Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Podcast Cluj24.Eckstein Kovacs Peter: Băsescu nu asculta întotdeauna, răspunderea era a președintelui, nu a consilierilor

Publicat


Fostul consilier prezidențial Eckstein Kovacs Peter a vorbit la podcastul Contraste de pe Cluj24 despre relația cu Traian Băsescu, oferind detalii despre ședințele de la Palatul Cotoceni.  

”Am avut, nu numai eu, ci si colegii mei, o situatie privilegiata. Deci Gyuri Frunda, care a fost consilier onorific pe langa domnul Ponta, a spus ca lunar, odata, era chemat si atuncea Ponta îi asculta și puteai sa vii cu idei. Cu domnul Basescu era altfel. Deci săptămânal erau trei – patru ședințe cu consilierii, cu toții.

Eckstein Kovacs Peter: Băsescu nu asculta întotdeauna, răspunderea era a președintelui, nu a consilierilor

Și acolo s-au discutat mai putin problema de aparare, de securitate, dar restul, toate problemele care erau interesante si importante pentru România. Si asta a fost șansa mea ca am putut participa la aceste discutii.

Începea ședința. <<Măi băieți, aveti ceva probleme? Aveti ceva să-mi comunicati?>>. Deci prima data oferea sansa sa vii cu problemele, nu ale tale personale, dar, ma rog, din domeniul pe care îl reprezenta. Nu te duceai cu mizilicuri, normal, dar aveai aceasta posibilitate de a comunica de trei ori pe săptămână cu presedintele României.

Dupa care zice, uite care sunt problemele mele. Si venea cu problemele lui. Se sfătuia. Nu asculta intotdeauna, ceea ce mi se pare normal. Raspunderea nu era a consilierilor ci a presedintelui”, a povestit Eckstein.

Fuma în birou și pe noi nu ne lăsa

Acesta a avut și o observatie critică la adresa lui Traian Băsescu, și anume faptul că fuma în timpul ședințelor, în biroul lui, ceea ce era nesănătos.

”El fuma și pe noi nu ne lăsa. Si atunci, la fiecare 50 de minute, atâta aveam răgazul, nu spuneam nimic. Mă ridicam, plecam la biroul meu, care era foarte aproape, trăgeam o țigară si mă reîntorceam”, și-a amintit fostul consilier prezidențial.

Acesta a precizat că în trei ani a avut o singură dată o discuție în contradictoriu.

”Au venit organizatiile de aromâni, care s-au considerat si atunci și se consideră si acum o minoritate. Deci nu organizatia de aromâni, cu Caramitru si cu ceilalti, care au zis ca noi suntem romani si avem niste origini aromâne. Și au trimis o scrisoare, l-au invitat pe presedinte în Herăstrău, aveau o sărbătoare, Zilele Armânilor.

A fost de acord cu mesajul

Eu am avut destula minte ca am pus o rezolutie acolo, ca nu recomand sa se duca personal, dar dacă dorește să trimită un mesaj, să îl trimită că îl redactez eu.

Salut eu aromânii in numele presedintelui.

Și presedintele a pus o supra apostilă ca e de acord si dupa aia eu m-am dus, nici măcar n-am citit declarația, că rrau cam dezorganizați acolo, dar am lăsat mesajul de prietenie. Și imediat aromânii lui Băsescu, în frunte cu Caramitru, și atunci am fost chemat. De ce mesajul ăsta unor nesătui? Si am zis, domnule presedinte, uite, hârtiuța, ati fost de acord. Bine. Ăsta a fost singurul. Mergeam la emisiuni in prostie.

Domnul presedinte niciodata nu m-a lăudat, n-a zis că ai vorbit bine și niciodată nu m-a criticat, nu m-a corectat. Adica era o libertate, cum sa zic, destul de mare față de statutul unui consilier prezidențial.

A fost o perioada pe care nu că o regret, dar care cred ca a fost pe undeva, culmea carierei mele profesionale sau politice, pentru ca am avut o viziune asupra tuturor problemelor țării”, a mai spus Eckstein Kovacs Peter.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cimitir de mașini pe strada Năsăud din Cluj-Napoca? Locuitorii cer ridicarea vehiculelor abandonate

Publicat

Locuitorii din cartierul Mărăști semnalează o problemă tot mai acută pe strada Năsăud, unde, pe o distanță de doar câteva zeci de metri au fost raportate, prin platforma MyCluj, șase mașini abandonate.

Vehiculele ar sta nemișcate de luni de zile pe marginea drumului, ocupând inutil locuri de parcare și afectând aspectul general al străzii. Locuitorii speră ca autoritățile locale să acționeze rapid pentru a elibera domeniul public de vehiculele abandonate.

Problema mașinilor abandonate nu este una nouă în Cluj-Napoca, iar primăria a derulat în trecut campanii de identificare și ridicare a acestora.

Până în prezent, sesizările figurează ca fiind „în lucru” pe paltforma MyCluj.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR 1907 Cluj, după ce suporterii ”U” au bătut 3 copii: Sperăm la o delimitare din partea clubului ”U” pentru astfel de practici

Publicat

CFR

Conducerea clubului de fotbal CFR 1907 Cluj a reacționat, marți, după ce mai mulți copii au fost bătuți de suporteri ai rivalei ”U” Cluj, la finalul derby-ului clujean de luni seara, unul dintre ei ajungând la spital, cerând delimitarea celor de la Universitatea față de astfel de violențe.

”Nu doar că ne e greu să privim imaginile ajunse în posesia noastră și a presei, dar nu ne putem pune în pielea familiilor care și-au văzut copiii pe paturi de spital. Familii care, cu bună credință, i-au sprijinit și n-au trăit cu frică pentru faptul că s-ar putea întoarce cu răni acasă după un meci de fotbal. Sau că nu s-ar mai întoarce.
În confruntările directe, fără a depinde de soarta meciului, o parte a suporterilor Universității Cluj alege să mute dinamica din teren și din tribune, într-un mod negativ, pe străzile orașului.

S-a ajuns ca însemnele clubului nostru să le dea „dreptul” de a le elimina, aplicând și o „corecție” celor care văd culori în fața ochilor, și nu doar alb-negru. Totul a culminat cu seara trecută, când acțiunile, complet condamnabile, au ajuns să fie îndreptate asupra unor tineri, unii chiar minori.

Nu este acceptabil ca un suporter să ajungă în spital

Nu doar că nu este normal, dar nu este acceptabil ca orice suporter, aparținând sufletește de orice echipă din această lume, să plece de la stadion cu ambulanța! Nu este normal ca dorința de a te bucura de atmosfera unui derby să se transforme în spitalizare.

Nu este normal ca adulți, în toată firea, să își bată joc, să amenințe cu moartea și să îi mutileze pe suporterii unei echipe, indiferent de vârstă, dar mai ales minori. Nu este normal, și nu vom accepta asta. Niciodată!

În cazul unor altercații în care au fost implicați inclusiv suporterii noștri, având sau nu vreo vină, clubul nostru a condamnat cu fermitate orice astfel de acțiune și a solicitat organelor abilitate să investigheze și să ia măsurile necesare.
S-a ajuns, din păcate, prea departe, și nu putem lăsa lucrurile să rămână așa!

Violențe inacceptabile

Am asistat la violențe complet gratuite și inacceptabile din partea suporterilor unui club care se mândrește cu tradiția sa și cu spiritul studențesc care, în mod cert, e departe de ceea ce s-ar dori a fi; un spirit stradal, cu manifestări condamnabile din orice punct de vedere, moral sau penal, și care nu va face niciodată cinste nimănui.

Sperăm, astfel, la o reacție și la o delimitare din partea clubului U Cluj pentru astfel de practici. În caz contrar, tăcerea va fi interpretată ca atare”, arată conducerea clubului din Gruia.

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Cluj-Napoca, în topul orașelor cu cele mai RIDICATE prețuri pe metru pătrat la apartamente

Publicat

blocuri

Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat în martie 2025 o creștere de 12% comparativ cu aceeași lună a anului 2024, se arată într-o analiză Storia. Cluj-Napoca și Brașov se regăsesc în topul orașelor cu cele mai ridicate prețuri pe metru pătrat atât pentru apartamentele noi, cât și pentru cele vechi, reflectând o cerere constantă și un interes crescut pentru aceste piețe.

În martie 2025, prețul mediu cumulat pentru apartamentele vechi și noi din Cluj-Napoca a fost de 3.087 euro/mp, în creștere cu 16% față de martie 2024. Apartamentele noi au ajuns la un preț mediu de 3.100 euro/mp, iar cele vechi la 3.074 euro/mp.

ANALIZĂ. Cluj-Napoca, în topul orașelor cu cele mai RIDICATE prețuri pe metru pătrat la apartamente

Prețul mediu al unei garsoniere (40 mp) a fost de 123.480 euro, al unui apartament cu două camere (55 mp) a fost de 169.785 euro și al unui apartament cu trei camere (75 mp) a fost de 231.525 euro. Comparativ cu martie 2024, prețurile au crescut cu 17.440 euro pentru o garsonieră, cu 23.980 euro pentru un apartament cu două camere și cu 32.700 euro pentru un apartament cu trei camere.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primarul Emil Boc: Pasajele de la Tăietura Turcului și Calea Baciului intră „în linie dreaptă”

Publicat

pasaj nou baciu

Clujenii vor beneficia în curând de două pasaje menite să decongestioneze traficul dintre comuna Baciu și Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc a anunțat noi pași spre implementarea a celor două proiecte pentru pasajele de la Tăietură Turcului și Calea Baciului. Licitația pentru pasajul de pe Calea Baciului ar urma să fie aprobată de Ministerul Transporturilor chiar în această săptămână.

„În cadrul electrificării căii ferate Cluj-Oradea, intrăm în linie dreapta cu pregătirea lucrărilor la pasajul de la Tăietură Turcului. De asemenea, pot să vă spun că săptămâna această, la Ministerul Transporturilor se va aprobă scoaterea la licitație a pasajului de pe Calea Baciului, în continuarea pasajului de la Tăietură Turcului, care va decongestiona traficul de acolo și ne va ajuta să avem o mai bună circulație dinspre Baciu spre Cluj-Napoca”, a declarat edilul Emil Boc, la Ziua Live.

Două pasaje-cheie pentru fluidizarea traficului

Pasajul de pe Calea Baciului, un proiect distinct, dar conectat cu cel de la Tăietură Turcului, a fost votat în Consiliul Local Cluj-Napoca încă din 2022 și ar urma să fie finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Intrările în Cluj sunt cele cu trafic sugrumat. Calea Baciului este una dintre ele. Pasajul de la Tăietura Turcului nu rezolvă în totalitate descongestionarea traficului. Am obținut aprobarea pentru două pasaje prin PNRR, în urma discuțiilor de peste șase luni cu Ministerul Transporturilor. S-a concluzionat că aceste două pasaje pot fi susținute financiar”, explica la acel moment primarul Emil Boc.

Pasajul de la intrarea și ieșirea din Baciu va fi construit pe strada Tudor Vladimirescu, care se continuă cu Calea Baciului, și va intersecta strada Corneliu Coposu și strada Școlii.

Termen de finalizare, 2026?

Având în vedere că finanțarea urma să fie asigurată prin PNRR, lucrările trebuie finalizate până în 2026 la ambele pasaje.

Prin aceste două proiecte, administrația locală își propune să reducă semnificativ timpul petrecut în trafic pentru cei care circulă zilnic între Baciu și Cluj-Napoca, una dintre zonele cu cel mai ridicat grad de congestionare a traficului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate