ACTUALITATE
Vin ajutoarele! Transport aerian cu 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud, cu o aeronavă NATO.

Ministerul Apărării Naționale a solicitat Capabilității de Transport Aerian Strategic a NATO, care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria, desfășurarea unei misiuni aeriene de urgență, pentru transportul a aproximativ 45 de tone de echipament medical de la Seul la București.
Echipamentele, 100.000 de combinezoane de protecție, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în țara noastră.
Zborul este efectuat cu o aeronavă C-17 Globe Master III, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Capabilității de Transport Aerian Strategic.
Aeronava va ateriza pe Aeroportul Otopeni joi, 26 martie.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Centru pentru bolnavii de cancer deschis la Cluj-Napoca. Oferă consiliere, nutriție personalizată și terapii complementare

Un centru care oferă ajutor holistic bolnavilor, în special celor oncologici, s-a deschis joi la Cluj-Napoca.
La Casa Vertical Freedom, pacienții cu cancer au acces la terapii complementare și un adevărat mediu de susținere la fiecare pas spre vindecare.
Centru pentru bolnavii de cancer deschis la Cluj-Napoca
Centrul a fost deschis de Fundația Vertical Freedom și este situat pe strada Traian Moșoiu numărul 41, în Cluj-Napoca. Este un spațiu unic, dedicat tuturor celor care își doresc echilibru, bunăstare și o reconectare profundă cu sine, arată reprezentanții fundației.
”La Casa Vertical Freedom, am creat un spațiu dedicat vindecării, unde abordarea holistică sprijină fiecare pacient în drumul său spre echilibru și sănătate. Credem că nimeni nu ar trebui să fie singur în această luptă, iar echipa noastră de specialiști este aici pentru a oferi sprijin pe toate planurile”, arată reprezentanții fundației.
Consiliere și terapii complementare pentru bolnavi
Astfel, bolnavii vor beneficia de consiliere psihologică oferită de Mirabela Dubit și Ioana Șuteu. De asemenea, pacienții vor beneficia de Medicină funcțională, practicată de Dr. Enikő Kovács. Medicina funcțională tratează cauzele profunde ale bolilor, nu doar simptomele. Prin nutriție personalizată, reducerea inflamației și echilibrarea organismului, aceasta sprijină pacienții în recuperare și prevenție. Abordarea holistică, arată inițiatorii acestui proiect, ajută la întărirea imunității, reglarea metabolismului și gestionarea stresului, oferind o cale sustenabilă către sănătate.
Lucia Andreea Haidău, Ioana Domșa, Mirabela Dubit și Erik Pongrac vor oferi terapii care reduc stresul și îmbunătățesc starea generală de bine. Este vorba de metode și terapii Wim Hof, Seiki, Meditație Ghidată, Bowen, Yoga și Creșterea imunității
Pacienții vor beneficia și de consilierea prin artă, oferită de Andrada Costea, care folosește expresia creativă pentru a sprijini vindecarea emoțională și echilibrul interior. Astfel, bolnavii vor fi ajutați să proceseze stresul, frica și durerea, acest tip de consiliere facilitând o stare de bine și reziliență. În prevenție, contribuie la reducerea anxietății, creșterea încrederii și menținerea sănătății mentale prin auto-exprimare și relaxare.
Acces liber, pe bază de donații, și sprijin pentru cei în nevoie
Serviciile oferite la Casa Vertical Freedom pot fi accesate printr-o donație de oricine își dorește să fie bine și, în plus, să contribuie la strângerea de fonduri pentru a sprijini persoanele cu venituri reduse.
„O lume mai bună se construiește prin educație, empatie și acțiuni concrete. Însă nicio schimbare profundă nu se poate realiza singură. Avem nevoie de oameni cu viziune, de inimi deschise și de dorința de a face bine”, spune Bianca Baroti, fondatoarea proiectului.

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a întrunit joi pentru a desemna candidații la scaunul vacant de Episcop al Sălajului. În urma consultărilor, au fost propuși doi clerici cu experiență, ale căror nume vor fi înaintate Sfântului Sinod, care va lua decizia finală pe 27 martie.
Joi, 20 martie 2025, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului s-a întrunit în şedinţă de consultare la Reședința Mitropolitană din Cluj-Napoca, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pentru a stabili lista celor doi candidați pentru scaunul vacant de Episcop al Sălajului, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei Clujului.
În conformitate cu prevederile din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române privitoare la alegerea de episcop eparhiot, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a stabilit lista celor doi candidați:
- Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca,
- Preacuviosul Părinte Arhimandrit SAMUEL CRISTEA, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.
Lista întocmită de Sinodul mitropolitan, menținută în urma consultării cu membrii Adunării eparhiale din cadrul Episcopiei Sălajului, va fi înaintată Sfântului Sinod care, în şedinţa de lucru din 27 martie 2025, îl va alege pe viitorul Episcop al Sălajului.
CLUJ24 TV
LIVE VIDEO. ”Ediția de seară” pe Clujlive TV, în parteneriat cu Cluj24: Invitați Radu Moisin, Viorel Băltărețu, Dan Tarcea

Postul Clujlive TV prezintă, joi, de la ora 18, emisiunea ”Ediția de seară”, realizată în parteneriat cu Cluj24, și care va avea două părți.
Jurnaliștii Florin Danciu și Vasile Măgrădean îi vor avea ca invitați, în prima parte, pe deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, și pe fostul deputat USR Viorel Băltărețu, care vor discuta despre alegerile prezidențiale.
În partea a doua, de la ora 19, va fi prezent viceprimarul Dan Tarcea, care va răspunde acuzațiile imobiliarului Dorin Bob despre proiectul de metrou, ale constructorului Cristian Erbașu despre centura metropolitană, făcute în cadrul Construction & Infrastructure Summit, eveniment Intelglobalis Consulting prin platform X Party & Networking (XPN).
Emisiunea poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215)
Principalele declarații
Despre anularea alegerilor și respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
Radu Moisin: „Am avut decizia CCR din decembrie pe care cam, toți colegii din PNL au apărat-o. Eu nu, nu am apărat-o nici atunci și nu o să o apăr nici pe viitor, deoarece a fost o hotărâre a unei instanțe din afara puterii de judecată, luată fără posibilitate de a contesta, fără a asculta partea respectivă și fără probe. Așa este și cea mai recentă decizie, nu o să apăr niciuna dintre aceste decizii. S-a văzut efectul acestor decizii prin retrogradarea României în topul democrațiilor la nivel internațional din revista The Economist, unde am ajuns la nivelul de regim hibrid. Genul acesta de democrație nu o să o pot susține niciodată, chiar de prețul ar fi renunțarea la activitatea politică”.
Viorel Băltărețu: „Cred că CCR-ul a luat niște decizii pe care nu ar fi trebuit să le ia. Din perspectiva unui cetățean responsabil și pentru că trăim într-un stat în care legea trebuie respectată, chiar dacă nu suntem de acord cu aceste decizii, trebuie să le respectăm și asta ar trebui să înțeleagă toată lumea. Riscul este să creăm niște precedente. CCR-ul este cvasi-politic, membrii sunt numiți de partide. CCR nu este un organism independent și faptul că deciziile nu pot fi contestate mi se pare o vulnerabilitae. Doar o reformă constituțională ar putea rezolva această problemă”.
Florin Danciu, jurnalist Cluj24: „După părerea mea, aceasta este o decizie ca o boală ale cărei simptome noi le-am ascuns, dar nu înseamnă că boala a trecut și oricând, cred că dacă vine unul la putere mai hotărât, folosind aceleași metode, poate să zică: Mie nu îmi place de ăla, nu îl arestez, ca în Turcia, dar îl scot din cursă. Avem de a face cu un fel de deomcrație directată, în care instituțiile decid”.
Despre candidații la alegerile prezidențiale
Radu Moisin: „Pe lângă cele trei partide și minoritățile naționale, Crin Antonescu strânge simpatii și din alte zone, pentru că este un om liber, decuplat de orice fel de obligație față de aceste partide. De exemplu, luni, a declarat faptul că în opinia sa, Comisia Europeană nu ar fi trebuit să continue cu Ursula von der Leyen deoarece a fost un președinte slab. Imediat după aceea, PNL a dat un comunicat prin care s-a delimitat de această opinie a candidatului Crin Antonescu, însă respectă dreptul său la opinie.
Mi se pare rușinos pentru cei care încă mai pretind că fac sondaje de opinie în România, mă refer la cei care au lucrat în toamnă la alegerile prezidențiale, să mai apară în spațiul public. Atunci, toată lumea făcea pariu cu cât intră Ciolacu în turul II, iată că nu a fost cazul. Eu, plimbându-mă timp de două luni, în campanie și precampanie, în orașe dar și în cătune și sate, am găsit foarte puțini susținători ai lui Ciolacu, și atunci am spus, într- emisiune la radio, că eu nu cred că Ciolacu va intra în turul II. Acel prezentator se uita la mine de parcă aș fi înnebunit. Eu cred că sunt manipulări, mai ales din zona lui Nicușor Dan”.
Nicușor Dan, „ajutat” de lideri PNL?
Florin Danciu: „Are aliați chiar în interiorul PNL, domnule deputat. Am citit declarația domnului Ciucu, în care a spus că PNL l-a vrut de fapt pe domnul Bolojan, dar s-a opus premierul Ciolacu. Nu a zis că l-a vrut pe domnul Nicuțor Dan, dar să punem cap la cap piesele de puzzle. Declarația prim-vicepreședintelui PNL nu cred că e făcută neglijent. Mai punem la socoteală aducerea domnului Dacian Cioloș la Cotroceni și vizita domnului Nicușor Dan la domnul Bolojan. Sunt destule semnale că liberalii au o problemă de susținere a lui Crin Antonescu”.
Radu Moisin: „Eu nu am auzit pe niciunul dintre colegii mei să îl susțină pe Nicușor Dan, nici în discuții informale. Eu nu am dubii că PNL este mobilizat pentru susținerea candidatului Crin Antonescu. Faptul că domnul Ciucu ratează ocazia de a tăcea destul de de în ultima perioadă și mai scapă niște gânduri sau fantezii de-ale lui în presă nu ne bucură. (…) Eu am un dubiu că Nicușor Dan s-a văzut cu domnul președinte Ilie Bolojan, rămâne de văzut dacă acesta va confirma sau va infirma ceea ce susține candidatul la prezidențiale.”
Florin Danciu: „Este adevărat că l-ați propus pe Bolojan și s-a opus Ciolacu? A fost această discuție în coaliție?”
Radu Moisin: „Nu știu să vă zic. Asemenea detalii este total inoportun să fie lansate în campanie și în precampanie care să creeze neliniște în Alianța „România Înainte”.
Băltărețu: „Sper să intrăm la guvernare după aceste alegeri”
Viorel Băltărețu: „Dacă vom intra vreodată la guvernare, eu sper să intrăm după aceste alegeri, vom intra cu focus pe reforme, pe atragearea banilor din PNRR, lucru care ne ține în loc și pe care l-am promis încă din 2020-2021.
Elena Lasconi, într-un fel sau altul, a primit 1,7 milioane de voturi în primul tur al alegerilor din 2024. A fost o conjunctură, inclusiv jocul făcut de PSD cu voturile pentru Georgescu și pentru Simion, tocmai pentru că, în aroganța lor, erau convinși că Ciolacu o să fie pe primul loc și o să aibă foarte mult. Asta ne arată cât de jos au ajuns politicienii și cum se gândesc ei să facă politică. Mă uit la ce se întâmplă acum, îl susținem, nu îl susținem pe Crin Antonescu, îl susținem, nu îl susținem pe Nicușor Dan, a apărut și Ponta susținut de o parte din PSD, noi, USR, avem această problemă cu Elena Lasconi și cu Nicușor Dan… mie mi se pare că dăm dovadă cu toții de un infantilism extraordinar și de o lipsă de înțelegere a problemelor de fond.
Eu sper că Elena se va așeza cu Nicușor Dan la masă și vor tranșa lucrurile pe care din păcate nu le-au tranșat mai demult și să încercăm să avem opțiunea cea mai bună ca unu dintre acești doi candidați să intre în turul doi și eu cred că dacă unul dintre ei va intra în turul II, cu oricine ar intra, acea persoană va ajunge președintele României”.
Viceprimarul Dan Tarcea îi pune la punct pe cei care dezinformează
În partea a doua a emisiunii, invitat a fost viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, care a acuzațiilor imobiliarului Dorin Bob despre proiectul de metrou și ale constructorului Cristian Erbașu despre centura metropolitană.
Dan Tarcea: „Turcia este o țară din Europa, companii turcești participă la licitații în România, în Polonia, în Cehia, în Germania, participă în toată lumea la licitații. Eu cred că, în primul rând, câștigă licitații pentru că sunt performanți și au prețuri mai mici. Nu am fost în nicio excursie, în nicio vizită și nu m-am întâlnit cu nimeni legat de aceste subiecte, chit că au încercat unii-alții, dar am refuzat. Caietul de sarcini, toate documentele legate de licitații sunt întocmite împreună cu celelalte instituții ale statului. Firmele turcești au mai câștigat licitații în România. Dacă unul dintre acești domni deține informații, să meargă să le depună la instituțiile abilitate.
De ce firmele turcești câștigă licitații? Pe de o parte, discutăm de prețul mic și de eficiență. În al doilea rând, guvernul turc asigură niște dobânzi preferențiale pentru aceste companii pentru a se poutea finanța. Categoric o parte dintre aceste companii românești și din Europa au o problemă de finanțare. Apoi, haideți să ne gândim care este salariul mediu în Turcia și care este cel din Franța, de exemplu, sau din Germania. Să nu uităm că Bechtel a lucrat cu turci. O mare parte din infrastructura din Germania a fost făcută cu companii turcești și cu forță de muncă din Turcia.
Bruxelles Expres
VIDEO. Daniel Buda, eurodeputat PNL: Fondurile de agricultură trebuie asigurate în mod adecvat de către CE

Vicepreședintele Comisiei de Agricultură din cadrul Parlamentului European, eurodeputatul Daniel Buda, susține că fondurile de agricultură trebuie asigurate în mod adecvat de către Comisia Europeană, indiferent de provocările actuale, legate de începerea unui program european de înarmare, ReArm.
Daniel Buda a solicitat, în plenul Parlamentului European, o finanțare adecvată pentru Politica Agricolă Comună și sprijin pentru producția de îngrășăminte chimice în UE. Europarlamentarul a avertizat asupra riscurilor unei posibile unificări a fondurilor destinate agriculturii cu cele de coeziune.
„Domnule comisar, sunteți foarte ancorat în realitate și mulțumim pentru viziunea pe care ne-ați propus-o, dar suntem conștienți de faptul că dumneavoastră aveți o limitare legat de buget. Nu puteți face ceea ce v-ați propus dacă nu aveți bugetul adecvat pentru acest lucru. Rugămintea mea către dumneavoastră este să transmiteți un mesaj foarte ferm în interiorul Comisiei Europene legat de ceea ce înseamnă finanțarea adecvată a politicii agricole comune pe de o parte și ferească-vă Dumnezeu pe toți din comisie să veniți cu unificarea fondurilor din agricultură cu cele de coeziune, să fie un singur fond pus la dispoziția statelor membre, pentru că ar însemna o bombă nucleară care nu știu unde va duce dacă va exploda”, a declarat Daniel Buda (PNL/PPE).
Problema importurilor de îngrășăminte chimice
În cadrul aceleiași intervenții, europarlamentarul român a atras atenția asupra problemelor legate de importurile de îngrășăminte chimice și a solicitat sprijin pentru producția internă în Uniunea Europeană.
„Mai departe, m-aș referi la ceea înseamnă importul de îngrășăminte chimice. Dimineață am avut discuții și sunt preocupări majore din partea fermierilor cu privire la această chestiune. Aveți în vedere sprijinirea producției interne în interiorul Uniunii Europene, acolo unde există posibilitatea, cu este în România de exemplu, la fabricile de îngrășăminte chimice? Pentru că avem fabrici astăzi în interiorul Uniunii Europene, dar ele, din păcate nu sunt competitive din cauza prețului foarte mare la gaz”, a mai arătat Daniel Buda.