Connect with us

EVENIMENT

2 februarie: Întâmpinarea Domnului. SEMNIFICAȚII religioase, credințe populare, superstiții. Este sărbătorită Ziua Ursului

Publicat


intampinarea domnului februarie 768x607

Pe 2 februarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Întâmpinarea Mântuitorului Iisus Hristos. Conform tradiției populare, este Ziua Ursului, ce deschide Anul Nou viticol şi pomicol şi prezice venirea primăverii sau continuarea iernii pentru alte 40 de zile, scrie Alba24.ro.

Întâmpinarea Domnului, unul dintre cel douăsprezece praznice împărăteşti din an, sărbătoreşte aducerea la templu a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfânta Fecioară Maria, la 40 de zile de la Naşterea Sa.

Primii copii născuți, aduși la biserică

Acest mare praznic a fost instituit de împăratul roman Justinian I (527-565), mai înainte făcându-se de către Biserică pomenire despre Întâmpinarea Domnului, dar fără să fie sărbătorită.

Perioada celor 40 de zile era stabilită pentru curăţirea celei care născuse, după care tot primul nou-născut de parte bărbătească trebuia să fie închinat Domnului, potrivit prescripţiilor Legii iudaice.

„Nu era nevoie de curăţire a aceleia care a născut fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul. Dar ea, ca să nu se arate potrivnică Legii, ci mai ales să fie ascultătoare, a venit să se curăţească, ea cea cu totul curată şi fără prihană” (Vieţile Sfinţilor).

Despre punerea înaintea Domnului a celui dintâi născut, cea de-a doua Carte a lui Moise din Vechiul Testament spune: „Să-Mi sfinţeşti pe tot întâiul născut, pe tot cel ce se naşte întâi la fiii lui Israel, de la om până la dobitoc, că este al Meu” (Ieşire, 2-2).

În temeiul acestei porunci, fii lui Israel aduceau pe pruncii lor cei întâi născuţi în biserică, dându-i dajdie lui Dumnezeu, ca pe o datorie stabilită prin lege. Aceştia erau răscumpăraţi cu preţ, numit argintul răscumpărării, şi acesta se da leviţilor care slujeau în biserică. Preţul hotărât al răscumpărării era cinci sicli.

”Slobozește pe robul tău”

La templu, Pruncul Iisus este întâmpinat de Sfântul şi Dreptul Simeon şi de Sfânta Prorociţă Ana.

Sfântul Simeon este descris de Sfântul Evanghelist Luca ca un om credincios, un drept care respecta rânduielile Legii Vechi „Şi iată era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; şi omul acesta era drept şi temător de Dumnezeu, aşteptând mângâierea lui Israel, şi Duhul Sfânt era asupra lui”. (Luca 2; 25).

Când dreptul Simeon a luat în braţe Pruncul trimis de Dumnezeu să se Întrupeze, să se facă om şi să devină Mântuitorul lumii, atunci a avut bucuria împlinirii făgăduinţelor făcute de Dumnezeu şi a mulţumit printr-o rugăciune: „Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel” (Luca 2, 25-26).

Potrivit tradiţiei, bătrânul Simeon era unul dintre cei 70 de înţelepţi care au tradus din limba ebraică în limba greacă Vechiul Testament, la porunca regelui Ptolemeu al Egiptului.

Şi atunci când trebuia să traducă versetul de la Isaia, capitolul 7, „Iată fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu”, s-a îndoit, gândindu-se că este imposibil ca o fecioară să nască, aşa că a vrut să şteargă aceste cuvinte. Însă îngerul Domnului i s-a arătat şi i-a ţinut mâna, zicând: „Nu fi necredincios faţă de cele scrise, şi a căror împlinire singur o vei vedea. Pentru că nu vei gusta moartea până ce nu vei vedea pe Cel ce se va naşte din Curata Fecioară, Hristos Domnul” („Vieţile Sfinţilor”).

Sfântul Simeon a crezut cele spuse de înger şi a aşteptat venirea lui Hristos în lume, ducând o viaţă dreaptă, ferindu-se de tot răul şi rugându-se lui Dumnezeu să miluiască lumea.

Şi aşa s-a mutat cu pace la adânci bătrâneţi, pentru că se scrie despre Sfântul şi Dreptul Simeon că a trăit 360 de ani, ca să ajungă vremea în care Fiul cel fără de ani S-a născut din Sfânta Fecioară (sursa vol. Vieţile Sfinţilor).

Semnificații pentru credincioși

Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas ca pildă, ca îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserică, la patruzeci de zile după naștere, pentru molifta de curățirea lor și închinarea pruncilor la sfintele icoane.

Preotul însemnează cu semnul sfintei cruci pe mamă și pe prunc, pune epitrahilul și mâna dreaptă pe capul mamei, după rostirea introducerii liturgice formată din binecuvântare, rugăciuni începatoare și tropar (al zilei sau al întâmpinării Domnului), citește cele cinci molitfe din Aghiazmatar.

În ce priveste pruncul, preotul se roagă ca Dumnezeu să-l crească, să-l binecuvinteze și să-l sfințească, rânduindu-i după această pregătire luminarea botezului.

Rostind formula de îmbisericire, preotul ia pruncul din fața ușilor și intră cu el în biserică, zicând mai departe : „Intra-voi în casa Ta, închina-mă-voi în biserica Ta cea sfântă!”. Cu aceste cuvinte, pruncul este primit între aleșii lui Dumnezeu, în calitate de catehumen. În interiorul naosului, preotul iarăși rostește: ”În mijlocul bisericii Te voi lăuda!”, amintind astfel de prezența cetelor îngerești. Pruncul de parte bărbătească se introduce spre închinare și în interiorul sfântului altar. Ritul îmbisericirii se încheie cu imnul eshatologic al dreptului Simeon: „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne…”. Preotul așează pruncul jos pe solee, în fața ușilor împărătești, de unde este luat de către mamă, după ce aceasta a făcut trei închinăciuni.

Februarie în tradiţia populară

Denumirea lunii februarie în tradiţia noastră populară se numeşte Faur şi face trimitere la meşterii fauri, lucrători ai fierului, care pregătesc uneltele de muncă, ascut sau confecţionează fiarele sau cuţitele de plug pentru începerea muncii câmpului. Pentru că are mai puţine zile decât celelalte luni ale anului, Faur este considerat fratele cel mic al lunilor anului.

Luna februarie este marcată de două sărbători populare mai importante: Ziua Ursului şi Dragobetele.

Ziua Ursului (2 februarie) deschide Anul Nou viticol şi pomicol şi, potrivit credinţelor populare, prezice venirea primăverii sau continuarea iernii pentru o perioadă de încă 40 de zile. Ursului, dovadă a caracterului divin, nu i se spune în această zi pe nume – urs, iar prin locurile lui obişnuite de trecere i se lasă, de obicei, o pulpă de viţel. Dacă, totuşi, trebuia să i se pronunţe numele, i se spunea, cu respect, ”ăl bătrân”, ”moş Martin”, ”Moş”.

Pentru români, sărbătoarea ”Dragobetelui” (24 februarie), o sărbătoare tradiţională şi veche, înseamnă ”beat de dragoste”. Se mai numeşte ”Sfântul Ion de primăvară”, cel care este fiul Babei Dochia, sau Dragomiru-Florea ori ”Granguru”, pentru că acum are loc „nunta” păsărilor din pădure. Pentru a-şi atrage perechea, graurul auriu pune câteodată în cuib un bănuţ strălucitor, potrivit etnologului Ion Ghinoiu, în volumul ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000).

Ziua Ursului – tradiții șu superstiții

Ziua ursului este sărbătorită în România şi de către alte popoare europene la 2 februarie, la aceeaşi dată cu Ziua marmotei, marcată în zone din Statele Unite ale Americii şi Canada. Ambele au în comun elementul de predicţie a vremii pentru următoarea perioadă.

„Schimbarea anotimpurilor indicată de urs prin dispariţie iarna şi apariţie bruscă primăvara a reprezentat probabil motivul pentru care acesta se numără printre animalele-oracol, de prevedere şi orientare în timp”, se arată în lucrarea ”Sărbători şi obiceiuri româneşti” (Ion Ghinoiu, Editura Elion, 2002).

Ziua ursului a fost sărbătorită de majoritatea popoarelor europene la aceeaşi dată. Ursul a avut un rol calendaristic deosebit la populaţiile nordice care l-au asimilat cu Luna, deoarece dispare odată cu sosirea iernii şi reapare primăvara, conform lucrării mai sus amintite.

De Ziua ursului, la Stretenie şi de sărbătoarea Întâmpinării Domnului în calendarul creştin, se spune că ursul iese din bârlog şi îşi priveşte umbra.

Conform tradiţiei, el îşi priveşte umbra în zăpadă. Dacă este frig sau ceaţă şi nu-şi vede umbra, îşi dărâmă bârlogul, trage un joc, merge la râu şi bea o gură de apă şi îşi vede de treburi prin pădure. Dacă timpul este frumos, cu soare şi îşi vede umbra pe zăpadă, intră din nou în bârlog, pentru că iarna va mai dura 40 de zile.

– atunci când bea un bou apă din streașina casei, înseamnă că anul va fi unul cu mană pentru albine și oi
– dacă este cald, va fi vară călduruoasă și îmbelșugată
– dacă în această zi este frig, ger și viscol, atunci vara va fi friguroasă și neroditoare
– cei care lucrează în această zi se vor îmbolnăvi

Ursul a intrat în mitologia popoarelor încă din paleolitic. La vechii greci, ursul era în legătură cu zeiţa Artemis, divinitate a lunii şi vegetaţiei, vestalele ei fiind îmbrăcate în blană de urs. Nimfa Calisto şi fiul ei au fost transformaţi de Hera în constelaţiile ursului, respectiv Ursa Mare şi Ursa Mică.

La celţi, ursul era simbolul şi emblema clasei războinicilor.

Unii istorici consideră că numele zeului Zalmoxis (Zamolxes, Zamolxis, Zamolxe) – considerat zeul suprem din panteonul geto-dacic, Marele Reformator al religiei geto-dacilor – ar deriva din cuvântul Zalmos, care înseamnă ”piele de urs”, deoarece atunci când s-a născut a fost învelit cu blana acestui animal.

Conform legendelor populare, Moş Martin ar fi fost, în vremuri imemoriale, un om obişnuit, morar sau păstor în satul său, indică lucrarea ”Sărbători şi obiceiuri româneşti” (Ion Ghinoiu, Editura Elion, 2002).

Ziua ursului, cunoscută şi ca Martinul cel Mare, este la mijlocul celor trei zile succesive ale Martinilor de iarnă, sau Sân-Martinii. În credinţa populară, puterea acestui animal este transferată asupra oamenilor, în special asupra copiilor, prin îndeplinirea a diferite obiceiuri şi practici magice. În această zi, ursului nu i se spune pe nume, ca o dovadă a caracterului său divin, ci se vorbeşte despre el, cu respect, folosind denumiri precum ”Moş Martin” sau ”’ăl Bătrân”. Toate aceste ritualuri sunt menite să apere gospodăriile de agresiunea urşilor.

Februarie: Calendarul evenimentelor astronomice

Soarele: la începutul lunii, răsare la 07 h 34 m şi apune la 17 h 24 m, iar la sfârşitul lunii răsare la 06 h 55 m şi apune la 18 h 02 m.

Anul 2023 este un an normal, cu 365 de zile, în care luna februarie are 28 de zile (faţă de 29 de zile specifice unui an bisect cu 366 de zile). Februarie este cea mai scurtă lună a anului.

La data de 19 februarie, se face trecerea în semnul zodiacal Peşti.

Luna – reprezintă perioada cât durează o rotaţie a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute şi 3 secunde, aproximativ 29 zile şi jumătate. În această mişcare, se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.

Fazele Lunii: 05 februarie – Lună plină 20 h 28 m (Luna începe să descrească); 13 februarie – Luna la ultimul pătrar la 18 h 00 m; 20 februarie – Lună nouă la 09 h 05 m (Luna începe să crească); 27 februarie – Luna la primul pătrar la 10 h 05 m, potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Sursa: Alba24.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Compania clujeană NTT Data România ar fi fost atacată de hackeri. S-ar fi sustras 230 de GB de date strategice

Publicat

Un grup de hackeri ar fi reușit să penetreze sistemele informatice ale companiei clujene NTT Data Romania și a anunțat că a sustras 230 de GB de date strategice. Hackerii amenință că datele sustrase vor fi publicate în cursul următoarelor zile. Informația a fost publicată marți pe platforma media Cyber Express, care anunța că a fost atacat și Departamentul Sănătății statului american Florida. Hackerii din grupul RansomHub susțin că au furat de aici 100 GB de date și amenință că le fac publice în câteva zile.

În ceea ce privește compania NTT Data Romania, problemele au apărut la mijlocul lunii iunie 2024 și au fost ținute secrete până în prezent. Este posibil ca ngocierile dintre hackeri și NTT Data Romania să fi eșuat, iar aceștia să fi făcut public faptul că au reușit să fure datele acestei companii, arată dorușupeală.ro.

Să nu se afle

Potrivit sursei citate, situația de criză gravă de la NTT Data Romania a fost confirmată de o serie de trei mesaje interne transmise de către Maria Metz, CEO al companiei, în zilele de 17 iunie, 18 iunie și 24 iunie 2024, în care aceasta a confirmar penetrarea și compromiterea mai multor platforme și servicii ale companiei și le cere angajaților să nu se prezinte la birourile firmei, fiindcă nu vor putea accesa rețelele de date.

În același mesaj, Maria Metz le solicită ferm angajaților să nu comunice niciun fel de informații despre această criză către exteriorul firmei, fie că este vorba de clienți, furnizori, parteneri, presă sau alte persoane.

Incident grav de securitate

”Acest incident grav de securitate de la NTT Data Romania poate să afecteze în mod serios nu doar stabilitatea și performanța acestei companii, ci și gradul de încredere și atractivitate al întregului sector de servicii software din România, de vreme ce această firmă este una dintre cele mai mari din țară și are o expunere uriașă pe un spectru larg de clienți de prim rang din întreaga lume.

Ceea ce cred eu că trebuie înțeles din această situație este că a luat deja sfîrșit epoca lui ”dă-i că merge și-așa”, era superficialității, lăcomiei și a profiturilor uriașe făcute din închirierea cu ora a unor oameni.

Acest incident dovedește încă o dată că standardele de lucru ale industriei nu sunt cel mai înalte, iar profesionalismul lasă de dorit în multe arii de managament și își arată slăbiciunile și produce daune uriașe exact în zonele cele mai sensibile și mai strategice ale organizațiilor.

A venit vremea ca industria software din România să priceapă că nu se mai poate continua cu managementul făcut după ureche de niște persoane care cred că tupeul, mitomania și ”talentul” de combinator sau bișnițar ar putea ține loc de școală de business făcută serios”, precizează Doru Șupeală.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Avarie în Piața Avram Iancu. O țeavă de apă a crăpat. Inundație de proporții

Publicat

O avarie la o conductă de apă a dus miercuri dimineață la inundarea unei părți a Pieței Avram Iancu, din Cluj-Napoca, apa revărsându-se și pe Bulevardul 21 Decembrie și pe strada Constanța. 

Traficul rutier este îngreunat, la fața locului fiind prezente mai multe echipaje de Poliție.

Echipele Companiei de Apă Someș au început lucrările de remediere a avariei.

Sursa: Info Trafic Cluj-Napoca – Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

IMPORTANT. Peste 125 de posturi scoase la concurs de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

Publicat

spitalul judetean Cluj

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca organizează concurs în luna august pentru ocuparea pe perioadă nedeterninată a unui număr de 128 de posturi de personal medical, auxiliar, TESA și muncitori.

Astfel, se scot la concurs următoarele posture vacante:

𝗔𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁: 𝟰𝟲 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală cu diplomă de bacalaureat, fără condiţie de vechime;

𝗠𝗼𝗮𝘀̧𝗮̆: 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate, fără condiţie de vechime;

𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰𝗶𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗿𝗮𝗱𝗶𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲 𝘀̧𝗶 𝗶𝗺𝗮𝗴𝗶𝘀𝘁𝗶𝗰𝗮̆ 𝗹𝗶𝗰𝗲𝗻𝘁̧𝗶𝗮𝘁: 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licență în specialitate; debutant, fără condiţie de vechime;

𝗔𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗻𝘂𝘁𝗿𝗶𝘁̦𝗶𝗲 𝘀̦𝗶 𝗱𝗶𝗲𝘁𝗲𝘁𝗶𝗰𝗮̆ 𝗱𝗲𝗯𝘂𝘁𝗮𝗻𝘁: 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licență în specialitate, fără condiţie de vechime;

𝗔𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗹𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿 𝗹𝗮 𝗟𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗲: 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală cu diplomă de bacalaureat, fără condiţie de vechime;

𝗔𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗳𝗮𝗿𝗺𝗮𝗰𝗶𝗲 𝗹𝗮 𝗙𝗮𝗿𝗺𝗮𝗰𝗶𝗮 𝗻𝗿.𝟮: 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală cu diplomă de bacalaureat, fără condiţie de vechime;

𝗙𝗶𝘇𝗶𝗼𝗸𝗶𝗻𝗲𝘁𝗼𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁: 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licență în specialitate, 6 luni vechime ca fiziokinetoteraput;

𝗥𝗲𝗴𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹  𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗘𝘃𝗮𝗹𝘂𝗮𝗿𝗲 𝘀̦𝗶 𝗦𝘁𝗮𝘁𝗶𝘀𝘁𝗶𝗰𝗮̆ 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗮̆: 𝟯 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de bacalaureat, 6 luni vechime în activitate;

𝗜𝗻𝗳𝗶𝗿𝗺𝗶𝗲𝗿: 𝟮𝟲 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale,  fără condiţie de vechime;

𝗜̂𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗶𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲: 𝟮𝟬 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime;

𝗕𝗿𝗮𝗻𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗲𝗿: 𝟲 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime;

𝗘𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗲: 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate;

𝗘𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗲: 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în ştiinţe economice, 3 ani şi 6 luni vechime în specialitate;

𝗘𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗙𝗶𝗻𝗮𝗻𝗰𝗶𝗮𝗿: 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate;

𝗕𝘂𝗰𝗮̆𝘁𝗮𝗿 (𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁)  𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿: 𝟲 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii medii/generale, certificat de calificare, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiție de vechime;

𝗠𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗜 𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗿𝗶𝗰𝗶𝗮𝗻: 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii medii/generale, certificat de calificare, 9 ani vechime în meserie;

𝗠𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗜𝗩 𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗿𝗶𝗰𝗶𝗮𝗻: 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiţie de vechime;

𝗣𝗼𝗿𝘁𝗮𝗿: 𝟯 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de absolvire a şcolii generale, certificat de calificare/atestat, examen psihologic, fără condiţie de vechime;

𝗠𝗮𝗻𝗶𝗽𝘂𝗹𝗮𝗻𝘁 𝗯𝘂𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲: 𝟭 post, studii generale, fără condiţie de vechime;

𝗠𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗻𝗲𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲: 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii generale, fără condiție de vechime. tudii generale, fără condiție de vechime.

Mai multe detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, pe pagina web a spitalului la adresa: https://scjucluj.ro/index.php/angajari.

Citește mai departe

POLITICA

Gianina Șerban (AUR): „În loc să îi preocupe traiul românilor, cei din PSD și PNL se ceartă pe data prezidențialelor”

Publicat

Gianina Șerban AUR

„În vreme ce Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se luptă pentru propriile interese politice, traiul românilor e tot mai greu. Cearta lor pe data alegerilor prezidențiale ascunde realitatea economică a românilor. În loc să vină cu soluții, ei vin cu scandal”, arată deputatul AUR, Gianina Șerban.

”De la 1 iulie, salariul minim brut a crescut cu 400 lei. S-ar zice toate bune și frumoase. Doar că: 191 lei sunt pentru angajați, restul de 209 lei ajung tot la stat.

Adică, guvernarea PSD-PNL își acoperă găurile bugetare luând și mai mulți bani de la antreprenorii români. Propunerea AUR este una simplă: reducerea taxării muncii la 25% pentru primii 5.000 lei (brut), cumulat cu creșterea salariului minim la 5.000 de lei (brut).

Partea cu salariul minim brut este, să îi zicem așa, partea plină a paharului. Tot de la 1 iulie, Guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu crește pentru a doua oară într-un singur an accizele la carburanți.

De data aceasta, creșterea va fi una mai serioasă. Mai exact, prețul unui litru de benzină va crește cu 0,43 lei/l, și al motorinei cu 0,39 lei/l. Cu alte cuvinte, românii vor plăti de astăzi, pentru un plin de benzină sau de motorină, cu 30 – 40 de lei mai mult, în funcție de capacitatea rezervorului.

Se scumpește gazul

Dar lucrurile nu se opresc aici. Inclusiv facturile la gaz se vor scumpi, după ce ANRE a aprobat o majorare de 19% a tarifelor de distribuție.

Și atunci, ne mai miră că România este țara cu cea mai mare inflație din UE pentru a cincea lună la rând?

Așadar, salariul minim pe economie crește, însă majorarea este anulată de scumpiri, de facturi majorate și toate nenorocirile produse de acest Guvern.

Totul în vreme ce lui Marcel Ciolacu îi arde de consultări, iar lui Nicolae Ciucă de reclame la cărți nescrise încă”, a declarat deputatul AUR, Gianina Șerban.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax