ACTUALITATE
Viktor Orbán, discurs – fluviu la Tușnad: Dacă Europa nu va redeveni raţională, va rămâne singură în războiul ruso-ucrainean
A început „o fermentaţie” pro-pace, iar dacă Europa nu îşi abandonează poziţia pro-război, va rămâne singură în acest război, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, sâmbătă, la Băile Tuşnad, în discursul pe care l-a susţinut în încheierea a celei de-a 33-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad (Tusványos), citat de MTI.
În faţa publicului adunat în aer liber, prim-ministrul Ungariei a analizat situaţia creată de războiul dintre Rusia şi Ucraina şi a spus că se apropie o schimbare a sistemului mondial: Asia va deveni centrul dominant al lumii, motiv pentru care este nevoie de „o macro strategie maghiară”, a cărei prima versiune „brută” a fost, deja, finalizată.
La începutul prezentării sale, premierul ungar a relatat că a avut o întâlnire cu omologul său român, vineri, la Bucureşti. „Facem progrese”, a declarat Viktor Orbán, spunând că România este, astăzi, al treilea cel mai important partener economic al Ungariei, iar relaţiile economice şi comerciale înregistrează noi recorduri.
Sprijin pentru Schengen
Prim-ministrul maghiar a anunţat că a discutat cu Marcel Ciolacu despre planul căii ferate de mare viteză Bucureşti-Budapesta şi că l-a asigurat pe acesta de faptul că în timpul preşedinţiei rotative a UE, Ungaria va pune în octombrie pe ordinea de zi problema aderării României la Spaţiul Schengen, iar dacă va fi cazul, şi la şedinţa consiliului JAI, în decembrie.
Orbán a relatat: chiar dacă partea română nu a vrut să stabilească despre ce poate vorbi în acest an la Tusványos, la Bruxelles mulţi au condamnat misiunea de pace a Ungariei – cu toate că şi carta organizaţiei precizează că „scopul Uniunii este pacea”.
Timpul este de partea păcii, a declarat premierul ungar, iar referindu-se la alegerile prezidenţiale americane a spus că Trump este „ante portas”.
Potrivit şefului guvernului de la Budapesta, dacă Europa nu trece la o politică a păcii până la alegerile prezidenţiale americane, atunci după victoria electorală a lui Donald Trump va trebui să facă acest lucru recunoscându-şi înfrângerea, într-un mod ruşinos, asumându-şi singură răspunderea politică.
Politică pro-pace
Premierul a explicat că cei de la Bruxelles sunt supăraţi că numim politică de război ceea ce fac ei; în opinia lor, ei susţin războiul de dragul păcii. În acelaşi timp, de la începutul misiunii de pace a Ungariei, miniştrii de externe din SUA şi Rusia au avut o convorbire, ministrul de externe elveţian a purtat discuţii cu cel rus.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a sunat, în sfârşit, pe Donald Trump, iar ministrul de externe ucrainean a călătorit la Beijing. „Cu alte cuvinte, fermentaţia a început”, a adăugat Viktor Orbán. Încet-încet trecem de la o politică europeană pro-război la o politică pro-pace, a subliniat premierul maghiar.
Viktor Orbán a vorbit despre faptul că războiul dintre Rusia şi Ucraina dezvăluie realitatea – la fel ca pastila roşie din filmul Matrix.
Despre războiul ruso-ucrainean
Şeful guvernului de la Budapesta a vorbit despre această realitate, împărţindu-le pe puncte. În primul rând, Orbán a subliniat că părţile suferă în război pierderi brutale, cu toate acestea nu vor să cadă la un acord. Există două motive pentru asta: pe de-o parte, ambii cred că pot câştiga, iar pe de altă parte, ambii sunt alimentaţi de propriul adevăr real sau perceput, a spus premierul.
Prim-ministrul Ungariei a relatat: ucrainenii cred că aceasta este o invazie a ruşilor, care încalcă dreptul internaţional şi suveranitatea teritorială, respectiv că ei sunt, de fapt, în autoapărare şi duc un război de independenţă. Ruşii cred că în Ucraina au avut loc dezvoltări militare serioase ale NATO, că Ucrainei îi este promisă aderarea la NATO, iar ei nu vor să vadă nici trupe NATO, nici arme NATO la graniţa dintre Rusia şi Ucraina.
Astfel, ei consideră că Rusia are dreptul la autoapărare, iar acesta este, de fapt, un război provocat. Prin urmare, toată lumea are un fel de adevăr al său, real sau perceput, şi niciuna dintre părţi nu va renunţa la război, a adăugat Orbán.
Pace din exterior
Acest lucru duce direct la escaladare, a afirmat premierul, subliniind că dacă depinde de cele două părţi, nu va fi pace. Pacea poate sosi doar din exterior.
În al doilea rând, în timp ce în anii precedenţi, SUA declara că principalul său concurent şi oponent îl reprezintă China, acum vedem că poartă un război proxy împotriva Rusiei, iar China este acuzată în mod constant că sprijină în secret Rusia, a spus politicianul.
Dacă este aşa, a adăugat Viktor Orbán, atunci aşteaptă un răspuns la întrebarea: de ce este raţional să uneşti într-o singură tabără inamică două astfel de ţări mari.
Drept cel de-al treilea element al realităţii dezvăluite de război, Viktor Orbán a evidenţiat rezistenţa Ucrainei – care este peste orice aşteptări şi pe care premierul maghiar a atribuit-o faptului că în faţa Ucrainei a apărut perspectiva apartenenţei la Occident, aceasta descoperind un nou sens al existenţei sale.
În al patrulea rând, Orbán a constatat că nici Rusia nu mai este autocraţia rigidă, neo-stalinistă prezentată de liderii de la Bruxelles, care încearcă să o îngenuncheze prin sancţiuni. Vorbim, de fapt, de o ţară care dă dovadă de flexibilitate tehnică, economică, poate chiar şi socială, a punctat Orbán.
UE, la ordinele SUA
În al cincilea rând, premierul a constatat că politica europeană s-a prăbuşit, întrucât Europa a renunţat la protejarea propriilor interese. Viktor Orbán a adăugat că în prezent, Europa „urmează necondiţionat politica Partidului Democrat din SUA, chiar şi cu preţul autodistrugerii”, în timp ce sancţiunile introduse împotriva Rusiei dăunează intereselor europene fundamentale, cresc preţul energiei şi fac economia europeană necompetitivă.
Viktor Orbán a subliniat că esenţa sistemului de putere european a fost axa Paris-Berlin, care nu mai există astăzi sau „poate fi ocolită şi a devenit nesemnificativă” în comparaţie cu noul centru de putere format din Londra, Varşovia, Kiev, ţările baltice şi scandinave.
Premierul maghiar a amintit că înlocuirea axei Paris-Berlin nu este o idee nouă, ci „un vechi plan polonez”, a cărui esenţă este de a face din Polonia baza americană numărul unu de pe continent, prin urmare „cheamă americanii acolo, între germani şi ruşi”, însă numai războiul actual a făcut posibilă realizarea acestui plan.
Critici la Polonia
Este un plan vechi acesta: slăbirea Rusiei şi depăşirea dezvoltării Germaniei, a spus Viktor Orbán. Polonezii fac cea mai ipocrită şi falsă politică din toată Europa, pentru că în timp ce „fac liniştiţi afaceri cu ruşii”, dau Ungariei lecţii de moralitate, a explicat prim-ministrul ungar.
Viktor Orbán a spus: pentru această strategie a renunţat Polonia la cooperarea de la Visegrád, deoarece pe lângă acceptarea axei Paris-Berlin, V4 a însemnat că recunoaştem existenţa unei Germanii şi a unei Rusii puternice, iar între cele două, prin cooperarea statelor din Europa Centrală, creăm un al treilea jucător.
Despre puterea Varşoviei, şeful de guvern a spus că armata poloneză este a doua ca mărime din Europa după cea a Franţei, iar ţara cheltuieşte 5% din PIB pentru apărare.
Pe lângă faptul că misiunea de pace lansată de Ungaria urmăreşte pacea, îndeamnă Europa să urmeze, în sfârşit, o politică independentă, a mai menţionat premierul maghiar.
Asia alături de Rusia
În cel de-al şaselea rând, Viktor Orbán a menţionat că în opinia sa, războiul a scos în evidenţă că Occidentul a ajuns „într-o singurătate spirituală”, pentru că până acum s-a privit pe sine drept o referinţă, un fel de etalon mondial, din moment ce el a fost cel care a dat lumii valorile pe care aceasta trebuia să le accepte, precum democraţia liberală şi tranziţia verde.
În privinţa aceasta, însă, în ultimii doi ani a avut loc o întorsătură de 180 de grade, pentru că deşi Occidentul a trasat sarcina ca lumea să ia atitudine împotriva Rusiei şi să se alăture Occidentului pe nişte baze morale, realitatea este că încet-încet, toată lumea susţine Rusia, a explicat Viktor Orbán.
Şeful guvernului de la Budapesta a adăugat: nu este surprinzător că asta face Coreea de Nord sau China, sau că lor li s-au alăturat Iranul, India şi Turcia, sau că şi lumea musulmană priveşte Rusia drept un partener.
Susținere pe față a Rusiei
În al șaptela rând, potrivit lui Orbán, războiul a scos la iveală faptul că cea mai mare problemă actuală a lumii este slăbiciunea şi dezintegrarea Occidentului, precum şi acea naraţiune – promovată de mass-media occidentală – potrivit căreia Rusia reprezintă cel mai mare pericol al lumii.
Această percepţie este greşită, Rusia este o ţară aflată sub o conducere hiper-raţională, care este una de înţeles şi previzibilă – spre deosebire de Occident, al cărui comportament nu este raţional şi previzibil, a apreciat premierul maghiar.
Adevărata sarcină a Ungariei este să înţeleagă din nou Occidentul, pentru că noi, central-europenii, vedem Occidentul ca fiind iraţional, a spus Orbán. Şeful guvernului a relatat că această divergenţă trebuie căutată, probabil, în faptul că viziunea Europei Centrale asupra lumii se bazează pe conceptul statelor naţionale, în timp ce Occidentul consideră că acestea nu mai există.
Uniunea Europeană nu numai că gândeşte astfel, ci şi declară acest lucru, scopul fiind „trecerea peste statele naţionale” şi transferarea suveranităţii statelor naţionale către Bruxelles, a relatat şeful guvernului de la Budapesta.
Trump și poporul american
Potrivit lui Viktor Orbán, o bătălie similară are loc şi în Statele Unite ale Americii, astfel că miza alegerilor prezidenţiale americane este uriaşă. Candidatul republican la preşedinţie, Donald Trump, îşi propune să readucă poporul american într-o stare de stat naţional, dintr-o stare de stat liberal post-naţional.
Acesta este motivul pentru care vor să-l împiedice pe Donald Trump să candideze, vor să-l trimită la închisoare şi să îl deposedeze de avere, iar cum toate acestea nu reuşesc, au vrut să-l omoare, a subliniat Viktor Orbán, adăugând că a vorbit vineri cu fostul preşedinte, care a transmis salutări participanţilor universităţii de vară.
Premierul a abordat şi problema politică a elitismului şi populismului, drept consecinţe politice ale statului post-naţional care zguduie democraţia.
Elitele condamnă poporul pentru că se deplasează în direcţia dreptei şi clasifică sentimentele şi gândurile poporului drept unele xenofobe, homofobe şi naţionaliste. Ca răspuns, poporul răspunde prin a învinovăţi elita de faptul că nu se ocupă de ceea ce este important pentru el, ci se scufundă într-un globalism fără sens, a explicat Orbán.
Premierul a spus că asta ridică şi problema democraţiei reprezentative: elita nu vrea să reprezinte oamenii, mai mult decât atât, chiar se mândreşte cu asta.
Schimbări post-război
Pentru elite, acceptabile sunt doar valorile celor cu diplome. Drept urmare, Bruxelles-ul rămâne sub ocupaţia unei oligarhii liberale. Această elită liberală de stânga organizează, de fapt, elita transatlantică, care nu este europeană, ci globală, gândirea ei nu este determinată de ideea statului naţional, ci este federalistă, şi nu este democratică, ci politică, a declarat premierul ungar.
După război, în sistemul mondial va avea loc o schimbare cum nu s-a mai văzut în 500 de ani, a spus Viktor Orbán. În următoarele câteva decenii bune, poate chiar secole, centrul dominant al lumii va deveni Asia, a spus premierul ungar, subliniind, aici, state precum China, India, Pakistan şi Indonezia.
Demografia este de partea Asiei, în tot mai multe domenii are un avantaj tehnologic, de capital, puterea militară devine tot mai echilibrată în comparaţie cu cea din Occident, cei mai mulţi bani se vor afla în Asia, asiaticii vor deţine cele mai mari companii din lume, cele mai bune universităţi, cele mai bune institute de cercetare, cele mai mari burse de valori, a enumerat şeful de guvern.
Viktor Orbán a subliniat că Donald Trump depune eforturi pentru a găsi răspunsul american la această situaţie. „De fapt, încercarea lui Donald Trump este, probabil, ultima şansă a SUA de a-şi menţine locul întâi mondial”, a spus politicianul maghiar.
Opțiunile Europei
Europa are două opţiuni. Prima – cea spre care se îndreaptă acum – este aceea de a deveni un fel de muzeu în aer liber, supus Statelor Unite, pe care lumea o va admira, dar nu va mai avea capacitatea şi dinamica dezvoltării.
Cea de-a doua opţiune – anunţată de preşedintele francez Emmanuel Macron – este aceea a autonomiei strategice, „şi anume că trebuie să intrăm în competiţia schimbării sistemului mondial”, a declarat şeful de guvern.
Capacitatea Europei de a atrage capital poate fi restabilită, pot fi realizate mari dezvoltări de infrastructură, în special în Europa Centrală, avem nevoie de o alianţă militară europeană cu o industrie militară puternică, cu cercetare şi inovare, trebuie să creăm independenţa energetică, ceea ce nu va funcţiona fără energie nucleară, iar după război trebuie să încheiem un nou acord cu Rusia, a enumerat Viktor Orbán.
Cu toate acestea, premierul maghiar consideră că schimbarea actuală a sistemului mondial nu este în primul rând un pericol, ci o oportunitate, iar spaţiul de manevră este mai mare decât a fost vreodată în ultimii 500 de ani.
Oferte economice
Viktor Orbán a apreciat că evoluţiile din Statele Unite ale Americii „se îndreaptă într-o direcţie care este favorabilă pentru noi”, însă a adăugat că nu crede că de peste Ocean vor primi o ofertă economică şi politică mai bună decât statutul de ţară membră a UE, însă dacă totuşi se întâmplă asta, „va trebui să o analizăm bine”.
De la China am primit oferta maximă; pentru ei, apartenenţa Ungariei la UE reprezintă o valoare, „spre deosebire de americani, care ne tot fac apropouri să ieşim”. Oferta Chinei este aceea de a „participa la o modernizare reciprocă”, chiar dacă trebuie să fim atenţi la diferenţa de mărime a Chinei şi a Ungariei.
Partea de vest a Uniunii Europene nu va mai reveni la ideea statelor naţionale, a apreciat premierul maghiar, adăugând că jumătatea de est a comunităţii poate apăra această formă a statelor naţionale.
Viktor Orbán a declarat că UE a pierdut războiul care se desfăşoară acum, Statele Unite o vor lăsa singură; Bruxelles-ul nu va putea finanţa războiul şi funcţionarea Ucrainei, adică „Uniunea Europeană va trebui să plătească preţul aventurii războiului”, care „va fi mare, şi ne va afecta şi pe noi”.
Potrivit lui Viktor Orbán, din toate acestea rezultă următoarele: „Uniunea Europeană ia la cunoştinţă că ţările din Europa Centrală vor rămâne în Uniunea Europeană şi în acelaşi timp îşi vor păstra fundamentul de state naţionale şi vor urma o politică externă proprie”.
Seşi nu le place acest lucru, vor fi nevoiţi să îl tolereze, mai ales că numărul acestor state va creşte, a declarat politicianul maghiar.
Ungaria se implică
Dacă este vorba de o schimbare a sistemului mondial, atunci este nevoie şi de o „macro strategie din partea Ungariei”, a declarat premierul. Acesta a explicat că Ungaria va duce mai departe şi va finaliza politicile demarate în mare parte în 2010 şi gândite pentru perioada care se întinde până în 2030, însă acest lucru nu va mai fi suficient în cazul unei schimbări a sistemului mondial care va dura o perioadă mai lungă, chiar secole.
Baza acestei strategii a Ungariei este conectivitatea, în care nu ne lăsăm blocaţi în niciuna dintre economiile emergente ale lumii occidentale şi estice, ci trebuie să fim prezenţi în ambele; în plus, nu intrăm într-un război împotriva Estului, şi nici în formarea unor blocuri tehnice şi comerciale, a subliniat Viktor Orbán.
Premierul a adăugat: adunăm prieteni şi parteneri, nu duşmani economici sau ideologici, adică nu ne alăturăm unora, ci mai degrabă mergem pe o cale independentă, mai dificilă.
Prim-ministrul Ungariei a afirmat că în strategie este la fel de importantă protejarea suveranităţii bazate pe fundamente economice, iar fundamentele economice ale acesteia sunt campionii naţionali interni, întreprinderile mijlocii competitive, companiile care produc pentru piaţa internă, respectiv IMM-urile.
Economia maghiară poate oferi baza suveranităţii, a declarat premierul ungar. Viktor Orbán a spus că Ungaria are campioni naţionali competitivi, inclusiv peste hotare – în sectorul bancar, sectorul energetic, industria alimentară, producţia de materii prime agricole, IT, telecomunicaţii, mass-media, industria construcţiilor, dezvoltarea imobiliară, industria farmaceutică, industria militară, logistică, şi într-o anumită măsură, şi în educaţie prin intermediul universităţilor.
Este competitiv şi sectorul întreprinderilor mijlocii, care numără 15 000 de companii, iar în „bugetul de pace” pentru 2025, Guvernul Ungariei va lansa un program amplu pentru IMM-uri, a conchis Viktor Orbán.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident cu un autobuz al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca a avut loc vineri seară, în comuna Chinteni. Din fericire, nu au fost persoane rănite.
Un autobuz CTP a ajuns în afara părții carosabile, vineri seară, pe un rum din localitatea Chinteni. Pompierii clujeni au intervenit cu două autospeciale de descarcerare și cu un echipaj SMURD de terapie intensivă.
Nu au fost înregistrate victime
Din fericire, nu au fost victime. Șoferul autobuzului este evaluat de medicii SMURD.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe raza comunei Chinteni. În accident a fost implicat un autobuz al Companiei de Transport Public, care a ieșit în afara părții carosabile. Din fericire, pasagerii nu au necesitat îngrijiri medicale. Un singur bărbat, și anume conducătorul autobuzului, este evaluat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. La o primă evaluare, nici acesta nu a suferit răni. La fața locului au fost trimise și două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Cum va fi vremea până la Crăciun? Temperaturi scăzute în toată țara, în următoarele săptămâni
Prognoza meteo pe următoarele săptămâni arată că temperaturile rămân mai scăzute decât cele normale la începutul iernii, în toată țara. Cum va fi vremea până de Crăciun?
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, valabilă în intervalul 25 noiembrie – 23 decembrie. Potrivit estimărilor făcute de meteorologi, temperaturile vor fi mai scăzute în primele săptămâni, urmând ca mai apoi acestea să aibă, în general, valori normale pentru această perioadă, în toată țara.
Săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice, sud-estice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi local deficitar în zonele montane, iar în rest se va situa în jurul celui specific pentru acest interval.
Săptămâna 2-9 decembrie 2024
Temperaturile medii se vor situa sub cele specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile centrale și în extremitatea de sud-est a teritoriului.
Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile.
Săptămâna 9-16 decembrie 2024
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi ușor deficitar, local, în regiunile centrale, sudice și estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Săptămâna 16-23 decembrie 2024
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi apropate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.
Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
EVENIMENT
CNAS: În ce CONDIȚII beneficiază asigurații GRATUIT de servicii de prevenție, depistare și monitorizare a bolilor grave
Persoanele asigurate pot beneficia gratuit de servicii de prevenţie, de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a informat, vineri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Pentru a beneficia de servicii de prevenţie, persoana asigurată trebuie să se programeze şi să se prezinte la o consultaţie la medicul de familie, care va evalua riscul ca pacientul să aibă o boală ascunsă, fără simptome.
CNAS: În ce CONDIȚII beneficiază asigurații GRATUIT de servicii de prevenție, depistare și monitorizare a bolilor grave
„În funcţie de evaluare, medicul poate decide să trimită pacientul la analize medicale de prevenţie gratuite şi îi va înmâna acestuia un bilet de trimitere. Medicul de familie va interpreta şi rezultatul analizelor, în cursul unei noi consultaţii de prevenţie, iar pe această bază va decide dacă pacientul trebuie trimis la un medic de specialitate în ambulatoriu sau la spital, pentru diagnosticarea ori confirmarea unei boli grave şi pentru stabilirea tratamentului adecvat”, a precizat sursa citată.
De asemenea, medicul de familie va consilia pacientul în scopul reducerii factorilor cu risc asupra sănătăţii din viaţa acestuia – fumat, consum de alcool, alimentaţie nesănătoasă, stres etc.
Medicul de familie poate trimite pacientul să efectueze analize medicale de depistare a unor boli şi dacă, în cursul unei consultaţii în scop terapeutic, are suspiciunea că, pe lângă afecţiunea pentru care s-a prezentat pacientul la consultaţie, ar mai putea exista şi o astfel de boală ascunsă.
CNAS precizează că, în cazul în care pacientul persoană asigurată a fost diagnosticat cu o boală cronică, acesta beneficiază de consultaţii periodice lunare gratuite la medicul de familie pentru supravegherea evoluţiei bolii, continuitatea terapiei, screeningul complicaţiilor, educaţia privind îngrijirea şi autoîngrijirea.
„Medicul de familie (…) stabileşte conduita terapeutică”
„Dacă medicul de familie, în urma evaluării riscului dezvoltării altor afecţiuni, constată că pacienţii respectivi au anumite simptome sau rezultate ale analizelor în afara valorilor normale, poate acorda în plus şi consultaţii de monitorizare activă (management de caz) pentru bolile cronice cu impact major (risc cardiovascular înalt – hipertensiunea arterială, dislipidemia şi diabetul zaharat tip 2, astmul bronşic, boala pulmonară cronică obstructivă- BPOC şi boala cronică de rinichi)”, a explicat CNAS.
Totodată, în cazul acutizării afecţiunilor cronice sau a prezenţei oricăror simptome a căror provenienţă trebuie clarificată, pacienţii se prezintă la medicul de familie care, în urma evaluării, stabileşte conduita terapeutică.
Conform CNAS, pentru orice afecţiune acută/subacută/acutizare a unei boli cronice casa decontează medicilor de familie încă două consultaţii pentru fiecare episod de boală, în afara consultaţiilor periodice anterior menţionate, iar, în urma efectuării consultaţiilor, medicul de familie poate elibera bilete de trimitere (inclusiv pentru investigaţii medicale paraclinice) sau alte documente.
Dacă la orice consultaţie medicul de familie va avea suspiciunea că pacientul are o formă de cancer (boală oncologică), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii îl va putea trimite, după caz: să efectueze analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, ale căror rezultate vor fi apoi integrate tot de medicul de familie, să fie consultat ambulatoriu de un medic specialist, să fie internat în regim de spitalizare de zi ori continuă.
„Persoanele asigurate pot beneficia şi de servicii medicale de îngrijire la domiciliu”
De asemenea, pe baza biletului de trimitere, medicul specialist din ambulatoriu va putea acorda pacientului persoană asigurată consultaţii pentru depistarea afecţiunilor oncologice (se decontează maximum trei consultaţii pe asigurat, într-un interval de maxim 60 de zile calendaristice de la data acordării primei consultaţii, prezentarea la a doua şi a treia consultaţie consultaţie făcându-se direct, fără alt bilet de trimitere).
După caz, medicul specialist va putea elibera pacientului bilete de trimitere pentru un alt medic specialist, analize de laborator, radiografii, ecografii, investigaţii de înaltă performanţă, spitalizare de zi ori continuă.
„Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la specialistul din ambulatoriu, în spitalizare de zi se va efectua: diagnosticarea afecţiunii oncologice, evaluarea extensiei tumorale, evaluarea statusului clinico-biologic al pacientului cu afecţiune oncologică. Se recomandă ca aceste servicii să fie efectuate în maximum 28 de zile de la deschiderea primei foi de spitalizare de zi. Tot în spital se pot efectua şi servicii medicale în scop diagnostic-caz pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân”, a mai transmis CNAS.
După confirmarea diagnosticului de boală oncologică, pacientul asigurat va putea fi inclus în Programul naţional de oncologie.
Persoanele asigurate pot beneficia şi de servicii medicale de îngrijire la domiciliu, tratamente de recuperare atât în ambulatoriu, cât şi în sanatorii, servicii de transport sanitar neasistat, medicamente compensate, dispozitive medicale.
CLUJ24 TV
VIDEO Eurodeputatul Siegfried Mureșan pentru Cluj24: Lipsa autostrăzilor și infrastructura proastă ne face mai puțin competitivi
Eurodeputatul Siegfried Mureșan susține că lipsa autostrăzilor și infrastructura proastă face România mai puțin competitivă, căci pe investitori îi costă mai mult și le rămân mai puțin bani în firmă pentru salariile oamenilor, pentru inovare, pentru a se extinde, pentru a investi.
Mureșan a declarat într-un interviu pentru Cluj24 realizat la sediul Parlamentului European de la Bruxelles că cu cât țara noastră reușește să termine mai repede cu infrastructura, devenind mai competitivă, ”cu atât și întreprinderile pot investi mai mult, cu cât le rămân mai mulți bani în firmă”.
Siegfried Mureșan este negociator șef al Parlamentului European pentru buget, vicepreședinte al grupului Partidului Popular European (PPE), care este familia de partide politice de centru-dreapta, din care din România face parte Partidul Național Liberal.
”Ca vicepreședinte al grupului PPE, coordonez munca grupului pe tot ce ține de fonduri europene”, a precizat, printre altele, eurodeputatul liberal.
Florin Danciu