Connect with us

ANUNȚURI PUBLICE

Vine primăvara și, odată cu ea, Vinerea Verde, în Florești. Când încep cursele gratuite

Publicat


whatsapp image 2023 02 28 at 17.28.01

În 3 martie se dă startul zilei „Vinerea Verde” în cadrul transportului public din Florești.

„Întâmpinăm primăvara în cu o premieră la nivel național: comuna Florești este prima localitate dintr-o zonă metropolitană, alta decât un municipiu reședință de județ, care va adopta Vinerea Verde. Vineri, 3 martie, este prima zi în care transportul public pe raza Comunei Florești va fi gratuit”, se arată într-un comunicat.

Premiera este o colaborare cu municipiul Cluj-Napoca și Compania de Transport Public.

Costurile ocazionate de programul Vinerea Verde vor fi susținute din bugetul local al comunei.

Începând de vineri, liniile care intră în programul Vinerea Verde sunt:

M21: Bucium – Florești Cetate;
M22: Bucium – Șesul de Sus;
M23: Calea Florești – Luna de Sus;
M24: Bucium – Florești/Fermă;
M25: Bucium – Tăuți;
M26: Cluj-Napoca- Florești Cetate.

În plus, începând de mâine vor fi operate o serie de modificări pentru a crește frecvența curselor pe rutele de transport în comun din zona Cetatea Fetei – Eroilor.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Elevii clujeni au obținut rezultate de excepție la două concursuri școlare. Ce premii au luat

Publicat

De

Elevii clujeni s-au întors cu premii și mențiuni de la două concursuri școlare.

La Concursul interjudețean de matematică ,,Grigore Moisil”, elevii clujeni au obținut două prenii I, iar la Concursul „Tehnici Matematice” un premiu I.

Elevii clujeni au obținut rezultate de excepție la două concursuri școlare. Ce premii au luat

Cei mai buni elevi la matematică din județul Cluj au participat, în perioada 22 -24 martie 2024, la Concursul interjudețean de matematică ,,Grigore Moisil” organizat la Oradea, în județul Bihor.

La acest concurs participă elevii din loturile județene de matematică din județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Mureș, Satu Mare și Sălaj, în vederea pregătirii pentru etapa națională a olimpiadei de matematică.

Județul Cluj a fost reprezentat la disciplina matematică de 20 elevi din clasele a V-a – a XII-a, obținând două Premii I, trei Premii II, două Premii III și patru Mențiuni.

Mai jos, numele elevilor și școlile la care învață (foto principal).

Rezultate excelente și la Concursul „Tehnici Matematice”

De asemenea, tot în perioada 22-24 martie 2024, loturile de matematică formate din elevi clujeni au participat la Concursul național de matematică „Tehnici Matematice” 2024, organizat la Vâlcea, în cadrul secțiunilor Tehnic și Științele Naturii, obținând 1 Premiul I, 1 Premiul II și 6 Mențiuni.

Premii elevi concurs „Tehnici Matematice”

 

Aceștia sunt:

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu pe strada Spicului din Cluj-Napoca. Focul a cuprins o anexă și acoperișul unei case

Publicat

De

Incendiu strada Spicului

Un incendiu a izbucnit pe strada Spicului din Cluj-Napoca.

Pompierii intervin cu două autospeciale cu apă și spumă, respectiv autoscara.

Incendiu pe strada Spicului din Cluj-Napoca. Focul a cuprins o anexă și acoperișul unei case

Potrivit ISU Clujm incendiul a izbucnit la o anexă gospodărească și la acoperișul unei case. Din primele date, flăcările se manifestă pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați.

Din fericire, până acum nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Incendiul este localizat și se lucrează pentru lichidare.

UPDATE

O femeie care a făcut atac de panică a fost evaluată de către echipajul SMURD.

Aceasta nu a fost, însă, transportată la spital.

Pompierii au lichidat incendiul în limitele găsite.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Dan Tarcea: Metroul ușor a fost cea mai bună soluție. S-a analizat și varianta MONORAIL-ului

Publicat

De

Dan Tarcea

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, susține că metroul ușor a fost cea mai bună soluție de transport, aleasă dintre 5 variante. Prezent la podcastul Contraste de la Cluj24, Tarcea a spus că soluția a fost clar una pe sub pământ, ținând seama de configurația municipiului Cluj-Napoca.

„Acum este un proiect în Arabia Saudită, este vorba de acel oraș-linie de 170 de km, un proiect care depășește 500 de miliarde de dolari. Un oraș făcut de la zero în care totul să se întâmple la suprafață, să fie pe trei nivele și acolo să nu fie nici o mașină în oraș.

Dan Tarcea: Metroul ușor a fost cea mai bună soluție. S-a analizat și varianta MONORAIL-ului

Noi avem un oraș milenar, avem un oraș care are clădiri istorice, un oraș la care nu mai pot să demolez clădirile. Nu e ca și Timișoara, de exemplu, un oraș de câmpie, în care distanța între clădiri este de 20 de metri și atunci în acei 20 de metri poți să mai faci o bandă, poți să mai faci anumite componente.

Și atunci soluția este clar pe sub pământ. În momentul în care noi am contractat studiul de fezabilitate, nu am pornit de la ideea <<domnule faceți-ne studiul de fezabilitate pentru metrou>>.

Am cerut să ni se arate care este cea mai bună soluție. Au fost analizate 5 elemente, 5 soluții de transport.

Una dintre soluțiile analizate a fost monorailul, a doua soluție tramvaiul, a treia soluție metroul ușor, apoi metroul greu sau o altă modernizare a transportului public.

Metroul ușor

Din toate aceste 5 elemente, având în vedere structura orașului și modul cum s-a dezvoltat el și cum urmează să se dezvolte, cel mai bun clasament, cel mai bun punctaj l-a avut metroul ușor, ultima fiind tramvaiul.

A fost o idee foarte bună și tramvaiul, care este folosit, dar în momentul în care discutăm de niște capacități de oameni, niște capacități de trafic, ar fi însemnat că dacă ne-am fi dus pe varianta de tramvai, ar fi fost o coloană.

Gândiți-vă că într-un tramvai care are 30 de metri intră 150 de persoane. În metrou intră de aproape șapte ori mai mulți. Asta ar însemna ca din Florești, ca să ducă asemenea capacități, ar fi trebuit să fie un șir continu de tramvaie, asta ar fi însemnat că am fi segregat orașul în două.

Tren de tramvaie

Pe studiile făcute era un fel de tren nesfârșit de tramvaie, cu 20-30 de secunde între ele, ca să poți să duci asemenea capacitate de oameni.

Dacă oamenii veneau și spuneau <<domnule vedeți că tramvaiul este o soluție mult mai bună>>, nu ne-am fi încăpățânat să mergem pe metrou, dar soluția optimă propusă de specialiști a fost metroul ușor.

Lucrările vor începe, cel mai probabil, în a doua parte a anului”, a spus Dan Tarcea.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Dan Tarcea: Șantierele de la metrou și centura metropolitană vor începe anul acesta

Publicat

Dan Tarcea

O discuție cu viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, este plină de „tehnicalități” administrative. Cînd crezi că l-ai prins cu cu o inadvertență, o lucrare întîrziată sau o revendicare legitimă a comunității pe care Primăria pare că a omis-o sau a neglijat-o, Dan Tarcea îți explică cu răbdare și aplicat că problemele trebuie nuanțate, că administrația unui oraș precum Cluj-Napoca e un mecanism greoi și sofisticat, nu o forță de reacție rapidă sau un serviciu de urgență!

Opt ani lângă Boc

Prezent în podcastul „Contraste” al jurnalistului Florin Danciu de la Cluj24, Dan Tarcea a vorbit despre variantele de optimizare a traficului în oraș și motivele pentru care s-a optat pentru metrou.

De asemenea, viceprimarul a dat asigurări că șantierele de la metrou și centura metropolitană vor începe anul acesta și vor fi realități.

Dan Tarcea a pornit in politică de la împărțit flori și mărțișoare la organizația din Mănăstur a PNL, iar în Consiliul Local Cluj-Napoca a intrat de „sub linie”, prin plecare a doi colegi, consileri locali, în Parlament, iar anul acesta își încheie cel de-al doilea mandat de viceprimar.

Despre cei opt ani petrecuți în „umbra” lui Emil Boc îl puteți vedea și auzi vorbind în podcastul „Contraste

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax