Connect with us

CULTURA

1 Decembrie, istorie și tradiție. Mâncărurile autentice românești. Care e cea mai populară ciorbă și cum a apărut coliva

Publicat


mancare

De 1 Decembrie, ziua Marii Uniri, românii privesc înapoi către istorie, iar strâns legată de aceasta este tradiția, care vine cu preparate ce au dus numele României și în străinătate. Fie că vorbim de sarmale, mici, piftie, pâine cu maia, tochitură, tocăniță, iahnie de fasole, mămăligă, mucenici sau poale-n brâu, atât românilor, cât și turiștilor le place să se delecteze cu meniuri tradiționale, iar cu ocazia Zilei Naționale, Cluj24 trece în revistă câteva dintre acestea.

„Gastronomia românească este renumita pentru preparatele sale. Unii spun că nu avem tradiție, căci popoarele care au intrat în contact cu noi și-au pus amprenta asupra bucatelor sau a modului de preparare. Chiar dacă ar fi așa, noi ne mândrim cu tot ceea ce ne reprezintă, cu istoria și cultura noastră”, împărtășește o bucătăreasă pe divainbucatarie.ro.

Aperitivele se înnoiesc cu trecerea timpului

Aperitivele precum toba, caltaboșul, cârnăciorii, brânzeturile și șunca au fost dintotdeauna prezente pe mesele românilor de sărbători. Cu timpul, printre acestea și-au făcut loc și salatele, crochetele și alte preparate mai noi care completează platourile festive.

„Fie că era o aniversare, nuntă, botez sau parastas, fie că masa în familie era unul din momentele importante, aperitivele și-au făcut loc pentru a da startul meselor”, adaugă bucătăreasa.

Cea mai populară ciorbă din România

La fel ca mulți alți colegi de breaslă, aceasta consideră că cea mai celebră dintre ciorbele românești este cea de fasole cu afumătură.

Alte ciorbe tradiționale foarte apreciate sunt cea rădăuțeană, de perișoare, de potroace, de lobodă și de burtă. Cea din urmă fie este foarte îndrăgită, fie nu se regăsește niciodată pe mesele românilor, părerile împărțindu-se de la o extremă la alta.

Felul doi la români

Mergând mai departe, la felul doi, bucătăria românească este foarte versatilă. Totuși, cel mai des se gătește cu carne de porc și de pasăre, preparatele mai rar întâlnite (sau mai costisitoare) fiind cele din vită, pește sau miel.

În oricare dintre situații, sărbătorile religioase au influențat mesele festive pe teritoriul României, astfel că de Crăciun se mănâncă porc, de Paște miel și așa mai departe. În restul timpului, românii se delectează cu grătare, tochitură, preparate la ceaun, ostropel, tocăniță, ardei umpluți, varză a la cluj, ficăței, din categoria meniurilor tradiționale, existând rețete care și mai care.

La felul doi, de obicei nu lipsesc nici garniturile, salatele și, după preferințe, sosurile.

Desertul mult iubit de români, dar controversat

După o masă bogată, se face loc și pentru un desert. Aici, preparatele renumite în țară sunt: papanașii, mucenicii, poalele-n brâu, cozonacul și pasca. Deși coliva are conotații negative, rămâne un desert îndrăgit de români.

Coliva se prepară din grâu sau orz, fiind decorată adesea cu biscuiți răzuiți și alte ornamente găsite în comerț. Se face pentru a se da de pomană la parastase și înmormântări, fiind o „ofrandă adusă de credincioși la biserică spre sfințire, în cinstea sfântului zilei, în ziua onomastică a cuiva sau pentru ușurarea sufletelor celor răposați, de păcate și scoaterea lor din osânda veșnică”, conform Wikipedia.

De obicei, se aduce la biserică împreună cu o sticlă de vin, urmând să fie sfințite. Această tradiție se pare că datează de la 50 de ani de la moartea Sfântului Teodor Tiron, când împăratul Iulian Apostatul a ordonat guvernatorului din Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, în semn de batjocură pentru creștini.

„Sfântul Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din piață, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva). Nu mult după aceasta, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Teodor a fost rânduită în calendar în prima sâmbătă a Postului Mare. De atunci și până astăzi, în prima sâmbătă a Postului Mare, se face pomenirea morților și pomenirea Sfântului Teodor Tiron”, se mai arată pe site.

Românii au integrat și alte bunătățuri printre deserturile autentice, precum turta dulce, plăcintele de tot felul, salamul de biscuiți și prăjiturile care s-au diversificat din ce în ce mai mult odată cu trecerea anilor.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

FOTO. GOTO Parking a realizat investiții de 135.000 de euro în anul 2022 la Cluj

Publicat

goto parking

GOTO Parking, parcarea din incinta Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, anunță că în anul 2022 s-au realizat investiții de peste 135.000 de euro. Această sumă se adaugă la investițiile de peste 500.000 de euro care au fost realizate din 2019, de la preluarea parcării de către GOTO Parking.

Pe parcursul anului 2022, GOTO Parking și-a concentrat resursele pentru a moderniza parcarea, astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor clienților, în același timp poziționându-se ca parte integrată a comunității clujene.

„În cursul anului trecut am lucrat pe două direcții importante. Prima se referă la partea de investiții, unde, cu siguranță, cea mai importantă, nu ca sumă, ci ca utilitate, este instalarea unor stații de încărcare a mașinilor electrice, pentru a veni în întâmpinarea clienților care folosesc astfel de autoturisme.

Cea de-a doua direcție este aceea de integrare a GOTO Parking în comunitatea clujeană. Chiar dacă suntem o zonă de tranzit, dorim să contribuim și să fim aliniați cu tot ce se întâmplă la nivelul municipiului Cluj-Napoca.

Din acest motiv, am realizat colaborări cu diferite evenimente precum Untold, Sports Festival, TIFF, Festivalul Internațional de Carte Transilvania, dar, de asemenea, am și oferit mici atenții clienților noștri în momente importante precum 1 Martie, Ziua Femeii, Ziua Copilului și altele”, a declarat Sanda Ardelean, administratorul GOTO Parking.

sanda ardelean

Stații de încărcare mașini electrice

Astfel, 10.000 de euro au mers înspre instalarea unor stații de încărcare a mașinilor electrice, iar aceeași sumă a fost investită pentru asfaltarea zonei din fața terminalului vechi.

Pentru siguranța clienților, s-au refăcut marcajele, proiect care s-a ridicat la 5.000 de euro. De asemenea, pentru ca parcarea să fie curată, iar aspectul plăcut, peste 7.000 de euro au fost investiți pentru amenajarea zonelor verzi și pentru montarea coșurilor de gunoi pentru colectare selectivă. Alți 3.000 de euro au fost direcționați către amenajarea și semnalizarea locurilor de parcare pentru persoane cu dizabilități.

Cea mai mare investiție, adică peste 100.000 de euro, a reprezentat-o achiziționarea și montarea unui transformator electric, care urmează a fi pus în funcțiune cât de curând.

Parcare verde

Tendința reprezentanților GOTO Parking de a merge într-o direcție de modernizare, tehnologizare și parcare verde a dus în anul 2022 la o creștere de peste 33% a numărului de tichete emise, față de anul precedent.

În anul 2023, reprezentanții GOTO Parking vor continua să investească în modernizarea și dezvoltarea parcării, iar printre viitoare investiții se numără: asfaltarea zonei de Sosiri, reamenajarea parcării, suplimentarea automatelor de plată și implementarea sistemelor de POS la fiecare barieră.

„Desigur, ESG și inovarea vor rămâne în centrul atenției noastre și în acest nou. Ne dorim să fim, la fel ca până acum, o parcare de aeroport modernă, care se aliniază cu marile parcări din Europa Occidentală. De asemenea, suntem orientați spre viitor, așadar, ne concentrăm o bună parte din resurse spre a deveni o parcare cât mai verde”, a agăudat Sanda Ardelean, administratorul GOTO Parking.

Despre GOTO Parking

GOTO Parking una dintre cele mai moderne parcări de aeroport din România, situată în proximitatea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

Parcarea beneficiază de sistemul LPR (License Plate Recognition, pentru identificarea numerelor de înmatriculare auto) și al parcării Equinsa, dar și de un sistem modern de plată prin intermediul aplicației yeParking și de posibilitatea de rezervare din timp a locului de parcare, pentru a evita timpii lungi de așteptare.

Clienții GOTO Parking se pot bucura de marcaje care au rolul de a fluidiza traficul, de un sistem de iluminare modern, dar și de siguranță în interiorul parcării, deoarece obiectivul este supravegheat cu ajutorul unui sistem video performant.

Din 2019, de la preluarea parcării aeroportului din Cluj, reprezentanții GOTO Parking au modernizat și adaptat acest obiectiv de interes dorințelor clienților, oferind servicii similare cu cele întâlnire pe orice aeroport european pentru a reduce stresul și imprevizibilitatea de a găsi un loc de parcare într-una dintre cele mai tranzitate zone din municipiul Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FC Voluntari-CFR Cluj, 0-1. Trupa lui Dan Petrescu Își PĂSTREAZĂ poziția de LIDER al Superligii

Publicat

Luni, de la ora 20:00, CFR Cluj a jucat în deplasare la FC Voluntari, în cadrul etapei cu numărul 23 al Superligii. În urma acestui succes, ardelenii se mențin în fruntea clasamentului. Cele trei puncte au venit în urma unui autogol al lui Cristian Paz (min.69).

Echipele de start

CFR Cluj: Sava-Manea, Yuri, Burcă, Camora-Boateng, Cvek, Muhar-Yeboah, Malele, Krasniqi

  • Rezerve: Scuffet-Kolinger, Braun, Hoban, Bordeianu, Petrila, Deac, Fica, Janga
  • Antrenor: Dan Petrescu

FC Voluntari: Popa-Ricardinho, Matricardi, Armas-Lopes, Sigurjonsson, Paz, Rață, Aliji-Dumiter, Damscan

  • Rezerve: Fernandez-Andres, Costin, Florea, Merloi, Răduț, Tavares, Vlad, Voican
  • Antrenor: Liviu Ciobotariu

Stadion: „Anghel Iordănescu”

Arbitru: Cojocaru Adrian Viorel / Asistenți: Grigoriu Mircea Mihail, Ghinguleac Radu Adrian

Evoluția meciului

În prima repriză a partidei cele două echipe au fost zgârcite în ceea ce privește ocaziile de gol. Singurul care a amenințat poarta gazdelor a fost Krasniqi în min.20, însă șutul acestuia a fost apărat de portarul Voluntariului.

În repriza secundă CFR a forțat obținerea celor 3 puncte. Presiunea constantă pe care a pus-o echipa lui Dan Petrescu a dat roade în cele din urmă. Golul victoriei a venit în min.69, când centrarea lui Deac a fost deviată în propria poartă de către Cristian Paz.

Daniel Cucu-Kovaci

Citește mai departe

ANUNȚURI PUBLICE

Accident între Ciucea și Poieni. O mașină și un autotren implicate. Intervine ISU Cluj

Publicat

Un accident rutier s-a produs, luni seara, pe DN1-E60, între localitățile Ciucea și Poieni din județul Cluj.

„Din informațiile de până acum, un autoturism și un autotren au fost implicate. Echipajele noastre se deplasează la fața locului”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, pentru Cluj24.

Vom reveni cu detalii.

Update

O persoană este încarcerată. Salvatorii au extras în siguranță un bărbat de aproximativ 30 de ani din autoturismul avariat. Victima a fost preluată de echipajul SAJ. La o primă evaluare, bărbatul era conștient și cooperant.

Citește mai departe

EVENIMENT

Din ianuarie 2023, VÂRSTA de pensionare a femeilor s-a majorat discret. Aceasta va CREȘTE treptat până la limita de 65 de ani

Publicat

talon

Din luna ianuarie 2023, vârsta de pensionare a femeilor din România a crescut  la 62 de ani. Până în decembrie 2022, vârsta de pensionare la femei era de 61 de ani și 9 luni, conform Alba24.ro.

Acest lucru a trecut aproape neobservat de cetățeni.

Creșterea va fi treptată și femeile vor fi ținute în final câmpul muncii până la 65 de ani.

Astfel, până în luna ianuarie a anului 2030, în cazul femeilor, se aplică o creștere treptată a vârstei de pensionare.

În anul 2030, vârsta de pensionare va fi de 63 de ani, iar în anul 2035 aceasta va ajunge la 65 de ani.

Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de cotizare pentru femei va fi de 32 de ani de la 31 de ani și 11 luni.

Toate informațiile legate de pensia la limita de vârstă. Documente necesare și procedurile care trebuie urmate

Pentru a afla data la care vă puteți pensiona puteți accesa site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Completați data nașterii și sexul și veți afla data pensionării.

Când mă pot pensiona: Cum îți calculezi data de la care poți beneficia de pensie anticipată sau pensie la limita de vârstă

Reamintim că vârsta de pensionare a fost redusă pentru cetățenii din 115 localități din România. Lista poate fi consultată AICI.

Un calcul simplu pe aplicația Casei de Pensii ne arată că o femeie născută în 25 mai 1980 (de exemplu, poate ieși la penie la limită de vârstă în mai 2043 (vezi tabel)

pensionare calcul varsta

Majorarea vârstei de pensionare, o problemă și în Europa

În Europa, majorarea vârstei de pensionare pentru femei a devenit o problemă tot mai mare în ultimii ani.

Multe țări au ales să crească vârsta de pensionare pentru femei pentru a se alinia cu vârsta de pensionare pentru bărbați și pentru a face față presiunilor demografice și financiare.

În unele țări, cum ar fi Franța, vârsta de pensionare pentru femei a fost majorată de la 60 de ani la 62 de ani.

În alte țări, cum ar fi Germania, vârsta de pensionare pentru femei a fost majorată încet, cu câțiva ani la fiecare generație.

Majorarea vârstei de pensionare pentru femei a fost justificată prin faptul că femeile trăiesc mai mult decât bărbații și că sistemul de pensii nu ar putea suporta numărul mare de persoane pensionate.

De asemenea, aceasta ar contribui la echilibrarea bugetului și la reducerea deficitului.

Cu toate acestea, majorarea vârstei de pensionare pentru femei poate avea consecințe negative asupra femeilor care au lucrat în meserii fizice sau care au întrerupt cariera pentru a-și crește copiii.

Acestea ar putea avea dificultăți în a lucra până la vârsta de pensionare, ceea ce ar putea duce la sărăcie și la dependență de asistența socială.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax