Connect with us

EVENIMENT

140 dintre decesele înregistrate în ultimele 24 de ore sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități

Publicat


Până astăzi, 22 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.039.998 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

959.126 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.989 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 26.943 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 21.04.2021 (10:00) – 22.04.2021 (10:00) au fost raportate 150 de decese (91 bărbați și 59 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare,  Sibiu,  Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 15 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 44 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 42 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 44 decese la categoria de peste 80 de ani.

140 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 6 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.168. Dintre acestea, 1.405 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.203.810  teste RT-PCR și 818.639 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.867 de teste RT-PCR (14.391 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.476 la cerere) și 12.075 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 43.884 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.112 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 41.194 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 108 persoane.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Clujenii au cele mai mari salarii, după angajații din București. Cât au crescut, în medie, față de anul trecut

Publicat

De

Ce salarii sunt la Cluj

Clujenii au cele mai mari salarii din țară, după angajații din Capitală.

Asta în condițiile în care, la Cluj a crescut și numărul salariaților față de anul trecut.

Clujenii au cele mai mari salarii, după angajații din București. Cât au crescut, în medie, față de anul trecut

Câștigul salarial mediu brut în luna iulie 2024 a fost, în Cluj, de 9.948 de lei, potrivit Direcției Județene de Statistică.

Practic, salariul mediu brut a crescut cu 140 lei față de luna precedentă și a fost mai mare cu 933 de lei față de luna iulie a anului trecut.

Astfel, câștigul salarial mediu net în luna iulie 2024, în județul Cluj a fost de 6.106 lei, mai mare cu 87 de lei comparativ cu luna anterioară și cu 463 de lei mai mare față de aceeași lună a anului 2023.

Cele mai mari salarii din țară. Clujul e pe locul II

Potrivit Direcției Județene de Statistică Cluj, câștigul salarial mediu net în România a fost de 5.242 de lei.

Cele mai mari câștiguri salariale nete au fost în:

  • București – 6.627 de lei,
  • județul Cluj – 6.106 lei
  • județul Timiș – 5.655 de lei.

Cele mai mici salarii nete, s-au înregistrat în județele:

  • Teleorman – 3.893 de lei,
  • Hunedoara – 3.925 de lei,
  • Harghita – 4.000 de lei.

Crește numărul salariaților la Cluj

La sfârșitul lunii iulie 2024, la Cluj erau înregistrați 287.547 de salariați, în creștere
cu 375 de persoane comparativ cu luna iunie 2024 și cu 6.538 mai multe perdoane față de luna iulie 2023, arată Direcția de Statistică din Cluj.

În România, la aceeași dată, erau 5.744.723 de salariați.

Capitala are cel mai mare numar de salariați, respectiv 1.099.486 de persoane, fiind urmată de județele Cluj, cu 287.547 de persoane, Timiș, cu 269.926 de persoane, Brașov, cu 203.236 de persoane și Ilfov, cu 201.474 de persoane.

Analiza datelor pentru luna iulie 2024 făcută de Direcția de Statistică Cluj mai arată faptul că județul are printre cei mai mulți salariați din țară care lucrează în industrie și construcții, respectiv în servicii.

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Baruri și magazine amendate și ÎNCHISE la Cluj. Vând țigări și BĂUTURI energizante elevilor minori

Publicat

De

Baruri și magazine închise la Cluj

Mai multe baruri și magazine din apropierea școlilor din Cluj-Napoca au fost amendate cu 65.000 de lei de polițiștii locali.

Mai mult, în 6 cazuri a fost suspendată activitatea acestora pentru 30 de zile.

 Baruri și magazine amendate și ÎNCHISE la Cluj. Vând țigări și BĂUTURI energizante elevilor minori

Polițiștii locali au efectuat în această săptămână o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale privind interzicerea comercializării către minori a produselor din tutun, a țigaretelor electronice și a băuturilor alcoolice și energizante, la magazinele alimentare și localurile din apropierea unităților de învățământ preuniversitar.

În urma verificărilor, au fost depistați 8 operatori economici care au comercializat țigări, țigarete electronice și băuturi energizante unor minori cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani.

Citește și: FOTO. Aproape 30 de elevi chiulangii din Cluj-Napoca, prinși de polițiști în afara școlilor. Au fost trimiși la ore

Pentru aceste fapte s-au aplicat 8 sancțiuni contravenționale în valoare de 65.000 lei, arată reprezentanții Poliției Locale.

Mai mult, în cazul a 6 operatori economici s-a dispus și măsura complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile.

Astfel de verificări vor continua și în perioada următoare, anunță Poliția Locală.

Vânzarea către minori a acestor produse este interzisă

Legislația interzice comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit de băuturi alcoolice, energizante sau tutun, arată și reprezentanții Poliției Cluj.

Mai mult, aceste acțiuni se sancționează cu amendă de la 5.000 la 20.000 de lei.

Totodată, dacă aceste activități comerciale sunt desfășurate în incinta instituțiilor de învățământ, de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane, amenda aplicată este cuprinsă între 10.000 și 30.000 de lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Protest al NEVĂZĂTORILOR, cu bastoane, în capitală. Au rămas fără indexări ale pensiei

Publicat

De

Protest al nevăzătorilor

Zeci de nevăzători clujeni au participat joi la un protest în capitală.

Peste 1.000 de oameni cu deficiențe de vedere au fost în stradă, nemulțumiți de noua Lege a pensiilor, care îi lasă fără indexările anuale pentru 10-15 ani.

Protest al NEVĂZĂTORILOR, cu bastoane, în capitală. Au rămas fără indexări ale pensiei

Este pentru prima dată când nevăzătorii au ieșit în stradă.

Ei sunt nemulțumiți de faptul că, în urma recalculării pensiilor, de la 1 septembrie s-au trezit cu drepturile diminuate cu procente între 60 și 80%.

Deși vor primi aceeași bani ca până acum, nevăzătorii nu vor mai beneficia de indexarea anuală a pensiilor în următorii ani.

“Suntem în stradă pentru că negocierile cu Guvernul sunt în impas.

Am fost nevoiți sa facem acest miting, deși nu ne-am dorit să aducem acești oameni de la atâta depăratere”, a spus Florentun Rădulescu, președintele Asociației Nevăzătorilor filiala Cluj, care este și vicepreședinte la nivel național.

Acesta a spus că nevăzătorii nu cer măriri de pensii, cu echitate la fel ca celelalte categorii de pensionari.

“Noi am înaintat propuneri decente, nu dorim măriri de pensii, ci doar să conservăm ceea ce am obținut de-a lungul timpului”, a spus Florentin Rădulescu.

Va fi modificată legislația

Reprezentanții persoanelor cu deficiențe de vedere s-au întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu.

„Premierul a promis că absolut toate persoanele, atât cele pensionate, cât şi cele care lucrează sau care sunt pensionate şi continuă să lucreze vor fi acoperite de propunerea pe care o vor înainta mâine, în sensul în care nu vor pierde drepturile avute, în sensul în care vor primi ceea ce aveau, într-o formă sau alta.

Rămâne de văzut acum, noi aşteptăm varianta finală mâine.

Va fi o formulă de un anumit venit care va completa această pierdere, sigur, Legea 360, după cum ştim nu poate fi modificată.

Indexarea se va face cu creşterea VPR, an de an, şi va fi capitalizată această creştere de la an la an, la valoarea în plată.

Aceasta este varianta pe care se lucrează, noi aşteptăm varianta finală mâine, asupra căreia am agreat de principiu şi, în final, ne aşteptăm ca ea să ajungă proiect de lege. În luna noiembrie dumnealor s-au angajat că vor trece această lege inclusiv prin Parlament”, a declarat Rădulescu.

 

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primarul Cristian Matei ”sparge” aproape un milion de lei pe un festival de toamnă. Pâine și circ la Turda din bani publici

Publicat

cristian matei

Consiliul Local Turda a votat, la propunerea primarului Cristian Matei, PNL, fost PSD, alocarea a 900.000 de lei pentru Festivalul Toamnei, în timp ce părinții din oraș cumpără baxuri de hârtie igienică pentru școli deoarece unitățile de învățământ nu au bani pentru astfel de consumabile, reclamă Horea Hudrea, consilier local PSD ales la alegerile din 9 iunie.

”Primarul și PNL sparg 900.000 de lei pentru o petrecere!

Mămicile stăteau la coadă să cumpere baxuri de hârtie igienică și detergent lichid pentru școlile din Turda care nu au bani destui pentru produse sanitare.
Pe de altă parte primarul Turzii, cu votul PNL și UDMR au hotărât în Consiliul Local să cheltuie 900.000 de lei pentru Festivalul Toamnei.
Să nu ziceți că banii sunt din sponsorizări, căci atunci mai bine cereți sponsorizări pentru hârtie igienică decât să cereți pentru artificii!
Dați bani suficienți la școli, dle primar Cristian Octavian Matei!”, a spus acesta.

Potrivit hotărârii adoptate,  ”Viva Turda – Festivalul Toamnei” va fi organizat pe platoul noii săli polivalente în perioada 18-20 octombrie 2024

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax