Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Sports Festival: Pledoarie pentru sport. Boc: Dragi clujeni, faceți MIȘCARE în fiecare zi

Publicat


Primarul Emil Boc a alergat pe Cluj Arena, duminică dimineața, la crosul de 5 km organizat în cadrul Sports Festival. Edilul nu a ratat ocazia de a face o pledoarie pentru sport. El i-a îndemnat pe clujeni să iasă la mișcare și a promis că va alerga la toate competițiile organizate.

„Eu am alergat cei 5 km în 26’52”. Dragi clujeni, faceți mișcare în fiecare zi! E cea mai ieftină și eficientă investiție în sănătate. Nu mai mergem la farmacie, nu mai mergem la doctor. Mișcarea e necesară”, a spus Emil Boc.

VIDEO. Sports Festival: Pledoarie pentru sport. Boc: Dragi clujeni, faceți MIȘCARE în fiecare zi



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Untold, locul 3 în topul celor mai mari 100 de festivaluri ale lumii

Publicat

untold 2

Festivalul Untold ocupă locul 3 în topul celor mai mari festivaluri din lume, după Tomorrowland și EDC Las Vegas.

Festivalul UNTOLD a primit încă o confirmare că este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume. În 2024 festivalul UNTOLD, organizat în Cluj-Napoca, marchează o urcare spectaculoasă de trei poziții în singurul clasament anul dedicat industriei de evenimente.

Festivalul Untold, locul 3 în topul celor mai mari 100 de festivaluri ale lumii

UNTOLD ocupă locul 3 în topul celor mai mari festivaluri din lume, după Tomorrowland și EDC Las Vegas. Festivalul UNTOLD a devansat festivaluri cu zeci de ani de tradiție precum Glastonbury, Coachella, Burning Man si ULTRA Music.

Realizat de publicația britanică DJ Mag, Top 100 Festivals evaluează cele mai mari 100 de festivaluri din întreaga lume. Clasamentul este construit pe baza voturilor primite din partea fanilor de festival și reflectă atât popularitatea cât și impactul pe care îl au aceste evenimente.

În 2024, UNTOLD festivalulul care a pus România pe harta celor mai mari evenimente din lume, încă de la prima ediție în 2015, ocupă locul 3 în clasamentul cele mai impresionante festivaluri organizate la nivel internațional. Festivalul din Cluj-Napoca, ajuns la a 9-a ediție, a reușit să se poziționeze ca unul dintre cele mai importante evenimente muzicale internaționale.

Aflat acum în compania selectă a marilor festivaluri precum Tomorrowland din Belgia și EDC (Las Vegas), acest festival continuă să atragă cel mai frumos public din lume, artiști și DJ de top, consolidându-și reputația pe scena globală a industriei de evenimente.

UNTOLD a devansat festivaluri cu tradiţie precum ULTRA Music (Miami)  Coochella, Glastonbury, EDC Las Vegas, Lollapalooza, Sziget, Amsterdam Music Festival, Sunburn, Burning Man, Parookaville sau Mysteryland.

UNTOLD ocupă locul 2 în Europa, alături de Tomorrowland

Un lineup diversificat, care include artiști mainstream și undergorund, show-uri vizuale impresionante, fiecare ediție a festivalului UNTOLD se transformă într-un univers, care atrage anual zeci de mii de fani din toate colțurile lumii, pentru că muzica are o magie unică, capabilă să transmită senzații pe care cuvintele pur și simplu nu le pot reda. La ediția din 2023 a festivalului UNTOLD au participat peste 420.000 de fani din toată lumea.

Pentru cea de-a 9-a ediție creatorii UNTOLD pregătesc fanilor o nouă experiență alături de cele mai mari nume din industria muzicală: Lenny Kravitz, Sam Smith, Louis Tomlinson, Burna Boy, Tom Grennan și cei mai mari DJ ai lumii: Swedish House Mafia, Martin Garrix, FISHER, Dimitri Vegas & Like Mike, Alok, Carl Cox, Black Coffee, Solumun și mulți alții.

Porțile universului UNTOLD vor fi redeschise pentru o nouă călătorie în perioada 8-11 august, iar fanii își pot achiziționa abonamentele sau bilete de o zi de pe site-ul oficial: https://untold.com/.

Neversea, o urcare de 18 poziții în top 100

Și festivalul Neversea – The Queen of Festival a fost votat de fani în Top 100 Festivals. În acest an cel mai mare festival organizat pe o plajă din Europa, Neversea, reușește o performanță extraodinară și urcă 18 poziții în clasamentul DJ Mag, unde ocupă locul 23.

Cea de-a 6-a ediție a festivalului Neversea va avea loc în perioada 4-7 iulie 2024.

UNTOLD Dubai, pe locul 45 după doar o ediție de festival

Al treilea mare festival din potofoliul UNTOLD Universe, UNTOLD Dubai debutează în topul celor mai mari 100 de festivaluri din lume pe locul 45. După prima ediție UNTOLD Dubai și a stabilit un record de participare, peste 185.000 de fani au ales să trăiască o experiență completă de festival alături de cei peste 100 de artiști și DJ de top.

în 2024, liniile de vot au fost deschise în perioada 1 mai – 12 iunie, pentru ediția din acest an a Top 100 Festivals au votat doar fanii festivalurilor.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Remus Lăpușan: Băltărețu cu Boc, niște plângăcioși. Să-și asume ce au făcut sau n-au făcut

Publicat

remus lăpusan

Remus Lăpușan, unul dintre liderii PSD Cluj, a fost invitatul jurnalistului Florin Danciu la podcastul Contraste de pe Cluj24.

Acesta a vorbit despre alegerile locale din 9 iunie spunând că rezultatele pentru filială sunt pozitive, în condițiile în care social-democrații clujeni au obținut 17 primari, 7 consilieri județeni și în jur de 240 de consilieri locali.

”Domnul Băltărețu cu domnul Boc sunt niște plângăcioși. Adică ei își ascund neputința și ce n-au reușit să facă în campanie după niște vorbe frumoase sau niște vorbe legate de PSD sau de altcineva. Trebuie să-și asume ce au făcut sau ce n-au făcut. (…) Deci nu trebuie să fie plângăcioși, să se supere că nu mai au 70% că au 42%”, a spus Lăpușan.

Povești la gura sobei

În ceea ce privește supozițiile potrivit cărora PSD nu și-ar fi susținut  cu toate forțele propriul candidat la Primăria Cluj-Napoca, Aurelia Cristea, Remus Lăpușan a subliniat că ”plângăcioșii pot să spună orice”.

”Astea sunt povești la gura sobei. PSD-ul a avut candidați pe care și i- a susținut. Eu suntem partidul numărul 2 din județul Cluj și o să ne consolidăm această poziție.

Deci, bineînțeles că în timpul să încercăm să devenim prima forță politică din județul Cluj.

În rest, eu cred că trebuie să mai terminăm cu poveștile astea de culise și să facem ceva pentru municipiul și pentru județ. Atâtea sunt de făcut încât cred că poveștile astea de plângăcioși nu-și au locul”, a conchis Remus Lăpușan.

 

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Start Opera Aperta 2024! Festivalul a început cu o serenadă pe balconul Primăriei Vechi

Publicat

De

Festivalul Opera Aperta a început marți cu un mini-recital special, interpretat de pe balconul fostei clădiri a Primăriei din Piața Unirii numărul 1.

Un mini-recital de la balconul Vechii Primării din Piața Unirii a marcat startul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional Opera Aperta.

Recitalurile pop-up continuă marți la Muzeul de Artă, de la ora 18, și la Casa de Cultură a Studenților, de la 19.

Spectacole de renume, între 25-30 iunie

Ediția de anul acesta vine în întâmpinarea publicului clujean cu o varietate de evenimente artistice inedite, de rang european și cu acces liber, pe scene neconvenționale, oferind tuturor o experiență de neuitat.

Spectacole de renume și în premieră mondială, un musical premiat cu Oscar, artiști din țară și din străinătate, activități pentru copii, toate între 25 și 30 iunie.

Care este programul festivalului?

Marți, 25 iunie:

  • Serenadă la balcon: recitaluri de tip pop-up în balcoanele Primăriei Vechi (ora 17:00), Muzeului de Artă (ora 18:00) și Casei de Cultură a Studenților (ora 19:00).

Miercuri, 26 iunie:

  • Carnavalul animalelor: stand-up muzical cu Dalma Toadere și Bogdan Bob Rădulescu (Sala Mare a Operei Naționale Române Cluj-Napoca, ora 18:30, acces pe bază de bilet)

  • The Phenomenon by the Preda’s: concert de jazz și world music prezentat de Iulius Mall (Scena Iulius Parc, ora 20:30, acces gratuit)

Premieră mondială, la Opera Aperta

Joi, 27 iunie:

  • Carmen – Premieră mondială: spectacol de balet-flamenco prezentat de Barcelona Flamenco Ballet (Sala Mare a Operei Naționale Române Cluj-Napoca, ora 18:30, acces pe bază de bilet)
  • Trubadurul de Giuseppe Verdi: spectacol de operă prezentat de Opera Maghiară de Stat Cluj-Napoca (Scena Principală din Piața Unirii, ora 20:30, acces gratuit)

Vineri, 28 iunie

  • Note e Parole con Maestro David Crescenzi: Masterclass – să cunoaștem opera TOSCA de Giacomo Puccini (Lounge-ul Operei din Piața Unirii, ora 17:00, acces pe baza unui bilet cu valoare 0)
  • Carmen – Premieră mondială: spectacol de balet-flamenco prezentat de Barcelona Flamenco Ballet (Sala Mare a Operei Naționale Române Cluj-Napoca, ora 18:30, acces pe bază de bilet)
  • Tosca de Giacomo Puccini: spectacol de operă prezentat de Opera Națională Română Cluj-Napoca (Piața Unirii, ora 20:30, acces gratuit)

Activități pentru toate vârstele

Sâmbătă, 29 iunie

  • Parcul copiilor: ateliere și workshop-uri dedicate copiilor, adolescenților și familiilor (Parcul Ștefan cel Mare, acces pe baza unui bilet cu valoare 0)
  • Ateliere de percuție (max. 15 participanți/atelier)
  • Mozart for Kids – Atelier de muzică și mișcare (max. 20 participanți)
  • Primii pași la Operă – Mic îndrumar pentru părinți și profesori (max. 30 participanți)
  • A dream in music: Morricone – Piazzolla – Theodorakis: concert cu Giancarlo Palena (Italia), Dimitris Soukaras (Grecia) și Cvintetul Aperto Chamber Ensemble, prezentat de PPC (Lounge-ul Operei din Piața Unirii, ora 17:00, acces pe baza unui bilet cu valoare 0)
  • Scripcarul pe acoperiș: spectacol de musical prezentat de Opera Națională Română Timișoara

Festivalul se încheie cu Romeo și Julieta, pe scena din Piața Unirii

Duminică, 30 iunie

  • Parcul copiilor – Organ on wheels: spectacol pentru copii și familii cu Dalma Toadere (Parcul Ștefan cel Mare, ora 9:30, acces pe baza unui bilet cu valoare 0)

  • Parcul copiilor – Balaurul scuipă foc, poveste muzicală pentru copii: spectacol pentru copii și familii cu Dalma Toadere (Parcul Ștefan cel Mare, ora 11:30, acces pe baza unui bilet cu valoare 0)
  • Krakow-Istanbul Tour: recital de pian susținut de STANISŁAW ŁOPUSZYŃSKI, prezentat de Wens Travel și Consulatul Onorific al Republicii Polone la Cluj-Napoca (Lounge-ul Operei din Piața Unirii, ora 15:00, acces pe baza unui bilet cu valoare 0)
  • European Musical Landscapes cu Andriuti-Shemchuk Piano Duo: recital prezentat de Wens Travel, Consulatul Onorific al Republicii Polone la Cluj-Napoca, Institutul Polonez din București și Rotary Club Cluj-Napoca Opera (Lounge-ul Operei din Piața Unirii, ora 17:00, acces pe baza unui bilet cu valoare 0)
  • Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev: spectacol de balet prezentat de Opera Națională Română Cluj-Napoca (Piața Unirii, ora 20:30, acces gratuit)

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Catrinel Dumitrescu, fosta actriță a Naționalului clujean, omagiată pentru întreaga carieră la TIFF23

Publicat

catrinel dumitrescu

Actrița Catrinel Dumitrescu a primit, sâmbătă seara, premiul de excelență, la Gala de Închidere a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania desfășurat la Cluj-Napoca în perioada 14-24 iunie 2024.

catrinel dumitrescu

Catrinel Dumitrescu a fost remarcată încă din liceu, de pe vremea când frecventa un cerc de teatru, de regizorul Alexandru Tocilescu, care a distribuit-o în spectacolul Svanevit de August Strindberg, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Apoi, a intrat din prima la secția de actorie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la clasa lui Octavian Cotescu.

catrinel dumitrescu

FOTO. Catrinel Dumitrescu, fosta actriță a Naționalului clujean, omagiată pentru întreaga carieră la TIFF23

A jucat pe scenele din Buzău, Sibiu, Turda, iar între 1979 și 1989 la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din 1990 este angajată la Teatrul Nottara, iar în 2002 a primit Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

A fost căsătorită cu regretatul actor Emil Hossu.

Între 1979 și 1989, perioadă în care a jucat pe scena Naționalului clujean, Catrinel Dumitrescu a colaborat cu mari actori și regizori, printre care Marcel Iureș, Virgil Andrei Vâță, Mihai Măniuțiu, Sorana Coroamă Stanca ori Andrei Mihalache.

Spectacole la Teatrul Național Lucian Blaga, Cluj Napoca:

Mara – Patima fără sfârşit de Horia Lovinescu, regia: Virgil Andrei Vâţă, 1989
Lucille – Burghezul gentilom de Molière, regia: Mihai Măniuţiu, 1988
Nana – Concurs de împrejurări de Adrian Dohotaru, regia: Marin D. Aurelian, 1987
Hellea – Melodie varşoviană de Leonid Zorin, regia: V.T. Popa, 1986
Anca – Seară cu dans, scenariul și regia: Sorana Coroamă Stanca, 1985
Marghioliţa – Vreau să mă mărit, musical după Piatra din casă de Vasile Alecsandri, regia: Andrei Mihalache, 1984
Irina – Vânătoarea de raţe de Alexander Vampilov, regia: V.T. Popa, 1984
Ioana Boga – Surorile Boga de Horia Lovinescu, regia: Aureliu Manea, 1983
EA – Nu sunt Turnul Eiffel de Ecaterina Oproiu, regia: Andrei Mihalache, 1983
Magda Minu – Ultima oră de Mihail Sebastian, regia: V.T. Popa, 1983
Nina Zarecinaia – Pescăruşul de A.P. Cehov, regia: Timotei Ursu, 1983
Duffy – A cincea lebădă de Paul Everac, regia: Andrei Mihalache, 1983
Catinca – Un os pentru un câine mort de Al. Sever, regia: V.T. Popa, 1981
Nicola Davies – Cum se numeau cei patru Beatles? de Stephen Poljakoff, regia: T.Th. Ciupe, 1980
Irina Ingeborg – Pasărea Shakespeare de D.R. Popescu, regia: Alexandru Tatos, 1974

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

Într-o cronică a piesei Melodie varșoviană a lui Leonid Zorin din 1986, criticul Doina Cernica scria: „În rolul Hellei, Catrinel Dumitrescu confirmă valențele unui talent recunoscut. (…) În partea a doua, în care interpretează rolul Hellei la peste 30 și peste40 de ani, Catrinel Dumitrescu îi impune personajului o imagine nouă prin îmbogățire, de o copleșitoare forță dramatică. Ca și pentru Hellea în dragoste, pentru Catrinel Dumitrescu, în teatru, opțiunea își descoperă inepuizabil resursele pentru trăirea ei plenară, până la capăt.”

catrinel dumitrescu

„Regizorul a avut ideea de a colabora cu Catrinel Dumitrescu, de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, idee fericită şi pentru spectacol şi pentru interpretă, pentru că structura rolului Doruleţ cerea o distribuţie foarte îngrijită. Catrinel Dumitrescu a răspuns cu sinceritate, disciplină şi pasiune. Ea îşi compune rolul din inocenţă şi jovialitate, pune candoare şi nostalgie, spontaneitate şi mobilitate, în doze precis intuite”, scrie în cronica spectacolului Visul unei nopți de iarnă de Tudor Mușatescu, pusă în scenă în 1981 la Teatrul de Stat din Turda.

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

Premii și nominalizări:

Premiul publicului pentru rolul Sheila, în Totul e relativ – Fest(in) pe Bulevard, 2017
Premiul special pentru rolul Maureen, în Un pic prea intim – Fest(in) pe Bulevard, 2013
Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune, Aurora – Premiile Gopo, 2012
Nominalizare pentru cel mai bun rol secundar, în spectacolul Aniversarea – Gala Premiilor UNITER, 2009
Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, 2002
Premiul de interpretare pentru rolul Hellea, în Melodie varșoviană de Leonid Zorin, regia: V.T. Popa – Festivalul de Teatru, Braşov, 1986

catrinel dumitrescu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax