Connect with us

CULTURA

19 MILIOANE de dolari o MONEDĂ americană. RECORD. 11 milioane fără să fi făcut nimic. Este reprezentată o FEMEIE

Publicat


O monedă americană de colecţie, din aur, a fost vândută marţi pentru 18,9 milioane de dolari cu prilejul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s la New York, stabilind un nou record de preţ pentru o monedă, informează Reuters.

 

De la record de 7,6, la record de 18,9 milioane

Moneda a fost vândută de designerul şi colecţionarul de pantofi Stuart Weitzman, care a achiziţionat-o în 2002 pentru suma record la acea dată de 7,6 milioane de dolari.

Exemplarul, care face parte din ultima serie de monede din aur, denumită ”Double Eagle” şi emisă de Monetăria Statelor Unite în 1933, a devenit astfel cea mai scumpă monedă din lume, devansând dolarul din argint ”Flowing Hair” (bătut în 1794) şi vândut pentru 10 milioane de dolari în 2013, potrivit AFP.

Moneda reprezintă imaginea unei femei simbolizând libertatea pe faţă, iar pe verso, un vultur în zbor, şi a fost creată de sculptorul american Augustus Saint-Gaudens.

 

N-a fost în circulaţie

Nu a fost niciodată pusă în circulaţie întrucât preşedintele american din acea epocă, Franklin Roosevelt, demarase sfârşitul convertibilităţii monedei americane din aur. Statele Unite nu au mai emis monede din aur ulterior, cu excepţia unor serii limitate, de colecţie.

Câteva exemplare au apărut cu toate acestea pe piaţa colecţionarilor înainte de a fi confiscate de serviciile secrete americane, cu excepţia unei singure ”Double Eagle”, care a ajuns în colecţia numismatică a regelui Farouk al Egiptului.

Preţioasa monedă din aur a fost achiziţionată în 1995 de un colecţionar britanic care, după cinci ani de lupte în justiţie, a fost autorizat să o revândă legal designerului american Stuart Weitzman, în 2002.

Cu prilejul acestei vânzări, directoarea Monetăriei Statelor Unite i-a acordat lui Stuart Weitzman un certificat de monetizare, care a transformat obiectul într-o monedă americană oficială.

Designerul de pantofi, ale cărui creaţii sunt apreciate de numeroase celebrităţi, a strâns o colecţie unică, din care mai face parte, pe lângă ”Double Eagle”, şi ceea ce mulţi consideră a fi cel mai rar timbru din lume, British Guiana One-Cent Magenta, care a făcut totodată obiectul vânzării organizate marţi, potrivit AFP.

Timbrul British Guiana, cu o valoare nominală de un cent, făcea parte dintr-o serie imprimată de urgenţă de administratorul poştei din Guyana Britanică (astăzi Guyana) în urmei unei întreruperi a aprovizionării cu timbre.

Stuart Weitzman a obţinut acest timbru de un cent, imprimat în 1856, în anul 2014 contra sumei de 9,4 milioane de dolari, un record neegalat pentru o piesă similară. În urma licitaţiei de marţi, a fost vândut pentru un preţ mai mic, de 8,3 milioane de dolari. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


CULTURA

Începe Cluj Folk Fest. Cântă Emeric Imre, Fără Zahăr sau Cosmin Vaman&Spam 

Publicat

,,Acum sunt mai pustiu ca totdeauna/De când mă simt tot mai bogat de tine..”, recunoști aceste versuri? Weekend-ul acesta le poți asculta îndeaproape la Cluj Folk Fest. Ediția de anul acesta debutează de astăzi, 18 iunie până pe 20 iunie, pe scena sălii spectacole „Dumitru Fărcaș” a Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca.

Clujenii care vor veni în acest weekend la festival vor avea ocazia să îi asculte live, pe Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Emeric Imre, Magda Pușkaș, Dinu Olărașu, Daniel Iancu, Marius Bațu, Adrian Ivanițchi, Ducu Bertzi, Cristi Dumitrașcu, Florin Săsărman, Cosmin Vaman&SPAM, OCRU, Fără Zahăr și Țapinarii.

Accesul la eveniment începe de la ora 17.00, iar concertul începe la 18.30 cu respectarea tuturor normelor de protecție sanitară. Rugămintea organizatorilor este ca publicul să vină din timp la Casa de Cultură a Studenților pentru a se evita aglomerația.

Bilete și abonamentele, în număr limitat, pot fi achiziționate de pe site-ul de ticketing Ambilet.ro

Dana Coțovanu

 

Citește mai departe

CULTURA

TIFF2021/ Proiecții simultane în 20 de localități a filmului de deschidere, la 20 de ani de festival

Publicat

De

Organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță că deschiderea aniversară a celei de-a 20-a ediții va beneficia de proiecții simultane în 20 de localități din țară, în data de 23 iulie.

”Vineri, 23 iulie, de la ora 21, comedia spaniolă <<Dineu cu vecinii de sus>> va avea parte de o proiecție specială în Piața Unirii din Cluj-Napoca și se va vedea, în paralel, pe marile scene din Alba Iulia, Arad, Bistrița, Borșa, Brașov, Criț (județul Brașov), Florești (județul Cluj), Iași, Lugoj, Miercurea Ciuc, Morău (județul Cluj), Oradea, Salonta, Satu Mare, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighet, Târgu Mureș și Toplița”, a declarat președintele TIFF, Tudor Giurgiu.

”Dineu cu vecinii de sus” este o comedie prezentată în parteneriat u Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian.

TIFF va avea loc în perioada 23 iulie – 1 august.

Citește mai departe

CULTURA

Reîncep serile magice la Movie Nights. Ford vs. Ferrari dă startul verii cinematografice, în Iulius Parc din Cluj

Publicat

Din acest weekend, în Iulius Parc încep serile de film în aer liber, în cadrul „Movie Nights”. În fiecare vineri, cinefilii sunt așteptați să-și petreacă serile în compania actorilor preferați, a producțiilor de excepție și să se relaxeze pe iarbă. Ford vs Ferrari este pelicula care deschide seria cinematografică din acest sezon.

Și în această vară, Iulius Mall Cluj te invită să trăiești experiența cinematografică în aer liber. Începând din 18 iunie 2021, în fiecare zi de vineri, Iulius Parc aprinde ecranul gigant, unde vei avea prilejul să vizionezi comedii savuroase, povești dramatice și să trăiești suspansul la cote maxime. Vinerea aceasta vei putea urmări Ford vs Ferrari. Lungmetrajul, bazat pe întâmplări adevărate, spune povestea disputei dintre companiile Ford și Ferrari pentru supremație, dar cum se termină totul vei afla de la ora 21.30. Seria filmelor va continua până în luna septembrie cu o mulțime de producții spectaculoase.

Movie Nights a ajuns la a patra ediție, este un proiect Iulius Mall Cluj, ce are loc în Iulius Parc și oferă cinefililor prilejul să se bucure de filme în aer liber. Set-up-ul „sălii de cinema” este amenajat de către cei trei parteneri: Cemacon, Wonderland Cluj Resort și Cognizant Soft Vision.

Seria filmelor continuă și duminică, iar în cadrul evenimentului Cinema in the Park va rula comedia Chef, ce va aduce zâmbetul pe buzele tuturor, de la ora 21.30. Până la film, atmosfera va fi întreținută de Cvartetul Anima.

În cazul în care condițiile meteo vor fi nefavorabile, filmele vor fi reprogramate pentru o dată ulterioară, ce va fi anunțată pe pagina de Facebook a Iulius Mall Cluj.

Experiența cinematografică se dublează în Iulius Parc. Te așteptăm atât vineri, cât și duminică la film!

Citește mai departe

ACTUALITATE

TIFF 2021/ Peste 200 de filme îi așteaptă pe cinefili la Cluj. Peste 30 vor fi pelicule românești

Publicat

Peste 200 de film, de lung și scurtmetraj, vor fi proiectate la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) care va avea loc la Cluj.

Directorul artistic al TIFF Mihai Chirilov a declarat joi că, în cadrul festivalului, vor fi proiectate peste 30 de filme românești – de lung și scurtmetraj sau documentare.

”Vom avea anul acesta în jur de 180 de filme de lungmetraj și circa 20 de scurtmetraje, cred că vom depăși 200  filme și ne apropiem de numărul de filme de la edițiile obișnuite ale TIFF. Ca filme românești, de toate genurile, vom avea peste 30.

Printre premiere se numără filmele <<Întregalde>> al lui Radu Munteanu, premieră națională la TIFF, alături de două scurtmetraje, dar și pelicula <<Tata mută munții>> de Daniel Sandu.

România sălbatică

De asemenea, vor fi proiectate filmele <<Complet necunoscuți>> de Octavian Strunilă, documentarul <<România sălbatică>> și un alt documentar, <<Spioni de ocazie>>, legat de istoria Clujului în cel de-al Doilea Război Mondial, făcut de o manieră inedită și povestit strict prin fotografii” a spus Chirilov.

De asemenea, vor fi documentare în premieră națională, printre care cel despre cariera Tinei Turner, firme despre fotbal, dar și o secțiune în premieră absolută despre seriale.

”Îl vom celebra și pe cineastul francez Eric Rohmer”, a mai spus directorul artistic al TIFF.

Proiecții vor avea loc și în Parcul Poligon din Florești.

TIFF va avea loc în perioada 23 iulie – 1 august,

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate