EVENIMENT
Vouchere pentru alimente 2025: Cu ce sumă vor fi ÎNCĂRCATE? Cel mai SCUMP coş de cumpărături este în Cluj-Napoca

În 2025, banii primiți pe voucherele pentru alimente vor fi semnificativ mai puțini, în comparație cu anul trecut, când cardurile erau alimentate cu 250 de lei la două luni.
Programul „Sprijin pentru România” oferă vouchere pentru alimente și mese calde persoanelor cu venituri mici. Beneficiarii programului vor primi două tranșe de ajutor financiar, respectiv vouchere în valoare de 125 de lei, câte una la fiecare 6 luni, scrie Alba24.
Vouchere pentru alimente 2025: Cu ce sumă vor fi ÎNCĂRCATE? Cel mai SCUMP coş de cumpărături este în Cluj-Napoca
Raportat la puterea de cumpărare tot mai scăzută a românilor, cei 250 de lei nu ajung nici pentru un coş de cumpărături format din zece produse alimentare de bază.
Raportat la preţuri, suma este extrem de mică. Datele statistice arată că banii nu sunt suficienţi nici măcar pentru un coş de cumpărături standard de 10 produse de bază, printre care, cartofi, fasole, ceapă şi câteva lactate, potrivit Antena 3 CNN.
La nivel naţional, aceste alimente depășesc suma de 125 de lei pe care o primesc românii de două ori pe an. În Slobozia este cel mai ieftin, unde ar ajunge la suma de 127 de lei. Urmează Alexandria şi Constanţa. La polul opus, cel mai scump coş de cumpărături este în Cluj-Napoca – 186 de lei. Bucureştiul are al cincilea cel mai scump coş cu cele 10 produse.
Categoriile de beneficiari
În perioada 2025-2027, sprijinul material are o valoare nominală de 125 lei. Acesta se acordă o dată la 6 luni următoarelor categorii de persoane defavorizate:
– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minimum 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizație socială;
– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii.
De asemenea, nu primesc vouchere persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private, cu excepția celor destinate persoanelor fără adăpost și care nu asigură cel puțin o masă pentru acestea.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Accident grav la Viișoara. 6 persoane, între care doi copii, sunt evaluate de medici

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea clujeană Viișoara.
Din primele informații, șase persoane, între care doi minori, sunt evaluate de medicii de la echipajele care au fost trimise în zonă.
Accident grav la Viișoara
Două autospeciale de pompieri, cu modul de descarcerare, de la Turda, au fost trimise la accidentul în care au fost implicate două mașini.
De asemenea, au mai fost trimise trei autospeciale, iar la locul accidentului a ajuns și un elicopter SMURD.
Revenim cu amănunte.
EVENIMENT
Patrick „Petrică” Richard își prelungește contractul cu U-BT până în 2027. „Simt că mai am multe de arătat!”

U-Banca Transilvania continuă să mizeze pe stabilitate și experiență, după câştigarea celui de-al cincilea titlul consecutiv în Liga Naţională. Căpitanul echipei, Patrick Richard, și-a prelungit contractul și va rămâne la Cluj-Napoca până în 2027, anunţă clubul pe site-ul oficial, u-bt.ro.
Sosit în vara anului 2019, Richard, alintat de fani „Petrică”, a devenit un simbol al clubului și a fost parte integrantă a celor mai importante performanțe din ultimii ani. Sub comanda sa din teren, U-BT a cucerit cinci titluri consecutive de campioană, trei Cupe ale României și două SuperCupe.
La nivel internațional, echipa a ajuns în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup și Basketball Champions League, iar în ultimele două sezoane a bifat prezența în sferturile BKT EuroCup. În stagiunea 2023/2024, Patrick Richard a fost inclus în a doua echipă ideală a competiției continentale.
Baschetbalistul american în vârstă de 35 de ani și-a exprimat bucuria pentru prelungirea contractului și atașamentul față de oraș și club:
„Vreau să spun că sunt foarte fericit! Voi continua încă doi ani la această echipă şi în locul care a devenit acasă pentru mine în adevăratul sens al cuvântului. Familia mea se simte minunat aici şi sunt entuziasmat în privința viitorului. Vreau să continui să muncesc şi să construim lucruri frumoase împreună. În fiecare an vreau să contribui la creşterea clubului. Sunt parte a acestui proiect şi îmi doresc să pun umărul la toate rezultatele mărețe. Simt că mai am multe de arătat pe teren şi de abia aştept să trecem la treabă! Vreau să le mulțumesc lui Branko Ćuić şi Mihai Silvăşan. Ei m-au vrut aici, arătându-mi câtă încredere au în mine ca jucător şi lider. Nu pot să îi omit pe cei mai buni fani din România, cărora țin să le mulțumesc şi să îi asigur că ne vom lupta pentru trofee!”
CULTURA
Sânpetru de vară. Credințe și rânduieli din inima satului clujean. Ce era „postul nefructului”

Postul Sânpetrului, care precede sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, prăznuiți pe 29 iunie, a început anul acesta pe 16 iunie.
În tradiția satelor din județul Cluj și din Munții Apuseni, această perioadă este învăluită de obiceiuri, credințe populare și interdicții transmise din generație în generație.
Sânpetru de vară. Ce era „postul nefructului”
În vechime, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, bătrânele din satele clujene obișnuiau să țină „postul nefructului”, o rânduială aparte prin care femeile evitau consumul fructelor crude.
Potrivit etnologului Maria Bocșe, citată în volumul Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania, se credea că mâncatul fructelor necoapte în această perioadă le „răpește” de la gura copiilor morți fără botez.
Sânpetru de vară, sărbătoare pentru „paza holdelor și a roadelor”
Sânpetru de vară este perceput ca un moment de răscruce în calendarul popular, marcând miezul verii agrare și începutul secerișului. Sărbătoarea este ținută pentru „paza holdelor și a roadelor” și are un rol protector în mentalul rural tradițional, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.
Legenda spune că Sfântul Petru, îmbrăcat în straie țărănești, obișnuia să colinde pământul, adesea însoțit de Dumnezeu, și era preocupat de treburile gospodărești, de la pescuit la creșterea animalelor. Considerat un sfetnic de încredere al Domnului, el păzește porțile Raiului și are grijă de hrana fiarelor sălbatice, în special a lupilor. Tot el, spune tradiția, „fierbe grindina” în cazanele cerești, pentru a-i diminua puterea distructivă.
Ritualurile și credințele din această perioadă, păstrate cu sfințenie în satele din județul Cluj, vorbesc despre o relație profundă între om, natură și divinitate. Sânpetru rămâne o sărbătoare puternică în imaginarul rural, cu rol de echilibru între sacru și cotidian, mai arată specialiștii clujeni.
Foto: Icoană pe sticlă – Sfinții Apostoli Petru și Pavel, autor: călugărul iconar Ilarion de la Mănăstirea clujeană Nicula
ADMINISTRAȚIE
Aeroportul Internațional Cluj va fi reorganizat. Legea prevede un termen de 6 luni. Ce a transmis CJ Cluj

Regiile autonome din subordinea autorităților locale vor trebui reorganizate, conform noilor prevederi legale.
Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Cluj, singura regie autonomă din subordine este Aeroportul Internațional Cluj, iar o comisie va elabora o analiză privind căile de urmat.
Aeroportul Internațional Cluj va fi reorganizat
Reprezentanții Consiliului Județean Cluj au anunțat că au luat act de noile prevederi legislative referitoare la organizarea corporativă a întreprinderilor publice. Conform acestora (Legea nr. 187/28 iunie 2023 pentru modificarea și completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor), regiile autonome se pot reorganiza de către autoritățile publice tutelare competente, prin divizarea activităților de serviciu public de cele comerciale. Legea prevede ca activitățile comerciale divizate să fie organizate în societăți pe acțiuni sau în societăți cu răspundere limitată.
Ulterior, arată sursa citată, a fost aprobată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 22/2025 (pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, a Legii nr. 187/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, precum și pentru abrogarea unor dispoziții din acte normative), care, la art. IV, prevede:
„În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (n.n. până la data de 08.10.2025), autoritățile publice tutelare și consiliile de administrație ale întreprinderilor publice – regiile autonome – vor aproba măsurile necesare pentru punerea în aplicare a dispozițiilor art. IV alin. (1) din Legea nr. 187/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare, în caz contrar urmând a se aplica sancțiunile prevăzute la art. 59¹ alin. (1) lit. b) și alin. (3) lit. b), după caz, și alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările și completările ulterioare.”
Aeroportul Internațional Cluj are și activități economice
Astfel, a fost înaintată plenului Consiliului Județean o informare privind normele juridice, urmând ca acesta să analizeze direcția de urmat. Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj este singura regie autonomă din subordinea CJ Cluj. Regia autonomă, au mai arătat reprezentanții forului județean, desfășoară în acest moment atât activități de servicii publice, cât și activități comerciale.
„Într-o primă etapă, în baza acestei informări, se va constitui o comisie de consilieri care va elabora un raport de analiză privind căile de urmat pentru reorganizarea acestei instituții, urmând a fi luată o decizie în termenul prevăzut de lege”, au mai transmis reprezentanții CJ Cluj.