Connect with us
Advertisement
Advertisement

ADMINISTRAȚIE

”Vinerea Verde”, de la 1 septembrie în Baciu. Anunțul lui Boc

Publicat


bus noapte

Primarul Emil Boc a anunțat că de la 1 septembrie, programul ”Vinerea Verde” se extinde și la Baciu, iar locuitorii care vin la Cluj-Napoca sau pleacă de la Baciu spre Cluj-Napoca pot circula gratuit cu mjloacele de transport în comun ale CTP. 

”După Cluj-Napoca, Florești și Apahida, de la 1 septmebrrie, Vinerea Verde se va circula gratuit de la Baciu la Cluj-Napoca și retur. Mașina este o importantă sursă de poluare, este o măsură care descurajează folosirea mașinii”, a spus Boc.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Conferința „Future of Governance”, la a 3-a ediție. Bune practici, provocări, INOVAȚII și evoluții în domeniul guvernanței

Publicat

mircea abrudean

Asociația Envisia – Boards of Elite, în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului, a organizat, luni, Conferința Future of Governance.

„Evenimentul, aflat deja la cea de-a 3-a ediție, este unul care își propune medierea unor dezbateri, la cel mai înalt nivel, pe tema bunelor practici, provocărilor, inovațiilor și evoluțiilor în domeniul guvernanței.

mircea abrudean

FOTO. Conferința „Future of Governance”, la a 3-a ediție. Bune practici, provocări, INOVAȚII și evoluții în domeniul guvernanței

Ediția de anul acesta a evidențiat importanța guvernanței în ecosistemul public și și-a propus să expună nevoia companiilor publice și private și a consiliilor de administrație pentru provocările actuale – politice, sociale și tehnologice, dar și să încurajeze un comportament responsabil de-a lungul timpului.

mircea abrudean

„Am înțeles și suntem conștienți de faptul că statul trebuie să fie un acționar activ și informat, să se asigure că guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat este transparentă și responsabilă. Este esențial ca formele juridice ale acestor întreprinderi să fie standardizate și să se permită autonomia operațională.

mircea abrudean

Consiliile de administrație trebuie să aibă independența necesară pentru a-și îndeplini responsabilitățile, iar procesele de numire în aceste consilii trebuie să fie meritocratice și transparente. În plus, statul trebuie să stabilească politici de remunerație care să atragă profesioniști calificați și să favorizeze interesele pe termen lung ale întreprinderilor”, a declarat Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, prezent astăzi la eveniment.

mircea abrudean

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 124.000 de copii din Cluj au alocații de la stat. Ce sumă au primit în luna martie

Publicat

De

Peste 124.000 de copii din Cluj primesc alocații de la stat

Peste 124.000 de copii primesc alocații de la stat în județul Cluj, arată datele centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Județul Cluj se numără printre cele cu cele mai mari alocații de la stat.

Peste 124.000 de copii din Cluj au alocații de la stat

Alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna martie 2024 au depăşit 1,224 miliarde de lei, iar suma medie plătită a fost de 336,5 lei pe beneficiar, arată reprezentanții ANPIS.

În luna martie a acestui an, în județul Cluj au fost 124.587 de copii care au beneficiat de alocație.

Clujul este pe locul șase, după București (371.632) şi judeţele Iaşi (200.704), Suceava (137.824), Constanţa (126.804) și Bacău (125.047), la numărul de beneficiari

Ce sumă au primit copiii din Cluj în luna martie

Potrivit datelor ANPIS, suma medie plătită în luna martie copiilor din județul Cluj a fost de 340,32 lei.

Valori mai mari au primit copiii din Botoşani, 343,13 lei în medie, Caraş-Severin, 342,09 lei și Ilfov 340,78 lei.

Alocaţia are caracter universal şi este acordată copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, dar care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

Foto: Primăria Cluj-Napoca

Citește mai departe

EDUCATIE

Patru instituții primesc 800.000 kWh de energie donată de E.ON în campania Dăruiește Lumină. Cea mai mare cantitate, la Cluj

Publicat

eon

Românii și-au demonstrat încă o dată generozitatea, implicându-se în timp record în distribuirea celor 800.000 kWh de energie donată de E.ON Energie România în cadrul campaniei „Dăruiește Lumină”, desfășurată în perioada 26 aprilie – 7 mai 2024.  

– Cantitatea de 500.000 kWh donată în primele cinci zile ale campaniei a fost suplimentată cu alți 300.000 kWh; 
– De la lansarea campaniei, în urmă cu 9 ani, aproape 80 de instituții și 3.300 de familii au primit peste 4.000.000 kWh de energie; 

Patru instituții primesc 800.000 kWh de energie donată de E.ON în campania Dăruiește Lumină. Cea mai mare cantitate, la Cluj

eon

Beneficiarii sunt câteva sute de copii și tineri cu nevoi speciale îngrijiți în patru instituții sociale. Impresionați de poveștile lor, românii, utilizatori ai platformelor social media, au putut decide către cine să meargă cantitatea donată de E.ON Energie România, fiecare apreciere sau redistribuire a unei povești aducând câte 100 kWh energie instituției alese. Poveștile instituțiilor au fost făcute cunoscute de către ambasadorii campaniei: Mihai Morar, Andreea Remețan, Lucian Mîndruță și Bob Rădulescu.

E.ON Energie România le mulțumește tuturor celor care s-au mobilizat și au ajutat, în acest an, să dăruim lumină următorilor beneficiari:

Satele Copiilor Cisnădie: 139.048 kWh;
Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Primăvara” Reșița: 185.783 kWh;
Școala Gimnazială Specială „Maria Montessori” Bacău: 219.511 kWh;
Școala Profesională Specială SAMUS Cluj-Napoca: 255.658 kWh.

„E.ON a susținut cu peste 20 de  milioane de euro numeroase proiecte de responsabilitate socială”

Contravaloarea cantităților de energie primite de către beneficiari urmează să fie scăzută din facturile de energie electrică sau gaze naturale ale acestora.

Începând cu anul 2015 și până în prezent, E.ON a oferit prin intermediul campaniei „Dăruiește Lumină” peste 4.050.000 kWh energie către 79 de instituții și 3.300 de familii nevoiașe.

De la intrarea pe piața de energie din România, E.ON a susținut cu peste 20 de  milioane de euro numeroase proiecte de responsabilitate socială în comunitățile în care își desfășoară activitatea, numărul total al beneficiarilor acestor inițiative fiind de aproximativ 600.000.

Despre E.ON Energie România 

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro. 

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean, ales prim-vicepreședinte al tineretului Partidei Romilor la nivel național

Publicat

clujean

Clujeanul Dragoș Roșianu a fost ales în cadrul Adunării Generale a Partidei Romilor Pro Europa de la Sinaia în functia de prim-vicepresedinte a Organizatiei de Tineret de la nivel national, la propunerea presedintelui Organizației de Tineret, Ionuț Păun.

”Mă onorează această funcţie şi consider că alegerea se datorează rezultatelor si activităţii din cadrul organizației de tineret de la nivelul județului Cluj.

Consider că, din punct de vedere profesional, este rezultatul activităţii desfăşurată în cadrul Partidei Romilor Pro Europa în calitate de presedinte a organizației de tineret, filiala Cluj, activitate care s-a reflectat în realizarea mai multor acțiuni/ activități la nivel judetean si national.

Campanie educațională

clujean

Printre acestea se numără şi implicarea în cadrul campaniei educaționale “ Scoala o sansa pentru copiii romi” oferind anual sute de recomandări elevilor si studenților romi din intreg judetul Cluj”, a transmis Roșianu.

Acesta a precizat că şi din funcţia de prim-vicepresedinte national al Organizatiei de Tineret a Partidei Romilor, va depune în continuare toate eforturile pentru ”susţinerea, rezolvarea problemelor si sprijinirea etnicilor romi din întreagă țară”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax