Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. PERICOL MAXIM! Strada Uliului din Cluj-Napoca își continuă SURPAREA

Publicat


În luna aprilie 2024, str. Uliului din Cluj-Napoca a început să se surpe. A fost turnat de urgență un strat de asfalt care n-a rezistat decât o zi. Ulterior, traficul a fost restricționat din cauza pericolului de prăbușire a porțiunii respective de drum.

surpare uliului

În duminica alegerilor, pământul a luat-o din nou la vale. Pompierii  au asigurat zona respectivă, însă pericolul de surpare este, în continuare, maxim.

VIDEO. PERICOL MAXIM! Strada Uliului din Cluj-Napoca își continuă SURPAREA

Comitetul local pentru Situații de Urgență a dispus, în luna aprilie, efectuarea unei expertize pentru a stabili cauzele alunecării de teren.

„S-a finalizat expertiza, iar la finalul săptămânii va fi gata și proiectul, după care vom organiza o negociere directă pentru adjudecarea lucrărilor de consolidare a versantului”, au transmis reprezentanții primăriei.

„În ultimele zile, surparea inițială a început să  se prelungească. Era mult mai ușor de prevenit decât reparat și mult mai ieftin. Turnarea asfaltului peste fisuri a dus la un dezastru. Dacă se făceau lucrări de consolidare din timp nu se ajungea la așa ceva. S-au mutat utilitățile dar apa s-a înfiltrat prin găuri. M-am mutat aici doar de un an dar vecinii fac sesizări din 2010”, a declarat un locatar din zonă.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Asd

    iunie 10, 2024 la 1:06 pm

    ce prelată faina. de unde a cumpărat primăria prelată sau e cu fonduri UE?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. România, calificare de pe LOCUL 1 în optimile Euro 2024! Remiză 1-1 la meciul România-Slovacia.

Publicat

De

România s-a calificat în optimile Euro 2024, de pe locul 1 îngrupă. Meciul România-Slovacia s-a terminat cu remiză, scor 1-1.

Calificare istorică pentru România în optimile Campionatului European de Fotbal Euro 2024. Meciul disputat de România cu naționala Slovaciei s-a terminat cu scor egal 1-1. Și adversa României s-a calificat în optimile de finală.

Calificare istorică pentru România în optimi la Euro 2024

Golul Slovaciei a fost marcat de Ondrej Duda în minutul 24, iar pentru România a egalat Răzvan Marin în minute 37 dintr-un șut din penalti.

Peste 33.000 de suporteri au trăit acest moment istoric alături de echipa națională, miercuri seara, pe Frankfurt Arena.. Tribunele au fost dominate de români veniți la meci din toate colțurile țării.

România câștigă grupa

Meciul dintre Ucraina și Belgia s-a terminat cu scorul 0-0. Naționala Belgiei s-a calificat de asemenea în optimile de finală. Ucraina nu ajunge în optimi.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Părinți pentru COPIII altora, la Cluj. Cum poți deveni asistent MATERNAL. Care sunt avantajele

Publicat

alfa grup asociatiee copii

Cum e să fii părinte pentru copiii altora? Ce implică activitatea unui asistent maternal? Din păcate, există atât de mulți copii abandonați, încât cererea pentru persoane care să practice această meserie a crescut exponențial. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj a demarat în județ o campanie de recrutare a asistenților maternali profesioniști.

„Am început o nouă campanie de recrutare a asistenților maternali profesioniști. Pe lângă participarea la târguri de joburi, vom fi prezenți în toate orașele, municipiile județului. Vom împărți flyere, vom da informații tuturor celor interesați de această nobilă meserie.

Părinți pentru COPIII altora, la Cluj. Cum poți deveni asistent MATERNAL. Care sunt avantajele

Cauți un job? Vrei să devii o familie temporară pentru un copil abandonat?
Suntem aici pentru tine, la un clic distanță, la un apel și suntem gata să-ți oferim toate informațiile necesare. Serviciul management de caz pentru copii și evaluare complexă copii .
Te așteptăm! Tel 0264/420147 sau 0786375112”, sună anunțul celor de la DGASPC Cluj.

flyer

flyer

Asistentul maternal este persoana fizică, atestată în condițiile Hotărârii Guvernului nr. 679/2003, care asigură prin activitatea pe care o desfășoară la domiciliul său creșterea, îngrijirea și educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primește în plasament.

Persoanele interesate să devină asistent maternal (cetățeni UE) depun la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul pe teritoriul căruia își au domiciliul o cerere de evaluare a capacității lor, însoțită de documentele menționate mai jos. Atestatul este eliberat de Comisia pentru Protecția Copilului din județul/sectorul de domiciliu și este valabil 3 ani.

Documente necesare:

Cerere de evaluare a capacității persoanei fizice de a deveni asistent maternal.
Curriculum Vitae – Curriculum vitae al solicitantului, precum și motivele pentru care dorește să devină asistent maternal profesionist.
Prezentare – Scurtă prezentare a persoanelor cu care locuiește solicitantul, în care să se menționeze numele, prenumele și data nașterii acestora, precum și, după caz, gradul lor de rudenie cu solicitantul.
Document justificativ locuință – Un document care să ateste dreptul de folosință al solicitantului asupra locuinței, respectiv copie legalizată de pe titlul de proprietate sau de pe contractul de închiriere, declarație autentificată a titularului dreptului de proprietate sau al contractului de închiriere prin care acesta recunoaște solicitantului un drept de folosință asupra locuinței, cunoscând specificul activității pe care solicitantul urmează să o desfășoare ca asistent maternal profesionist, sau, după caz, copie legalizată de pe contractul de subînchiriere, încheiat în condițiile legii.
Declarație pe propria răspundere – Declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că nu se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. b), din HG nr. Hotărârea nr. 679/2003 privind condițiile de obținere a atestatului, procedurile de atestare și statutul asistentului maternal profesionist.
Copii acte de stare civilă și studii
Certificat medical – Certificate medicale eliberate de policlinica de care aparțin, care să prezinte o evaluare completă a stării de sănătate a solicitantului și a persoanelor cu care locuiește.
Cazier judiciar – Certificate de cazier judiciar ale solicitantului și ale persoanelor cu care acesta locuiește.

Ce spune DGASPC Cluj

Contactată de Cluj24, Nicoleta Molnar, director DGASPC Cluj, ne-a oferit următoarele informații:

„Plasamentul copiilor cu măsură de protecție specială la asistenții maternali profesioniști se constituie într-o alternativă la instituționalizarea acestora și asigură copiilor creșterea, educarea și stimularea lor într-o familie.

Asistentul maternal profesionist este recrutat, evaluat și pregătit de către profesioniștii  din DGASPC – asistent social și psiholog. După ce toate cele 3 etape au fost parcurse, Comisia pentru Protecția Copilului eliberează un atestat care-i permite asistentului maternal profesionist să fie angajat la DGASPC, angajat cu toate drepturile care derivă (salariu, concediul plătit, vouchere de vacanță, alocație de plasament pentru copii etc.)

Pot fi asistenți maternali persoane care:

– pot asigura condiții materiale (spațiu individualizat pentr copil-pat, dulap, birou, camera, daca sunt frați) și prezintă garanții morale pentru creșterea și educarea unui copil.

– starea de sănătate a asistentului maternal trebuie să fie una bună, să nu prezinte boli psihice sau infecto-contagioase, nici el nici membrii familiei care locuiesc în aceeași casă cu acesta.

– asistentul maternal profesionist și membrii familiei care locuiesc cu acesta, trebuie să fie deschiși să primească copii  în plasament indiferent de vârstă, sex, etnie

– asistentul maternal profesionist și membrii familiei care locuiesc cu acesta, nu trebuie să aibă cazier, antecedente penale

– persoana care este asistent maternal profesionist nu poate fi angajată și în altă parte

– persoana care dorește să fie asistent maternal profesionist trebuie să aibă ca nivel de școlarizare – cel puțin studii medii”.

Ce spun asistenții maternali

Cluj24 a luat legătura și cu Liliana Botogel, asistent maternal: „Am 48 de ani, sunt divorțată și de mai bine de doi ani sunt asistent maternal. Am 3 copii în plasament, două fetițe, una de 8 și alta de 5 ani și un băiețel de 2 ani pe care l-am și adoptat. Iubesc foarte mult copiii și pentru mine este mult mai important ceea ce fac decât beneficiile materiale. Sunt angajată la DGASPC Cluj, dar pe lângă salariul meu, fiecare copil primește o indemnizație.  Nu mă văd făcând altceva.”

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clujenii susțin echipa națională. Terasele și food court-ul Iulius Mall sunt „pline ochi” la meciul România-Slovacia

Publicat

Clujenii susțin echipa națională la meciul România-Slovacia de la Euro 2024. Terasele și food court-ul Iulius Mall au devenit neîncăpătoare miercuri seară.

Sute de clujeni urmăresc cu sufeltul la gură meciul dintre echipele naționale de fotbal ale României și Slovaciei, care se dispută miercuri seară la Frankfurt.

Terasele și food court-ul Iulius Mall sunt pline de oameni care s-au adunat să vizioneze împreună meciul. Aceștia au intonat imnul României la unison cu echipa națională, cântă „România, România, ole, ole, ole” și aplaudă.

Românii domină tribunele stadionului din Frankfurt

Pe stadionul din Frankfurt sunt zeci de mii de români care susțin echipa națională.

Meciul cu Slovacia, jucat miercuri seară de la ora 19, este decisiv pentru calificarea în optimile de finală ale Euro 2024. România are nevoie de cel puțin un rezultat egal pentru calificarea în optimi.

România este lider în clasamentul grupei, dar toate cele patru echipe au câte trei puncte. În primele două meciuri, România a învins Ucraina cu scor 3-0, şi a pierdut cu Belgia, scor 0-2.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Românii a făcut atmosferă pe străzile din Frankfurt, înaintea meciului România-Slovacia

Publicat

Suporterii români au făcut atmosferă pe străzile din Frankfurt, înaintea meciului România-Slovacia, programat de la ora 19.

Sute de suporteri de toate vârstele îi așteaptă deja pe jucătorii echipei naționale pe stadionul din Frankfurt, unde „tricolorii” vor juca meciul pentru calificarea în optimi împotriva naționalei Slovaciei.

Românii au făcut atmosferă pe străzile din Frankfurt

Români din toată țara, printre care și clujeni și bistrițeni, au mers miercuri la Frankfurt pentru a-și arăta susținerea pentru echipa națională de fotbal.

Mulțimile de suporteri îmbrăcați în tricouri galbene au făcut atmosferă pe străzile orașului înaintea meciului, îndreptându-se apoi spre stadion.

Suporteri de toate vârstele se află în galeria României. În timpul încălzirii echipei naționale, aceștia au urlat și au aplaudat, în semn de încurajare pentru „tricolori”. Echipele celor două țări au ajuns pe stadion cu puțin timp în urmă.

Peste 30.000 de suporteri români, la meciul România-Slovacia

Majoritatea locurilor din tribune vor fi ocupate de suporterii români, care au cumpărat pentru acest meci circa 33.000 de bilete, din totalul celor 47.000 de locuri, potrivit Digi Sport.

Naționala de fotbal a României va juca cu Slovacia , de la ora 19, meciul decisiv pentru calificarea în optimile de finală ale Euro 2024. România are nevoie de cel puțin un rezultat egal pentru calificarea în optimi.

România este lider în clasamentul grupei, dar toate cele patru echipe au câte trei puncte. În primele două meciuri, România a învins Ucraina cu scor 3-0, şi a pierdut cu Belgia, scor 0-2.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax