ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Trei contracte de 20 mil. € pentru modernizarea sistemului de termoficare. Tarcea: Veți plăti mai puțin în anii următori
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a anunțat semnarea a trei contracte pentru modernizarea sistemului de termoficare din Cluj-Napoca.
Proiectul, parte a unui plan amplu de investiții, va aduce beneficii semnificative atât pentru cetățeni, cât și pentru mediu.
„Mă aflu la Ministerul Energiei, unde am fost mandatat să semnez trei contracte de finanțare pentru modernizarea sistemului de termoficare din municipiul Cluj-Napoca. Aceste trei contracte ne vor permite să modernizăm acest sistem în municipiul Cluj-Napoca, astfel încât cetățenii orașului, cei care sunt conectați la sistemul de termoficare să plătească mai puțin, să producem mai puține noxe, și, în final, să avem un oraș mai puțin poluat”, a transmis viceprimarul Dan Tarcea, într-un videoclip postat pe rețelele de socializare.
Lucrări de 31 milioane de euro
Valoarea acestor trei contracte se ridică la 20 de milioane de euro, la care se mai adaugă încă 11 milioane de euro care vin de la bugetul local, a mai arătat viceprimarul, lansând un apel la cetățeni: „Dragi clujeni, vă invită să rămâneți la sistemul de termoficare, pentru că veți plăti mai puțin în anii care urmează”.
Burduja: „Sunteți un exemplu”
La semnarea proiectului, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis un mesaj de susținere: „Suntem alături de Cluj-Napoca și pentru modernizarea sistemului de termoficare și modernizarea României. Sunteți un exemplu, de multe ori, și pentru noi și vă mulțumesc în numele întregii echipe pentru colaborare. Contați pe noi în continuare”, a afirmat acesta.
Proiectul vizează reducerea costurilor la încălzire, scăderea emisiilor poluante și promovarea unui oraș mai sustenabil, adaptat cerințelor actuale de mediu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CFR Cluj a întâlnit-o, duminică seara pe Arena Națională, pe FCSB, într-un meci din etapa a 24-a a Superligii de fotbal. Bucureștenii erau pe 3 cu 41 de puncte, în timp ce clujenii ocupau locul 5 cu 39 de puncte. Meciul, urât în prima repriză, ceva mai dinamic în a doua, se termină egal, 1-1, golurile fiind marcate de Miculescu (min.56), respectiv Louis Munteanu (min.52), un rezultat bun pentru clujeni. Pentru cei de la „U”.
Echipele de start:
FCSB: Târnovanu – Crețu, Ngezana, M.Popescu, Radunovic – Băluță, Chiricheș, Fl. Tănase – Ștefănescu, Miculescu, Musi
Rezerve: Udrea, Zima, Dawa, Dâncuș, Kiki, Edjouma, Toma, Pantea, Cisotti, Alhassan, Stoian
Absenți: Bîrligea (fără drept de joc), Șut (suspendat), Lixandru, Olaru, Oct. Popescu (accidentați)
Antrenor: Elias Charalambous
FCSB – CFR Cluj, 1-1. Un rezultat bun pentru clujeni. Pentru cei de la „U”
CFR Cluj: Hindrich – Abeid, Graovac, Ilie, Camora – Korenica, Djokovic, Păun – Nkololo, Munteanu, Postolachi
Rezerve: Gal, Panzariu, Iacob, Țîrlea, Bolgado, Boben, Keita, Filip, Gligor, Sfaiț, Kamara, Juric
Absenți: Fica, Tachtsidis (accidentați)
Antrenor: Dan Petrescu
Stadion: Arena Naţională (Bucureşti)
Arbitru: Sebastian Colțescu // Asistenți: Ovidiu Artene, Daniel Mitruți
Arbitru VAR: Cătălin Popa // Asistent VAR: Iulian Călin
Clujenii încep meciul sus, efectuând un pressing sâcâitor. Bucureștenii se descurcă greu să iasă din propriul teren. Miza își pune amprenta asupra calității jocului. fazele la cele două porți lipsesc aproape cu desăvârșire.
Două jumătăți de ocazii ar fi de consemnat, câte una la fiecare poartă: în min.20, Mihai Popescu prinde un șut bun de la 22m însă Otto Hindrich reține iar în min.42, Louis Munteanu are o lovitură bună de cap pe spațiul porții lui Tîrnovanu. Și cam atât în prima repriză. Puțin, foarte puțin, vorba „Bibanului”…
În repriza a doua, cele două echipe s-au gândit că poate n-ar strica să joace și puțin fotbal. Bună idee! Așa încep să apară și ocaziile de poartă.
În min.52, Louis Munteanu lucrează o fază în stilul care l-a consacrat deja și înscrie pentru 0-1. Bucuria n-a ținut mult: în min.56, Miculescu profită de apatia stâlpilor din apărarea clujeană și înscrie cu capul din 6m pentru 1-1.
Louis Munteanu mai are o ocazie mare în min.74 însă Tîrnovanu se opune. În min.76, Tănase ia al doilea galben și este eliminat, spre bucuria clujenilor care sperau ca în condițiile aste vor putea păstra egalul. Asta pentru că, în loc de un iureș la poarta bucureștenilor, CFR a preferat să plimbe mingea de-a latul terenului.
În ultimele 5 minute s-au gândit că poate ar fi mai indicat să atace și poarta și au apăsat pe accelerație. Așa au venit ocaziile lui Louis Munteanu, Kamara și Korenica.
Partida se termină egal, 1-1, un rezultat bun pentru clujeni. Pentru ceilalți clujeni, cei de la „U”.
Notele Cluj24:
Hindrich 7 – Abeid 6, Graovac 6, Ilie 6, Camora 6 – Korenica 6, Djokovic 6, Păun 6 – Nkololo 6, Munteanu 8, Postolachi 5, Bolgado 5, Keita 5, Sfaiț, Kamara 6
Editorial Opinii
OPINIE. Adrian Marian. Aurul de la Coțofenești a fost topit în Giulești. Mama prostiei și neomeniei
”Neagoe mori! Neagoe mori!” este una dintre cele mai oribile secvențe pe care le țin minte din fotbalul românesc. Neagoe, antrenor pe atunci la Dinamo, o echipă în mare criză financiară, făcuse infarct pe teren, intrase Salvarea după el, iar niște nefericiți din galeria bucureșteană în loc să spună o rugăciune sau măcar un ”Doamne Ajută!” îi strigau să moară. Înainte îi strigaseră demisia din minutul 1 al meciului!
Adică vrem de la început să se știe că mama prostiei și neomeniei din fotbal este gravidă în multe orașe. Poate prin București mai dihai decât prin alte locuri și datorită numărului mai mare al populației. Sau nu numai?
Șumudică se simțea în Viena!
De aceea și poate și de altele, Șumudică spunea anul trecut, nu demult, că atunci când venea la Cluj se simțea în Viena. ”Tot timpul am spus, în momentul în care am venit la Cluj, am crezut că am intrat în Viena! E un oraș extraordinar, cu oameni extraordinari…”.
Când ai caracter și educație îți păstrezi părerea și la greu și la bine. Șumudică, la ultimele calități, are ceva probleme. La momentul în care ”U” Cluj – Napoca a învins cu 2-1 Rapidul în prima zi din februarie 2025, dragostile de București l-a ars ca o văpaie pe Șumi. Lecturile nu.
Dacă alții ne spun că suntem cu toții țigani de ce nu am spune și noi?
Rapid este o echipă care a obținut prima mare performanță internațională a fotbalului românesc prin câștigarea Cupei Europei Centrale, în 1950, unde participau echipe din Austria, Ungaria (o mare forță mondială atunci), Cehoslovacia și Iugoslavia.
Când a câștigat Halep trofeul ”Roland Gaross” într-o revistă franceză se făcea (în copertă), aluzie printr-o caricatură cu o femeie care vindea cupa ca și fier vechi. La un amical al Naționalei ”generației de aur” la fotbal, un afiș făcea publicitate, prezentând un rom bătrân care cerșea la metrou. Un fost ministru de Externe, și ministru de Justiție, Cristian Diaconescu, povestea cum toată delegația României a fost jignită în Parlamentul olandez tocmai pe această temă. Exemplele ar putea continua.
În timpul meciului U Cluj-Napoca – Rapid niște fani au afișat un banner imens cu mesajul: ”BRĂȚARA ȘI COIFUL DE LA COȚOFENEȘTI / LE GĂSIȚI TOPITE ÎN GIULEȘTI !”
Petre Țuțea spunea despre absurdul antisemitismului românesc: ”Dragii mei, să fim serioși, Isus Hristos nu este din Fălticeni !”. Adică am vrea să sugerăm că giuleștenii și clujenii fac parte, majoritar, din aceeași națiune
Clasor cu rapidiști
În plus, Rapidul este echipa aceea unde a antrenat Mircea și Răzvan Lucescu, a jucat Liță Dumitru, Dan Coe, Sandu Neagu, Nicolae Lupescu și Vasile Moldovan, golgeter al Franței și Elveției. Pentru noi, mai ales, este o echipă la care a jucat Ioan Ovidiu Sabău.
Să amintim câțiva suporteri rapidiști, deși cei care au scris ”versurile” de pe stadion, poate nu au auzit de ei:
Constantin Tănase, Ioana Radu, Maria Tănase, Ion Băieșu, Anda Călugăreanu, Puiu Călinescu, Silviu Stănculescu, Marin Preda, Laura Stoica,Florian Pittiș, Colea Răutu, Nicu Constantin, Gheorghe Dinică, Jean Constantin.
În nici un caz Rapid nu înseamnă ”omul cu jeaca”! Șumudică este o bizarerie, accidentală și trecătoare acolo, rezultatul unui complot ordinar de vestiar care a sabotat un antrenor irlandez. Destinul este ironic. Complotiștii nu joacă acum mai deloc.
Dar ”U” Cluj înseamnă acel afiș?
Este mult mai ușor să scrii așa ceva decât să înveți și să cânți Gaudeamus. În anii 80, galeria clujeană lua an de an Trofeul” Iosif Petschovschi” pentru Fair Play, pentru cea mai frumoasă galerie.
Ar fi imposibil să se mai revină la acest trofeu! Fotbalistul bănățean vorbea fluent 6 limbi (doar Mircea Lucescu a mai reușit în fotbalul românesc) și anume, română și germană, maghiară, franceză, engleză și italiană. În plus a jucat excelent atât pentru Naționala României, cât și pentru cea a Ungariei. Inacceptabil!
Cum să ia vreo galerie premiul de fair-play dacă unii indivizi în legătură cu conducătorii de club au plătit ”dirijori” de galerie să strige măscări dirijate sau punctual demisia vreunui antrenor. Vai! Ar fi posibil chiar și în cazul lui Dan Petrescu de la colega din oraș, CFR Cluj ?
Despre demonizarea ”U” Cluj
La prima vedere, Șumudică și mulți alții îi hulesc pe cei de la ”U” Cluj din invidie, li se pare inacceptabil ca o altă echipă din provincie și mai ales TOT de la Cluj să fie pe locul I. Presiunea exercitată ar trebui să aibă ca efect intimidarea arbitrilor să nu mai arbitreze corect și să fie defavorabili clujenilor pentru a nu fi atacați.
La Cluj s-a făcut un stadion ”Cluj Arena” frumos și aproape la fel de mare ca și ”National Arena” din București care, însă, a costat de 10 ori mai mult !
Numele ”Ioan Moina” al vechiului stadion clujean am înțeles că se repune în discuție. Onorant și meritat ar fi!
Acesta este cel mai dureros aspect al criticilor, că Sabău și cel care îl ajută și-l sprijină a reușit, să facă performanță și lucruri frumoase cu bani mai puțin.
Financiar, pe locul 7
Într-un clasament al loturilor din punct de vedere financiar din 2024, ”U” Cluj este de abia pe locul 7, iar Rapidul pe locul 2, astfel : 1. FCSB – 35.30 milioane de euro, 2. Rapid – 23.08 milioane de euro, 3. CSU Craiova – 22.23 milioane de euro, 4. CFR Cluj – 18.15 milioane de euro, 5. Sepsi OSK – 15.3 milioane de euro, 6. FCV Farul – 13.10 milioane de euro, 7. FCU Cluj – 11.45 milioane de euro, 8. FC Hermannstadt – 10.50 mil., 9. Oțelul – 9.93 mil., 10. Iași – 9.25 mil., 11. Dinamo – 9.18 mil., 12. Petrolul – 8.86 mil.,13.Botoșani – 8.60 mil., 14. UTA 8.05 mil.,15. Buzău – 6.11 mil., 16. Slobozia – 4.65 mil.
De asemenea, nici printre primii 12 jucători ca valoare de transfer nu este menționat vreun jucător de la ”U”.
Din punct de vedere financiar, uman, moral, sportiv este cea mai frumoasă și usturătoare lecție pe care ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău și toți cei care lucrează cu folos la acea echipă și club o pot da. Cu bani mai puțini se pot obține rezultate!
Chiar dacă Trofeul Fair Play pentru galerii nu se va mai da repede sau nu se va mai da niciodată, inimoasa galerie ”U” Cluj își poate imagina că spulberă la combativitate, creativitate, tenacitate, dar și fair-play orice altă galerie! E chiar mai ușor decât pe teren!
Duminică, în ziua a doua a Transylvania Open de la Cluj-Napoca, Anca Todoni, singura româncă ce avea șansa de a avansa pe tabloul principal la turneului a fost învinsă de Daria Snigur.
Anca Todoni (108 WTA) a pierdut în fața Dariei Snigur (136 WTA), scor 7-6(3), 6-4, după o oră și 48 de minute.
Transylvania Open 2025 Cluj-Napoca: Anca Todoni a PIERDUT în turul 2 al calificărilor
Anna Bondar (92 WTA) a învins-o pe Anastasia Zakharova (139 WTA), scor 6-2, 6-2.
Ella Seidel (145 WTA) a trecut de Maja Chwalinska (126 WTA), scor 6-4, 7-6(2), iar Francesca Jones (154 WTA) s-a impus în fața lui Hina Inoue (224 WTA), scor 6-4, 6-3.
Foto: Facebook
„Luna Îndrăgostiților”, februarie, este cea mai scurtă lună a anului. Are doar 28 de zile în anii obișnuiți și 29 de zile în anii bisecți. Acest an suplimentar apare pentru a menține armonia dintre anul calendaristic și cel astronomic. Pe lângă această particularitate, luna februarie este marcată de numeroase tradiții și sărbători religioase și populare.
În tradiția populară, luna februarie se numește Faur. Denumirea este legată de meșterii fauri, lucrători ai fierului, care pregătesc uneltele de muncă, ascut sau confecționează fiarele sau cuțitele de plug pentru începerea muncii câmpului. Pentru că are numai 28 de zile, sau 29 în anii bisecți, Faur este considerat fratele cel mic al lunilor anului, scrie Alba24.
TRADIȚII, sărbători și semnificații în cea mai scurtă lună a anului, luna ÎNDRĂGOSTIȚILOR
Potrivit interpretării populare, timpul reflectă capriciile copilului Faur: când râde și zâmbește, e frumos, când plânge, bate viscolul, când e supărat, dă ger de crapă pietrele.
Originea și semnificația lunii februarie
Februarie a fost adăugată în calendarul roman în secolul al VII-lea î.Hr., împreună cu luna ianuarie. Numele său derivă din latinescul „februarius”, de la „februa”, termen care desemna festivalul de purificare desfășurat în această lună. La greci, februarie era cunoscut ca Anthesterion.
Luna februarie, deși scurtă, este bogată în semnificații, tradiții și obiceiuri. De la sărbători religioase importante până la celebrarea iubirii prin Valentine’s Day și Dragobete, această lună îmbină armonios influențele creștine cu cele păgâne, păstrând vie o moștenire culturală deosebită. Fie că o asociem cu Făurarul din tradiția populară, cu luna lupilor sau cu festivalurile iubirii, februarie rămâne una dintre cele mai speciale perioade ale anului.
În luna februarie timpul este considerat favorabil pentru semănatul plantelor care cresc și rodesc în pământ (ceapa, usturoiul, ridichea și alte zarzavaturi), dar și pentru unele plante care fructifică la suprafață (cânepa, inul, grâul de toamnă), pentru vopsirea lânii cu vopsele vegetale, tăierea din pădure a lemnelor de construcție etc
Sărbători în luna februarie
1 februarie – Trifonul și Arezanul viilor
Ziua lui Trif cel Nebun, patronul insectelor dăunătoare, sărbătorită pentru a proteja culturile. Arezanul viilor, un ritual bahic practicat încă din vremea tracilor, marcat prin stropirea viilor cu agheasmă și aprinderea focurilor pentru protecția viței-de-vie.
Potrivit credinței populare, la 1 februarie se sărbătorea Trif cel Nebun (Trifonul), patronul omizilor, al tuturor insectelor periculoase pentru recolte (lăcuste în special), în lumea satului românesc, pentru a opri înmulțirea omizilor, principalii dușmani ai livezilor. Livezile și grădinile se stropeau cu agheasmă, femeile dădeau de pomană câte o strachină de mălai, cu speranța că vor salva, astfel, culturile.
2 februarie – Ziua Ursului și Întâmpinarea Domnului
Ursul iese din bârlog și, dacă își vede umbra, legenda spune că iarna va mai dura încă 40 de zile. Creștinii ortodocși sărbătoresc Întâmpinarea Domnului, momentul aducerii lui Iisus Hristos la templu de către Fecioara Maria. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în Calendarul Ortodox al lunii februarie 2025.
10 februarie – Sfântul Haralambie
Protector al sănătății oamenilor și animalelor, dar și apărător împotriva ciumei. Superstiția spune că, pentru a ține spiritele rele la distanță, femeile înconjurau casa de trei ori fără haine.
12 februarie – Sfântul Meletie
Este cunoscut drept ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz. A participat la Sinodul II Ecumenic de la Constantinopol, unde a susținut doctrina ortodoxă.
14 februarie – Valentine’s Day
Sărbătoarea îndrăgostiților adoptată din cultura occidentală, marcând ziua Sfântului Valentin. Originea datează din perioada Imperiului Roman, când preotul Valentin oficia căsătorii în secret pentru soldații cărora li se interzicea însurătoarea. Tradițiile moderne includ oferirea de flori, ciocolată și scrisori de dragoste între persoanele iubite.
24 februarie – Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români
Sărbătoare autohtonă a iubirii, echivalentul românesc al Valentine’s Day. Se spune că tinerii care se sărută de Dragobete vor avea parte de iubire tot anul. În trecut, fetele adunau „zăpada zânelor” pentru a o folosi în ritualuri de frumusețe și dragoste.
Tradiții și superstiții
Se spune că vremea lunii februarie influențează recolta anului agricol. Se consideră un moment prielnic pentru semănarea plantelor precum ceapa, usturoiul sau grâul de toamnă. În trecut, gospodarii aprindeau focuri pentru a proteja animalele și culturile de influențele malefice.
De ce sunt ani bisecți
Un an bisect, cum este 2024, include o zi suplimentară în februarie pentru a corecta decalajul dintre anul calendaristic și cel astronomic. Anul real are 365 de zile și aproximativ 6 ore, iar adăugarea unei zile la fiecare patru ani compensează această diferență.