Connect with us

EVENIMENT

1,6 kg de aur şi 400.000 de lei într-un autocar. 41 de percheziţii în 5 judeţe. Poliţiştii şi jandarmii clujeni au intrat pe fir

Publicat


Polițiștii și jandarmii clujeni participă alături de alte structuri din țară la o acțiune în mai multe județe pe linia combaterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi contrabandă.

Poliţiştii şi procurorii efectuează 41 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în 5 judeţe, la domiciliul unor persoane fizice şi la sediile mai multor societăţi comerciale.

Activităţile sunt desfăşurate pentru documentarea activităţii infracţionale a unui grup infracţional organizat, constituit, potrivit probelor administrate, din anul 2021, membrii acestuia fiind specializaţi în comiterea infracţiunilor de contrabandă.

De asemenea, membrii grupării ar fi fost specializaţi în spălarea banilor proveniţi din comiterea de infracţiuni săvârşite în străinătate.

1,6 kg de aur şi 400.000 de lei într-un autocar

Contrabanda ar fi constat în introducerea frauduloasă de ţigarete în Marea Britanie şi spălarea banilor proveniţi din contrabandă, cât şi din alte infracţiuni comise de alte grupuri infracţionale.

Spălarea banilor s-ar fi realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri şi persoane.

Angajaţii acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje şi, cu ajutorul şoferilor sau ghizilor din autovehicule, ar fi transportat banii în România.

Din datele obţinute până în prezent, a rezultat faptul că aceste firme de transport ar fi perceput un comision din valoarea totală a banilor transportaţi.

Pentru a evita controlul autorităţilor vamale, banii ar fi fost ascunşi în locaţii special amenajate în acest sens din vehicule.

După ce autocarul ar fi intrat pe teritoriul României, sumele de bani ar fi fost preluate de către reprezentanţi ai grupărilor care ar fi comis infracţiunile.

Pungi cu bijuterii în autocar

Aceste persoane ar fi preluat, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuşi din Bucureşti sau din staţii intermediare, pachetele de bani.

Sumele de bani obţinute ar fi fost parţial introduse în circuitul civil, prin diferite metode de spălare a banilor şi parţial transportate în spaţiul extracomunitar. Din datele obţinute până în prezent, sumele de bani astfel transportate ar fi de ordinul milioanelor de lire sterline.

Cu aceleaşi mijloace de transport s-ar fi realizat, în mod organizat, activităţi de contrabandă, angajaţii firmei facilitând călătorilor, ori aducând ei înşişi diferite cantităţi de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană.

Astfel, într-un autocar, au fost disimulate într-o componentă auto mai multe pungi, ce ar fi conţinut 475 de bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame, în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti – Serviciul pentru Acţiuni Speciale, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj – Serviciul pentru Acţiuni Speciale, poliţiştilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi al jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Cluj.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Mașină răsturnată pe marginea drumului, la Bunești

Publicat

Pompierii din Gherla au intervenit miercuri dimineață la un accident rutier petrecut în Bunești. O mașină a ajuns „cu roțile în sus” pe marginea drumului.

Un accident rutier s-a petrecut miercuri dimineață, în localitatea Bunești din județul Cluj. O mașină s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Bunești.

La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit un autoturism răsturnat pe plafon în afara părții carosabile, fără ocupanți în acesta”, a transmis ISU Cluj.

Doi bărbați, consultați de medici

Doi bărbați, ocupanți ai autoturismului, au fost consultați de medici la fața locului.

„La fața locului au fost consultați doi bărbați, cu vârste cuprinse între 30 zi 50 de ani, în stare de conștiență și cooperanți”, a mai arătat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj despre cei trei morți de pe strada Soporului din Cluj-Napoca

Publicat

De

Poliția Municipiului Cluj-Napoca anunță, legat de cazul celor trei morți de pe strada Soporului, că a fost sesizată, marți seara, în jurul orei 22, prin apel la 112 despre faptul că o familie nu mai răspunde la apeluri.

”Echipa operativă sosită la fața locului a găsit 3 persoane decedate, în curtea imobilului. Este vorba de doi bărbați de 76 de ani, respectiv 46 de ani și de o femeie de 74 de ani.

Trupurile neînsuflețite au fost transportate IML Cluj, pentru efectuarea autopsiei și stabilirea cauzei decesului”, a transmis IPJ Cluj.

În cauză se continuă cercetările într-un dosar penal întocmit pentru ucidere din culpă.

Citește mai departe

EVENIMENT

O magazie a fost cuprinsă de flăcări, în comuna Florești

Publicat

Pompierii din Florești au stins noaptea trecută un incendiu izbucnit la o magazie în care era amenajată o afumătoare.

Un incendiu a cuprins o magazie din localitatea Florești, în noaptea de marți spre miercuri. Pompierii au intervenit cu două autospeciale și un echipaj SMURD și au stins focul în scurt timp.

Incendiul, lichidat în scurt timp

În magazie era amenajată o afumătoare, pompierii suspectândă că incendiul ar fi izbucnit de la focul lăsat să ardă nesupravegheat.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Florești au intervenit în cursul nopții trecute pentru stingerea flăcărilor care au cuprins o magazie dintr-o gospodărie situată pe strada Mihail Kogălniceanu din localitatea Florești.

La fața locului au acționat două autospeciale pentru stingerea incendiilor și, preventiv, un echipaj SMURD, unde au găsit o magazie pentru lemne, în care era amenajată o afumătoare, și o parte din acoperișul garajului cuprinse de flăcări.

Care a fost sursa incendiului?

Nu au fost înregistrate persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment, iar focul a fost lichidat în scurt timp de către pompieri.

Cel mai probabil incendiul a pornit de la focul din afumătoare lăsat să ardă nesupravegheat”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO.Pompierii de elită ai ISU Cluj, câștigătorii unui concurs de simulare accidente cu victime încarcerate. Sfaturile lor

Publicat

ISU Cluj

Sunt doar trei, dar lucrează ca unul, înțelegându-se, câteodată, din priviri. Nu pierd timpul, fiecare știind ce are de făcut: Magda decide modul de intervenție, Marian, care e mai subțirel, se strecoară în mașina contorsionată în urma accidentului pentru a crea drum paramedicilor la victima încarcerată, iar Adelin, care are forță mai mare, se ocupă de stabilizarea mașinii și de tăierea portierelor. Ei sunt echipa de elită a ISU Cluj care a ocupat, la sfârșitul lunii mai, locul 1 la etapa zonală a concursului de descarcerare de la Cluj-Napoca, clujenii fiind urmați pe podium de echipele de la ISU Maramureș și ISU Bistrița.

Cei trei se pregătesc acum de faza națională, programată la jumătatea lunii iulie la Titu, în județul Dâmbovița.

Colegi de la școala de pompieri

isu cluj

Plutonierii Marian Tofană și Cseke Adelin se cunosc de 6 ani, încă de pe băncile Școlii de Subofițeri de Pompieri ”Pavel Zăgănescu” de la Boldești și au participat, până acum, la sute de intervenții de descarcerare în urma unor accidente, dar și la incendii sau alte cazuri.

S-au obișnuit atât de mult cu ceea ce fac, încât nu se văd făcând altă meserie, chiar dacă implică o muncă asiduuă, cu intervenții de 3 ore pentru o descarcerare, într-o cursă contra-cronometru pentru salvarea vieții unei persoane rănite.

Echipa ISU Cluj, din care mai face parte Magdalena Hetea, s-a pregătit încă de anul trecut pentru concursul zonal, după ce a ieșit pe locul 2 la prima participare în anul 2022.

”Nu ne-am dus să câștigăm locul 1, ci, mai mult, să ne corectăm greșelile și să încercăm să fim mai buni. În cadrul concursului s-a simulat o intervenție la un accident, iar comandantul de echipaj caută cea mai bună soluție pentru a extrage victima în deplină siguranță, fără a-i fi pusă viața în și mai mare dificultate, din cauza leziunilor.

Mai trebuie să fim atenți și la un alt aspect, să nu fim noi accidentați, fiind foarte importantă și siguranța salvatorului. Un pompier în minus, o victimă în plus”, a spus Adelin.

Se înțeleg din priviri

Intervenția lor a fost cronometrată, au avut de îndeplinit niște bareme în cele două scenarii, unul care presupunea o intervenție simplă, de 20 de minute, în care era o singură victimă, și una mai complexă, cu o durată de 30 de minute, cu 2 victime.

”Trebuia să bifăm cât mai mult din barem, să urmăm niște pași, conform procedurilor, adică nu poți la o astfel de simulare doar să deschizi ușa și să tragi victima afară cât mai repede din mașină.

A contat foarte mult și comunicarea dintre noi, modul de lucru ca și echipă, cine ce face. Ne înțelegem, câteodată, din priviri, nu mai trebuie să spunem ce facem, ne completăm reciproc”, a completat Marian.

În cadrul echipei, fiecare are rolul lui: Magda, care este  comandantul de echipaj, care ia rapid decizia privind modul de intervenție, Marian, fiind mai subțirel, se strecoară pe geamul mașinii pentru a crea cel mai optim spațiu pentru a ajunge paramedicii la victimă, în timp ce Adelin, care are forță mai mare, se ocupă de calarea mașinii, adică de stabilizarea ei, dar și de decuparea portierelor.

Antrenament pe mașini de la centrele de colectare a deșeurilor

Pentru a participa la concursurile de descarcerare, membrii echipei s-au antrenat anterior cu pompieri cu vechime din cadrul ISU Cluj, tăind efectiv ore în șir mașini la Remat, așezate după diferite scenarii de accidente.

”Este foarte multă muncă în spate. Datorăm mult unor colegi care au venit din timpul lor liber să ne ajute, să ne explice, oarecum să ne antreneze ca la fotbal: Ciprian Rîpan, Iulian Mocan, Sorin Uțiu, căpitanul Andrei Bărăian. Ei sunt mentorii noștri care au decis să facă un schimb de generații”, a subliniat Adelin Cseke.

Salvare de vieți omenești

Acesta își amintește de un caz care l-a marcat, în timpul pandemiei COVID, la un accident pe Valea Chintăului, cu un localnic care și-a prins ambele picioare la un motocultor, dintre care unul abia se mai ținea în piele.

”Eram echipați în combinezoanele de protecție, era mai greu, dar am intervenit și l-am dus pe bărbat la spital, împreună cu o bucată de utilaj unde era prins piciorul, iar pe masa de operație l-am desfăcut ca apoi medicii să îl poată opera. Victima se baza pe noi”, a povestit Adelin.

Un alt caz a fost un accident la Topa, cu o mașină care a pătruns pe contrasens intrând în coliziune cu un SUV, soldat cu decesul șoferului, În urma intervenției prompte a echipei de descarcerare, a fost salvată viața soției șoferului și a unui minor, aflat în scaun pentru copii.

”Am lucrat 2 ore pe o căldură de aproape 40 de grade și am salvat soția șoferului decedat”, a precizat pompierul.

Sfaturi pentru șoferi

Marian are și niște sfaturi pentru șoferi, pentru a nu ajunge pe mâna echipei de descarcerare a ISU: să fie atenți la viteză și să nu consume alcool sau alte substanțe.

”Dar dacă cad victimele unui accident, să știe că noi suntem la datorie și facem tot ce ne stă în putință pentru a le salva viața”, a conchis acesta.

Echipă sudată

Sergentul-major Magdalena Hetea, comandatul echipei de descarcerare a ISU Cluj, consideră că aceasta este una devotată și dornică de rezultate cât mai bune, iar fiecare membru, fie că este vorba de concurs, antrenamente sau o intervenție normală, ”vrea să fie cea mai bună versiune a lui și să facă etapele intervenției cat mai profesionist și cât mai rapid”.

”Calificarea la naționale înseamnă mult pentru noi, deoarece ne-am pregătit multe ore în centrul de colectare a deșeurilor, am vizionat aproape toate filmulețele de la producătorul de echipamente de descarcerare Holmatro și este un fel de ,,răsplată” pentru toată munca noastră dinainte de faza regională a concursului

La faza naționala a concursului noi vom merge mai pregătiți decât la regională, suntem conștienți că sunt acolo cele mai bune echipe din țară, echipe cu mai multă experiență decât noi, însă mergem încrezători în forțele noastre și sperăm să urcăm cât mai sus în clasament”, a spus Magda.

În etapa națională se vor înfrunta 9 echipe, care au câștigat fazele zonale, plus cele de la Școala de la Boldești, Academia de Poliție și reprezentativa Republicii Moldova.

Echipa ISU Cluj își propune clasarea pe un loc pe podium, deși adversarii sunt mai experimentați și au participat și la concursuri internaționale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax