Connect with us

EVENIMENT

Zuckerberg o dă la-ntors! Facebook va relua furnizarea știrilor în Australia

Publicat


Facebook va relua furnizarea știrilor în Australia, au anunțat oficiali ai guvernului australian, care au precizat că legea care a generat situația va fi amendată, relatează BBC.

Gigantul rețelelor de socializare a blocat furnizarea știrilor către australieni săptămâna trecută, ca răspuns la un proiect de lege care obliga marile companii din tehnologie să plătească editorilor pentru conținut.

Legea impunea Facebook şi Google să încheie acorduri comerciale cu agenţiile de ştiri. Facebook a declarat că legea „înţelege în mod fundamental greşit” relaţia dintre compania tech şi publisheri.

Autorităţile australiene au elaborat legea pentru a „echilibra condiţiile de joc” între giganţii tehnologici şi companiile de mass-media. Din fiecare 100 de dolari australieni cheltuiţi în publicitate digitală în mass-media australiană în zilele noastre, 81 ajung la Google şi Facebook, au precizat iniţiatorii proiectului.

Spre deosebire de Facebook, Google a semnat acorduri de plată cu trei mari companii mass-media australiene.

Sursa: Mediafax


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Finala din sferturi – U BT Cluj a învins CSU Sibiu în sferturile Cupei României la baschet

Publicat

Cea mai echilibrată partidă a sferturilor de finală din cadrul Cupei României la baschet masculin a fost adjudecată sâmbătă de U BT Cluj, care a învins după o repriză de prelungiri, pe CSU Sibiu.

 

Confruntarea dintre U BT Cluj și CSU Sibiu, din sferturile de finală ale Final 8-ului Cupei României la baschet masculin, ce se desfășoară la Cluj Napoca, ar fi putut avea loc la fel de bine chiar și în finală, dat fiind faptul că cele două sunt ocupantele primelor două locuri în Liga Națională de Baschet.

 

Clujenii s-au calificat în semifinala de duminică cu scorul final de 106 – 103, după ce la finalul timpului regulamentar de joc scorul a fost 92-92 (42-50).

 

Sibienii au condus la pauză cu 8 puncte (42-50), dar U BT Cluj a revenit în sfertul 4 și a egalat la 78-78 și chiar au preluat pentru puțin timp conducerea (80-83).

 

Cu 22 de secunde înainte de final, sibienii aveau avans 4 puncte (91-87), însă Richard a reușit un coș de 3 puncte și i-a apropiat pe clujeni la 1 punct.

 

Când mai erau 16 secunde, Reynolds a primit 2 lovituri libere în favoarea sibienilor, însă a ratat una și a dus scorul la 92-90. Clujenii au profitat și au marcat 2 puncte tot de la linia de libere, prin Wright, egalând, 92-92.

 

Ultima tentativă de a puncta de la mare distanță a sibienilor a fost ratată și s-a trecut la o repriză de 5 minute de prelungiri, pe care U BT Cluj a câștigat-o, asigurându-și prezența în semifinala de duminică

Câștigătoarele sferturilor de finală vor evolua duminică în semifinale, urmând ca finalele să se desfășoare luni.

 

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

 Vaccinul Oxford-AstraZeneca atinge potenţialul maxim cu a doua doză după 12 săptămâni

Publicat

Vaccinul anticoronavirus produs de Oxford-AstraZeneca atinge potenţialul maxim prin administrarea celei de-a doua doze după 12 săptămâni, conform noilor rezultate ale unor studii clinice, prezentate sâmbătă în revista The Lancet.

Vaccinurile pentru prevenirea infecţiilor Covid-19 sunt cruciale pentru o reacţie eficientă la pandemie. În revista The Lancet, Merryn Voysey şi colegii prezintă rezultatele unor noi studii referitoare la vaccinul Oxford-AstraZeneca. Sunt studii clinice efectuate pe grupuri selectate aleatoriu, în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca (ChAdOx1 nCoV-19) a primit autorizaţie pentru utilizarea de urgenţă în Marea Britanie în decembrie 2020. Un raport ulterior, bazat pe o analiză interimară a unor teste efectuate în Brazilia, Africa de Sud şi Marea Britanie, sugera o eficacitate generală de 70,4%, cu o eficacitate mai mare, de 90%, în cazul persoanelor care au primit o doză redusă, urmată de o doză standard, şi o eficacitate de 62,1% în cazul celor care au primit două doze standard (la distanţă de patru săptămâni).

Ca reacţie la acele date interimare, pentru a obţine cel mai mare beneficiu medical în mod rapid, Guvernul britanic a decis administrarea primei doze la cât mai multe persoane şi amânarea celei de-a doua doze până la 12 săptămâni. Deşi această politică a fost criticată, cele mai noi rezultate raportate de Merryn Voysey şi de colegi furnizează o justificare bazată pe dovezi în sprijinul acestei decizii.

Studiul se bazează pe o analiză actualizată a datelor primite de la 17.178 de participanţi la patru teste clinice (9.696 de femei [56,4%], 12.975 din rasa albă [75,5%], 14.413 [83,9%] persoane cu vârste între 18 şi 55 de ani, 1.792 [10,4%] cu vârste între 56 şi 69 de ani, 973 [5,7%] cu vârste de 70 de ani sau peste această vârstă).

„Rezultatele colectate de la aceste teste (inclusiv de la participanţii care au primit două doze standard şi de la cei care au primit o doză redusă urmată de o doză standard) au arătat o eficacitate a vaccinului în cazul persoanelor simptomatice la Covid-19, la 14 zile după a doua doză, de 66,7%”, conform revistei The Lancet.

„Eficacitatea vaccinului a fost de 63,1% la cei care au primit două doze standard şi de 80,7% la cei care au primit două doze reduse plus o doză standard. În analizele exploratorii, eficacitatea vaccinului după o singură doză standard era de 76,0% din ziua 22 până în ziua 90, iar nivelul anticorpilor s-a menţinut în această perioadă, fiind doar mici scăderi”, precizează autorii.

„În sprijinul unei strategii de imunizare cu interval mai lung, eficacitatea vaccinului a fost semnificativ mai mare, de 81,3%, după administrarea a două doze standard la un interval de 12 săptămâni sau mai mare, comparativ cu eficacitatea de 55,1%, în cazul administrării la un interval mai mic de şase săptămâni. Aceste concluzii au fost susţinute de studii privind imunogenicitatea făcute pe participanţi cu vârste sub 55 de ani, care arată reacţii ale anticorpilor IgG SARS-CoV-2 de peste două ori mai mari la cei cărora le-au fost administrate dozele la un interval de cel puţin 12 săptămâni, comparativ cu cei care au avut un interval de administrare sub şase săptămâni”, explică autorii.

„Analizele asupra modelului de vaccinare relevă o creştere a eficacităţii după două doze standard de la 55,1%, la intervalul sub şase săptămâni, până la 81,3%, cu intervalul de administrare de cel puţin 12 săptămâni”, subiniază autorii.

Administrarea unei singure doze standard are, conform testelor, o eficacitate de 76,0% în primele 90 de zile.

În privinţa limitelor studiilor, autorii precizează că acestea nu au fost concepute special pentru a stabili dacă eficacitatea ar fi diferită în funcţie de intervalul administrării dozelor. În acest context, concluziile ar putea fi viciate. Alte limitări se referă la faptul că participanţii nu au fost selectaţi aleatoriu în funcţie de intervalul dozelor.

„La nivel general, valoarea studiului este că oferă dovezi că o singură doză a vaccinului ChAdOx1 nCoV-19 are o eficacitate puternică 90 de zile după vaccinare; un interval mai lung de administrare a celei de a doua doze are o eficacitate mai mare; protecţia este menţinută în pofida unui interval mai lung de administrare a celei de-a doua doze. Oferă dovezile necesare pentru politica Marii Britanii de extindere a intervalului efectuării celei de-a doua doze la 12 săptămâni şi în sprijinul campaniilor de imunizare masivă din întreaga lume”, concluzionează autorii.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Directorul executiv al Pfizer şi-a anulat vizita în Israel, după ce s-a dovedit că nu a fost vaccinat

Publicat

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, şi-a anulat vizita în Israel, după ce s-a dovedit că nu a fost complet vaccinat împotriva coronavirusului.

Bourla a declarat, în decembrie, că nu a primit încă vaccinul, deoarece aşteaptă până când va fi vaccinată categoria sa de vârstă. Ca atare, i-a venit rândul și s-a vaccinat cu prima doză, dar nu cu rapelul.

„Continuăm să fim interesaţi să vizităm Israelul şi să ne întâlnim cu factorii de decizie”, a declarat un purtător de cuvânt al Pfizer: „Vizita în Israel va fi probabil programată spre sfârşitul primăverii”.

Bourla a apărut în prim-plan săptămâna trecută, când într-un interviu acordat NBC News numea Israelul „laboratorul mondial” în ceea ce priveşte lansarea vaccinului împotriva coronavirusului, potrivit Jerusalem Post.

Când a fost întrebat dacă o persoană i-ar putea infecta pe alţii după ce a primit două doze de vaccin, el a spus: „Este ceva ce trebuie confirmat, iar datele din lumea reală pe care le obţinem din Israel şi din alte studii ne vor ajuta să înţelegem mai bine acest lucru”.

sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE/ VIDEO/ Arde pădurea la Băișoara. Pompierii intervin la mai multe focare

Publicat

Pompierii clujeni intervin la mai multe focare de incendiu aflate pe raza localității Băișoara.

Două autospeciale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au acționat acolo.

Între cele două focare era o distanță de un kilometru.

Echipajele au reușit să lichideze focarele întinse pe o suprafață de circa 5 ha de litieră și să evite propagarea acestora la o gospodărie aflată în apropiere.

Primarul din Băișoara: Totul e sub control

Primarul localității, Ghib Liviu, a declarat pentru Cluj24 că situația e sub control și că incendiul, chiar dacă a părut impresionant, nu a fost grav.

Focul era stins în jurul orei 20:00.

sursa video: Voluntarii CERT Transilvania

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate