Bruxelles Expres
VIDEO. Vasile Dîncu, europarlamentar PSD: S-a născut o falsă imagine că românii sunt afectați de propaganda rusă. E păguboasă

Profesorul Vasile Dîncu, europarlamentar PSD de Cluj, și-a tapetat doi pereți ai biroului de la Bruxelles cu imagini din România. Zice că așa se simte mai bine în inima politică a Europei. E un fel de a-și păstra identitatea despre care vorbește, obsedant, în podcastul pe care l-am înregistrat acolo. Părea ușor stingher în acest nou/vechi rol politic. Dialogul a început ezitant/prudent dar până la urmă profesorul și-a etalat farmecul, inteligența și lipsa de inhibiție (și) pe subiecte sensibile. Mai jos câteva afirmații ale invitatului de azi al podcastului Cluj24. (F.D.)
„Job-ul de europarlamentar, privit din afară, poate fi mai frumos decât este în realitate.”
„Nu sunt supărat pe ceea ce fac suveraniștii, pentru că, după părerea mea, este necesar să facem mai mult pentru identitatea noastră europeană, este necesar să facem mai mult pentru integrare.”
„Deocamdată sunt foarte multe interese naționale care blochează și elimină din curajul Europei de a fi, cu adevărat, o mare putere.”
Trump va întări Europa
„Donald Trump va avea o influență paradoxală, în sensul că se va întări Europa. Pentru că Europa va trebui să se întărească, în primul rând să aibă o mai mare forță, așa cum spune raportul Draghi, de exemplu, să fie mai competitivă.”
„Pentru că noi pierdem la competiția cu America prin faptul că finanțele sunt fragmentate în zonă europeană și nu avem curaj pentru investiții. În Europa, rezerva, am văzut într-un raport recent, rezerva valutară care există în bănci, în devize, este de 30 și ceva la sută. Adică este un fel de rezervă pe care o ținem, ca și bătrânii, pentru zile negre. În Statele Unite este de 7%. Asta înseamnă că restul banilor se investesc.”
„Statele Unite și Donald Trump va avea o influență pozitivă asupra Europei, în sensul că ne va obliga să fim cu adevărat o Uniune Europeană puternică.”
„Donald Trump este un foarte bun negociator, negociază în forță, dar finalmente, în competiția cu China, Statele Unite are nevoie de Europa. Și cred că și Europa are nevoie de Statele Unite, așa cum am văzut și până acum. Deci, eu cred că toate aceste acțiuni, care acum par niște coliziuni ireconciliabile, vor duce până la urmă la un lucru pozitiv.”
Medaliat de Zelensky
„Identitatea noastră nu ne-o poate șterge nimeni. Dacă suntem europeni, nu înseamnă că nu putem fi români.”
„Nu puteam, cum au încercat unii să însceneze, să fac un rău Ucrainei prin declarațiile mele, pentru că totuși sunt singurul român care a primit cel mai înalt ordin din partea președintelui Zelenskii pentru sprijinul acordat Ucrainei.
Medalia Veceslav cel înțelept, clasa 3-a, pe care am primit-o alături de Ursula von der Leyen. Deci nu am prejudiciat în niciun fel coaliția cu Ucraina.
Dar sigur că atunci când am primit acel ordin din partea președintelui Zelenskii, nu m-a felicitat nimeni din politica românească și probabil că eram perceput ca fiind un pericol electoral pentru unii politicieni.”
Despre Antonescu și Ponta
„Până la urmă, decizia noastră a coaliției a fost, chiar înainte a sondajelor, de a-l susține pe domnul Crin Antonescu, un politician pe care eu de altfel îl respect.
Când am spus că este ultimul romantic al politicii, am spus-o în sens pozitiv, în sens apreciativ, nu depreciativ, pentru că, cu adevărat, este un politician care mi-a plăcut întotdeauna prin modul de a face politică. E sigur că e și un foarte bun orator ceea ce e esențial în politica mare.”
„Da, Victor Ponta este un candidat puternic după părerea mea. Nu știu, n-am făcut nici eu sondaje ca să-mi dau seama acum ce mai gândește lumea. Dar vom vedea.”
„Evident că semnalul ( candidatura lui Victor Ponta n.a.) poate că nu este cel mai potrivit, așa, de unitate, dar nici când am dat semnale de unitate perfectă, am văzut că electoratul nu s-a ținut de asta, nici electoratul n-a ținut neapărat de indicațiile de la partid.
Chiar electoratul Partidului Social-Democrat s-a demonstrat și în toamnă că și-a luat libertatea de a vota în funcție de propriile opțiuni.”
Criză de regim
”Călin Georgescu în acest moment este un candidat puternic, pentru că există o conjunctură politică care îl avantajează. Există în acest moment un val suveranist în Europa, există victoria lui Trump care până la urmă a dat un semnal în cosmosul politic că asemenea tipuri de candidaturi sunt la modă în viitor și sunt de acceptat.”
„Asta este o criză și de regim politic, numai așa se explică victoria din primul tur al Călin Georgescu.
O criză de regim politic în sensul că sunt foarte mult decredibilizate instituțiile statului, statul în general prin instituțiile sale justiția, guvernul, pe de altă parte Curtea Constituțională după anularea alegerilor, de asemenea a pierdut în credibilitate. Deci există o criză puternică, există o criză a clasei politice în acest moment. După 30 de ani, oamenii au obosit să vadă, spun ei, că nu se schimbă nimic sau că vin ai noștrii, pleacă ai noștrii.”
Partidele nu au rămas în mijlocul oamenilor
„Sunt foarte mulți indicatori care arată un progres ieșit din comun al României și totuși noi percepem în acest moment România ca fiind un dezastru absolut. Una din cauzele pentru care se întâmplă acest lucru și este o percepție falsă asupra României, este acela că nu avem intelectuali care să explice credibil aceste procese, ceea ce s-a întâmplat.”
„Nu ne-am preocupat de a rămânem între oameni. Partidele nu au rămas în mijlocul oamenilor. Au dispărut miting-urile electorale, se face unul pe campanie, au dispărut discursurile politice.”
„Așa cum s-a văzut și în Statele Unite, se pierde încrederea în instituții și atunci îți rămâne doar să ai încredere în oameni.”
„Au apărut TikTok-uri și celelalte canale de social media care exact asta reușesc să facă să fie conduse de emoții și să fie bune conducătoare de emoții.”
„Trecerea la această gândire magică este o etapă istorică. Neotribalismul în politică înseamnă câteva lucruri importante. Înseamnă o formă de căutare a sprijinului mai aproape de tine. În cei apropiați. O reîntoarcere spre familie și o scădere a încrederii în ceilalți. O scădere încrederii sociale, până la urmă. În România avem o distanță socială foarte mare între oameni. De aceea familie este cea mai importantă.”
Suveraniștii, pro-europeni
„Va trebui să găsim prin politică să găsim niște mecanisme de resocializare a oamenilor, de a-i aduce împreună. Ceea ce fac suveraniștii în acest moment, de o manieră simplă, răspunzând mai degrabă unei cereri, este doar un prim semnal.”
„Dacă ne uităm în România, în primăvară românii au votat pentru Europa. Din păcate s-a născut o falsă imagine că românii noștrii sunt afectați de propaganda rusă, e falsă această imagine. Și păguboasă, chiar pentru partidele mainstream.”
„Suveraniști sunt oameni cu atitudinea patriotică mai puternică, dar asta nu înseamnă că nu sunt pro-europeni. Adică este un fals conflict acesta.”
„Dar până la urmă spun din nou, pacea politică este cea mai importantă. Pacea, echilibru, consensul și compromisul.”
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
„U” Cluj pregătește o coregrafie spectaculoasă pentru derby-ul cu CFR. Apelul echipei către suporteri

Fanii Universității Cluj sunt invitați să participe la realizarea unei coregrafii speciale pentru derby-ul cu CFR Cluj, care va avea loc luni, 31 martie, de la ora 20:30, pe Cluj Arena. Suporterii alb-negrilor vor crea un zid cu steaguri alb-negre în tribune, în arătarea devotamentul pentru echipa lor de suflet.
Fanii „U” Cluj sunt rugați să vină la stadion cu steaguri alb-negre, la derby-ul cu CFR Cluj de luni, 31 martie.
„Îi invităm pe toți suporterii Universității Cluj să participe la realizarea unei coregrafii speciale la derby-ul cu CFR. Împreună, vom crea un zid alb-negru care va arăta cât de puternică este dragostea noastră, a celor care fac parte din familia ”U”, pentru echipă și simbol!
Pentru ca impactul vizual al coregrafiei să fie cât mai puternic, fiecare suporter este rugat să vină la stadion cu steaguri jumătate albe, jumătate negre”, a transmis echipa, pe rețelele de socializare.
„Timp de 90 de minute să transformăm Cluj Arena într-o fortăreață în alb și negru”
Derby-ul Clujului se anunță unul incendiar, iar sprijinul suporterilor poate face diferența în lupta pentru victorie. „U” Cluj își dorește să obțină un rezultat bun pe teren propriu în fața marii rivale din Gruia. Suporterii sunt așteptați să creeze o atmosferă de neuitat pe Cluj Arena.
„Haideți să fim și de această dată al 12-lea jucător, iar timp de 90 de minute să transformăm Cluj Arena într-o fortăreață în alb și negru. Cu vocile unite și cu steagurile la înălțime, spre victorie!”, a mai transmis Universitatea.

Biroul Electoral Central (BEC) a organizat sâmbătă, 22 martie, tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii candidaților pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale din luna mai. George Simion va ocupa prima poziție, urmat de Crin Antonescu și Elena Lasconi.
Biroul Electoral Central a stabilit, sâmbătă, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaților la alegerile prezidențiale din luna mai. Pe prima pagină a buletinului de vot vor fi înscriși șase candidați, iar pe cea de-a doua pagină vor apărea restul de cinci.
Lista completă a candidaților în ordinea stabilită
- poziția 1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
- poziția 2 – George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
- poziția 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)
- poziția 4 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
- poziția 5 – Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
- poziția 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
- poziția 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- poziția 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
- poziția 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
- poziția 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
- poziția 11 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent)
Pe 4 aprilie începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale și se încheie pe 3 mai, la ora 7:00. Primul tur al scrutinului va avea loc în data de 4 mai, iar al doilea, în 18 mai.
CULTURA
VIDEO FOTO. O orgă construită de Johannes Hahn, veche de 250 de ani, și-a regăsit glasul la Cluj-Napoca

Construită în urmă cu aproape două secole și jumătate de meșterul Johannes Hahn, una dintre cele mai valoroase orgi baroce din Transilvania și-a regăsit glasul la Cluj-Napoca, într-un eveniment solemn și emoționant.
Vineri, episcopii luterani Dezső Zoltán Adorjáni și Reinhart Guib au oficiat o liturghie solemnă la Biserica Evanghelică-Luterană „Pietati” din Cluj-Napoca, în limbile maghiară și germană, în cadrul căreia au sfințit orga. Recent restaurat, instrumentul reprezintă una din creațiile meșterului Johannes Hahn, provenind din Biserica Evanghelică-Luterană din Chirpăr din județul Sibiu.
O investiție de aproape 60.000 de euro
„După doi ani de discuții și negocieri, frații noștri din Sibiu ne-au încredințat această orgă, inițial ca să ne asumăm restaurarea sa și ca să ne asigurăm că își va sluji în mod demn scopul pentru care a fost creată. Am acceptat această provocare și astfel a început procesul de restaurare a instrumentului”, afirmă un reprezentant al Bisericii Evanghelice-Luterane.
Procesul restaurării a presupus o investiție de aproape 60.000 de euro, sumă acoperită din fonduri proprii, donații ale organizațiilor bisericești partenere și prin contribuțiile obținute din vânzarea biletelor simbolice de la ediția precedentă a Maratonului Bach. De asemenea, organizatorii au anunțat că donațiile obținute la ediția de anul acesta a Maratonului vor fi redirecționate pentru acoperirea costurilor restante de restaurare a orgii.
Orga a fost oferită în custodie pentru o perioadă de 40 de ani
„Este o poveste tristă cu sașii care, în mare, au emigrat și au rămas multe biserici goale, nefolosite. Lângă Chirpăr, de exemplu, s-a prăbușit tavanul și s-a stricat orga. Din păcate, nu e un caz singural. Poate și cu această orgă s-ar fi întâmplat la fel, dar datorită unor eforturi comune, am reușit să o aducem aici.
Episcopul Adorjáni din Cluj a propus Episcopiei Luterane din Sibiu să salveze o orgă din regiune, fiind gata să ofere un loc și să procure fonduri pentru restaurare. Comisia pentru Orgi din cadrul Episcopiei, a cărui membru sunt și eu, a ajuns la concluzia că orga din Chirpăr, de pe lângă Harghita, ar avea cea mai mare nevoie de salvare.
Astfel, s-au dus tratative, iar, în final, s-a încheiat un contract de împrumut pentru 40 de ani. Este un împrumut gratuit pe care Protopopiatul Sibiu l-a făcut cu condiția ca orga să fie salvată printr-o restaurare profesionistă”, menționează organistul Erich Türk, pentru Cluj24.
„Totul a fost desfăcut în bucăți și reasamblat”
Instrumentul reprezintă una dintre ultime orgi Hahn construite și datează de la 1778. În momentul în care a fost descoperită la Chirpăr, era deja într-o stare precară și nu se mai cântase la ea de foarte mulți ani.
„În total, aproape opt luni de zile a lucrat echipa noastră la acest proiect. Dintr-o echipă de 10 persoane, am fost patru care am lucrat constant. Inițial, orga a fost demontată acum doi ani, dar lucrările de restaurare au început abia anul trecut în august, deoarece a luat ceva timp să se strângă fondurile necesare. Totul a fost desfăcut, restaurat și apoi reasamblat. Dedesubt, am găsit o parte din materialul original, de culoare crem. A fost o restaure completă care a readus instrumentul la starea lui inițială”, menționează pentru Cluj24, maestrul-constructor Magyar Arpad.
Restaurarea orgii, un omagiu adus ctitorului civilizației muzicale moderne, J.S. Bach
„Pentru noi, este un instrument deosebit care va funcționa în cadrul liturghiei luterane, dar, totodată, orga barocă conferă un aspect special și în afara slujbelor. Aceasta va cânta pentru întreaga societate iubitoare de muzică din Cluj. Astăzi este ziua marelui compozitor Bach și i-am dedicat sfințirea orgii. În cadrul maratonului care urmează, de dimineață până seară, vom audia, în diverse ipostaze, orga”, a afirmat Episcopul Dezső Zoltán Adorjáni, pentru Cluj24.
La eveniment a fost prezent și Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte, care a subliniat, în cadrul discursului său, rolul primordial al orgii ca instrument de propagare a muzicii sacre și implicit a prezenței lui Dumnezeu.
„Atmosfera din această seara m-a dus cu gândul la metafora des abordată a vocii creștinismului din zilele noastre, care asemenea muzicalității oferite de orga din aceasta seară, are nevoie de multe ori să fie restaurată”, relatează acesta.
Seara a culminat cu un concert festiv susținut de muzicieni de renume, precum Erich Türk, Horváth Zoltán, Csendes László, Jürg Leutert, Biró Anna și Dénes Anna, care au interpretat lucrări semnate de Johann Sebastian Bach, Johann Caspar Kerll, Arcangelo Corelli, Franz Schubert, Thomas Tomkins și Georg Friedrich Händel.
Prin acest proiect, tradiția muzicală barocă primește o nouă viață, iar Cluj-Napoca se îmbogățește cu un instrument de patrimoniu care va încânta generațiile viitoare.
Paula Mariuța
EVENIMENT
Maestrul de Aikido Makoto Ito (JP), pentru prima dată în România, la Cluj, în cadrul unui Seminar Internațional de Aikido

Maestrul de Aikido Makoto Ito (JP) se află pentru prima dată în România, la Cluj, cu ocazia unui nou Seminar Internațional de Aikido. Moment comemorativ dedicat maestrului japonez Masatake Fujita (JP).
Vineri, 21 martie, a început Seminarul Internațional de Aikido, un eveniment important pentru comunitatea artelor marțiale din România și din Europa. Invitatul special al acestui seminar este shihan Makoto Ito, un maestru de renume mondial, sosit din Tokyo, Japonia.
Makoto Ito, prezent în România pentru prima dată
Shihan Makoto Ito este reprezentant al Aikikai Hombu Dojo, sediul central al Aikido-ului mondial, aflat în Tokyo, Japonia. Cu o experiență vastă și o tehnică dinamică, sensei Ito este recunoscut pentru capacitatea sa de a transmite esența Aikido-ului într-un mod intens și detaliat. Participarea sa la acest seminar reprezintă o oportunitate specială pentru practicanții de Aikido de toate nivelurile de a învăța direct de la un maestru de excepție.
Makoto Ito Shihan 7 Dan este prezent în România pentru prima dată. El va preda 8 antrenamente, structurate în patru serii. Evenimentul se desfășoară în sala de Aikido Musubi Dojo Cluj.
Participanți de pe tot globul
Evenimentul atrage participanți din diverse orașe și țări, consolidând astfel legăturile dintre practicanții de Aikido din zone variate. Cei care și-au anunțat prezența sunt din Japonia, Franța, Olanda, Ungaria, Ucraina, Turcia, Armenia, Bulgaria, Macedonia și România – București, Constanța, Arad, Reșița, Timișoara, Alba Iulia, Tg. Mureș, Iași, Oradea, Sibiu, Reghin, Suceava, Deva, Vaslui, Tg. Ocna, Baia Mare, Bacău, Teiuș, Craiova, Botoșani, Rădăuți, Otopeni și Cluj-Napoca. Estimarea de participare este de 200 de Aikidoka la acest stagiu.
Vineri dimineață, delegații din Japonia, Turcia și Armenia împreună cu unii din România au vizitat Salina Turda. Participanții din celelalte țări sau din diverse orașe și-au planificat și ei vizite la salină. Pe lângă acest obiectiv turistic, sunt în plan vizite la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în aer liber, Grădina Botanică, Cetățuia și centrul orașului. Din punct de vedere gastronomic, programul cuprinde mese la restaurantul japonez din apropiere de dojo, precum și la diverse restaurante românești pentru ca invitații să se poată delecta cu ciorbă de burtă, sarmale, mici, papanași, pălincă și altele asemenea.
Ceremonie în memoria maestrului japonez Masatake Fujita
Sâmbătă seara va avea loc o ceremonie organizată în memoria maestrului japonez Masatake Fujita (1937-2014). El a fost mentorul și călăuzitorul a ceea ce a însemnat baza Fundației Române de Aikido Aikikai. Masatake Fujita Shihan 8 Dan a deschis drumul Aikido-ului în România, sub lumina învățăturilor directe de la Hombu Dojo, iar pentru comunitatea de Aikidoka ce urmează linia Aikikai, acest fapt este de o mare importanță. Masatake Fujita Shihan a fost elev al lui O-Sensei Morihei Ueshiba și și-a dedicat întreaga viață promovării Aikido-ului pe toate continentele globului. Prezentă la această ceremonie este doamna Shoko Fujita, soția (văduvă) maestrului. Ea este pentru prima dată în România, organizând călătoria special pentru acest seminar.
„Suntem încântați să-l avem pe sensei Makoto Ito ca invitat special la acest seminar. Este un instructor energic și serios, dedicat acestei arte marțiale. Și suntem onorați că a sosit în Cluj și doamna Fujita, cu care noi, cei din fundație, am ținut legătura și după stingerea din viață a maestrului Fujita, păstrându-i memoria, cu respect. Sensei Fujita vizita țara noastră anual, în vremuri în care călătoriile nu erau atât de accesibile ca acum. El a fost un pilon al Aikido-ului din România și al organizației noastre”, a declarat Dorin Marchiș, președintele Fundației Române de Aikido Aikikai (FRAA/RAAF).
Accesul publicului este gratuit
Seminarul are loc la sediul central al Fundaţiei Române de Aikido Aikikai, situat pe strada Plopilor, nr. 62, demisol, în Cluj-Napoca. Publicul poate urmări antrenamentele de la balconul sălii, iar accesul în balcon se face gratuit. Conform tradiţiei japoneze, cei care intră într-un spaţiu de interior îşi lasă încălţămintea la intrare, regulă care se respectă şi în acest dojo.
Aikido este o artă marțială japoneză modernă, dezvoltată de maestrul Morihei Ueshiba, care pune accent pe armonie, control și autoapărare non-violentă. Aikido este practicat de milioane de oameni din întreaga lume, fiind apreciat pentru beneficiile sale fizice și mentale.
Fundaţia Română de Aikido Aikikai a luat fiinţă în 1997. Este o organizaţie recunoscută oficial de Fundaţia Aikikai – Hombu Dojo Tokyo, Japonia. De asemenea, fundația a devenit membră cu drepturi depline a Federaţiei Internaţionale de Aikido, precum și în Federația Europeană de Aikido. În prezent, în ONG sunt cuprinse aprox 50 de dojo-uri (cluburi de aikido) situate în România, Grecia, Belgia și Germania.