Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

VIDEO. Vești bune pentru ȘOFERI! Circulația pe Valea Oltului ar putea fi REDESCHISĂ mai repede

Publicat


Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că circulația pe Valea Oltului ar putea fi redeschisă mai repede, având în vedere că în primele opt zile ale lucrărilor desfășurate a fost defrișată 30% din suprafața de 10 hectare de pădure.

„Până astăzi (ziua a 8-a) a fost defrișată 30% din suprafața de 10 ha de pădure din zona critică a viitoarei autostrăzi. Pe acest sector de aproximativ 8 km o parte a secțiunii 2 a autostrăzii Sibiu-Pitești trece foarte aproape de DN7”, a transmis CNAIR, citată de Alba24.ro.

Vești bune pentru ȘOFERI! Circulația pe Valea Oltului ar putea fi REDESCHISĂ mai repede

Ca urmare a operațiunilor de defrișare în care sunt implicate și utilaje grele, se menține ridicat riscul de cădere pe carosabil a arborilor, rocilor și maselor de pămant.

Pe măsură ce acestea ajung pe zona drumului, echipele antreprenorului degajează carosabilul pentru a putea deschide rapid circulația atât în perioada celor două ferestre de timp programate în timpul zilei (07:30 – 08:00 și 16:30-17:00) cât și la ora 20:00 (când se suspendă lucrările pe ziua respectivă).

Operațiunile de defrișare pe Valea Oltului se desfășoară și în weekend, pentru ca intervalul impus pentru închiderea circulației pe sectorul Boița – Lazaret al DN7, în perioada 8 iulie – 9 august, să poată fi respectat.

Circulația pe Valea Oltului ar putea fi redeschisă mai repede

„Am solicitat antreprenorului turc (Asocierea Mapa-Cenghiz) să caute soluții pentru suplimentarea pe cât posibil a numărului de utilaje și muncitori în zonele mai ușoare, pentru a crește randamentul lucrărilor.

Antreprenorul mi-a dat asigurări ca de săptămâna viitoare va lua această măsură pentru două puncte deoarece acum platforma de lucru permite.

Însă în zonele dificile aflate la înălțime, nu pot fi aduse mai multe utilaje deoarece nu este suficient spațiu de manevră.

În ceea ce privește masa lemnoasă rezultată am atras atenția șefului de șantier să se asigure că este respectată Hotărârea de Guvern iar masa lemnoasă este predată Ocoalelor Silvice, primăriilor și cetățenilor cărora li s-au acordat despăgibiri în natură”, a transmis, duminică, directorul CNAIR, Cristian Pistol.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion, anunțul momentului din Mexic: Mă lupt cu Ciolacu în turul 2. E nevoie de o alianță a tuturor forțelor suveraniste

Publicat

George Simion

George Simion, președintele AUR, a participat în acest sfârșit de săptămână în Mexic la Conservative Political Action Conference (CPAC). În cadrul discursului pe care l-a susținut, liderul AUR a făcut un anunț important pentru lupta prezidențială din România.

„Anul acesta, avem alegeri parlamentare și prezidențiale. Voi fi în turul doi al alegerilor prezidențiale, unde cel mai probabil mă voi confrunta cu candidatul socialist. În fața voastră este viitorul președinte al României!”, a transmis George Simion conservatorilor prezenți la CPAC Mexic.

Președintele AUR a făcut apel la o alianță a tuturor forțelor conservatoare și suveraniste de pretutindeni pentru a ne apăra valorile tradiționale, libertățile fundamentale, viața, familia și credința noastră în Dumnezeu.

Să fim luptători

„În fața atacurilor politice din partea stângii și a neo-marxiştilor, trebuie să fim puternici. Suntem singurii care putem apăra ceea ce este cel mai de preț pentru noi: Dumnezeu, națiunea, familia și libertatea.

(…) Un politician care își trădează poporul de dragul unor privilegii este o marionetă de pe urma căreia nu va rămâne decât o jalnică amintire.

În schimb, un om politic care se sacrifică pentru binele țării va fi o efigie căreia semenii îi vor păstra o memorie vie. Să fim luptători, nu marionete! Să construim acea lume a statelor suverane și libere la care am visat!”, a spus liderul AUR.

Anul schimbării

George Simion a caracterizat anul electoral 2024 ca fiind anul schimbării, anul în care „forțele politice conservatoare au șansa de a opri avântul politicilor anormale promovate de partidele de stânga și socialiste”.

„În Statele Unite, Donald Trump duce o bătălie crucială, una pe care știm că o va câștiga, influențând astfel politica mondială în bine. El va îndrepta, sperăm, erorile din ultimii ani și va aduce din nou speranță celor care cred în libertate, națiune și Dumnezeu”, a spus președintele AUR.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Bustul lui Avram Iancu, dezvelit în orașul Canton (SUA), la 200 de ani de la nașterea Crăișorului Munților

Publicat

De

Orașul Canton din statul american Ohio a găzduit, duminică, o ceremonie de dezvelire a bustului lui Avram Iancu pentru a marca aniversarea a 200 de ani de la nașterea Crăișorului Munților. Cu această s-a săpat și primul hârleț pe locul unde se construi și o copie a casei lui Iancu din Munții Apuseni.

Realizatorul emisiunii ”Ora Românească” de la postul de radio CFMB din Montreal, Adrian Ardelean, prezent la fața locului, a declarat pentru Cluj24 că bustul este opera sculptorului Cristi Bota.

”Sunt prezent, duminică, 25 august, în Canton (Ohio), SUA, unde a fost dezvelit bustul lui Avram Iancu si s-a săpat și primul hârleț pe locul unde se va construi o copie a casei „Crăișorului” din Apuseni. Este un eveniment care se inscrie in seria celor ce marcheaza aniversarea a 200 de ani de la nasterea lui Avram Iancu.

Aici, în Canton, a fost demarată și amenajarea unui sat românesc. Evenimentul a avut loc în cadrul Festivalului Românesc care are deja tradiție și se desfășoară în ultima duminică din luna august”, a relatat Adrian Ardelean.

Potrivit acestuia, sculptorul Bota a realizat gratuit bustul, dar costurile turnării în bronz s-au ridicat la 6000 de dolari.

Inițiativa dezvelirii unui bust al lui Avram Iancu la Canton, construirea unei copii a casei sale și realizarea unui sat românesc aparține lui Gheorghe Chindriș, vicepreședinte al Societății ”Avram Iancu”, care a fost, simbolic, și primul primar al satului românesc din orașul american.

Pe lângă casa lui Avram Iancu urmează să fie ridicată și bojdeuca lui Ion Creangă.

Canton, fondat în 1805

Orașul Canton este situat în nord-estul statului Ohio (SUA) și are aproape 70.000 de locuitori.

A fost fondat în anul 1805. În Canton trăiește o importantă comunitate de români care are la dispoziție și două biserici, una ortodoxă și una greco-catolică.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj – FC Botoșani, 3-0. Garnitura a doua a clujenilor și-a făcut treaba

Publicat

cfr

CFR Cluj a întâlnit, duminică seara în Gruia, pe FC Botoșani, într-un meci din  etapa a 7-a a Superligii de fotbal. Clujenii se aflau pe locul 9 cu 7 puncte, în timp ce botoșenenii ocupau locul 12 cu 6 puncte. După o partidă la discreția clujenilor, cu un Botoșani mai mult decât timid, CFR câștigă cu 3-0, goluri marcate de Nkololo (min.52), Djokovic (min.70) și Filip (min.86).

Echipe de start:

CFR Cluj (4-3-3): M. Popa – L. Bolgado – S. Rocha, A. Abeid, F. Iacob – D. Djokovic, A. Fica, A. Păun – M. Kamara, Nkololo, L. Munteanu
Rezerve: Hindrich, Camora, V. Mogoș, V. Kun, Kresic, R. Filip, Artean, Tachtsidis, Deac, Korenica, Bîrligea, Michael
Antrenor: Dan Petrescu

CFR Cluj – FC Botoșani, 3-0. Garnitura a doua a clujenilor și-a făcut treaba

FC Botoșani (4-2-3-1): Kukic – Ale Diez, Matricardi, Miron, Șeroni – Florescu, Aldair – Bodișteanu, L. Fulop, Țigănașu – E. Lopez
Rezerve: E. Pap, Sadiku, Celea, Pavlovic, F. Junior, F. Adams, G. Romano, Mouaddib, G. David, Mitrov, Kaprof, Chică Roșă
Antrenor: Liviu Ciobotariu

Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu” (Cluj)
Arbitru: Robert Avram / A1: Romică Bîrdeş, A2: Nicusor Marin
Arbitru VAR: Istvan Kovacs / Arbitru AVAR: Ciprian Danşa

Echipa a doua a CFR-ului începe bine partida, Louis Munteanu șutează în min.1 din unghi dar portarul deviază puțin pe lângă poartă.

În min.21, Kamara șutează puternic de la 25m însă același Kukic deviază peste poartă.

În min.24, același Lous Munteanu șutează bine dar portarul respinge. Imediat îl încearcă pe Kukic și Nkololo însă șutul său este slab.

În min.45, lovitura de cap a lui Bolgado dintr-o poziție excelentă trece peste poartă.

Repriza a doua a fost un galop de sănătate pentru clujeni. În min.52, Nkololo înscrie pentru 1-0, după o pasă excelentă de la Kamara. Același Kamara mai ratează o dată dintr-o poziție excelentă.

În min.70 înscrie și Djokovic pentru 2-0, dintr-un șut expediat după o lovitură liberă de la 30m.

Scorul final, 3-0, îl stabilește Filip în min. 86 dintr-o pasă excelentă de la Louis Munteanu, cel mai bun jucător al clujenilor. Același Munteanu mai are două ocazii dar șuturile lui trec pe lângă poartă.

Se pare că garnitura a doua a lui Dan Petrescu se descurcă foarte bine în campionat. Au fost 21 de șuturi la poartă și 11 pe poartă. În aceste condiții sunt așteptări mari de la prima echipă în Europa.

Notele Cluj24:

M. Popa 7 – L. Bolgado 7 – S. Rocha 7, A. Abeid 6, F. Iacob 6 – D. Djokovic 8, A. Fica 7, A. Păun 7 – M. Kamara 7, Nkololo 8, L. Munteanu 8, Mogoș 7, Kresic 7, R. Filip 8, Artean, Korenica

Citește mai departe

EVENIMENT

Cetățean asiatic, electrocutat pe un lac din satul Sântioana de lângă Țaga. A atins cu undița firele de curent

Publicat

undita

Un cetățean asiatic s-a electrocutat, duminică, pe un lac din satul Sântioana, comuna Țaga, după ce undița cu care pescuia a atins firele de curent.

”Polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au fost sesizați despre faptul că în zona unui lac din localitatea Sântioana, comuna Țaga, un bărbat s-ar fi electrocutat în timp ce se afla la pescuit.

La fața locului polițiștii au identificat un bărbat, de 28 de ani, cetățean străin, care a fost transportat în stare de conștiență la o unitate medicală din municipiul Dej”, arată IPJ Cluj.

În cauză sunt efectuate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs incidentul.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax