Connect with us

EDUCATIE

VIDEO. Un nou centru educațional s-a deschis la Cluj, pentru români și ucraineni: „Funcționează sub servicii sociale licențiate”

Publicat


World Vision Romania a lansat „Happy Bubble”, un centru educațional care se adresează copiilor vulnerabili, joia aceasta, pe strada Republicii 70 din Cluj-Napoca, unde, la fiecare etaj al clădirii, se vor desfășura activități educaționale și interactive pentru a-i ajuta atât pe copiii ucraineni, cât și pe cei cu situații dificile din familii de români, să se integreze într-un colectiv deschis, precum și în sistemul de învățământ.

„Copiii ucraineni vin aici să se conecteze la școala din Ucraina, fiindcă se confruntă în continuare cu problema recunoașterii educației în contextul dat. Astfel, programul de aici se face în concordanță cu cel al școlii de proveniență.

Pe lângă orele la care participă online, noi asigurând infrastructura necesară în acest sens, avem ore de limba română, de limba engleză, activități extracurriculare în incinta centrului, dar și în afara lui – prin excursii la muzeu, la teatru, spre exemplu, sau prin interacțiunile cu comunitatea locală – pentru a se integra”, precizează Mihaela Nabăr, Director Executiv al Fundației World Vision Romania, pentru Cluj24.

La deschiderea centrului a fost prezentă și Marinela Marc, inspector şcolar general al IŞJ Cluj.

„Este un proiect de succes, ca multe altele desfăşurate în parteneriat cu World Vision România. Astfel de proiecte schimbă vieţi, schimbă comunităţi, ele reprezintă un câştig pentru elevii implicaţi dar şi pentru familiile lor pentru că învaţă să facă altfel lucrurile. Acum vorbim în special de integrarea copiilor ucraineni, dar nu numai.

Avem 100 de elevi preşcolari integraţi în şcolile clujene, iar o mare provocare a anului trecut a fost integrarea copiilor ucrainieni. Dincolo de prezenţa lor la şcoală, cel mai mult la dezvoltarea lor contribuie aceste activităţi after school, activităţi care se întâmplă şi în şcoli, dar mai ales în centre cum e cel pe care îl inaugurăm astăzi unde sunt copii de vârste diferite, din şcoli diferite care participă la activităţi într-un cadru non formal, care ajung să socializeze mai uşor, sunt şi facilitatori care îi ajută să comunice în limba lor şi asta va conta foarte mult la stare lor de bine şi la integrarea lor”, a spus aceasta.

whatsapp image 2023 01 12 at 16.27.03 (1)

Sprijin educațional, dar și emoțional

Mihaela Nabăr a accentuat, totodată, faptul că toți copiii și părinții ucraineni beneficiază de consiliere psihologică zilnic, după modelul Child Friendly Spaces, dezvoltat de World Vision pe baza unei metodologii internaţionale, implementate în mai multe zone ale globului în care trăiesc refugiați.

„Avem psihologi, consilieri, asistenți sociali care vorbesc cu ei, știu și română și ucraineană, iar prezența lor aici este foarte importantă pentru obiectivul nostru, acela de a crea un spațiu pentru copiii vulnerabili, în care să se simtă în siguranță, fericiți, în largul lor”, adaugă aceasta.

Cu alte cuvinte, „Happy Bubble” e, în primul rând, un loc sigur, menit să îi ajute pe copii să se deschidă, oferindu-le sprijin emoțional, dar și educațional, fără a-i neglija nici pe părinți.

whatsapp image 2023 01 12 at 16.27.02

Activități cu părinții: „Acționăm în funcție de nevoile lor”

Părinții acestora sunt bineveniți în activitățile extracurriculare, de la activitățile în interior la excursiile în oraș.

„Centrul funcționează sub servicii sociale licențiate, adică ne cunoaștem foarte bine copiii, creăm comunități și acționăm în funcție de nevoile lor, pentru că ținem foarte mult la ei și la ideea de integrare”, mai spune Nabăr.

Principiile creștine de la baza organizației: „Suntem despre toți, indiferent de rasă, religie sau orientare sexuală”

De asemenea, fiind o fundație a cărei activitate se derulează după principii creștine, lucrează împreună cu autoritățile și cu bisericile.

„World Vision Romania nu este o organizație religioasă, ci una cu principii creștine, adică suntem parteneri, respectăm principiile umanitare, suntem despre toți, indiferent de rasă, religie, orientare sexuală, suntem despre cei mai vulnerabili care au nevoie de noi”, clarifică Directorul Executiv.

whatsapp image 2023 01 12 at 16.27.03 (4)

Tineri care petrec timp cu copiii: „Activitățile încă sunt la început, vor mai urma”

Camelia și Dragoș, doi adolescenți din echipa World Vision, au ținut deja activități cu copiii.

„Facem ateliere, jocuri pentru ei. Suntem mai familiarizați cu activitățile și știm deja cum să lucrăm cu ucrainenii pentru a-i ajuta să se integreze. Punem accent pe cele de cunoaștere și autocunoaștere ca să ajungă să se simtă în largul lor.

Există foști participanți în proiect care sunt foarte recunoscători și astăzi pentru că au fost sprijiniți în parcursul lor academic, reușind să își aleagă facultatea potrivită pentru ei”, notează Dragoș.

Înainte cu puțin timp, el și colega sa, Camelia, au susținut un atelier pentru copii.

„În activitatea precedentă au participat copii români și ucraineni care au învățat care sunt principaleleobiective turistice din țara învecinată, pe județe.

A fost un schimb cultural care i-a ajutat și să se cunoască mai bine. Dar activitățile încă sunt la început, vor mai urma”, menționează Camelia.

Centrul este deschis de luni până vineri, între orele 9 și 18.

whatsapp image 2023 01 12 at 16.27.03 (3)

whatsapp image 2023 01 12 at 16.27.03

World Vision Romania

Biroul zonal World Vision Cluj a implementat numeroase proiecte educaţionale şi de antreprenoriat în mediul rural, cu un impact important asupra acestei comunităţi, utilizând ca surse de finanţare fondurile structurale europene sau alte surse de finanţare internaţionale (fonduri norvegiene) sau naţionale (mediul privat). În ultimii trei ani, principalele proiecte derulate în judeţul Cluj au fost: „Şcoală pentru toţi: acces la educaţie de calitate pentru elevi şi cadre didactice”, „Vreau în clasa a 9-a” sau „Stagii de practică pentru elevi din Regiunea Nord-Vest”.

Odată cu declanşarea războiului din Ucraina, în februarie 2022, World Vision România s-a numărat printre organizaţiile care au reacţionat imediat în faţa acestei crize umanitare. Astfel, au fost deschise centre de îndrumare pentru refugiaţi în principalele puncte de trecere a frontierei dintre Ucraina şi România, mai apoi fiind implementate acţiuni de acomodare a refugiaţilor în România.

În acest context, cu sprijinul World Vision International, au fost înfiinţate centre educaţionale destinate copiilor din Ucraina sub numele de „Happy Bubble”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Tradiționala baie în Someș a campionilor de la U-BT Cluj

Publicat

Baschetbaliştii de la U-BT Cluj-Napoca au sărbătorit obținerea unui nou titlu de campioană a României cu tradiționala baie în Someș.

Jucătorii și staff-ul celor de la U-BT Cluj-Napoca au sărbătorit în mare stilul tradițional cucerirea celui de-al patrulea titlu consecutiv în campionatul național de baschet.


U-BT Cluj-Napoca a câștigat, joi seară, titlul de campioană a României la baschet masculin, după ce a câștigat meciul cu CSM CSU Oradea de pe BT Arena. Scorul a fost de 97-89.

Fanii U-BT Cluj-Napoca, în extaz

La finalul partidei, elevii lui Mihai Silvășan au dat startul petrecerii pe BT Arena, unde jucătorii Universității au celebrat alături de trofeu, într-o „mare” de confetti, alături de cei 10.000 de spectatori prezenți în sală.

Petrecerea s-a mutat apoi pe malul Someșului, unde jucătorii și staff-ul celor de la U-BT Cluj-Napoca au făcut tradiționala baie în Someș. Sportivilor li s-au alăturat mai mulți fani. Unii dintre ei au intrat în apă, dar majoritatea au rămas pe mal.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Patru bărbați, suspectați că au furat motorină din utilajele de pe drumul expres A3-DN1

Publicat

De

Polițiștii din Turda au efectuat percheziții la domiciliile a patru bărbați suspectați că au furat motorină din utilajele folosite pe șantierul drumului expres A3-DN1, de la Tureni.

Polițiștii turdeni au pus în aplicare, joi, patru mandate de percheziție și nouă ordonanțe de percheziție a unor vehicule, la patru bărbați suspectați de furt calificat. Aceștia ar fi furat motorină din utilaje de pe șantierul DEx 4 A3-DN1.

Bărbații au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani și locuiesc în comunele Tureni și Petreștii de Jos.

„În data de 23 mai, polițiștii din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Turda, cu sprijinul unei grupe de intervenții din cadrul I.J.J. Cluj – Detașamentul 4 Turda, au pus în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară și 9 ordonanțe de percheziție a unor vehicule, în comunele Tureni și Petreștii de Jos, la locuințele a 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, în cadrul unor cauze penale ce vizează infracțiuni de furt calificat”, a transmis IPJ Cluj.

Prejudiciu de 25.000 de lei

Cei patru ar fi furat, în perioada februarie-mai, motorină din rezervoarele utilajelor parcate în apropierea șantierului drumului expres, dar și mai multe scule. Prejudiciul cauzat trece de 25.000 de lei.

„Din activitățile investigativ-operative derulate de polițiști a reieșit că, în perioada februarie – mai 2024, cele 4 persoane ar fi sustras, pe timp de noapte și în mod independent, cantități de motorină din rezervoarele unor utilaje amplasate pe un șantier din proximitatea A3 – DN1, precum și alte scule și chei pentru utilaje, cauzând un prejudiciu total de peste 25.000 de lei.

Astfel, în cadrul perchezițiilor au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, sumele de 25.450 de lei și 350 de euro, 4 telefoane mobile, 20 de litri de motorină, precum și alte bunuri de interes în cauză”, a mai arătat IPJ Cluj.

Pe numele a doi bărbați, de 25 și 31 de ani, au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore.

Cercetările sunt derulate în continuare sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, pentru dispunerea tuturor măsurilor legale, sub aspectul infracțiunii de furt calificat.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. U-BT Cluj-Napoca este campioana României pentru al patrulea an consecutiv. Victorie 97-89 împotriva CSM Oradea

Publicat

Echipa U-BT Cluj-Napoca a câștigat titlul de campioană a României la baschet masculin. A învins-o pe CSM CSU Oradea, scor 97-89, în meciul de joi seara, de pe BT Arena.

CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca s-au duelat joi seară, pe BT Arena, în meciul cu numărul V din finala pentru titlul de campioană a României la baschet masculin.


U-BT Cluj-Napoca a fost învingătoare, cu scorul de 97-89, devenind campioană pentru al patrulea an consecutiv și a noua oară în istoria sa. Scorul general a fost de 4-1.

U-Banca Transilvania a obținut un nou rezultat pozitiv în finala Ligii Naționale, joi seara, de data aceasta meciul fiind decisiv. Clujenii au câștigat cu  partida de joi seara, în urma unui meci dominat de clujeni, dar cu punctaj strâns.


Principalii marcatori ai partidei au fost Jones 22 puncte, Eddie 16, Mokoka 15, pentru gazde, respectiv K. Richard 25, Tarolis 14, pentru CSM Oradea.

Meci sold-out pe BT Arena!

Meciul s-a jucat în fața a circa 10.000 de fani, sala fiind sold-out. În ultimele minute ale meciului, publicul clujean a scandat la unison „Campionii, campionii, ole, ole, ole”.

U-BT a mai ieşit campioană în 1992, 1993, 1996, 2011, 2017, 2021, 2022 și 2023. CSM Oradea rămâne cu trei titluri în palmares, obţinute în 2016, 2018 și 2019.

U BT Cluj a jucat a noua sa finală, având acum cinci titluri în palmares (2017, 2021, 2022, 2023, 2024). Baschetul clujean, prin CS Universitatea Cluj, mai are la activ şapte finale şi trei titluri, obţinute în 1992, 1993 şi 1996, iar un alt titlu este din 2011, când echipa se numea U Mobitelco.

Cele două echipe s-au înfruntat şi în finala de anul trecut, câştigată de „U” cu 4-2.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Tiroliana din Pădurea Clujenilor a fost pusă în funcțiune. Cât costă o tură?

Publicat

De

Tiroliana din Pădurea Clujenilor (Parcul Tineretului) a fost pusă în funcțiune și îi așteptă pe vizitatori în orice zi a săptămânii.

La doi ani de la inaugurare, a fost pusă în funcțiune tiroliana din Pădurea Clujenilor de pe Bulevardul Muncii.

@tirolianacheileturzii Suntem încântați să vă anunțăm că începând de mâine, Vineri 16 mai 2024, puteți să vă bucurați de o experiență de neuitat la noua tiroliană din Parcul Tineretului Pădurea Clujenilor din Cluj-Napoca! Adrenalina, aventura și distracția vă așteaptă în această locație superbă, unde vă puteți testa limitele și vă puteți bucura de peisajele spectaculoase. Vă invităm să vedeți cu ochii voștri experiența unică pe care o oferim în acest video și să ne fiți alături în această nouă aventură. Vă așteptăm cu drag la tiroliana din Parcul Tineretului Pădurea Clujenilor în capăt la Bulevardul Muncii! #tirolianacluj #aventura #adrenalina #cheileturzii #parculturisticclujnapoca #cluj #clujnapoca #fyp ♬ kissound adventure of a lifetime coldplay sped up – spready0urwings

Experiență unică deasupra parcului

Clujenii se pot bucura de experiență în fiecare zi a săptămânii, între orele 12 și 21.

„Suntem încântați să vă anunțăm că începând de vineri 16 mai 2024, puteți să vă bucurați de o experiență de neuitat la noua tiroliană din Parcul Tineretului Pădurea Clujenilor din Cluj-Napoca!

Adrenalina, aventura și distracția vă așteaptă în această locație superbă, unde vă puteți testa limitele și vă puteți bucura de peisajele spectaculoase.

Vă invităm să vedeți cu ochii voștri experiența unică pe care o oferim în acest video și să ne fiți alături în această nouă aventură.

Vă așteptăm cu drag la tiroliana din Parcul Tineretului Pădurea Clujenilor în capăt la Bulevardul Muncii!”, a anunțat firma care asigură operarea instalației. Este vorba despre aceeași companie care se ocupă și de tiroliana din Cheile Turzii.

Care sunt tarifele?

Tiroliana din Pădurea Clujenilor are o lungime de 270 de metri și o diferență de nivel de 25 de metri. Prețul unei ture deasupra parcului este de 30 de lei (copii, pensionari, studenți) și de 40 de lei pentru adulți.

Programul:

  • Luni – Vineri: 12:00 – 21:00
  • Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 22:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax