Connect with us

ACTUALITATE

Ziua Eroilor, sărbătorită la Cluj. Ce au pregătit militarii Diviziei 4 Infanterie „Gemina”

Publicat


Ziua Eroilor

În semn de omagiu și recunoștință pentru eroii căzuți la datorie, în localităţile din zona de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” vor avea loc joi, 13 iunie, ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor.

Manifestări comemorative 

Cimitirul Eroilor din municipiul Cluj-Napoca la Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial și Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 – ora 12.00 (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, Batalionului 400 Sprijin „Feleacu” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);

Monumentul Eroilor, localitatea Someșul Rece, comuna Gilău – ora: 08.30 (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”);

Monumentul Eroilor din localitatea Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău – ora: 12.00 (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”);

Gardă la monument

Monumentul Eroul Aviator Traian Dîrjan din municipiul Cluj-Napoca – ora: 12.00 (garda la monument va fi asigurată de militari ai Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”);

Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din municipiul Cluj-Napoca – ora: 12.00 (garda la monument va fi asigurată de militari ai Batalionului 400 Sprijin „Feleacu”);

Monumentul Eroilor, localitatea Florești – ora: 12.30 (garda la monument va fi asigurată de militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”);

Troița din Tăuți, localitatea Tăuți– ora: 13.30 (garda la monument va fi asigurată de militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”).

 

Sărbătorită din 1920

Ziua Eroilor a fost decretată sărbătoare naţională prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, în semn de recunoştinţă pentru eroii patriei căzuți în Primul Război Mondial.

Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului, cînd este sărbătorită Ziua Eroilor, a fost proclamată sărbătoare naţională a poporului român.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

PARADĂ indiană, DJ din Chile și muzică tradițională ardelenească în ȘURA din Mera

Publicat

mera

Festivalul Mera World Music și-a completat lista invitaților! Pe lângă artiștii anunțați anterior: Góbé (HU), Bojan Krstić Orchestra (SRB), Alacalufe (VEN, PER, CHL, HU), Duna Art Ensemble (HU), Der Šenster Gob (CZ), Kale Lulugyi (HU), DJ Angela Blackburn (Columbia) și Katlan (RO), festivalul  își îmbogățește lista deliciilor muzicale internaționale  anunțând noi nume pe rețelele sociale și pe site-ul său.

În perioada 1-4. August, pentru prima oară urcă pe scena hambarului din Mera o trupă din India. Bollywood Masala Orchestra – Spirit of India va iniția publicul în tradițiile vii muzicale ale patriei lor, cu specialitatea de a aduce laolaltă pe o scenă instrumente indiene și occidentale. Figura centrală a octetului, este Rahis Bharti, unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni indieni.

mera2023 20230805025631 pityu pit 9020 enhanced nr

PARADĂ indiană, DJ din Chile și muzică tradițională ardelenească în ȘURA din Mera

Corina Sîrghii îmreună cu  Taraful Jean Americanu vor însufleți lumea saloanelor bucureștene din anii ’30, nebunia petrecerilor de mahala din jurul blocului din anii ’90, romanțe pasionale, tangouri și dansuri populare, furia manelelor clasice,  într-un singur concert și vor avea puterea să înmoaie inimile cele mai împietrite.

Este deja tradiție să dedicăm ziua de vineri muzicii tradiționale, așadar, am invitat una dintre cele mai cunoscute formații transilvănene de muzică populară  cu care să chefuim aici la Mera! Iubitorii caselor de dansuri cunosc cu siguranță trupa Heveder din Covasna, al cărui stil autentic, inconfundabil transilvănean,  va oferi un concert de neuitat vineri seara în șură!

Tárkány művek este ansamblul care care a făcut cunoscut publicului larg numele faimoasei interprete de muzică populară și lăutărească Gabi Luncă.  În muzica lor, ei combină teme de muzică tradițională cu elemente de jazz/blues/pop, alteori îmbogățește cu elemente de muzică populară o piesă de jazz /pop existentă. Tárkány-Kovács Bálint, cel care a dat numele formației, este renumitul maestru al țambalului, instrumentul central al muzicii lor.

Paár Julcsi aduce un spectacol fermecător pentru întreaga familie, plin de dansuri și povești, îmbogățite cu  muzică tradițională și world music. Muzicienii talentați, momentele jucăușe de teatru-dans pline de energie îi vor purta pe spectatori într-o lume magică de basm, perfectă pentru toate vârstele.

„Până la data de 14 iulie se pot cumpăra bilete reduse”

După concerte, atmosfera va fi animată de DJ-ul chilian Aníbal Valenzuela Pérez, cunoscut sub numele de DJ Playroots. Pe lângă activitatea de DJ și producător, el cântă la diverse instrumente și promite să transforme seriile  într-o explozie de sunete, combinând hangdrumul cu sunetele organice și vibrația muzicii electronice, oferindu-vă o petrecere de neuitat!

Duetul feminin de electro-folk Madela sosește direct din Santiago de Chile pentru Festivalul din Șură! Spectacolul lor este o fuziune energică de muzică tradițională latino-americană cu muzică electronică, flauturi jucăușe, sunete vibrante andine, instrumente de percuție și voci fermecătoare.

Lista completă de artiști interpreți ai Festivalului World Music din Mera se poate accesa pe site-ul festivalului.

Până la data de 14 iulie se pot cumpăra bilete reduse, după care prețul va crește.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fostul pilot și comandant al Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, abuz în serviciu. A zburat pe MiG deși nu licență medicală validă

Publicat

mig

Tribunalul Militar București l-a condamnat, joi, pe comandorul (r) Marius-Mihai Oatu, fost pilot și comandant al Bazei 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii în perioada 2014-2021, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, decizia instanței nefiind definitivă.

Acesta a efectuat 144 de zboruri cu avioane MiG 21 LanceR și elicoptere IAR – 330 deși nu avea licență medicală validaă și a încasat, astfel, ilegal, peste 100.000 de lei.

De asemenea, a fost inculpat și locotenent colonelul (r) Marius-Ioan Buiu, fostul medic-șef al Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, pentru complicitate la abuz în serviciu, dar acesta a fost achitat.

Marius-Mihai Oatu este acuzat că, timp de mai bine de trei ani, s-a folosit de funcția pe care o deținea la acel moment pentru a efectua 147 de misiuni de zbor pe aeronave MIG-21 LanceR şi IAR-330, deși nu avea o licență medicală validă.

„În calitate de pilot militar de aeronave, în perioada 1.11.2013 – 6.03.2017, prin 147 de acte materiale repetate, uzând de prerogativele funcției de comandant deţinută iniţial la nivelul Bazei Aeriene de Instruire şi Formare a personalului aeronautic (în perioada 01.11.2013-16.06.2014) şi ulterior la nivelul Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii (începând cu data de 17.06.2014 până la momentul trecerii în rezervă 31.12.2021), prin emiterea Ordinului de Zi pe Unitate nr. 10/17.01.2014, respectiv a Ordinului de Zi pe Unitate nr. 121 din 27.06.2014, Ordinului de Zi pe Unitate nr. 8 din 14.01.2015, Ordinului de Zi pe Unitate nr. 8 din 13.01.2016 şi Ordinului de Zi pe Unitate nr. 15 din 25.01.2017, prin care s-a admis, printre alţii, şi pe sine la zbor, în deplină cunoştinţă de cauză asupra lipsei propriei licențe medicale valide, cu bună ştiinţă, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu aferente calităţii menţionate”, arată procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar București care au instrumentat dosarul.

Comandorul Oatu nu a dat nicio declarație în instanță și în cadrul cercetărilor penale și a uzat de dreptul la tăcere.

Medicul-șef a negat acuzațiile

În același dosar, Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București l-a pus sub acuzare și pe locotenent colonelul (r) Marius-Ioan Buiu, fostul medic-șef al Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, pentru că l-ar fi ajutat pe Ouatu să zboare ilegal în 144 de misiuni de zbor.

„În calitate de medic șef al Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, cu bună știință, în mod continuu, prin neluarea acelor măsuri la care era obligat în conformitate cu art. 8 alin. 1 lit. „b” din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare …, i-a înlesnit inculpatului comandor (r) Marius-Mihai Oatu, comandantul unităţii militare, ca în absența unei licențe medicale valide de care trebuia şi avea cunoştinţă, să efectueze, în calitate de pilot militar de aeronave, prin încălcarea legii, un număr de 144 misiuni de zbor pe aeronave MIG-21LanceR şi IAR-330, în scopul obţinerii de către acesta din urmă a acelor foloase necuvenite având caracter patrimonial (reprezentat de încasarea sumelor aferente primei orare de zbor – 59.748 lei, respectiv primei de clasificare – 42.496 lei), în suma totală 102.244 lei, şi care a avut drept urmare vătămarea intereselor legitime ale Ministerului Apărării Naţionale, prin Statul Major al Forţelor Aeriene”, susțin procurorii.

În instanță, dr. Buiu a afirmat că el a descoperit în 2016 că fostul comandant al Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii nu avea dreptul să piloteze avioane și elicoptere  militare,  neștiind că Ouatu nu deține documente medicale privind aptitudinea medical.

Nu dă toți banii înapoi

Din suma totală imputată că a fost încasată în mod necuvenit de Marius Ouatu, de 109.113 lei (62.143 lei cu titlu de primă orară de zbor și 46.970 lei drept primă de clasificare, acesta a achitat 21.940 lei, iar Tribunalul Militar București a stabilit că nu mai trebuie să plătească diferența de 94.916 lei.

Sursa: G4media

Citește mai departe

EVENIMENT

Wizz Air REIA zborurile directe Cluj-Napoca – Abu Dhabi

Publicat

wizz air

Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creștere din Europa și cea mai sustenabilă din punct de vedere ecologic pe plan global, este încântată să anunțe restabilirea zborurilor sale dintre Cluj-Napoca și Abu Dhabi. Ruta va fi acum operată pe întreg parcursul anului, consolidând călătoriile între România și Orientul Mijlociu. Biletele sunt deja disponibile pe wizzair.com sau prin aplicația de mobil a Wizz Air.

Începând cu două zboruri pe săptămână în octombrie, miercurea și sâmbăta, și crescând la trei frecvențe în noiembrie, marțea, joia și sâmbăta, această rută oferă cetățenilor români din Cluj-Napoca și regiunile învecinate o oportunitate excelentă de a se reconecta cu orașul vibrant și dinamic Abu Dhabi.

Wizz Air REIA zborurile directe Cluj-Napoca – Abu Dhabi

Cunoscut pentru arhitectura sa uimitoare, patrimoniul cultural bogat și atracțiile recunoscute la nivel mondial, Abu Dhabi este o destinație de top în Orientul Mijlociu.

Wizz Air își menține angajamentul de a oferi servicii de înaltă calitate, acordând prioritate sustenabilității și eficienței operațiunilor sale. Reluarea acestei rute evidențiază eforturile continue ale companiei aeriene de a-și extinde rețeaua și de a-și deservi și mai bine clienții.

tabel wizz

Valeria Bragarenco, Corporate Communications Manager la Wizz Air, a spus: „Suntem încântați să readucem zborurile directe dintre Cluj-Napoca și Abu Dhabi, oferind pasagerilor noștri mai multe opțiuni de călătorie și șansa de a experimenta unul dintre cele mai fascinante orașe din Orientul Mijlociu. Angajamentul nostru de a oferi soluții de călătorie convenabile și accesibile rămâne ferm și suntem încântați să ne îmbunătățim oferta de servicii pentru piața din România.”

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea să CREASCĂ în noiembrie la 5,01 lei

Publicat

Cursul euro a scăzut

Nivelul aversiunii față de risc a fost unul mediu, ceea ce a adus stabilitate monedelor de la marginea zonei euro.

Cursul monedei unice a revenit la valoarea stabilită marți de 4,9768 lei, în timp cotațiile din piață fluctuau între 4,976 și 4,978 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea să CREASCĂ în noiembrie la 5,01 lei

Stabilitatea de neclintit a cursului euro/leu a produs scăderi ale anticipațiilor în sondajul din mai efectuat în rândul membrilor CFA România. Valoarea medie pentru noiembrie este de 5,0130 lei/euro, față de 5,0172 lei/euro, la sondajul din aprilie. În cazul orizontului de 12 luni, iunie 2025, valoarea medie a cursului anticipat al monedei unice este 5,0605 lei, în scădere față de 5,0719 lei, în urmă cu o lună.

Cu o săptămână înainte de ședința de politică monetară a BNR, transferurile interbancare s-au redus, pe fondul unei lichidități în lei excedentare. O decizie de tăiere cu un sfert de punct procentual a ratei de referință a fost pusă sub semnul întrebării chiar de către guvernatorul Mugur Isărescu în urmă cu câteva săptămâni.

Hotărârea va ține cont de evoluția inflației care este văzută în ultimul sondaj CFA România la o valoare medie de 5,45% pentru orizontul de 12 luni (iunie 2025), în timp ce BNR anticipa o valoare de 4,9% la sfârșitul acestui an, în ultimul său Raport asupra Inflației.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit la 6,1%. Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,04% iar cel la 12 luni la 6,05%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

„Prețul gramului de aur a crescut la 345,6809 lei”

Trezoreria a ridicat din nou volumul împrumuturilor din piața locală. Ea a atras 1,36 miliarde lei cu scadența ianuarie 2026, la un randament mediu anual de 6,10%, la care s-au adăugat încă 1,67 miliarde lei scadente în aprilie 2029 cu o dobândă medie de 6,68%. Valoarea programată a fost de câte 500 milioane lei, în cazul fiecărei emisiuni de titluri.

Volatilitatea euro era minimă, 1,0677 – 1,0705 lei, iar media monedei americane a scăzut de la 4,6557 la 4,6516 lei.

Media francului elvețian s-a depreciat marginal la 5,1861 lei iar cea a lirei sterline la 5,8820 lei.

Prețul gramului de aur a crescut la 345,6809 lei iar metalul galben fluctua în culoarul 2.296,20 – 2.320,80 dolari/uncie.

Monedele din regiune aveau o evoluție stabilă, fluctuațiile față de miercuri fiind marginale. Media celei maghiare s-a depreciat la 396,59 forinți/euro iar a celei poloneze s-a apreciat la 4,6085 zloți/euro.

Bitcoin fluctua între 60.571 – 61.535 dolari, după scăderea de luni la 59.500 dolari. Ethereum se tranzacționa în culoarul 3.361 – 3.446 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax