiv prin construirea unui parc fotovoltaic care va face aeroportul complet independent energetic începând din 2026.

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj își propune implementarea unui parc fotovoltaic cu baterii de stocare, proiect care va face aeroportul complet independent energetic începând din 2026.

Aeroportul va deveni total independent din punct de vedere energetic

Directorul Aeroportului, David Ciceo, a anunțat, joi, că licitația pentru realizarea parcului fotovoltaic va fi lansată în 2025. Prin această investiție, aeroportul urmărește reducerea emisiilor de carbon și atingerea neutralității până în 2050.

„În ce privește strategia noastră de zero emisii de carbon până în 2050, anul următor vom organiza o licitație pentru implementarea unui parc fotovoltaic, împreună cu bateriile aferente pentru stocare, prin care aeroportul, din 2026, va deveni total independent din punct de vedere energetic. Aproximativ 50% din emisiile de carbon sunt date de către curentul electric, așadar în 2026 vom reduce peste 50% din emisiile de carbon”, a declarat David Ciceo.

Strategia aeroportului, în concordanță cu cea a municipiului și județului

De asemenea, aeroportul colaborează cu toate entitățile din perimetrul său pentru a stabili măsuri clare care să asigure zero emisii de carbon pentru toți operatorii din zonă.

„Deja colaborăm cu toți din perimetrul, urmează să stabilim împreună măsuri clare, să ne consultăm, astfel încât toți care funcționează în perimetrul aeroportului să ajungă la zero emisii de carbon. Strategia noastră de reducere a emisiilor de carbon și acest autobuz electric sunt în concordanță cu strategia județului Cluj și a municipiului Cluj-Napoca de a fi un oraș verde, un județ verde și suntem foarte încântați că reușim și noi să contribuim prin aceste măsuri”, a adăugat directorul aeroportului.

Degivroare electrice, confinanțate din fonduri europene

Aeroportul a făcut deja pași semnificativi în această direcție, investind în două degivroare electrice cofinanțate din fonduri europene, care sunt utilizate zilnic.

„Avem un plan de măsuri coerent pentru a ajunge la zero emisii de carbon. Am avut ocazia în urmă cu câteva luni să vă prezentăm cele două degivroare electrice, care funcționează deja, au fost cofinanțate din fonduri europene, aproximativ 50% și pe care aproape în fiecare dimineață le folosim pentru degivrare”, a mai arătat Ciceo.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 43 de ani, depistat de polițiști în timp ce comercializa în Cluj-Napoca 30 kg de articole pirotehnice

Publicat

artificii

Un bărbat de 43 de ani a fost depistat de polițiștii clujeni în timp ce comercializa fără drept 30 kg de articole pirotehnice. Acestuia i s-a deschis dosar penal.

„La data de 19 decembrie a.c., în baza planului de acțiune “PIROTEHNIC”, polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au depistat în municipiul Cluj-Napoca, un bărbat de 43 de ani, care deținea și oferea spre vânzare, fără drept, cantitatea de 30 de kg de articole pirotehnice din categoriile P1, F2 și F4, cu o valoare de 3.000 de lei.

Bărbat de 43 de ani, depistat de polițiști în timp ce comercializa în Cluj-Napoca 30 kg de articole pirotehnice

Cantitatea de articole pirotehnice a fost indisponibilizată de polițiști, fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj, primul din România cu autobuz electric de transfer al pasagerilor la avioane

Publicat

Aeroportul „Avram Iancu” Cluj este primul din România care dispune de un autobuz electric destinat transferului pasagerilor la aeronave.

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a inaugurat joi, 19 decembrie, primul autobuz electric de transfer al pasagerilor la avioane, în premieră europeană. Directorul David Ciceo a declarat, joi, că instituția pe care o conduce își respectă, astfel, angajamentul în ceea ce privește implementarea unor soluții pentru reducerea emisiilor de carbon, precum și cel de creștere a gradului de confort al pasagerilor.

„Este un eveniment important pentru Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, primul autobuz electric pe un aeroport din România. Este cu atât mai important cu cât Aeroportul Cluj s-a angajat, ca și celelalte aeroporturi europene, ca până în 2050 să avem zero emisii de carbon. Aeroportul și consiliul de administrație a decis că pe aeroportul nostru vor fi doar echipamente electrice, un pas foarte important pentru reducerea emisiilor de carbon. Este un autobuz nou, care sporește confortul pasagerilor. A fost produs de către firma BYD, le mulțumim pentru efortul făcut. Este un autobuz pentru aeroport, noi la Cluj avem un standard pentru transportul aeroportuar care este respectat. Înțeleg că este singurul autobuz produs cu uși pe ambele părți de către această companie”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj.

Autobuz proiectat și construit în China

Prin evenimentul de joi, Aeroportul Cluj marchează o premieră națională și europeană prin livrarea primului autobuz electric destinat transportului aeroportuar. Modelul K10B, produs de gigantul chinez BYD, cel mai mare producător de autobuze electrice din lume, a fost proiectat pentru a respecta toate standardele internaționale aeroportuare. Cu o capacitate de 110 pasageri, autonomie de 10 ore și dotări moderne precum sisteme de climatizare, acces pentru persoane cu dizabilități și monitorizare video, autobuzul promite să îmbunătățească semnificativ transportul pe aeroport.

„Suntem fericiți și onorați că ne aflăm aici. Acest eveniment marchează ducerea la bun sfârșit a unui contract care vizează livrarea primului autobuz electric destinat transportului aeroportuar, este o premieră națională și europeană. Autobuzul pe care l-am livrat este model K10B, este un echipament proiectat și construit în integralitate de producătorul chinez BYD, cel mai mare producător de autobuze electrice la nivel mondial. Autobuzul este echipat cu un pachet de baterii de tracțiune de 348 de kilowați, marcă BYD. Tot ce înseamnă sistem de tracțiune, puntea motoare spate, inclusiv motoarele sunt tot BYD. Autobuzul este în dotarea aeroportului din Shanghai, sunt câteva zeci e unități care deja operează acolo. Este un echipament care respectă toate standardele aeroportuare internaționale.

Are o capacitate de transport de 110 călători, din care 10 sunt pe scaune. Este echipat cu toate sistemele de confort și de supraveghere a pasagerilor, sistem de climatizare, sistem de încălzire, facilități pentru accesul persoanelor cu dizabilități, sistem de îngenunchere pe ambele părți pentru acces mai ușor. Autobuzul are o autonomie de funcționare de minimum 10 ore de funcționare continuă cu toate sistemele funcționale la capacitate maximă”, a declarat un reprezentant al firmei.

Autobuzul are o garanție suplimentară care ajunge la 36 de luni, inclusiv la baterii.

4,4 milioane de lei pentru autobuzul electric

Valoarea acestui autobuz electric este de 4,4 milioane de lei, a mai arătat directorul aeroportului.

„Este un autobuz 100% electric, are și un preț destul de mare, 4,4 milioane de lei, dar, după cum vedem, vom face o economie în ce privește costul carburantului. Dacă acum, la un autobuz Cobus, costul este de circa 35 de lei pe oră, vom avea costul energiei electrice de doar 13 lei pe oră. Autobuzul are o autonomie de deplasare de aproximativ 240 de kilometri la o încărcare completă și are foarte multe facilități: display multifuncțional, soft de bord și dotări moderne, sistem de supraveghere video, sistem de frânare generativă, toate aceste facilități vor contribui la experiența pasagerului. Pe lângă avantajul legat de consumul de carburant, cel mai important în acest moment este că are zero emisii de carbon, care este scopul nostru final. Are o capacitate de transport mai mare decât autobuzele pe care le avem în prezent, accesibilitate facilă și confort sporit”, a mai declarat acesta.

Al doilea autobuz ajunge în jumătate de an

Un al doilea autobuz electric pentru transportul la avioane ar urma să ajungă pe Aeroportul Cluj în circa șase luni.

„Am organizat deja o a doua licitație, care a fost câștigată de o altă firmă, și în 6-8 luni va sosi al doilea autobuz și dorim să continuăm, astfel încât, treptat, să schimbăm întreaga flotă de autobuze”, a mai arătat David Ciceo.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Bărbat de 42 de ani, reținut de polițiștii clujeni pentru TRAFIC de droguri

Publicat

politist tanar

Un bărbat de 42 de ani a fost reținut, miercuri, de polițiștii clujeni pentru trafic de droguri. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

„Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, de 42 de ani, cercetată pentru trafic de droguri de mare risc, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără autorizație eliberată în condițiile legii și deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept.

droguri

VIDEO FOTO. Bărbat de 42 de ani, reținut de polițiștii clujeni pentru TRAFIC de droguri

Probatoriul administrat a relevat că, în perioada 2022 – 2024, persoana cercetată ar fi procurat, manipulat și distribuit substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive (2MMC și 4 MMC) către consumatori, inclusiv minori, din județul Cluj și ar fi deținut, pentru consum propriu, fără drept, o cantitate de substanță cristalină formată din 3-CMC și 4-MMC (droguri de mare risc).

droguri

De asemenea, în intervalul iulie – decembrie 2024, ar fi deținut și comercializat droguri de mare risc sub formă de substanță cristalină (3-CMC), iar pe parcursul perchezițiilor (corporală și domiciliară) efectuate, au fost descoperite și ridicate peste 100 de grame de drog de mare risc și substanță psihoactivă (mefedronă și 2MMC), obiecte purtând urme de substanță, precum și alte mijloace de probă.

La data de 18 decembrie 2024, procurorii D.I.I.C.OT. – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea persoanei cercetate, pentru 24 de ore, iar astăzi, 19 decembrie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a acesteia, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de suportul specialiștilor Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Cluj și lucrătorilor Direcției Regionale Vamale Cluj.

Precizăm că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție~, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax