CLUJ24 TV
VIDEO. PROPRIETAR ÎN CLUJ. Gabriela Ciot: În spatele pozițiilor Ungariei despre războiul din Ucraina sunt influențe ruse
Cluj 24 împreună cu InfoCluj.eu au lansat emisiunea TV online ”Proprietar în Cluj”, invitatul ediției de vineri realizată de Eugen Olariu fiind conf. univ. dr. Gabriela Ciot, cadru didactic la Facultatea de Studii Europene a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.
- Luna trecută în cadrul Târgului de carte Gaudeamus ați avut lansarea cărții ”Negocieri internaționale”. Ce ne puteți spune despre această carte?
G. C: Este un moment plăcut pe care mi-l aduceți aminte. A fost prima lansare în cadrul unui târg de carte pentru mine. O carte care se dorește a fi actuală, deosebit de utilă celor interesați de domeniul politicii externe și al politicii internaționale. Iată că evenimentele din vecinătate au făcut să crească interesul față de negocieri internaționale. Într-adevăr negociem în viața noastră de zi cu zi. Negociem acasă, negociem la serviciu, dar forma aceasta a negocierilor internaționale despre care vorbesc în carte este una mai puțin cunoscută.
- Și mai puțin obișnuită…
G.C: Și mai puțin obișnuită într-adevăr. Cartea aceasta dorește, și pentru domeniul relațiilor internaționale din România, să contureze un sub domeniu clar dacă vreți care cred că până acuma nu a fost atât de bine sintetizat și atât de bine punctat în ceea ce privește abordările școlilor de negociere importante, abordările procesuale, relația dintre negociere și putere și mai ales rolul factorilor umani în procesul negocierii.
Desigur am și un capitol important referitor la rolul factorilor culturali în negociere. Așa cum am precizat și în carte, repet, pe care o voi dezvolta într-o apariție viitoare.
- Spuneați la lansarea cărții că v-ați inspirat din negocierile popoarelor asiatice, din negocierile din SUA și statele europene. Ce state putem spune că au o putere de negociere mai mare?
G.C: Faceți referire la școlile de negociere pe care le-am prezentat și despre care am vorbit. Desigur, foarte important pentru domeniul relațiilor internaționale este acest concept de putere. Puterea în negociere sau pe scena globală vine din puterea economică bineînțeles. dacă aș extrapola m-aș duce înspre școala americană, înspre școala engleză și școala franceză.
Desigur, mai sunt și alți actori globali cu școli de negociere importante, școala chineză sau actori regionali cum ar fi cei japonezi sau ruși. Mai sunt și alte abordări referitoare la școlile acestea de negociere. Încercăm o conturare a școlii de negociere europeană care păstrează anumite principii comune, acelea legate de construirea compromisului, realizarea concepțiilor, de asemenea beneficiile recirpoce și desigur o caracteristică importantă a școlii europene este aceea a constituirii ofertelor la pachet.
- Ați fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Are România suficienți negociatori?
G.C: România are negociatori. Are foarte buni diplomați. Avem ambasadori excepționali cu care am avut bucuria și onoarea ca să lucrez.Probabil ei nu sunt cunoscuți publicului larg pentru că diplomația presupune tocmai această confidențialitate. este și unul din motivele pentru care negocierile internațiojnale, negocierile diplomatice nu au fost atât de explorate în literatura de specialitate din acest considerent.
Dacă ne amintim și începutuile diplomației secolul XVII -XVIII păstrează tocmai această caracteristică a confidențialității. Pe de altă parte dacă ne referim la negocierile comerciale sau cele de afaceri stilurile de negociere strategiile și metodele desigur reprezintă arsenalul pe care le au negociatorii și atunci nu sunt dispuși a le releva publicului larg.
- Care sunt cele mai vizate posturi de ambasador pentru că mulți diplomați își doresc să ajungă la un post de ambasador. Care sunt țările cele mai dorite?
G.C: Ce întrebare interesantă. Desigur eu voi fi viciată în a oferi acest răspuns pentru că interesul meu este față de afaceri europene și atunci voi spune că vocea asta europeană dar desigur o încărcătură mare dacă vreți din punct de vedere al importanței strategice o are reprezentarea din Statele Unite și apoi cele din Europa. Mă refer la reprezentanța permanentă de pe lângă instituțiile europene de la Bruxelles, apoi reprezentanța noastră de la Londra, Berlin, Paris și Roma. Așa mi se par mie că ar fi cele mai importante. Dar repet, pot să fiu influențată.
- Atunci când negocierile încetează începe războiul. Avem un război de 3 luni de zile aproape.
G.C: Vă referiți la conflictul din vecinătatea noastră. Eu spun că negocierile nu încetează. Negocierile continuă chiar și în perioada războiului. Se vorbește foarte mult de diplomația secundară, de negocierile diplomatice secundare, care, desigur, trebuie să avem în vedere faptul că negocierile informale sunt foarte mult utilizate în diplomația internațională.
De asemenea, la nivel european, ca să fac o translatare înspre zona aceasta a mea de expertiză sunt diplomațiile de culoar, foarte cunoscute în cadrul negocierilor care au loc l a nivelul instituțiilor europene sau între instituțiile europene și statele membre. Da, avem o situație în vecinătate, un conflict care a escaladat, care se află într-o altă fază de evoluție. Vedeți că deja se utilizează foarte mult acest termen de război.
- Dacă ne întoarcem puțin în timp, în 2014 când a fost anexată Crimeea, statele europene au tăcut.
G.C: Nu cred că au tăcut. Și-au trimis câțiva reprezentanți dacă ne amintim fostul ministru de Externe polonez, fostul prim-ministru suedez au fost în zona respectivă. N-au fost așa de vocali reprezentanții instituțiilor europene dacă vreți. Trebuie să subliniem aici unul din lucrurile despre care am tot vorbit în ultima perioadă: aceea a rolului factorilor culturali. A stilului cultural de negociere specific participanților la un conflict.
Eu cred că trebuia să se țină foarte mult cont de aceste particularități și mă refer aici la stilul de negocirere rus care trebuia să fie avut în evidență și atunci dar mai ales acum.
- Putem spune că stilul de negociere rus este unul în forță?
G.C: Este unul axat foarte mult pe această putere militară. De aceea, probabil, liderii occidentali, liderii europeni spuneau că este vorba de o abordare mai veche a diplomației, a negocierii că noi am trecut acuma la smart power și că apelul la hard power, puterea militară, nu se mai regăsește în diplomația seccolului al 21-lea.
Acțiunile anunțate de foarte mult timp, începând cu SUMMIT-ul NATO din 2008 de la București, ale liderului de la Kremlin se materializează. Ceea ce aș mai vrea să subliniez este faptul că atât de mult vorbim de stabilirea aceasta a compromisului pentru că stilul de negociere anglo saxon, mai ales european, se bazează pe stabilirea acestui compromis, pe realizarea unor concesii între părți pentru a avea beneficii reciproce. Noi nu facem referirea acuma la un stil de negociere care se circumscrie acestor valori.
- Liderii europeni au fost puțin împărțiți în ceea ce privește situația din Ucraina. Am văzut poziționarea Ungariei vis a vis de acceptul de a fi tranzitată de ajutoarele umanitare și ajutoarele cu armament înspre Ucraina. Credeți că vom avea în viitor discuții la nivel european pe această temă? Avem alegeri în Italia, Polonia. Vor fi lideri care vor încerca să țină Europa de Est departe de Bruxelles?
G.C: Nu cred. Principiul european este acela al unității în diversitate și nu că vreau ca noi să fim cei care ne periferizăm sau ne victimizăm. Pozițiile Ungariei au fost cunoscute de foarte multi timp. În spate sunt influențe ruse. Acestea sunt recunoscute
- Economice…
G.C: Și economice. A crescut această dependență de ei și mă refer aici la Rusia iar pozițiile pe care le are Ungaria și cred că și la nivelul Consilului European sunt cunoscute. Chiar au statisfacție în a le afirma și în momentul în care a recâștigat mandatul, da, Viktor Orban a și transmis mesajul către Bruxelles.
Au mai câștigat alegeri pe acest mesaj anti UE. Nu este un lucru bun. Până la urmă este un stat membru care a beneficiat de bani europeni pentru a se dezvolta. Este o dezvoltare bazată pe aceste fonduri europene. În momentul în care am aderat la o structură regională trebuie să avem în vedere și oblgațiile nu doar drepturile.
- Vedem ce s-a întâmplat cu Marea Britanie. După ce a beneficiat și și-a construit toată infrastructura rutieră a ieșit din UE
G.C: Ați văzut și acolo cât fake news, câtă dezinformare a fost. Au realizat acum că aceste conexiuni cu UE sunt cele care au determinat dezvoltarea. Ca să nu mai amintim de opt out-urile care au existat întotdeauna în relația cu Marea Britanie.
- Și forță de muncă ieftină din Europa înspre Marea Britanie. Vorbim de Europa de Est. Instalatorul polonez, zidarul român.
G.C: Adevărat. Șoferi .. și multe alte categorii care până la urmă au contribuit la dezvoltarea Marii Britanii. Iată că acest Brexit s-a lăsat cu o renegociere a multora dintre directivele și din legislația deja agreată în momentul în care s-a făcut aderarea, știți,. destul de dificil cu Marea Britanie. Foarte important este să subliniem această acțiune negativă a partidelor extremiste, a partidelor populiste. Lecția pe care a oferit-o Brexit-ul cred că a determinat o creștere a coeziunii la nivelul statelor membre.
- Ați pomenit de partide extremiste. Putem considera AUR un partid extremist?
G.C: La nivelul discursului politic și la nivelul autointitulării….da. Însă să știți că această mișcare naționalistă apare și la nivelul altor state membre. Ceea ce nu cred că este de luat în considerare sunt acțiunile. În afară de mitinguri și discurs public care desigur fac foarte rău României, nu am văzut altceva.
Nu au o viziune asupra politicilor de dezvoltare. Nu vorbesc de politici de dezvoltare. Unii membri care au făcut parte din AUR, o anumită doamnă, are un discurs dintr-acesta dus la extrem. Ați văzut că se vorbește foarte mult de susținerea lor dinspre partea estică, dinspre răsărit. Chiar influențe ruse. Cred că deja scăderea lor în sondajele pe care le vedem în mass media, am înțeles că sunt undeva la 12 %, reflectă acest lucru. Să nu uităm că întotdeauna în statele membre pot să apară astfel de mișcări. Sunt state membre în care au fost destul de vocali. Uitați și în Germania, Alternativ fur Deutchland, în Olanda ce probleme au fost…în Franța cu Marie Le Pen, a doua oară candidat în finală. iată că această mișcare de dreapta există dar eu cred că și-a pierdut din vigoare iar pe fondul acesta al conflictului va pierde mult mai mult.
- Ar trebui ca UE să meargă spre un conservatorism ?
G.C: Nu neapărat conservatorism. Cred că liderii trebuie să înțeleagă că aceste politici europene trebuie să meargă foarte mult înspre construirea binelui comun. Acest limbaj utlilizat la nivelul instituțiilor europene de foarte multe ori nu ajunge la cetățeanul simplu care nu vede până la urmă care este rostul, care sunt beneficiile acestea la apartenentța UE. Aceasta este datoria liderilor europeni dar mai ales a liderilor naționali: șă înțeleagă aceste politici europene și să vorbească în termeni comuni, simpli, ușor de înțeles. Acest lucru nu se întâmplă.
- Până unde merge cu EU pentru că au fost voci care au afirmat: ne pierdem identitatea noastră națională ca stat.
G.C: Identitatea europeană este constituită din acele valori comune ale statelor membre. Nu ne pierdem identitatea. Dimpotrivă, ne-o punem în valoare văzând că avem elemente comune cu alte state și că împărtășim aceleași valori comune.
- Premierul României a anuțat că va merge cu o alianță și după 2024 , într-o alianță de stânga-dreapta după modelul german. Va avea cetățeanul de rând un beneficiu în urma aceste alianțe?
G.C: Trecem la politica națională. Ați invocat un model foarte bun de realizare a coalițiilor, de negociere politică. Este modelul german care s-a bazat în constituirea acesrte coaliții tocmai pe negocieri pe anumite politici. Am văzut la noi rapiditatea cu care s-au realizat aceste negocirei între partidele politice care constituie actuala coaliție de guvernare în România. Este un lucru bun. Intrăm în logica vieții politice europene însă aș vrea să văd care sunt elementele comune la nivelul politicilor europene și nu atât de mult discurs… nu neapărat populist ci de punere în evidență a unor măsuri. Până la urmă politicile europene nu înseamnă măsuri. Înseamnă unele direcții strategice. Până la urmă și liderii noștri trec în derizoriu pentru că vorbesc foarte mutl despre aceste măsuri. Sunt elemente concrete într-adevăr dar trebuie să vedem care este strategia, care este direcția tocmai pentru a crește încrederea.
- Dar de 32 de ani noi tot umblăm și tot lucrăm la strategia noastră ca țară. Cetățeanul de rând nu o simte în buzunarul lui. Vedem că avem cea mai mare inflație, ne împrumutăm la cea mai mare dobândă UE. Gândiți-vă că Bulgaria se împrumută la dobândă mai mică decât noi. Avem cel puțin 3 state: Germania, Danemarca și Suedia care se împrumută la dobândă negativă.
G.C: Și plătim mai mult pe energie, pe gaze față, de alte state membre. Nu avem lideri credibili care să negocieze cum ar trebui la nivel european. Ca să ai putere de negociere trebuie să ai credibilitate în sensul unei cariere profesionale într-un anumit domeniu. Nu toți care sunt credibili profesional pot să facă politică. Nu toți sunt potriviți pentru această profesie. Iată că selecția aceasta negativă care are loc la nivel politic are efect asupra vieții noastre de zi cu zi . Vorbeam de strategii. Adresez și eu o întrebare deschisă: Știți care sunt direcțiile strategice mari ale dezvoltării României acum în momentul în care vorbim?
Există această politică agricolă comună la nivel euroepan dar aș vrea să aud și eu câteva linii pentru că vorbim foarte mutl de agricultură sustenabilă. În PNNR s-a vorbit atât de mult despre această agricultură verde, farm to fork și multe alte inițiative actuale. Aș vrea să aud mai mult și de la liderii politici pentru că întotdeauna când vorbim de domenii sectoriale imediat este trimis ministrul la înaintare. Să știți că, deocamdată, aceste structuri, comisiile din cadrul parlamentelor naționale ar trebui să fie mai vocale. Suntem și o republică parlamentară.
- Discutăm pe partea economic. Fermierul din Franța are o subvenție mult mai mare decât fermierul din România. Aici e vorba de niște negocieri.
G.C: Pentru că abordarea agriculturii în Franța a fost la nivelul fermelor mici. Noi nu vrem să înțelegem că, deși am aderat, noi trebuie să ne integrăm în această politică agricolă comună și în continuare noi cerem subvenții la hectar pentru că în anumite părți din țara noastră, mă refer aici în partea de sud a țării și partea de est, există acești proprietari de mari terenuri care au nevoie în continuare de aceste subvenții. În Transilvania s-ar putea face mai mult pe această zonă a agriculturii pe ferme mici sau IMM în domeniul agriculturii și foarte mult ar trebui să mergem pe agricultura de munte. Până la urmă noi trebuie să intrăm în logica acestor politici agricole comune nu să spunem da, am înțeles și să venim în țară și să mergem tot pe ceea ce știm noi pe acei latifundiari.
- În anii precedenți UE a invocat o economie verde, nepoluantă. Odată cu începererare războiului din Ucraina și dependența a tot ce înseamnă gazul rusesc și rezervele din Ucraina, UE s-a întors cu 180 de grade. Noi am negociat să închidem… să plătim taxa de mediu dar acum nu mai avem resursele financare să redeschidem minele de cărbuni.
G.C: Ați atins un punct sensibil. Unul dintre subiectele care mă interesează foarte mult pe care l-am studiat l-am și publicat în acest sens, este vorba de European Green Deal. Această politică inovativă, comprehensivă integrativă aflată în coordonarea vicepreședintelui Comisiei Europene, Frank Timerman. European Green Deal (EGD) sintetizează 6 politici europene. De aceea este nevoie de o gândire integrată și în momentul în care se aplică.
Au fost foarte multe discuții la nivelul statelor din Europa Centrală și de Est pentru că trecerea la această energie verde, energie sustenabilă implicau costuri foarte mari pe care aceste state nu puteau să le susțină. Așadar era nevoie de câteva metode alternative ce trebuiau găsite la nivelul UE pentru a putea să respectăm și noi state din Europa Centrală și de Est țintele pe care ei le-au stabilit, acea de neutralitate climatică până în 2030 respectiv 2050, obiectivul de prim continent neutru din punct de vedere climatic pe care și l-a stabilit UE.
Iată că a venit și conflictul din Ucraina peste toate acestea și deja prioritățile s-au schimbat. Pactul verde european reprezenta avanpostul de dezvoltare europene. Desigur noi trebuie să găsim acuma surse alternative de energie. Redeschiderea minelor ar fi un element de moment, o soluție de moment.
Până la urmă deschiderea unor noi variante, utilizarea energiei verzi, utilizarea energiei eoliene, găsirea altor resurse ar fi obiectivul spre care noi ar trebui să ne îndreptăm. Nu cred că în România s-a vorbit foarte mutl de EGD. Din analiza pe care am făcut-o, am făcut o analiză începând din 2011, pe toate statele membre din Europa Centrală și de Est pe indicatori economici, pe datele din Eurostat.
Am văzut că aceste state, pe cifre pe o analiză de 10 ani de zile nu sunt pregătite din punct de vedere economic. La momentul la care ne referim, respectiv 2021 când am realizat această analiză, era înainte de izbucntirea acestui conflict, nu aveau capacitate economică de a implementa green deal-ul fără câteva măsuri alernative sau suport suplimentar.
Iată de ce în momentul în care PNRR-ul a fost conceput în care s-au dus aceste negocieri lucrurile trebuiau să meargă în paralel. Trebuia negociat cu comisia și anumite alternative pentru a veni în sprijinul implementării EGD-ului eventual o anumită derogare. Așa cum aderarea la UE a avut perioadă de derogare și tranziție cred că asta este părerea mea, așa trebuia negociat și în cest caz.
- O ultimă întrebare… Care vă este părerea privind aderarea Ucrainei la UE. Se fac pași pe repede înainte în această idee.
G. C: Nu se fac pași pe repede înainte pentru că am asistat acum la o primă fază: a exprimării dorinței de a deveni membru. Urmează această completare a chestionarului primit de Ucraina de la CE și urmează apoi evaluările. Este un moment istoric dar trebuie tratat cu foarte multă rațiune. Dacă ne reamintim, UE vorbea de extindere înspre zona Balcanilor de Vest. Am avut Albania și Macedonia de Nord drept subiecte pentru extinderea europeană.
Am avut votul de blocaj al Bulgariei în fază finală care trebuia să fie o fază formală în CE din noiembrie 2019 și dintr-o dată vedem mesaje politice, vizite ale liderilor europeni la aceste state din Balcani. Au fost de exemplu în luna martie, luna aprilie vizita înaltului reprezentant Borrel în Macedonia de Nord deja porțile UE se deschid.
Eu spun că se deschid mult prea repede. Ar trebui cu o mult mai mare rațiune pentru că până la urmă aceste criterii de economie funcțională sunt destul de greu de îndeplinit. Să ne amintim statele care au aderat prin câte reforme instituționale au trebuit să treacă. Au fost instituții care s-au construit, legislație care s-a construit, negocieri puternice la nivel intern pentru că este vorba de o armonizare la nivel intern a tuturor factorilor politici, a structurilor de piață a ONG-urilor și desigur o capacitate de negociere nu doar cu instituțiile europene cât și cu celelalte state membre. Este un proces de durată și nu cred că aderarea se va întâmpla atât de repede.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului cu CSU Craiova: Vor fi schimbări în primul 11. Va fi un meci ECHILIBRAT

Luni seara în Gruia, CFR Cluj o reîntâlnește pe CSU Craiova, de această dată într-un meci din etapa a 3-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Antrenorul clujenilor, Dan Petrescu, a prefațat partida la conferința de presă premergătoare.
„Deocamdată avem doar o problemă, să vedem dacă acel jucător se va recupera. Decidem după antrenamentul de azi, echipa nu a stat în cantonament, cei care nu au jucat s-au antrenat, ceilalți au avut program separat. Evaluăm azi (duminică) ce probleme sunt.
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului cu CSU Craiova: Vor fi schimbări în primul 11. Va fi un meci ECHILIBRAT
În fotbal toate echipele se cunosc foarte bine, diferența va fi la ce vom face pe teren, antrenorii se cunosc, știu toți ce sistem se joacă, va fi un meci echilibrat. Rămâne de văzut ce va fi mâine (n.r. referitor la gazon). Am văzut azi niște meciuri cu zăpadă, posibil să fie și mâine aici. Terenul nu arată încă așa cum ne-am dori noi, la meciul cu Craiova nu a fost chiar rău, a fost ok. Nu arată ca în alte părți, vedem ce vreme va fi mâine.
Trebuie să uităm Cupa, deocamdată în Cupă nu am făcut nimic, o descătușare doar pentru semifinale, a trebuit să ne treacă euforia aia. Orice pas greșit ne-ar face foarte grea existența, mai ales după rezultatul de ieri nu mai poți face pași greșiți. Recunosc că va fi un meci foarte important.
Nu vreau să vorbesc despre adversari pentru că se va interpreta. CFR Cluj a fost cea mai dezavantajată echipă, atât. Nu avem un episod pro CFR în 32 de etape. Alții fac ce vor, pe mine nu mă interesează. Chestia e că CFR a avut anul ăsta ghinion, să spunem așa.
„N-am avut noroc”
M-aș bucura să câștig și eu un meci cu 1-0 după un asemenea gol (n.r. cel din penalty marcat de FCSB contra lui „U” Cluj), dar deocamdată nu s-a întâmplat. N-aș vrea să discut ce s-a întâmplat la alții, dar asta e realitatea. N-am avut noroc.
Asta e realitatea (n.r. de când s-a introdus sistemul VAR nu a mai câștigat CFR campionatul). Mergem înainte, ce pot să fac. N-am crezut că la VAR pot fi atâtea greșeli. Nu numai în România, ci în fotbal. Se fac în continuare mari greșeli, dar sper să ajungem la un nivel în care să avem un robot arbitru.
Ăla chiar nu are cum să greșească. Și dacă greșește, n-avem de ce să-l acuzăm. Acolo cred că ar trebui să mergem. Ne trebuie o tehnologie în care să ia deciziile un robot. Acolo chiar nu mai avem ce să facem.
Vor fi schimbări în primul 11, vedem după antrenamentul de azi ce și cum, mai avem și mâine un antrenament”, a spus Dan Petrescu.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Viceprimarul Dan Tarcea: „Hub-ul Educațional din Borhanci prinde contur”. Stadiul lucrărilor pentru fiecare obiectiv

De la școală și liceu, până la creșă și grădiniță, componentele viitorului hub educațional din Borhanci se dezvoltă într-un ritm alert, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea.
La școală, partea de zidărie este finalizată, iar în acest moment se execută tencuielile interioare.
„Aproximativ 90% din șape și pardoselile finite au fost deja turnate, iar lucrările la instalațiile electrice și sanitare sunt în plină desfășurare. De asemenea, a început montarea tâmplăriei, iar la terenul de sport se lucrează intens”, a transmis viceprimarul municipiului.
De asemenea, la liceu, s-au turnat șapele și pardoselile, inclusiv în sala de sport.
„În acest moment se lucrează la tencuieli, iar stadiul instalațiilor electrice este estimat la 50-60%. Tencuielile sunt realizate în proporție de aproximativ 40%, iar șapele și pardoselile finite la aproximativ 30%”, a mai arătat Tarcea.
Lucrările la creșă, în stadiu incipient
În ceea ce privește creșa, lucrările sunt într-un stadiu incipient.
„S-a turnat radierul pentru corpurile 4 și 5, iar în prezent se lucrează la armarea corpurilor 2 și 3. De asemenea, ieri au fost turnați stâlpii pentru corpul 5. Proiectarea acestei zone este mai simplă, având doar un nivel, ceea ce va permite o execuție mai rapidă”, a mai spus viceprimarul.
La grădiniță, lucrările urmează să înceapă.
EVENIMENT
Rechizitoriul prin care Paszkany Arpad a fost trimis în judecată pentru infracțiuni economice, CONFIRMAT de judecători

În vara anului 2022, fostul patron al clubului CFR Cluj, Paszkany Arpad, împreună cu fostul președinte Iuliu Mureșan și cumnatul lui Paszkany, Szekernyes Karoly, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală, în formă agravată şi continuată și instigare la spălarea banilor, în formă continuată.
După 26 de amânări a pronunțării unei soluții, judecătorii Tribunalului Cluj au decis, în decembrie 2024, trimiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj „în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”.
Rechizitoriul prin care Paszkany Arpad a fost trimis în judecată pentru infracțiuni economice, CONFIRMAT de judecători
La doi ani și jumătate de la trimiterea în judecată, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Cluj a confirmat, vineri, rechizitoriul lui Paszkany, Mureșan și Szekernyes.
„Se constată că rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj emis la data de 29.07.2022 (…) şi remediat la data de 17.01.2025, conform dispoziţiilor Judecătorului de cameră preliminară date prin încheierea penală din data de 23.12.2024, prin care s-au soluţionat cererile şi excepţiile invocate de către inculpaţii P.A.Z., M.I.P. şi S,K, şi de către partea responsabilă civilmente SC FCC SA, cu privire la obiectul camerei preliminare, îndeplineşte condiţiile necesare unei legale sesizări a instanţei, şi în consecinţă dispune începerea judecăţii”, se arată în motivare, conform Clujust.
La rămânerea definitivă a prezentului rechizitoriu, urmează să se fixeze termen de judecată.
ECONOMIE
Noi concedieri în IT la Cluj. Compania SITA a dat afară jumătate din angajați. Întârzieri cu salariile

Compania europeană SITA, liderul global în tehnologia transportului aerian, a anunțat în octombrie 2024, deschiderea unui nou hub tehnologic la Cluj-Napoca, România, care avea ca scop ”promovarea viitorului călătoriilor aeriene prin inovație de ultimă oră”.
”Acest nou hub întărește rețeaua globală de centre tehnologice a SITA și urmează să joace un rol esențial în abordarea celor mai presante provocări cu care se confruntă industria aviației în prezent — îmbunătățirea eficienței operaționale, reducerea impactului asupra mediului și oferirea de experiențe fără probleme pentru pasageri”, arăta compania, care a angajat în primă fază, 50 de persoane.
Centru de cercetare
Asta după ce, cu doi ani înainte, în decembrie 2022, SITA și TechTalent Software au anunțat un parteneriat strategic pentru lansarea unui centru de cercetare și dezvoltare la Cluj-Napoca.
”Noul centru va sprijini concentrarea SITA pe accelerarea dezvoltării de noi soluții guvernamentale și de procesare a pasagerilor.
Pe măsură ce redresarea călătoriilor aeriene crește, există o cerere puternică pentru mai multă automatizare din partea aeroporturilor, guvernelor și companiilor aeriene, ceea ce generează investiții substanțiale în tehnologia oferită de SITA”, precizau reprezentanții companiei.