Connect with us

ACTUALITATE

Viktor Orbán, discurs – fluviu la Tușnad: Dacă Europa nu va redeveni raţională, va rămâne singură în războiul ruso-ucrainean

Publicat


Viktor Orban

A început „o fermentaţie” pro-pace, iar dacă Europa nu îşi abandonează poziţia pro-război, va rămâne singură în acest război, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, sâmbătă, la Băile Tuşnad, în discursul pe care l-a susţinut în încheierea a celei de-a 33-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad (Tusványos), citat de MTI.

În faţa publicului adunat în aer liber, prim-ministrul Ungariei a analizat situaţia creată de războiul dintre Rusia şi Ucraina şi a spus că se apropie o schimbare a sistemului mondial: Asia va deveni centrul dominant al lumii, motiv pentru care este nevoie de „o macro strategie maghiară”, a cărei prima versiune „brută” a fost, deja, finalizată.

La începutul prezentării sale, premierul ungar a relatat că a avut o întâlnire cu omologul său român, vineri, la Bucureşti. „Facem progrese”, a declarat Viktor Orbán, spunând că România este, astăzi, al treilea cel mai important partener economic al Ungariei, iar relaţiile economice şi comerciale înregistrează noi recorduri.

Sprijin pentru Schengen

Prim-ministrul maghiar a anunţat că a discutat cu Marcel Ciolacu despre planul căii ferate de mare viteză Bucureşti-Budapesta şi că l-a asigurat pe acesta de faptul că în timpul preşedinţiei rotative a UE, Ungaria va pune în octombrie pe ordinea de zi problema aderării României la Spaţiul Schengen, iar dacă va fi cazul, şi la şedinţa consiliului JAI, în decembrie.

Orbán a relatat: chiar dacă partea română nu a vrut să stabilească despre ce poate vorbi în acest an la Tusványos, la Bruxelles mulţi au condamnat misiunea de pace a Ungariei – cu toate că şi carta organizaţiei precizează că „scopul Uniunii este pacea”.

Timpul este de partea păcii, a declarat premierul ungar, iar referindu-se la alegerile prezidenţiale americane a spus că Trump este „ante portas”.

Potrivit şefului guvernului de la Budapesta, dacă Europa nu trece la o politică a păcii până la alegerile prezidenţiale americane, atunci după victoria electorală a lui Donald Trump va trebui să facă acest lucru recunoscându-şi înfrângerea, într-un mod ruşinos, asumându-şi singură răspunderea politică.

Politică pro-pace

Premierul a explicat că cei de la Bruxelles sunt supăraţi că numim politică de război ceea ce fac ei; în opinia lor, ei susţin războiul de dragul păcii. În acelaşi timp, de la începutul misiunii de pace a Ungariei, miniştrii de externe din SUA şi Rusia au avut o convorbire, ministrul de externe elveţian a purtat discuţii cu cel rus.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a sunat, în sfârşit, pe Donald Trump, iar ministrul de externe ucrainean a călătorit la Beijing. „Cu alte cuvinte, fermentaţia a început”, a adăugat Viktor Orbán. Încet-încet trecem de la o politică europeană pro-război la o politică pro-pace, a subliniat premierul maghiar.

Viktor Orbán a vorbit despre faptul că războiul dintre Rusia şi Ucraina dezvăluie realitatea – la fel ca pastila roşie din filmul Matrix.

Despre războiul ruso-ucrainean

Şeful guvernului de la Budapesta a vorbit despre această realitate, împărţindu-le pe puncte. În primul rând, Orbán a subliniat că părţile suferă în război pierderi brutale, cu toate acestea nu vor să cadă la un acord. Există două motive pentru asta: pe de-o parte, ambii cred că pot câştiga, iar pe de altă parte, ambii sunt alimentaţi de propriul adevăr real sau perceput, a spus premierul.

Prim-ministrul Ungariei a relatat: ucrainenii cred că aceasta este o invazie a ruşilor, care încalcă dreptul internaţional şi suveranitatea teritorială, respectiv că ei sunt, de fapt, în autoapărare şi duc un război de independenţă. Ruşii cred că în Ucraina au avut loc dezvoltări militare serioase ale NATO, că Ucrainei îi este promisă aderarea la NATO, iar ei nu vor să vadă nici trupe NATO, nici arme NATO la graniţa dintre Rusia şi Ucraina.

Astfel, ei consideră că Rusia are dreptul la autoapărare, iar acesta este, de fapt, un război provocat. Prin urmare, toată lumea are un fel de adevăr al său, real sau perceput, şi niciuna dintre părţi nu va renunţa la război, a adăugat Orbán.

Pace din exterior

Acest lucru duce direct la escaladare, a afirmat premierul, subliniind că dacă depinde de cele două părţi, nu va fi pace. Pacea poate sosi doar din exterior.

În al doilea rând, în timp ce în anii precedenţi, SUA declara că principalul său concurent şi oponent îl reprezintă China, acum vedem că poartă un război proxy împotriva Rusiei, iar China este acuzată în mod constant că sprijină în secret Rusia, a spus politicianul.

Dacă este aşa, a adăugat Viktor Orbán, atunci aşteaptă un răspuns la întrebarea: de ce este raţional să uneşti într-o singură tabără inamică două astfel de ţări mari.

Drept cel de-al treilea element al realităţii dezvăluite de război, Viktor Orbán a evidenţiat rezistenţa Ucrainei – care este peste orice aşteptări şi pe care premierul maghiar a atribuit-o faptului că în faţa Ucrainei a apărut perspectiva apartenenţei la Occident, aceasta descoperind un nou sens al existenţei sale.

În al patrulea rând, Orbán a constatat că nici Rusia nu mai este autocraţia rigidă, neo-stalinistă prezentată de liderii de la Bruxelles, care încearcă să o îngenuncheze prin sancţiuni. Vorbim, de fapt, de o ţară care dă dovadă de flexibilitate tehnică, economică, poate chiar şi socială, a punctat Orbán.

UE, la ordinele SUA

În al cincilea rând, premierul a constatat că politica europeană s-a prăbuşit, întrucât Europa a renunţat la protejarea propriilor interese. Viktor Orbán a adăugat că în prezent, Europa „urmează necondiţionat politica Partidului Democrat din SUA, chiar şi cu preţul autodistrugerii”, în timp ce sancţiunile introduse împotriva Rusiei dăunează intereselor europene fundamentale, cresc preţul energiei şi fac economia europeană necompetitivă.

Viktor Orbán a subliniat că esenţa sistemului de putere european a fost axa Paris-Berlin, care nu mai există astăzi sau „poate fi ocolită şi a devenit nesemnificativă” în comparaţie cu noul centru de putere format din Londra, Varşovia, Kiev, ţările baltice şi scandinave.

Premierul maghiar a amintit că înlocuirea axei Paris-Berlin nu este o idee nouă, ci „un vechi plan polonez”, a cărui esenţă este de a face din Polonia baza americană numărul unu de pe continent, prin urmare „cheamă americanii acolo, între germani şi ruşi”, însă numai războiul actual a făcut posibilă realizarea acestui plan.

Critici la Polonia

Este un plan vechi acesta: slăbirea Rusiei şi depăşirea dezvoltării Germaniei, a spus Viktor Orbán. Polonezii fac cea mai ipocrită şi falsă politică din toată Europa, pentru că în timp ce „fac liniştiţi afaceri cu ruşii”, dau Ungariei lecţii de moralitate, a explicat prim-ministrul ungar.

Viktor Orbán a spus: pentru această strategie a renunţat Polonia la cooperarea de la Visegrád, deoarece pe lângă acceptarea axei Paris-Berlin, V4 a însemnat că recunoaştem existenţa unei Germanii şi a unei Rusii puternice, iar între cele două, prin cooperarea statelor din Europa Centrală, creăm un al treilea jucător.

Despre puterea Varşoviei, şeful de guvern a spus că armata poloneză este a doua ca mărime din Europa după cea a Franţei, iar ţara cheltuieşte 5% din PIB pentru apărare.

Pe lângă faptul că misiunea de pace lansată de Ungaria urmăreşte pacea, îndeamnă Europa să urmeze, în sfârşit, o politică independentă, a mai menţionat premierul maghiar.

Asia alături de Rusia

În cel de-al şaselea rând, Viktor Orbán a menţionat că în opinia sa, războiul a scos în evidenţă că Occidentul a ajuns „într-o singurătate spirituală”, pentru că până acum s-a privit pe sine drept o referinţă, un fel de etalon mondial, din moment ce el a fost cel care a dat lumii valorile pe care aceasta trebuia să le accepte, precum democraţia liberală şi tranziţia verde.

În privinţa aceasta, însă, în ultimii doi ani a avut loc o întorsătură de 180 de grade, pentru că deşi Occidentul a trasat sarcina ca lumea să ia atitudine împotriva Rusiei şi să se alăture Occidentului pe nişte baze morale, realitatea este că încet-încet, toată lumea susţine Rusia, a explicat Viktor Orbán.

Şeful guvernului de la Budapesta a adăugat: nu este surprinzător că asta face Coreea de Nord sau China, sau că lor li s-au alăturat Iranul, India şi Turcia, sau că şi lumea musulmană priveşte Rusia drept un partener.

Susținere pe față a Rusiei

În al șaptela rând, potrivit lui Orbán, războiul a scos la iveală faptul că cea mai mare problemă actuală a lumii este slăbiciunea şi dezintegrarea Occidentului, precum şi acea naraţiune – promovată de mass-media occidentală – potrivit căreia Rusia reprezintă cel mai mare pericol al lumii.

Această percepţie este greşită, Rusia este o ţară aflată sub o conducere hiper-raţională, care este una de înţeles şi previzibilă – spre deosebire de Occident, al cărui comportament nu este raţional şi previzibil, a apreciat premierul maghiar.

Adevărata sarcină a Ungariei este să înţeleagă din nou Occidentul, pentru că noi, central-europenii, vedem Occidentul ca fiind iraţional, a spus Orbán. Şeful guvernului a relatat că această divergenţă trebuie căutată, probabil, în faptul că viziunea Europei Centrale asupra lumii se bazează pe conceptul statelor naţionale, în timp ce Occidentul consideră că acestea nu mai există.

Uniunea Europeană nu numai că gândeşte astfel, ci şi declară acest lucru, scopul fiind „trecerea peste statele naţionale” şi transferarea suveranităţii statelor naţionale către Bruxelles, a relatat şeful guvernului de la Budapesta.

Trump și poporul american

Potrivit lui Viktor Orbán, o bătălie similară are loc şi în Statele Unite ale Americii, astfel că miza alegerilor prezidenţiale americane este uriaşă. Candidatul republican la preşedinţie, Donald Trump, îşi propune să readucă poporul american într-o stare de stat naţional, dintr-o stare de stat liberal post-naţional.

Acesta este motivul pentru care vor să-l împiedice pe Donald Trump să candideze, vor să-l trimită la închisoare şi să îl deposedeze de avere, iar cum toate acestea nu reuşesc, au vrut să-l omoare, a subliniat Viktor Orbán, adăugând că a vorbit vineri cu fostul preşedinte, care a transmis salutări participanţilor universităţii de vară.

Premierul a abordat şi problema politică a elitismului şi populismului, drept consecinţe politice ale statului post-naţional care zguduie democraţia.

Elitele condamnă poporul pentru că se deplasează în direcţia dreptei şi clasifică sentimentele şi gândurile poporului drept unele xenofobe, homofobe şi naţionaliste. Ca răspuns, poporul răspunde prin a învinovăţi elita de faptul că nu se ocupă de ceea ce este important pentru el, ci se scufundă într-un globalism fără sens, a explicat Orbán.

Premierul a spus că asta ridică şi problema democraţiei reprezentative: elita nu vrea să reprezinte oamenii, mai mult decât atât, chiar se mândreşte cu asta.

Schimbări post-război

Pentru elite, acceptabile sunt doar valorile celor cu diplome. Drept urmare, Bruxelles-ul rămâne sub ocupaţia unei oligarhii liberale. Această elită liberală de stânga organizează, de fapt, elita transatlantică, care nu este europeană, ci globală, gândirea ei nu este determinată de ideea statului naţional, ci este federalistă, şi nu este democratică, ci politică, a declarat premierul ungar.

După război, în sistemul mondial va avea loc o schimbare cum nu s-a mai văzut în 500 de ani, a spus Viktor Orbán. În următoarele câteva decenii bune, poate chiar secole, centrul dominant al lumii va deveni Asia, a spus premierul ungar, subliniind, aici, state precum China, India, Pakistan şi Indonezia.

Demografia este de partea Asiei, în tot mai multe domenii are un avantaj tehnologic, de capital, puterea militară devine tot mai echilibrată în comparaţie cu cea din Occident, cei mai mulţi bani se vor afla în Asia, asiaticii vor deţine cele mai mari companii din lume, cele mai bune universităţi, cele mai bune institute de cercetare, cele mai mari burse de valori, a enumerat şeful de guvern.

Viktor Orbán a subliniat că Donald Trump depune eforturi pentru a găsi răspunsul american la această situaţie. „De fapt, încercarea lui Donald Trump este, probabil, ultima şansă a SUA de a-şi menţine locul întâi mondial”, a spus politicianul maghiar.

Opțiunile Europei

Europa are două opţiuni. Prima – cea spre care se îndreaptă acum – este aceea de a deveni un fel de muzeu în aer liber, supus Statelor Unite, pe care lumea o va admira, dar nu va mai avea capacitatea şi dinamica dezvoltării.

Cea de-a doua opţiune – anunţată de preşedintele francez Emmanuel Macron – este aceea a autonomiei strategice, „şi anume că trebuie să intrăm în competiţia schimbării sistemului mondial”, a declarat şeful de guvern.

Capacitatea Europei de a atrage capital poate fi restabilită, pot fi realizate mari dezvoltări de infrastructură, în special în Europa Centrală, avem nevoie de o alianţă militară europeană cu o industrie militară puternică, cu cercetare şi inovare, trebuie să creăm independenţa energetică, ceea ce nu va funcţiona fără energie nucleară, iar după război trebuie să încheiem un nou acord cu Rusia, a enumerat Viktor Orbán.

Cu toate acestea, premierul maghiar consideră că schimbarea actuală a sistemului mondial nu este în primul rând un pericol, ci o oportunitate, iar spaţiul de manevră este mai mare decât a fost vreodată în ultimii 500 de ani.

Oferte economice

Viktor Orbán a apreciat că evoluţiile din Statele Unite ale Americii „se îndreaptă într-o direcţie care este favorabilă pentru noi”, însă a adăugat că nu crede că de peste Ocean vor primi o ofertă economică şi politică mai bună decât statutul de ţară membră a UE, însă dacă totuşi se întâmplă asta, „va trebui să o analizăm bine”.

De la China am primit oferta maximă; pentru ei, apartenenţa Ungariei la UE reprezintă o valoare, „spre deosebire de americani, care ne tot fac apropouri să ieşim”. Oferta Chinei este aceea de a „participa la o modernizare reciprocă”, chiar dacă trebuie să fim atenţi la diferenţa de mărime a Chinei şi a Ungariei.

Partea de vest a Uniunii Europene nu va mai reveni la ideea statelor naţionale, a apreciat premierul maghiar, adăugând că jumătatea de est a comunităţii poate apăra această formă a statelor naţionale.

Viktor Orbán a declarat că UE a pierdut războiul care se desfăşoară acum, Statele Unite o vor lăsa singură; Bruxelles-ul nu va putea finanţa războiul şi funcţionarea Ucrainei, adică „Uniunea Europeană va trebui să plătească preţul aventurii războiului”, care „va fi mare, şi ne va afecta şi pe noi”.

Potrivit lui Viktor Orbán, din toate acestea rezultă următoarele: „Uniunea Europeană ia la cunoştinţă că ţările din Europa Centrală vor rămâne în Uniunea Europeană şi în acelaşi timp îşi vor păstra fundamentul de state naţionale şi vor urma o politică externă proprie”.

Seşi nu le place acest lucru, vor fi nevoiţi să îl tolereze, mai ales că numărul acestor state va creşte, a declarat politicianul maghiar.

Ungaria se implică

Dacă este vorba de o schimbare a sistemului mondial, atunci este nevoie şi de o „macro strategie din partea Ungariei”, a declarat premierul. Acesta a explicat că Ungaria va duce mai departe şi va finaliza politicile demarate în mare parte în 2010 şi gândite pentru perioada care se întinde până în 2030, însă acest lucru nu va mai fi suficient în cazul unei schimbări a sistemului mondial care va dura o perioadă mai lungă, chiar secole.

Baza acestei strategii a Ungariei este conectivitatea, în care nu ne lăsăm blocaţi în niciuna dintre economiile emergente ale lumii occidentale şi estice, ci trebuie să fim prezenţi în ambele; în plus, nu intrăm într-un război împotriva Estului, şi nici în formarea unor blocuri tehnice şi comerciale, a subliniat Viktor Orbán.

Premierul a adăugat: adunăm prieteni şi parteneri, nu duşmani economici sau ideologici, adică nu ne alăturăm unora, ci mai degrabă mergem pe o cale independentă, mai dificilă.

Prim-ministrul Ungariei a afirmat că în strategie este la fel de importantă protejarea suveranităţii bazate pe fundamente economice, iar fundamentele economice ale acesteia sunt campionii naţionali interni, întreprinderile mijlocii competitive, companiile care produc pentru piaţa internă, respectiv IMM-urile.

Economia maghiară poate oferi baza suveranităţii, a declarat premierul ungar. Viktor Orbán a spus că Ungaria are campioni naţionali competitivi, inclusiv peste hotare – în sectorul bancar, sectorul energetic, industria alimentară, producţia de materii prime agricole, IT, telecomunicaţii, mass-media, industria construcţiilor, dezvoltarea imobiliară, industria farmaceutică, industria militară, logistică, şi într-o anumită măsură, şi în educaţie prin intermediul universităţilor.

Este competitiv şi sectorul întreprinderilor mijlocii, care numără 15 000 de companii, iar în „bugetul de pace” pentru 2025, Guvernul Ungariei va lansa un program amplu pentru IMM-uri, a conchis Viktor Orbán.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Editorial Opinii

OPINIE. Dragoș Damian: Începe școala. Au să se laude cu clădirile noi, voi chiar credeți că doar asta ne va ține copiii în țară?

Publicat

Dragoș Damian, CEO Terapia

Dragoș Damian, CEO Terapia, atrage atenția că, în timp ce opinia publică este preocupată de note vechi de 40 de ani, România se confruntă cu provocări majore în educație, precum abandonul școlar, ineficiența învățământului dual și neconcordanțele dintre programa universitară și piața muncii.

„Discuția publică despre nota de la bacalaureat de acum aproape 40 de ani a lui Marcel Ciolacu a creat, de la caz la caz, valuri de curiozitate, îngrijorare sau emoție, urmate mai mult ca sigur de reflexul multor români de a merge la sertarul cu documentele „clasificate” ale familiei spre a verifica ce notă au luat la examenul cu pricina. În 1985 și 1986 dădeau bacalaureatul o mare parte dintre adolescenții născuți în 1967 și 1968, 520.000 și respectiv 500.000, așadar în jurul a un milion de tineri.

Examenul era chiar foarte greu

Bacalaureatul de acum 40 de ani se dădea în altă manieră și era un examen care într-un anume fel încurca examenul de admitere la facultate – de fapt absolvenții erau focusați pe admiterea la facultate, unde erau concurențe de 10-20 pe loc. Chiar dacă partidul trebuia să raporteze un număr mare de absolvenți de bacalaureat, examenul era chiar foarte greu. Patru zile de probe, matematică, limba română, o materie suplimentară în funcție de liceul absolvit și, în plus, o probă practică din meseria în care s-au pregătit – toți absolvenții de liceu, în caz că nu luau bacalaureatul sau nu intrau la facultate, plecau în lume cu o profesie în mână. Decrețeii făceau pe timpul liceului practică obligatorie în fabrici de producție, pe șantiere de construcții sau în ferme agricole, calificându-se într-o meserie. Învățământ dual, însă pentru toți.

Toți decrețeii care au dat bacalaureatul în 1985 si 1986 știu că nu nota de la examen i-a ajutat în cariera și viață, indiferent ce au făcut mai departe. Sistemul de învățământ de atunci, atent conectat la piața muncii, este cel care a făcut diferența.

România Educată, însă doar pentru jumătate dintre copiii noștri

Nu am găsit date despre promovabilitatea la bacalaureatul de acum aproape 40 de ani, din 1985 și 1986, când dădeau examenul decrețeii din cel mai mare contingent de populație măsurat vreodată în România. Datele din 2024, când au dat bacalaureatul zoomerii născuți marea majoritate în 2006 – circa 198.000 de copii, sub jumătate fata de cei născuți în 1967 și 1968 – arată că la examen s-au prezentat doar 115.000 de zoomeri, cu o rata de promovabilitate de 76% în vară și una ridicolă, de 24%, în toamnă. Dar promovabilitatea reală din vară este de fapt de 55% dacă ne raportam la numărul de copii născuți în 2006 care trebuiau să dea bacalaureatul anul asta. Restul, i-am ”pierdut” pe parcurs. România Educată, însă doar pentru jumătate dintre copiii noștri.

Avem nevoie de un sistem de învățământ foarte bine conectat la piața muncii

Toată povestea asta cu nota de la bacalaureat, care a distras, mai bine spus a manipulat atenția opiniei publice, este o glumă proastă. Nu ne-a lăsat să ne concentrăm pe problemele majore din sistemul de educație, pe consumul de droguri, alcool și țigări, pe școlile supraaglomerate în 3 schimburi, pe abandonul școlar, pe NEET, pe ineficiența sistemului de învățământ dual, pe prăpastia dintre programa universitară și piața muncii, pe facultățile de diplome, pe lipsa acută de personal calificat și specializat și pe toate celelalte.

Nu sunt de ajuns clădirile și dotările noi cu care se vor lauda politicienii pe 9 septembrie și nu are nici o importanță nota la bacalaureat. Avem nevoie de un sistem de învățământ foarte bine conectat la piața muncii”, arată Dragoș Damian, CEO Terapia.

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO. Aeroportul Cluj, gazda conferinței „2024 Regional Air Transport Conference”. Dezvoltare și provocări, temele de anul acesta

Publicat

De

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a găzduit vineri, 6 septembrie, cea de-a treia ediție a conferinței regionale de aviație, „Regional Air Transport Conference – Regional Development and Infrastructure Challenges”.

Evenimentul găzduit de Aeroportul Cluj, organizat în colaborare cu Air Transport News, a reunit profesioniști de top din aviația civilă internațională, reprezentanți ai autorităților naționale și directori ai companiilor aeriene și aeroporturilor din Europa și România.

„O bună oportunitate să discutăm despre viitor”

David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj, a subliniat, în discursul său de bun venit, importanța evenimentului pentru viitorul aviației și dezvoltării regionale.

„Această conferință este o oportunitate bună să discutăm despre viitor, despre dezvoltare. Așa cum știți, sunt o sumedenie de provocări în domeniul aviației, în gestionarea aeroporturilor și a companiilor aeriene. Dincolo de discuțiile din cadrul conferinței, sunt convins că acest eveniment va fi o bună oportunitate să creăm legături noi”, a declarat directorul Aeroportului Cluj.

Dezvoltare spectaculoasă a domeniului aviatic în România

În cadrul conferinței, David Ciceo a vorbit despre dezvoltarea traficului aerian în România, dar și despre oportunitățile create prin fonduri europene nerambursabile.

„Piața aviatică din România are 17 aeroporturi deschise traficului internațional. Am avut, în 2023, 24.590.000 de pasageri, mai mulți decât în 2019. Și anul acesta ne așteptăm la o creștere și la depășirea pragului de 25 de milioane de pasageri la nivel național. Am avut mai mult de 27 de milioane de locuri disponibile pe curse aeriene în total în România, în 2023, ocupate, în medie, în proporție de 88%.

În România există cerere mare pentru transportul aerian. În 1999 erau doar 2,2 milioane de pasageri pe toate aeroporturile din România, față de 24,5 milioane înregistrați anul trecut. Anul trecut, doar pe Aeroportul Cluj s-au înregistrat 3,2 milioane de pasageri, mai mult decât totalul înregistrat la nivel național în 1999. Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, toate aeroporturile din România au avut oportunitatea să investească enorm în securitate și infrastructură”, a mai spus David Ciceo.

În primele șapte luni ale acestui an, Aeroportul Cluj a fost al doilea din țară ca număr de pasageri, urmat de Aeroporturile Iași și Timișoara. Pe primul loc se situează Aeroportul Otopeni. În total, la nivel național, s-au înregistrat 14.533.500 pasageri în acest interval.

Invitați din domeniul aviației internaționale, la Aeroportul Cluj

Printre speakerii invitați să ia parte la acest eveniment s-au numărat Cătălin Radu – Director General, Aviation Administration, Kazakhstan, Onur Dedeköylü – Director Comercial, Pegasus Airlines, Glyn Hughes – Director General, Asociația Internațională a Transportatorilor Cargo (en. TIACA), Costin Iordache – Director General, TAROM, Petros Kavassalis – Profesor Asociat şi Prorector pentru Cercetare şi Inovare, University of the Aegean și alți reprezentanți de companii aeriene și aeroporturi internaționale.

Conferința s-a încheiat cu un concert de muzică clasică, cu tematica „Seară Grecească”, susținut de pianista Evgenia Votanopoulou și violonista Nina Patrikidou, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Peste 100 de persoane au protestat la Cluj-Napoca pentru protecția animalelor din adăposturile publice

Publicat

Peste 100 de persoane au participat sâmbătă, 7 septembrie, la un protest pentru protecția animalelor, organizat în fața Prefecturii Cluj. Ei au cerut oprirea eutanasiilor și sterilizarea câinilor și pisicilor.

Circa 100 de clujeni, iubitori ai animalelor și reprezentanți ai asociatiilor pentru protecția animalelor, câțiva dintre ei însoțiți de patrupezi, au luat parte sâmbătă la un protest organizat la Cluj-Napoca, în fața Prefecturii.

Protest la Cluj-Napoca și la Iași

Protestul a fost organizat simultan în Cluj-Napoca și Iași, făcând parte dintr-o acțiune organizată la nivel național. Noi proteste sunt anunțate în mai multe orașe mari din țară, după uciderea a zeci de câini din adăpostul public al orașului Târgu Jiu luna trecută.

Participanții la protest au venit cu pancarte cu mesaje împotriva eutanasiilor și pentru sterilizarea animalelor ca strategie de lungă durată pentru controlul populației de câini și pisici fără stăpân.

DA sterilizării, NU eutanasierii

În cadrul protestului, au luat cuvântul atât organizatorii, cât și alți participanți la protest, care au făcut apel către autorități să asigure bunăstarea și dreptul la viață al animalelor din adăposturile publice. Ei au cerut oprirea eutanasiilor și au cerut microciparea animalelor de companie.

Protestul a durat circa două ore, începând cu ora 14, și s-a desfășurat fără incidente. Organizatorii manifestării s-au declarat dezamăgiți de numărul mic de participanți, având în vedere că protestul a fost promovat pe grupuri de protecția animalelor cu zeci de mii de membri.

Zeci de câini omorâți în adăpostul din Târgu Jiu, într-o singură oră

Acțiunea vine după ce, în data de 12 august, 60 de câini aflaţi în adăpostul administrat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân” din Târgu Jiu au fost eutanasiaţi într-o singură noapte, într-o singură oră.

Autoritățile au invocat o decizie a Consiliului Local prin care câinii din padoc pot fi eutanasiați în termen de 14 zile de la capturare. IPJ Gorj investighează cazul.

Mai multe detalii pe acest subiect puteți afla săptămâna viitoare, în cadrul podcastului HUMAN HUB, o producție Cluj24.ro, realizat de Cristina Șendrea.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină răsturnată, în urma unui accident petrecut pe strada Take Ionescu din Cluj-Napoca. Două persoane, rănite ușor

Publicat

Un accident s-a petrecut sâmbătă după-amiază pe strada Take Ionescu din Cluj-Napoca. Potrivit primelor informații, două persoane au fost rănite ușor.

Pompierii clujeni au intervenit sâmbătă după-amiază la un accident petrecut pe strada Take Ionescu din municipiul Cluj-Napoca. Două mașini au fost implicate, una dintre ele răsturnându-se în urma impactului.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Take Ionescu. Din primele date, în accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate”, a transmis ISU Cluj.

Două persoane, rănite ușor

Potrivit primelor informații, două persoane au fost rănite ușor, fiind consultate de echipajele medicale.

„Un bărbat și o femeie sunt evaluați de către echipajele medicale, ambii prezentând afecțiuni ușoare.

La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, respectiv motocicleta SMURD. Partea medicală este asigurată de către două echipaje SAJ”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax