Connect with us

EVENIMENT

Vor mai apărea noi măsuri de relaxare după data de 1 iulie în contextul creșterii cazurilor? Vezi aici ce zice Ludovic Orban

Publicat


Evoluția cazurilor COVID-19 din ultimele zile ar cere ca măsurile ce au fost luate în timpul pandemiei să nu fie ignorate. În 1 iulie miniștrii și instituțiile vor face o statistică și analiză pentru a vedea care dintre măsuri pot fi ridicate și care vor fi păstrate în continuare pentru a fi pe panta descendentă.

„Miercuri voi convoca toţi miniştrii şi toate instituţiile statului care au atribuţii de control, de la Ministerul Afacerilor Interne, cu Poliţie şi Jandarmerie, până la Ministerul Sănătăţii cu direcţiile de sănătate publică, Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor, ANSVSA, pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor. Într-adevăr, s-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sunt respectate regulile şi există un risc de transmitere a virusului crescut din cauza nerespectării acestor reguli”, a afirmat Orban.

Cu privire la mersul la plajă prim-ministrul menționează că la început a fost respectată distanțarea socială, dar „încetul cu încetul s-a intrat într-o devălmăşie şi aproape nu s-a mai respectat nicio regulă”, o situație similară fiind și la terase.

Tot el s-a declarat nemulțumit de faptul că la terase nu sunt luate în calcul măsurile de prevenire a transmiterii noului virus: „Înţeleg că este aglomeraţie, dar şi pe terase trebuie respectate regulile de distanţare care sunt stabilite. Poate trebuie gândită o altfel de programare a mersului la masă şi în alte locuri. (…) Mobilizare maximă şi prezenţă în teren a tuturor instituţiilor cu atribuţii de control, cu obiectivul de respectare a regulilor şi de a-i determina pe cei care desfăşoară activităţile, fie pe cetăţeni să respecte regulile”

În condițiile ridicării restricțiilor de la 1 iulie, Orban spune că “orice măsură de relaxare va fi dezbătută de specialişti, după care vom discuta în CNSU şi Guvern. Dacă vom lua noi măsuri de relaxare, le vom anunţa public. Evoluţia din ultimele 10 zile ne facem să fim extrem de precauţi în ceea ce priveşte măsurile de relaxare”.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

OFICIAL: Îngrijorător! 450 de noi cazuri de îmbolnăvire

Publicat

Până astăzi, 2 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 27.746 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.433 au fost externate, dintre care 19.363 pacienți vindecați și 1.070 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Până astăzi, 1.687 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 01.07.2020 (10:00) – 02.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 20 decese (11 bărbați și 9 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu, Mehedinți, Prahova, Suceava și Vaslui.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 1 deces la categoria de vârstă 50-59 ani, 8 decese la categoria de vârstă

60-69 ani, 4 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 450 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 237 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 787 de persoane. Alte 59.414 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 735.221 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 484 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.276 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 345 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 135.850 de lei.

„66 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile”

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 1 iulie a.c., 66 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.795 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia, 561 în Spania, 107 în Franța, 2.075 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele

Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 115 cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 7 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește mai departe

EVENIMENT

ANM a emis alertă de COD GALBEN în jud. Cluj. Caniculă, vânt puternic, vijelii și ploi

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis azi, 2 iulie, cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Cluj.

Vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului, reprezentate de rafale de 80…90 km/h. Vor fi și vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe arii restrânse vor cădea averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35l până la 60 l/mp.

Codul este valabil de azi de la ora 15:00, până mâine la ora 06:00.

În perioada 2 iulie ora 18:00 – 3 iulie ora 06:00, județul va fi afectat, în zona montană, de un cod portocaliu de instabilitate atmosferică, vânt la rafală, vijelii și grindină.

Citește mai departe

CULTURA

„Strălucitor”, noul volum al jurnalistului Viorel Ilișoi, va fi lansat duminică, 5 iulie, la Cluj

Publicat

Jurnalistul Viorel Ilișoi își va lansa duminică, 5 iulie, la Cluj, volumul „Strălucitor”. Colegul de breaslă Ovidiu Blag, care va și prezenta evenimentul, a făcut o introducere plastică, în stilu-i propriu, pe blogul personal.

„În periplul său prin țară ocazionat de promovarea volumului său „Strălucitor”, Viorel Ilișoi își va lansa cartea și la Cluj.

S-au făcut în acest sens toate preparativele, cadrul va fi unul deosebit, la Platinia Shopping Center.

Duminică, așadar, de la ora 16.00, veți putea fi martorii lansării volumului „Strălucitor”, o carte minunată pe care odată luată în mână e greu s-o mai lași deoparte.

„Să îl prezinți pe Viorel Ilișoi e complicat”

Gazdele s-au asigurat că vor fi respectate toate regulile de igienă și distanțare impuse de autorități, ceea ce nu va împiedica pe nimeni să se apropie și mai mult de acest jurnalist pur-sânge, atât de autentic, de credibil și de apreciat.

Viorel Ilișoi va acorda autografe pe cărțile sale, va sta de vorbă cu cititorii iar întâlnirea în sine va fi una de neratat. La fel cum de neratat e cartea, pe care personal am devorat-o, un volum care vă poate ține de urât dar vă poate satisface mai ales setea de frumos, de autentic, de adevăr, de lectură de mare calitate și profunzimi în care poate doar Viorel Ilișoi se știe scufunda pentru a ieși de acolo mereu proaspăt, mereu cu capul sus.

Vă așteptăm așadar duminică, așteptăm să cumpărați cartea, e un cadou minunat pe care vi-l puteți face, un cadou pe care îl meritați, cu siguranță.

Să îl prezinți pe Viorel Ilișoi e complicat. Ajunge să îi spui numele, pentru că numele său înseamnă deja mult pentru cei ce mai cred în curățenia sufletului, în onestitate în general.

Sigur, voi vorbi la lansare despre volum, despre Viorel Ilișoi, dar n-o să vă spun acum și ce voi vorbi. Mai vedem…”, spune Blag pe blogul său.

Cine este Viorel Ilișoi

Viorel Ilișoi s-a născut la 13 februarie 1968, la Ringhilești, județul Botoșani. În 1992 devine primul ziarist român postdecembrist condamnat pentru delict de presă, fiind condamnat definitiv la 3 luni de închisoare, cu executare, pentru pamfletul “Saddam Hussein se ascunde la Botoșani”. Faptul este trecut sub tăcere în țară, dar scandalizează presa internațională și aceasta va duce la eliberarea sa după doar 19 zile de închisoare.

Între 1993 și 1998 publică în revista Timpul, număr  de număr, interviuri cu cei mai importanți oameni de cultură ai vremii. Tot în acea perioadă se numără, alături de Dan Lungu, Ovidiu Nimigean, Radu Andriescu, printre inițiatorii grupului literar CLUB 8.

Din 2009 lucrează la o proiectată carte de reportaje realizate incognito (cerșetor în “Cerșetor pentru o zi”, gunoier în „Oameni și gunoaie din București”, pacient în „Vino, mamă, să mă vezi la spitalul de obezi”, turist în  “Întâmplări  gazetărești”,  zilier în „Gustul amar al mărului românesc”, controlor  în „Biletul la control!“).

Foto: punctul.ro

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Absolvenții clasei a VIII-a trebuie să completeze, începând de azi, fișele cu opțiunile pentru admiterea la liceu

Publicat

Potrivit Ministerului Educației și calendarului cu date de examinare, admitere și înscrieri propus, de azi elevii care au absolvit ciclul gimnazial pot începe să se înscrie și să completeze opțiunile pentru intrarea la liceu. Completarea opțiunilor durează o săptămână și are loc în unitatea de învățământ absolvită sau prin formular electronic.

Procedura ministerului mai adaugă că în cazul în care înscrierea se face într-un alt județ, elevul poate să transmită formularul pe cale electronică sau să meargă la școala de proveniență și să-și exprime în scris, pe formular, dorințele.

Completarea are loc în ordinea preferințelor, primul lucru arătând opțiunea preferată. După verificarea fișelor, are loc repartizarea computerizată conform unui algoritm. Acesta ordonează elevii descrescător, după media de admitere.

În cazul în care un elev nu este acceptat la niciun liceu în urma fișei și opțiunilor completate, deoarece alții au medii mai mari, acesta rămâne nerepartizat.

Admiterea reprezintă media ponderată între media generală a examenelor naționale, reprezentând 80% și notele din cei patru ani de gimnaziu, reprezentând 20%.

În perioada 13-20 iulie are loc afișarea repartizării și depunerea dosarelor de înscriere a candidaților.

Karla Fanea

Sursa: Hotnews

Citește mai departe