EVENIMENT
23 de persoane cu DROGURI, oprite la intrare în prima zi a festivalului UNTOLD
Prima zi a festivalului Untold a fost una fără evenimente negative. Totuși, 23 de persoane au fost oprite la intrare pentru posesie de droguri.
„Principalul obiectiv al forțelor de ordine a fost prevenirea incidentelor și verificarea condițiilor de siguranță.
Dispozitivul preventiv, integrat de ordine publică din zona festivalului a urmărit verificarea respectării regulilor de comportament, realizarea în siguranță a accesului, precum și gestionarea rapidă a oricăror fapte antisociale.
Putem afirma că obiectivul de prevenire a fost atins și nu au fost înregistrate incidente de ordine publică.
În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, specialişti ai Agenției Naționale Antidrog- Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj, sprijiniți de voluntarii centrului şi ai Organizației Studenților Medicinişti din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Cluj, în parteneriat cu Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalității – IPJ Cluj, au derulat activități de conştientizare a efectelor consumului de alcool şi droguri în rândul participanților la festival – au fost derulate exerciții cu ochelarii speciali care distorsonează realitatea şi cu simulatorul de centură. Beneficiari ai activităților au fost peste 2000 de festivalieri.
Un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviație a survolat zona cu misiunea de a monitoriza şi transmite în timp real datele necesare pentru buna desfăşurare a acestui eveniment.
De asemenea, în domeniul prevenirii incendiilor, inspectorii ISU Cluj au desfășurat controale la operatorii economici din festival pentru a preveni producerea unor incidente și a verifica respectarea tuturor condițiilor de siguranță. Deficiențele constatate au fost sancționate cu 18 amenzi, în valoare totală de 11.000 de lei și 29 de avertismente.
REZULTATE
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv concentrându-și eforturile pe identificarea persoanelor care desfășurau activități ilegale, inclusiv persoane care consumau sau încercau să vândă substanțe interzise. Astfel, în prima zi de festival, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au aplicat 18 amenzi în valoare de 17.830 lei și 27 de avertismente, iar jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au aplicat 4 amenzi în valoare de 1.100 lei.
În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 23 persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere.
O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor aflate la cele 5 posturi medicale avansate deservite de personalul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și de cel al UPU-SMURD Cluj au acordat sprijin participanților, în următoarele situații:
– 26 de excoriații;
– 44 de dureri digestive,
– 12 cefalee,
– 19 stare post consum alcool
– alte 173 de cazuri cu afecțiuni medicale diverse (ex. contuzii sau entorse, contracturi musculare, probleme cardiace, administrare tratament pentru afecțiuni diverse, etc.)
În mai multe situații (probleme cardiace și diverse probleme medicale) a fost nevoie de investigații medicale de specialitate, astfel că 7 adulți au fost transportați la spital.
Mulțumim participanților la festival, care au ales să se bucure de muzică într-un mod responsabil”, a comunicat IPJ Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Justin Timberlake va cânta la Electric Castle 2025. Primul nume anunțat de organizatori pentru ediția de anul viitor
Unul dintre cei mai mari artiști ai muzicii pop, Justin Timberlake, va fi cap de afiș la ediția din 2025 a festivalului Electric Castle, care va avea loc la Bonțida, între 16 și 20 iulie.
Organizatorii festivalului au confirmat marți, 8 octombrie, prezența superstarului american Justin Timberlake la Bonțida, marcând astfel una dintre cele mai așteptate apariții din istoria evenimentului.
Justin Timberlake va susține primul său concert în România pe scena principală a festivalului, programat între 16 și 20 iulie.
Afișe misterioase, apărute în oraș
În ultimele zile, mai multe afișe „misterioase” cu versuri din cântecele artistului au apărut în mai multe colțuri din oraș, însă fără însemne privind festivalul la care va lua parte.
Superstarul american promite un show pe măsura energiei și carismei care îl menține în topul celor mai importanți artiști pop al ultimelor decade, cu un mixt între hit-urile sale memorabile și piese de pe cel mai nou album „Everything I Thought It Was”. Până joi, inclusiv, fanii își pot achiziționa abonamentele de festival, la un preț special.
Justin Timberlake, concert în premieră în România
Producător, compozitor, actor, Justin Timberlake este un artist complet. La fel va fi și show-ul pe care îl propune fanilor săi din România. De la „clasicele” hit-uri „Cry Me a River” și „SexyBack”, care au stat zeci de săptămâni în clasamentele mondiale, la recent lansatele „Selfish” și „No Angels”, concertul lui Justin Timberlake va fi o călătorie prin toate etapele sale creative importante.
Cariera lui Justin Timberlake este o probă pură de longevitate artistică și succes. De-a lungul timpului, artistul a câștigat 10 premii GRAMMY Awards, la categorii diferite, și 4 premii Emmy. În 2017, hit-ul său „Can’t Stop the Feeling!”, inclus pe coloana sonoră a filmului Trolls, a fost nominalizat la Oscar, la categoria Cea Mai Bună Piesă Originală, o nouă confirmare a statutului său de artist iconic în muzica pop. În paralel, Timberlake și-a construit un parcurs solid și pe marele ecran, cel mai recent împrumutându-și vocea personajelor din Trolls Band Together, lansat în 2023. Succesul albumului Everything I Thought It Was completează palmaresul impresionant, printre cele 18 piese fiind inclus și single-ul „Selfish”.
A 11-a ediție Electric Castle, plină de surprize
Cu Justin Timberlake anunțat ca headliner, Electric Castle promite o a 11-a ediție de top, cu toate ingredientele care l-au transformat în unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din Europa. Între 16 și 20 iulie, zecile de mii de fani se vor bucura de un line-up eclectic, într-o producție de festival spectaculoasă și o atmosferă unică, așa cum doar domeniul Banffy poate oferi.
Până joi, 10 octombrie, inclusiv, abonamentele Electric Castle sunt disponibile la un preț special, începând de la 139 Euro + taxe. Toate detalii pe www.electriccastle.ro.
CULTURA
FOTO. „Pantofarul vedetelor”, clujeanul Grigore Lup își închide atelierul de încălțăminte: Vine o vreme când trebuie să ne oprim
Renumitul pantofar clujean Grigore Lup anunță că își va încheia activitatea, la finalul acestui an. Astfel, începând cu 2025, producția se oprește, dar comenzile continuă în limita stocului disponibil.
Grigore Lup, pantofarul clujean devenit celebru în timpul pandemiei de COVID-19 după ce a inventat „pantofii de distanțare socială”, își închide atelierul de încălțăminte la finalul anului 2024. El anunță retragerea din activitatea profesională și ieșirea la pensie.
O poveste de succes care ajunge la final
Grigore Lup și-a anunțat recent clienții că atelierul său, SC Axa Magnolia SRL, își va închide activitatea de producție la finalul anului 2024. Începând cu 1 ianuarie 2025, noile comenzi vor fi onorate doar în limita stocului disponibil, arată acesta.
„Stimați clienți! La finalul anului 2024, societatea noastră își va închide activitatea de producție. După 1 ianuarie 2025. noile comenzi vor fi onorate în limita stocului disponibil”, a arătat Grigore Lup, într-o postare pe rețelele de socializare.
„Lucrez cu carte de munca de la 16 ani”
Cunoscutul cizmar clujean a primit numeroase mesaje de susținere și apreciere din partea prietenilor, colegilor și clienților săi în urma anunțului retragerii, reflectând admirația și respectul câștigate de-a lungul anilor prin priceperea și îndemânarea sa.
„Mult succes în tot ce vă propuneți vă doresc”,
„Felicitări pentru toată activitatea dumneavoastră în acest domeniu… Pensie frumoasă și binecuvântată, cu sănătate și multe bucurii!!!”,
„Să aveți sănătate și să vă folosiți de pensie pe cât ați muncit! Dar este o mare pierdere pentru ansambluri și pentru toți cei care au comandat la dumneavoastră, mie îmi pare rău după asemenea echipă în frunte cu așa om bun la suflet, despre meserie nici nu am cuvinte, așa oameni se nasc mai rar! Doamne ajută!”,
„Mulțumim pentru tot ce ați făcut pentru ansamblurile de dans popular”, acestea sunt doar câteva dintre mesajele transmise de apropiați și clienți lui Grigore Lup, care arată, într-un răspuns la un comentariu: „Lucrez cu carte de munca de la 16 ani, vine o vreme când trebuie să ne oprim!”.
Creatorul „pantofilor de distanțare socială”
Atelierul lui Grigore Lup, amplasat în Cluj-Napoca, pe strada Dâmboviței 50, a fost un reper important în industria încălțămintei din piele naturală. De peste 20 de ani, Lup a produs manual pantofi, ghete, botine și cizme pentru o clientelă diversificată, care include vedete locale și internaționale, artiști și ansambluri folclorice din întreaga lume.
În timpul pandemiei, când afacerea sa se afla în pragul falimentului, Lup a devenit celebru pentru pantofii de distanțare socială, o inovație care i-a adus recunoaștere globală și comenzi din țări precum Canada, China și Italia.
Grigore Lup nu a găsit un succesor pentru meseria sa
Decizia de a închide atelierul vine după o lungă perioadă de succes, dar și de provocări în găsirea unor tineri dispuși să preia meșteșugul. „Cam aici se termină încălțămintea”, spunea recent Lup, exprimându-și regretul că nu a găsit pe nimeni interesat să continue tradiția cizmăriei, pe care o practică de la vârsta de 16 ani.
Până la sfârșitul anului, atelierul va continua să onoreze comenzile în mod normal. După 1 ianuarie 2025, comenzile noi vor fi acceptate doar în limita stocului disponibil. Pentru detalii suplimentare și comenzi, clienții sunt invitați să viziteze magazinul online incaltamintedinpiele.com sau să sune la numărul 0740.046.732.
Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunță publicul călător că circulația tramvaielor pe linia 102L se va relua de mâine, 9 octombrie, ca urmare a finalizării reparațiilor la avaria cablurile subterane de alimentare a rețelei de contact tramvaie de pe B-dul Muncii, respectiv sectorul cuprins între străzile Voroneț și D.G. Kiriac.
Orarul de circulație va putea fi consultat pe site-ul companiei și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.
CTP Cluj: De miercuri, 9 octombrie, se REIA circulația tramvaiului 102L
Fie că ești un jucător experimentat sau începător în jocul de poker, cu siguranță ai auzit că jucătorii pot transmite diferite mesaje prin comportamentul lor.
Cunoscute sub denumirea de „poker tells”, aceste semne involuntare sau intenționate (după caz) pot să-ți ofere informații interesante despre adversarul tău de la masă. Cei mai experimentați dintre jucători pot folosi semne pentru a te induce în eroare, pentru a juca la cacealma. Alții, prin diverse semnale, se pot da de gol dacă au o mână slabă/puternică și astfel tu să-ți joci mâna în favoarea ta.
Cu toate acestea, este un lucru benefic să înveți să ”citești” cât mai bine jucătorii și să le interpretezi acțiunile.
Cum să citești jucătorii de poker
A citi un poker tell (comportament de poker) nu este o sarcină ușoară și necesită abilități și cunoștințe, mai ales dacă nu ai prea multă experiență și abia ce înveți cum să joci poker.
Pentru a distinge un semn de comportamentul obișnuit al unui om, ar trebui să observi respectiva persoană mai mult timp și să înveți despre acțiunile sale implicite pentru a le identifica.
Când joci poker, poți sta la o masă cu cinci sau zece persoane pe care, cel mai probabil, nu le-ai văzut niciodată. Prin urmare, nu ai cum să le cunoști dinainte. Și dacă nu ești o persoană cu adevărat specializată în a citi oamenii, de obicei este nevoie de ceva mai mult timp pentru a-i cunoaște pe jucători și mai târziu să le identifici comportamentele specifice în jocul de poker.
Cele mai comune poker tells (comportamente)
Fiecare jucător se comportă diferit la masa de joc și are propriile obiceiuri și strategii de joc. Inclusiv tu ai sau îți dezvolți propria strategie de joc. Chiar dacă a ta nu se bazează pe citirea celorlalți jucători aflați la masă, nu ar fi deloc rău să înveți unul sau două comportamente comune practicate de jucătorii de poker.
Mișcări defensive
Mișcările defensive apar de obicei atunci când un jucător are o mână slabă sau medie. De exemplu, atunci când un jucător își așteaptă rândul și atinge jetoanele ca și cum ar fi gata să joace, cu toate că nu e rândul său, acesta este un comportament care semnalează că are o mână slabă. Acțiunea sa poate fi intimidantă pentru jucătorii mai puțin experimentați, dar de cele mai multe ori demonstrează contrariul.
Un jucător cu o mână bună / foarte bună nu ar vrea să anunțe că are o mână puternică și să-ți ofere un motiv să nu pariezi.
Dacă observi că un jucător are gesturi nervoase și se comportă puțin ciudat după un check/call/bet, asta ar putea însemna, de asemenea, că are o mână slabă și nu este în întregime confortabil cu decizia anterioară.
Însă mare atenție pentru că și astfel de comportamente pot fi la cacealma sau pot fi comportamente native ale jucătorilor. Din aceste motive trebuie să faci diferența dintre un poker tell și o acțiune nativă pentru a nu judeca greșit o situație.
Decizii impulsive sau ezitante
Deciziile impulsive sau ezitante, care sunt în afara comportamentul obișnuit al unei persoane, ar putea fi indicii de poker tells. Dacă reușești să le identifici, ai șanse să-ți dai seama de valoarea mâinilor pe care le au. Aceste acțiuni ar putea să nu fie atât de subtile, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie mai ușor de observat decât altele.
Call-urile rapide
Plata rapidă a unui pariu poate fi la cacealma pentru a ascunde o mână slabă. Jucătorul a exclus rapid ideea de a mări pariul. De asemenea, acest semnal special apare de obicei atunci când pariul nu este prea mare, iar jucătorul poate plăti. Dacă suma pariată este semnificativă, te poți aștepta ca jucătorii cu mâini slabe să foldeze.
Goading – provocarea și manipularea psihologică
Unii jucători pot apela la tehnici de manipulare psihologică și pot provoca verbal ceilalți jucători cu scopul de a-i destabiliza în acțiunile lor. Această tehnică poartă denumirea de Goading.
În poker, unii jucători încearcă să-i provoace pe alții să ia măsuri rapide și, de cele mai multe ori, greșite. Deci, nu este vorba despre provocare fizică, ci de o acțiune verbală care are ca scop să destabilizeze adversarul.
Experții spun că aceste acțiuni sunt specifice jucătorilor care au mâini puternice și sunt două argumente care țin această teorie în picioare:
- Oamenii care blufează tind să încerce să evite orice atenție și ar dori, de asemenea, să evite să incite adversarul.
- Jucătorilor le este frică să nu pară penibili după o încercare eșuată de incitare, motiv pentru care incitarea este atribuită jucătorilor cu mâini puternice.
Un jucător încrezător și relaxat are mai multe șanse să fie obraznic în comportament și să facă remarci grosolane pentru a provoca alți jucători.
Pe lângă cele menționate mai sus, există și alte comportamente ce pot influența deciziile jucătorilor de poker. Iar aici amintim de contactul vizual, o acțiune specifică jucătorilor cu mâini puternice, în timp ce cei care joacă la cacealma evită uneori contactul vizual sau insistă prea mult cu privitul în ochi.
Manipularea jetoanelor este o altă acțiune specifică jucătorilor de poker. Cei ce se joacă cu jetoanele, în timp ce le tremură mâna, dau dovadă de nervozitate.
Există poker tells și la poker online?
Majoritatea relatărilor de mai sus sunt legate de jocurile de poker de masă, din cazinourile clasice. Însă există diverse semne și pe platformele de online poker. Astfel, ai putea să fii atent la dimensiunea pariurilor, timpul necesar unui jucător pentru a face o mișcare sau ceea ce scrie pe chat.
Unele comportamente specifice pot fi identificate și în jocul de poker online, practicat în diferite cazinouri online și turnee specifice.
Concluzii
Indiferent de strategia de joc practicată la masa de poker, nu ar strica să înveți și aceste comportamente specifice jucătorilor. Este adevărat că uneori este dificil să evaluezi corect un poker tell. Unele gesturi sau comportamente te pot duce în eroare, în funcție de jucători și circumstanțe.
De exemplu, jucătorii ar putea fi aroganți pentru că au o mână bună, fiind comportamentul lor nativ, sau poate fi un comportament fals pentru că blufează.
Oricare ar fi planul tău de joc preferat, acum știi câteva dintre cele mai populare poker tells și poți exersa să le recunoști atunci când joci cu prietenii tăi sau cu alți jucători profesioniști și amatori.
Jocurile de noroc cu mize reale se adresează în exclusivitate persoanelor ce au împlinit vârsta de 18 ani. Fii responsabil! Sursa foto canva.com.