Connect with us

ACTUALITATE

101 vechi REŢETE din OUĂ. PAŞTI cu PREPARATELE celebrei Sanda MARIN. A ales BUCĂTĂRIA în locul carierei în MUZICĂ şi LITERE

Publicat


De Paşti, o incursiune în lumea preparatelor culinare din ouă. Ghid vă este, cu reţetele la vedere, celebra creatoare de preparate culinare, Sanda Marin.

Aceste reţete ale sale au apărut în cartea din imagini (1942, arhiva Cluj24), “101 feluri de mâncări din ouă”. Vi le redăm integral.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Cartea de faţă a apărut în 1942 la editura “Cartea Românească”, unde tatăl său, marele cărturar Ion Simionescu, era director.

O intelectuală de rasă

Sanda Marin (numele adevărat Cecilia Maria Zapan, născută Simionescu, decembrie 1900, 1961) este autoarea celebrei cărți de bucate românești.

 

S-a născut într-o familie din elita intelectualităţii Iaşului. Tatăl ei, cărturarul Ion Simionescu, a fost un reputat naturalist, paleontolog, geograf, devenind profesor universitar la nici 30 de ani.

Cecilia a beneficiat de o educaţie aleasă, vorbea franceza, engleza şi germana. A studiat pianul la Paris şi apoi cu faimoasa Florica Musicescu, profesoara lui Dinu Lipatti şi a lui Dan Grigore. A crescut într-o casă vizitată de spirite luminate ale vremii: cărturari, scriitori, muzicieni, actori, pictori. A fost căsătorită cu Mihai Zapan, doctor în chimie, şi și-a transformat căminul într-o oază de bucurie pentru prietenii pe care îi încânta exclusiv cu creații gastronomice proprii.

Gastronomie în loc de carieră în muzică şi litere

Ar fi putut să urmeze cariere strălucite în muzică şi litere, dar, nemulţumită de cărţile de bucate existente pe piaţă, în anii 1930 s-a hotărat să demonstreze cu forțe proprii că și gătitul poate fi o artă.

“Cartea de bucate” a Sandei Marin a apărut în 1936 la editura Cartea Românească, cu o prefaţă a lui Păstorel Teodoreanu.

Ulterior, cartea a fost tradusă în mai multe limbi, printer care engleză şi germană. Cartea sa a fost primul manual complet de gastronomie apărut pe piaţa din România şi a avut un mare succes, atât în ţară, cât şi în străinătate.

(MaAv)




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate