Connect with us

CULTURA

Violonistul Alexandru Tomescu va cânta la Cluj-Napoca pe 4 iulie

Publicat


Marele violonist român, Alexandru Tomescu, urmează să cânte în Piața Unirii din Cluj-Napoca pe 4 iulie, conform anunțului făcut de Cristian Grindean, prezentatorul concertului Carla’s Dreams ce a avut loc sâmbătă.

Alexandru Tomescu va încânta clujenii cu vioara sa Stradivarius, considerată a fi cea mai sofisticată din lume. Cei interesați vor putea achiziționa bilete de pe platforma iabilet.ro.

Cristian Lungu

Foto: msnews

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Ce faceți în weekend? Teatrul „Puck” v-așteaptă în curtea Muzeului de Artă din Cluj

Publicat

Artiștii Teatrului „Puck” vor prezenta la finalul săptămânii două spectacole în aer liber, în curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

„Astfel, sâmbătă, 4 iulie, de la ora 11, spațiul din curtea Palatul Bánffy va găzdui spectacolul „Szegény Dzsoni és Árnika”/„Sărmanul Djoni și Arnica”, după Ervin Lázár. Este un spectacol despre dragoste adevărată, responsabilitate, loialitate, perseverență, libertate și multe alte valori fundamentale. Eroul acțiunii este sărmanul Djoni, cel care, în ciuda comploturilor și seducțiilor răutăcioase ale Vrăjitoarei cu O Sută de Chipuri, ajunge să își cunoască până la urmă adevărata iubire, pe Árnika, frumoasa fiică a regelui Östör.

În distribuție: Csortán Márton, Giriti Réka, György László, Kötő Áron, Balogh Dorottya, Patka Ildikó și Urmánczi Jenő.

Regia este semnată de Varga Ibolya. Spectacolul se joacă în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

Duminică, 5 iulie, de la aceeași oră, lumea Teatrului Puck își deschide cortina printr-un spectacol inedit. ,,Călătorie în lumea poveștilor” oferă șansa publicului să facă cunoștință cu cele mai îndrăgite personaje din repertoriul teatrului: spiridușul Puck, Ieduțul cel mic din ,,Capra cu trei iezi” și Fata babei din ,,Fata babei și fata moșului”. Prin momentele de interacțiune, lumea teatrului se apropie de spectatorii săi, iar copiii sunt angajați într-un dialog despre povești.

Magia teatrului pentru copii este prezentată prin viziunea regizorală a Vargăi Ibolya și dramaturgia Lorenei Copil. Modul de reprezentare ales, este sub forma unui ,,teatru în teatru”. Prin această tehnică, copiii vor păși cu ușurință în spatele cortinei.

Prin entuziasm, muzică și dans momentele spectacolului oferă o incursiune în trei planuri: păpușile, actorii și clovnii în ideea de a transmite esența teatrului pentru copii. ,,Cheia tuturor lucrurilor este jocul și acuratețea jocului”, după cum afirmă regizoarea.

Personajele dansează în stil tap dance, cunoscut din filmele unor dansatori memorabili ca Fred Astaire, Ginger Rogers sau Rita Hayworth. Distribuția este formată din Laura Corpodean, Adina Ungur și Iulian Lungu. Regia este semnată de Varga Ibolya.

Dramaturgia și versurile din spectacol sunt semnate de Lorena Copil. Momentele coregrafice sunt coordonate de Gabriela Rusu.

Muzica este semnată de Péter Venczel, scenografia de Elena Ilaș, iar sculptura de Florin Marin.

Spectacolul este rezultatul muncii întregii echipe a Teatrului „Puck”. De asemenea, Liviu Matei, un mai vechi colaborator al teatrului, a contribuit la pregătirea momentelor de clovnerie. Spectacolul își propune, de asemenea, promovarea repertoriului Teatrului de Păpuși „Puck”.

Spectacolul este prezentat în limba română, iar vârsta minimă recomandată este de trei ani.

Reguli de acces

Accesul publicului la spectacolele Teatrului „Puck” din curtea Muzeului de Artă se va face cu respectarea normelor în vigoare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Astfel, spectatorii sunt rugați să respecte toate condițiile impuse de starea de alertă și să poarte mască de protecție. De asemenea, este recomandat să ajungă mai devreme cu aproximativ 30 de minute, pentru achiziționarea biletelor și pentru efectuarea triajului epidemiologic, pe baza verificării temperaturii. Persoanele care nu acceptă să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în locație. De asemenea, va fi interzisă intrarea persoanelor care manifestă febră sau probleme respiratorii.

Spectatorii își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant pus la dispoziție de organizatori. Consumul de alimente și băuturi în locație este interzis. Numărul maxim de persoane admise la un eveniment este de 50. Mai multe detalii, aici: http://teatrulpuck.ro/masuri-si-reguli-pentru-evenimentele-actiunile-culturale-organizate-in-aer-liber-pe-perioada-starii-de-alerta-pentru-prevenirea-raspandirii-covid-19/.

În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, spectacolele se reprogramează”, se arată în comunicatul Teatrului „Puck”.

Citește mai departe

CULTURA

„Strălucitor”, noul volum al jurnalistului Viorel Ilișoi, va fi lansat duminică, 5 iulie, la Cluj

Publicat

Jurnalistul Viorel Ilișoi își va lansa duminică, 5 iulie, la Cluj, volumul „Strălucitor”. Colegul de breaslă Ovidiu Blag, care va și prezenta evenimentul, a făcut o introducere plastică, în stilu-i propriu, pe blogul personal.

„În periplul său prin țară ocazionat de promovarea volumului său „Strălucitor”, Viorel Ilișoi își va lansa cartea și la Cluj.

S-au făcut în acest sens toate preparativele, cadrul va fi unul deosebit, la Platinia Shopping Center.

Duminică, așadar, de la ora 16.00, veți putea fi martorii lansării volumului „Strălucitor”, o carte minunată pe care odată luată în mână e greu s-o mai lași deoparte.

„Să îl prezinți pe Viorel Ilișoi e complicat”

Gazdele s-au asigurat că vor fi respectate toate regulile de igienă și distanțare impuse de autorități, ceea ce nu va împiedica pe nimeni să se apropie și mai mult de acest jurnalist pur-sânge, atât de autentic, de credibil și de apreciat.

Viorel Ilișoi va acorda autografe pe cărțile sale, va sta de vorbă cu cititorii iar întâlnirea în sine va fi una de neratat. La fel cum de neratat e cartea, pe care personal am devorat-o, un volum care vă poate ține de urât dar vă poate satisface mai ales setea de frumos, de autentic, de adevăr, de lectură de mare calitate și profunzimi în care poate doar Viorel Ilișoi se știe scufunda pentru a ieși de acolo mereu proaspăt, mereu cu capul sus.

Vă așteptăm așadar duminică, așteptăm să cumpărați cartea, e un cadou minunat pe care vi-l puteți face, un cadou pe care îl meritați, cu siguranță.

Să îl prezinți pe Viorel Ilișoi e complicat. Ajunge să îi spui numele, pentru că numele său înseamnă deja mult pentru cei ce mai cred în curățenia sufletului, în onestitate în general.

Sigur, voi vorbi la lansare despre volum, despre Viorel Ilișoi, dar n-o să vă spun acum și ce voi vorbi. Mai vedem…”, spune Blag pe blogul său.

Cine este Viorel Ilișoi

Viorel Ilișoi s-a născut la 13 februarie 1968, la Ringhilești, județul Botoșani. În 1992 devine primul ziarist român postdecembrist condamnat pentru delict de presă, fiind condamnat definitiv la 3 luni de închisoare, cu executare, pentru pamfletul “Saddam Hussein se ascunde la Botoșani”. Faptul este trecut sub tăcere în țară, dar scandalizează presa internațională și aceasta va duce la eliberarea sa după doar 19 zile de închisoare.

Între 1993 și 1998 publică în revista Timpul, număr  de număr, interviuri cu cei mai importanți oameni de cultură ai vremii. Tot în acea perioadă se numără, alături de Dan Lungu, Ovidiu Nimigean, Radu Andriescu, printre inițiatorii grupului literar CLUB 8.

Din 2009 lucrează la o proiectată carte de reportaje realizate incognito (cerșetor în “Cerșetor pentru o zi”, gunoier în „Oameni și gunoaie din București”, pacient în „Vino, mamă, să mă vezi la spitalul de obezi”, turist în  “Întâmplări  gazetărești”,  zilier în „Gustul amar al mărului românesc”, controlor  în „Biletul la control!“).

Foto: punctul.ro

 

Citește mai departe

CULTURA

Prea cald la soare? Stai la umbră! Seriale și filme care merită văzute pe Netflix

Publicat

Platforma Netflix are peste 183 de milioane de utilizatori în toată lumea, iar oferta lor de filme și de seriale este atât de mare încât se pliază pe gustul fiecărui utilizator. Astfel, am selectat o parte din filmele și serialele care merită văzute.

Pe lângă noul sezon La Casa de Papel, există multe alte seriale ce merită văzute. Astfel, lista poate începe cu alte seriale de marcă precum:

  • Oglinda Neagră, Culisele Puterii, Dinastia sau Riverdale

Pe lista documentarelor americane interesante se află:

  • Fabrica americană, Cei doi papi și Mema americană: viața, libertatea și căutarea faimei.

Ca filme despre droguri, nu trebuie să ratați:

  • Visul alb cu Johnny Deep și Barry Seal: trafic in stil american

Acțiune și adrenalină

Dacă sunteți fanii împușcăturilor: Spenser Confidential, 6 din Umbră și ultimul film al lui Tom Cruise din seria Misiune Imposibilă. Noua versiune a Dracula vă poate satisface dorul de puțină limbă română într-un serial.

Rolurile lui Bromania și Codin Maticiuc din Miami Bici pot să te înveselească, mai ales dacă ești cu moralul la pământ în această perioadă. Filmele lui Cristian Mungiu, Cristi Puiu sau Călin Netzer reprezintă alte must-see-uri.

Fără Scrupule prezintă povestea ascensiunii la putere a mafiotului Santo Russo, care este extrem de diferită de cele ale eroilor americani Scarface sau Donny Brasco. Substratul psihologic al filmului te determină să îți pui unele întrebări existențiale la final.

Ca seriale franțuzești de comedie v-aș sugera 10 la Sută sau Dragoste de Ocazie, iar ca thriller, Marseille. Puțin, mult, orbește prezintă povestea de dragoste dintre o pianistă și un creator de puzzle-uri ce se înfiripă în urma conversațiilor printr-un perete.

Filme cult

Închisoarea îngerilor cu Morgan Freeman prezintă drama unui bancher condamnat pe nedrept pentru omorârea soției ce ajunge să spele bani pentru șeful închisorii. Relațiile dintre deținuți sunt atent construite de regizor, reprezentând un laitmotiv. Finalul neașteptat explică ratingul de 9,2 pe site-ul IMDb.

Un true story captivant este The Post cu Tom Hanks și Meryl Streep, care urmărește scurgerile de informații ale statului american cu privire la războiul din Vietnam. Un serial bun inspirat din fapte reale este Spionul, care are în centru povestea agentului dublu Eli Cohen ce reușește să fure secretele de stat ale Siriei pentru Mossad.

Cinematografia latino

Din grămada de seriale latine, Ingobernable, Elita și Toy Boy sunt cele care țin capul listei. Mult apreciatul Roma te introduce în Mexicul anilor 70, prezentând contrastele dintre pătura sărăcă a societății și clasa aristocrată.

Fanii muzicii reggaeton ar putea să se uite la Nicky Jam Învingătorul pentru a afla detaliile șocante ale dependenței de droguri și a sacrificiilor făcute pentru a reveni în topurile internaționale.

Cele mai reușite documentare sportive sunt Formula 1: Viața în viteza a opta și cele despre poveștile de viață ale marilor campioni precum Senna sau Fangio.

Cristian Lungu

 

Citește mai departe

CULTURA

Gala „Gopo” a avut loc aseară. Vezi care sunt câștigătorii din acest an

Publicat

Gala Gopo reprezintă cea mai importantă competiție de film din România. Evenimentul s-a desfășurat luni seara în aer liber, participanții fiind nevoiți să poarte masca de protecție, anunță Agerpres. Prezentatorul Alex Bogdan a glumit pe seama COVID-19: „Un virus care ne-a purtat într-o perioadă dificilă, un virus mai popular decât orice film din seara asta”.

Marele câștigător a fost filmul „La Gomera” regizat de Corneliu Porumboiu, reușind să cucerească nouă trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu. Producția are în centru povestea lui Cristi, un poliţist implicat într-o afacere cu mafia din Spania care ajunge în insula La Gomera pentru a învăţa “El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Folosind acest limbaj secret, el reușește să-l elibereze pe Zsolt, traficantul care știa unde sunt ascunși banii și care era în arest la București.

Care au fost premiile acordate

Premiul pentru Întreaga Activitate – Adela Mărculescu

Premiul pentru Întreaga Carieră – Virgil Andriescu

Premii speciale – scriitorul Radu Cosaşu şi monteuza Cristina Ionescu

Premiul Romanian Society of Cinematographers – Tudor Mircea, pentru “La Gomera”

Cel mai bun film de lungmetraj – “La Gomera”, de Corneliu Porumboiu (România, Franţa, Germania, Suedia)

Cea mai bună regie – Corneliu Porumboiu, pentru “La Gomera”

Cel mai bun actor într-un rol principal – Iulian Postelnicu, pentru “Arest”

Cea mai bună actriţă într-un rol principal – Judith State, pentru “Monştri”

Cel mai bun actor într-un rol secundar – Istvan Teglas, pentru “La Gomera”

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar – Rodica Lazăr, pentru “La Gomera”

Cel mai bun scenariu – Corneliu Porumboiu, pentru “La Gomera”

Cea mai bună imagine – Tudor Mircea, pentru “La Gomera”

Cel mai bun montaj – Roxana Szel, pentru “La Gomera”

Cel mai bun sunet – Andre Rigaut, Sophie Chiabaut, Niklas Skarp şi Christian Holm, pentru “La Gomera”

Cea mai bună muzică originală – Pablo Pico, pentru “Călătoria fantastică a Maronei”

Cele mai bune decoruri – Simona Pădureţu, pentru “La Gomera”

Cele mai bune costume – Ana Ioneci, Claudia Bunea, pentru “Maria, Regina României”

Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură – Domnica Bodogan, Nastasia Mateiu, Clara Tudose, pentru “Maria, Regina României”

Cel mai bun film de debut – “Touch Me Not”, de Adina Pintilie

Cel mai bun film documentar – “Distanţa dintre mine şi mine” de Dana Bunescu şi Mona Nicoară

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune – “Havana Cuba”, de Andrei Huţuleac

Cel mai bun scurtmetraj documentar – “El iubeşte ochii mei”, de Enxhi Rista

Tânără speranţă – Cătălina Mihai, pentru rolul Heidi din filmul “Heidi”

Cel mai bun film european – “Dolor y Gloria/ Durere şi glorie”, de Pedro Almodovar.

Premiul publicului – “Oh, Ramona!”, de Cristina Iacob şi “5Gang – Un altfel de Crăciun”.

Citește mai departe