EVENIMENT
Zboruri din 46 de țări, interzise de Polonia. Inclusiv România se află pe listă
Polonia este țara care interzice toate zborurile din 46 de ţări, inclusiv România, începând din 2 septembrie. Motivul este că ţara se luptă cu o creştere mare a cazurilor de infecţie cu coronavirus.
„Din cauza ameninţării răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, este necesar să ne exercităm dreptul de a reintroduce o interdicţie a traficului aerian pentru a reduce ameninţarea la adresa sănătăţii publice”, se arată în proiectul de act normativ, scrie Agerpres, citând Reuters.
La începutul pandemiei, Polonia a închis graniţele şi a suspendat zborurile. Ulterior, restricţiile au fost relaxate treptat, centrele comerciale, hotelurile şi restaurantele fiind redeschise în luna mai. Zborurile au fost reluate la data de 1 iulie.
Țările afectate de noua decizie
Printre țările afectate se află: Franţa, Spania, Muntenegru, Croația, SUA, Israel, Mexic, Brazilia și România, deoarece Polonia a raportat 64.689 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi 2.010 decese.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
UDMR Cluj, fără ceremonia oficială de depunere a coroanelor de flori la plăcuța lui Petoffi de 15 martie, Ziua Maghiarilor

UDMR Cluj a renunțat la ceremonia oficială de depunere a coroanelor de flori la plăcuța poetului pașoptist Petoffi Sandor de pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, dar lasă la latitudinea organizațiilor sau a persoanelor care doresc să facă acet lucru pe parcursul zilei.
Președintele executiv al UDMR Cluj, Antal Geza, a declarat pentru Cluj24 că programul zilei de sâmbătă prevede, la ora 13, adunarea participanților la comemorare în fața sediului Institutului Teologic Protestant din Piața Avram Iancu, de unde se va merge într-o procesiune pe jos pe Bulevardul Eroilor până în Piața Unirii, unde de la ora 14 cei prezenți vor asista la o slujbă religioasă oficiată în Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Mihail”.
”Manifestările se încheie la ora 15 cu discursuri în fața statuii lui Matia Corvin din partea oficialităților locale, urmate de un concert folcloric al formației Magyar Banda.
Nu vor să mai încurce traficul rutier
Am renunțat la ceremonia oficială de depunere de coroane de flori la plăcuța comemorativă a poetului pașoptist Petoffi Sandor de pe clădirea fostului hotel Biasini de pe strada Avram Iancu, unde s-a cazat acesta în 1848, pentru că nu dorim să blocăm circulația pe str. Napoca și în Piața Unirii și pe strada Avram Iancu. Și pentru organizare e mai ușor, să nu se mai deplaseze sute de oameni din Piața Unirii în altă parte.
Lăsăm la latitudinea organizațiilor sau a persoanelor care vor să depună coroane de flori la plăcuța lui Petoffi să o facă pe tot parcursul zilei. Și noi, de la UDMR Cluj, vom depune coroane de flori la sfârșitul concertului, dar nu va fi o ceremonie oficială cum era până în anul 2023”, a spus Antal.
15 martie este considerată Ziua Maghiarilor de Pretutindeni când se comemorează Revoluția din 1848-1849, fiind, în același timp, și una dintre cele trei zile naționale ale Ungariei.
EVENIMENT
Cristi Danileț, după respingerea lui Georgescu de CCR: Antonescu și Ponta trebuie respinși pentru ceea ce au făcut în anul 2012.

Fostul judecător al Tribunalului Cluj și fost membru CSM, Cristi Danileț, consideră că dacă dosarul de candidatură la prezidențiale al lui Călin Georgescu a fost respins de BEC și CCR pentru ce a făcut în anul 2024, atunci și Crin Antonescu și Victor Ponta trebuie respinși pentru ceea ce au făcut în anul 2012.
”Atunci, cei doi au atacat la propriu statul, au schimbat lideri politici, au desființat instituții, au avut declarații belicoase împotriva CCR, CSM și instituțiile UE. Acțiunile lor nu s-au limitat la declarații – precum au făcut Șoșoacă și Georgescu – ci actele lor au fost concrete, măsurile lor au fost desființate cu greu de Curtea Constituțională de atunci și Comisia Europeană a atenționat România că a deraiat de la principiile statului de drept.
Ceea ce au făcut ei atunci a fost numit „tentativă de lovitură de stat” și a speriat Europa.
Nu au ce căuta în politică
Comisia de la Veneția a spus, textual: „Guvernul şi Parlamentul României au adoptat o serie de măsuri într-o succesiune rapidă, care au condus la demiterea din funcţie a Avocatului Poporului, a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, la limitarea competenţelor Curţii Constituţionale, la modificări ale condiţiilor legate de referendumul privind suspendarea Preşedintelui Republicii şi la suspendarea în sine a Preşedintelui. Comisia de la Veneţia este de părere că aceste măsuri, luate atât individual cât şi în ansamblu, sunt problema ce din punctul de vedere al cons tuţionalităţii şi al statului de drept.”
În plus, în urmă cu câțiva ani Antonescu l-a susținut pe față pe Georgescu, iar în ultimele luni Ponta și-a arătat acordul constant față de declarațiile actuale ale lui Georgescu. Prin urmare, acești doi indivizi nici nu au ce căuta în politică, darămite să aibă pretenții de a fi aleși în cea mai înaltă funcție a statului”, crede Danileț.
EVENIMENT
FOTO. Garsonieră ”cutie de chibrituri”, de 11 mp, din Cluj-Napoca, de vânzare cu 45.000 de euro


Volumul de convorbiri polemice „Șapte zile cu Cezar Ivănescu”, realizat în 1997, apare abia acum deoarece scriitorul Viorel Ilișoi, conștient de faptul că libertatea sa de exprimare depășea cu mult puterea de înțelegere și de acceptare a contemporanilor, a decis să nu-l publice în timpul vieţii sale.
În paginile sale cititorii vor descoperi nu doar un mare poet – genial, polemic, efervescent, cu o conștiință extrem de lucidă și o sensibilitate uneori exacerbată –, ci și un erudit rafinat, de o subtilitate intelectuală rară, un caracter neînfricat și o personalitate tulburătoare. (Clara Aruștei)
Prefața volumului este scrisă de Clara Aruștei, biobibliografie de Theodor Codreanu și Clara Aruștei.
Cartea are 580 de pagini și costă 55 de lei.
Livrarea se face începând cu 25 martie 2025.