Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. POLUARE pe Valea Mărăloiu, la Apahida. Care ar fi CAUZELE

Publicat


poluare 1

Pe pagina de Facebook „Someșul nostru” a apărut o postare care trage un semnal de alarmă în legătură cu poluarea de pe Valea Mărăloiu din Apahida, apă care se varsă în Someșul Mic.

„Așa arată Pârâul Valea Mărăloiu din Apahida, care apoi se deversează în Someșul nostru. Plin de fecale fie de la fose septice, fie de la canalizare depășită. Compania de Apă Someș SA, Apele Române, Garda de Mediu, Primăria Apahida ar trebui sa ia masuri urgente. Cum astfel de probleme se multiplică in zona metropolitană, ar trebui creat un Consiliu al Apei cu reprezentanți de la autorități, societatea civilă, specialiști.

VIDEO. POLUARE pe Valea Mărăloiu, la Apahida. Care ar fi CAUZELE

Mai multe despre cum ar putea să arate un Consiliu al Apei atât la nivel legislativ, dar și ca protocol la nivel local de colaborare, în curând, într-un volum colectiv despre Soluții Bazate pe Natură la Someș”, scrie pe pagină.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

De la 1 iulie CREȘTE salariul minim. Ce se întâmplă cu TICHETELE de masă

Publicat

tichete de masa e1529070897820

De la 1 iulie crește salariul minim brut de la 3.300 lei la 3.700 lei. Valoarea netă va fi de 2.363 lei. Un detaliu din noua legislație poate duce la neacordarea tichetelor de masă.

Din salariul minim brut, suma de 300 de lei nu va fi taxată. Cuantumul acesteia crește de la 200 de lei, scrie Alba24.ro.

De la 1 iulie CREȘTE salariul minim. Ce se întâmplă cu TICHETELE de masă

Suma reprezintă venituri din salarii şi asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit. Aceasta care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii, pentru creşterea veniturilor nete ale persoanelor care realizează venituri din salarii la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Însă nu a fost modificat și plafonul în funcție de care se aplică netaxarea sumei de 300 de lei.

Conform OUG 115/2023, acordarea facilităţilor la suma de 300/lună este condiţionată de nedepăşirea pragului de 4.000 lei brut /lună realizat din salarii şi venituri asimilate salariilor.

Potrivit CNIPMMR, din cauza necorelării pragului de 4.000 lei cu majorarea salariului minim, de la 1 iulie 2024 angajatorii vor renunţa la acordarea bonurilor de masă, pentru a se încadra în plafon.

Ce se poate întâmpla de la 1 iulie

Concret, angajatorii trebuie să asigure cei 3.700 de lei salariul minim brut și să se încadreze în plafonul de 4.000 de lei pentru acordarea facilităților salariale, printre care și bonuri de masă. Mai rămâne suma de 300 de lei, în loc de 700 de lei pentru bonuri de masă.

Potrivit CNIPMMR, Guvernul a mărit valoarea nominală a acestora la începutul anului, la 40 de lei/zi/angajat. În contextul necorelării legislației, dacă firmele vor decide ca în cei 300 lei (de la 3.700 lei la plafonul de 4.000 lei) să acorde tichete de masă spre exemplu, ar mai putea acorda doar maxim 14 lei/zi, sumă insuficientă pentru o masă de prânz.

Prin urmare, ar putea renunța la acordarea bonurilor de masă. Organizația care reprezintă IMM-urile a solicitat Guvernului creşterea pragului pentru acordarea facilităţilor cu 400 lei/lună, la 4.400 lei brut/lună, de la 4.000 lei brut /lună.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a declarat în urmă cu două săptămâni că era luată în calcul creșterea plafonului până la 4.300 de lei. A menționat trei scenarii, pe trepte de majorare: 4.100 lei, 4.200 lei și 4.300 lei. Însă „fiecare treaptă este câte 100 milioane de lei ca și impact bugetar”, potrivit ministrului.

Dacă ar fi aplicată majorarea plafonului la 4.300 de lei, firmele vor putea acorda angajaților bonuri de masă de 600 de lei în total, mai puțin cu 100 de lei față de situația actuală.

Deocamdată, nu a fost anunțată oficial vreo schimbare a plafonului pentru facilitățile la salarii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 1.000 de posturi în Poliția Română, scoase la concurs. Câte sunt la Cluj

Publicat

politist percheziții

Poliția Română scoate la concurs 1.053 de posturi de ofițeri de poliție, dintre care 600 de posturi de trecere din corpul agenților în corpul ofițerilor, precum și 453 de posturi, prin încadrare directă, din sursă externă, din care 11 sunt la IPJ Cluj.

Astfel, se caută un ofițer la Serviciul Logistic, doi polițiști la Serviciul Financiar, un ofițer la Resurse Umane, trei ofițeri la Investigații Criminale, unul la Comunicații și Informatică, trei la Ordine Publică.

Înscrierile se fac on-line, până la data de 05 iulie a.c., ora 16.00, inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior, nemaiputând fi depuse documente.

Ce posturi sunt

Posturile scoase la concurs sunt în specialitățile acţiuni speciale, analiza informațiilor, arme, explozivi și substanțe periculoase, cabinet, cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative, cercetarea şi prevenirea criminalității, combaterea criminalității organizate, comunicații și informatică, cooperare polițienească internațională, criminalistică, financiar, implementarea proiectelor, informare şi relaţii publice, investigarea criminalității economice, investigații criminale, logistică, operațiuni speciale, ordine publică, pregătire profesională, protecţia animalelor, protecția martorilor, psihosociologie, relații cu publicul, relații internaționale, resurse umane, rutieră, siguranță școlară, structura de securitate, transporturi, reţinere şi arestare preventivă și învățământ.

Proba eliminatorie

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul https://hub.mai.gov.ro/, secțiunea Carieră MAI.

În data de 20 iulie a.c., se va desfășura proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice, respectiv proba practică, pentru candidații înscriși la una dintre următoarele specializări: acţiuni speciale, informare şi relaţii publice, operațiuni speciale, pregătire profesională și relații internaționale, urmând ca la data de 27 iulie, pentru specializările expuse, să fie organizată proba scrisă, de tip test grilă.

Pentru toate celelalte specializări, la data de 20 iulie 2024, va fi desfășurată proba scrisă, de tip test grilă.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

România – Olanda, în optimile de finală la Euro 2024

Publicat

Selecționata României va înfrunta echipa națională a Olandei pentru un loc în sferturile de finală, la Euro 2024.

România va juca cu Olanda meciul din optimile de finală la Euro 2024. Astfel, naționala României va juca cu cel mai greu adversar care s-a calificat de pe locul 3.

„Tricolorii” au câştigat grupa, obținând o calificare istorică în urma meciului cu Slovacia de miercuri seară, încheiat cu scorul 1-1.

România-Olanda, pe Allianz Arena din Munchen

Portugalia a pierdut cu Georgia, scor 0-2, şi va juca cu Slovenia. În cazul în care Georgia nu câştiga cu Portugalia, România juca cu Slovenia pentru un loc în sferturile de finală de la EURO 2024.

Optimea de finală România – Olanda se va juca marți, 2 iulie, pe Allianz Arena din Munchen. Stadionul are o capacitate de 66.000 de locuri, și cu siguranța va fi dominat de români, care au susținut.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Castelul Banffy din Răscruci va putea fi vizitat zilnic. CJ Cluj aprobă REGULAMENTUL de funcționare

Publicat

De

Consiliul Județean Cluj se pregătește să deschidă porțile Castelului Banffy din Răscruci, cea mai nouă atracție turistică din județ. Acesta va putea fi vizitat zilnic în curând.

Consilierii județeni vor aproba, în ședința de joi, 27 iunie, regulamentul de funcționare a Castelului Banffy din Răscruci, inaugurat la finalul anului trecut. Documentul  stabilește regulamentulde acces, programul de funcționare, dar și sancțiuni pentru nerespectarea acestora.

Sute de vizitatori au trecut deja pragul castelului

Astfel, obiectivul restaurat cu peste 11,5 milioane de euro va putea fi vizitat de clujeni și de turiști zilnic, între orale 9 și 22.

Castelul este cel mai nou punct de atracție al județului Cluj. A găzduit recent o petrecere în cadrul TIFF.23, dar și Săptămâna Porților Deschise, evenimente care au atras sute de vizitatori.

Clădirea castelului a fost supusă unor ample lucrări de restaurare și recondiționare, iar parcul care îl înconjoară a fost amenajat cu spații verzi și alei.

Atât clădirea, cât și parcul castelului vor fi deschise pentru vizitarea turiștilor, dar și pentru organizarea de evenimente culturale. Castelul va funcționa sub formă de centru de evenimente culturale.

Regulamentul de funcționare

Vizitarea obiectivului turistic se face individual sau în grupuri, cu respectarea orarului de vizitare și a condițiilor impuse de regulament, în baza unei cereri prealabile adresate președintelui consiliului județean și aprobată de către acesta. Capacitatea maximă a obiectivului este de: 100 persoane în clădirea Castelului Bánffy, 50 persoane în clădirea administrativă C3 și 200 persoane în curtea obiectivului.

Orarul de funcționare al obiectivului turistic este de luni până duminică între orele 09:00 – 22:00.  Accesul ultimului vizitator individual sau grup poate avea loc cu cel puțin 45 de minute înainte de ora de închidere anunțată.

Regulamentul integral poate fi consultat aici.

Amenzi pentru nerespectarea regulamentului

Nerespectarea regulamentului constituie contravenție și se sancționează după cum urmează:

a) nerespectarea dispoziţiilor art. 8 alin.(1) lit. a), b), c), d), e) și f), cu amendă de la 200 lei la 1000 lei.

b) nerespectarea dispoziţiilor art. 8 alin.(1) lit. g), h) și i) și alin. (2) lit. a), b) și c) cu amendă de la 500 lei la 2.000 lei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax