EVENIMENT
VIDEO. Mistreți ATACAȚI de lupi într-o pădure de lângă Răchițele, în Cluj
O cameră montată montată pe un domeniu de vânătoare de lângă Răchițele, jud. Cluj, a surprins, în data de 4 ianuarie, atacul unei haite de lupi asupra unor mistreți.
În imagini se vede cum turma de porci, care avea și mai mulți godaci, se răspândește la apariția lupilor, însă aceștia reușesc să încolțească un purcel și să plece cu el.
VIDEO. Mistreți ATACAȚI de lupi într-o pădure de lângă Răchițele, în Cluj
Intervenția scroafei este tardivă.
Sursa video: Facebook Oficial Vânătorul Alpin
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Premieră la Cluj-Napoca: certificatele de căsătorie, emise și în format digital, din 2025. Emil Boc: Nu se mai pierde niciodată
Primarul Emil Boc a anunțat o premieră pentru administrația locală: începând cu luna ianuarie, Primăria Cluj-Napoca eliberează certificate de căsătorie și în format digital.
Această premieră marchează un nou pas în procesul de digitalizare a serviciilor de stare civilă, un angajament ferm al Primăriei Cluj-Napoca, după ce anul trecut au fost emise primele certificate de naștere digitale.
„Din 4 ianuarie, am reluat căsătoriile în Parcul Central, am oficiat deja primele căsătorii din acest an și premiera absolută pe care o avem este că emitem acum certificatul de căsătorie și în format digital. Oamenii semnează pe un pad, în format digital și rămâne computerizat în baza de date. Nu se mai pierde niciodată un asemenea certificat, poate fi preluat oricând de către Primărie, când trebuie adăugat la un document pe care îl depui la primărie. Se digitalizează și acest sistem”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.
Se păstrează și certificatul în format fizic
Conform primarului, cuplurile căsătorite vor primi și o versiune imprimată a certificatului, semnată olograf, dar semnătura digitală asigură păstrarea documentului într-un sistem informatic integrat, lucru menit să simplifice accesul cetățenilor la acte oficiale și să reducă birocrația.
„Vei primi în continuare și un certificat în mână, cu semnătura olografă a primarului, dar semnezi și digital pentru ca acesta să existe într-o bază de date în registrele tradiționale pe care le avem. Acest certificat imprimat se completează în fața soților, în momentul căsătoriei”, a mai arătat Emil Boc.
Primul certificat de naștere electronic, eliberat anul trecut
Primăria Cluj-Napoca a eliberat, în mai 2024, primul certificat de naștere semnat digital. Printr-un proiect cu finanțare europeană, Serviciul Stare civilă din municipiul Cluj-Napoca permite întocmirea actelor de stare civilă: naștere, căsătorie și decese în format electronic, inclusiv emiterea certificatelor.
În timp, toate serviciile de stare civilă vor fi digitalizate, astfel încât interacțiunea cetățenilor cu primăria să fie cât mai eficientă.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Primul an fără cozi la depunerea cererilor de parcare la Primăria Cluj-Napoca. Soluția municipalității
Soluția Primăriei Cluj-Napoca privind reglementarea modului de depunere a cererilor pentru parcare a dat roade, astfel că 2025 este primul an în care nu s-au mai înregistrat cozi la ghișeele instituției în prima zi lucrătoare.
Primăria clujeană anunțase încă de la sfârșitul anului trecut că s-au adoptat noi reguli pentru parcări, iar informația a fost postată și pe prima pagină a site-ului instituției.
”S-a modificat regulamentul de acordare a abonamentelor de parcare, prin urmare nu mai e necesar să se grăbească locuitorii municipiului pentru a depune cerere în prima zi din 2025 pentru a aglomera ghișeele de relații cu publicul.
Solicitările se pot depune oricând, pe tot parcursul anului atât online, cât și fizic și sunt valabile până la soluționare, nefiind necesară redepunerea anuală. Cererile depuse în anul 2024, care au primit răspuns că rămân în atenția Primăriei, rămân valabile până la soluționare, nemaifiind necesară depunerea unei noi cereri.
Prelungirea și achitarea abonamentelor pentru riverani se va efectua începând cu 8 ianuarie 2025 – online și din 13 ianuarie 2025 la ghișeele Primăriei.
Modificările Regulamentului pentru închirierea locurilor de parcare, garaje și copertine sunt prevăzute în HCL nr. 778/2024 și pot fi consultate aici: https://files.primariaclujnapoca.ro/2024/12/06/778.pdf”, arăta Primăria.
Au fost și câțiva neinformați
Miercuri dimineață nu era coadă la Centrul de Informații pentru Cetățeni de pe strada Moților, unde se preluau în fiecare an cererile pentru locurile de parcare.
Totuși, înainte de ora 8 au fost câțiva clujeni care s-au prezentat pentru a depune cererile sau pentru a plătit taxa de parcare care nu au aflat de anunțul primăriei și care au primit toate informațiile la fața locului și au plecat spre casele lor.
”În sfârșit s-a găsit o soluție să nu mai stea lumea la coadă cu noaptea în cap. Era chiar jenant ca în fiecare an, în prima zi lucrătoare, să stai la coadă la Primărie. Eu nu am internet, nu am aflat de anunțul primăriei și am venit până pe Moților, dar am primit toate informațiile și știu ce am ce făcut de aici înainte. Mă bucur că nu am mai stat la coadă”, a spus un bărbat pentru Cluj24.
EVENIMENT
VIDEO. Polițiștii clujeni, PROTEST în stradă. Nu mai primesc sporuri: Ne întoarcem în comunism
Aproape 100 de polițiști clujeni au ieșit în stradă să protesteze, nemulțumiți de faptul că Ordonanța trenuleț îi lasă fără sporurile pentru zilele lucrate în weekend și sărbătorile legale. Protestul a avut loc în fața Secției 4 de Poliție de pe strada Bucium.
Polițiștii pregătesc proteste mai ample, dacă drepturile căștigate legal nu le vor fi respectate.
Polițiștii clujeni, PROTEST în stradă. Nu mai primesc sporuri: Ne întoarcem în comunism
Aproape 100 de polițiști au ieșit la protest, cu pancarte pe care scria “Dreptate pentru noi, că muncim pentru voi”, “Cât credeți că mai rezistăm?”, “Nu mai umiliți polițiștii operativi” sau “Vrem salarizare, nu discriminare”.
Oamenii legii spun că pierd și până la 2.000 de lei la salariu și au familii de hrănit și rate la bănci de plătit.
“Polițiștii din cadrul IPJ Cluj sunt nemulțumiți de faptul că Ordonanța trenuleț privește neacordarea sprorurilor pentru zilele de weekend și sărbători legale lucrate. Nici munca suplimentară nu va mai fi plătită decât în cazuri speciale.
Vrem să solicităm sprijinul conducerii IPJ Cluj să se reglementeze acest aspect, iar polițiștii să fie plătiți corepunzător”, a declarat Andrei Bruchental, liderul de sindicat Europol Cluj.
Polițiștii pierd sume importante de bani
Andrei Bruchental spune că polițiștilor li se cere cel mai mult și au cele mai multe restricții.
“Cea mai mare bază se pune pe polițiștii care intervin la evenimente. Lucrăm în trei schimburi, în weekend și de sărbătorile legale, ni se cere tot mai mult și banii sunt tot mai puțini. O muncă gratuită înseamnă că ne întoarcem la comunism.
S-a ajuns să fie mai rău ca în 2008. Atunci, un polițist avea un salariu de 3,6 ori mai mare ca cel minim pe ecomomie, acum este de 1,3 ori mai mare. Ajungem să cerem bani împrumut. Toată lumea are rate, datorii… Noi vrem să ne desfășurăm activitatea cu demnitate, să nu fim influențați de unul sau de altul”, a mai spus liderul de sindicat.
Polițiștii vor continua protestele
Lorand Varga, agent șef principal spune că el va pierde peste 1.000 de lei pe lună, din cauza ordonanței Guvernului.
“Din acest motiv suntem nemultiumiți, solicitam să ni se plătească aceste drepturi. Vom respecta planificările, dar vom protesta, pașnic, încercând ne menținem aceleasi drepturi ca pănă acum”, a spus acesta.
Adrian Măruță, inspector de poliție, spune și el că polițiștii nu cer nicio mărire de salariu sau alte drepturi fa’ă de cele care le sunt conferite prin lege.
“Tragem un semnal de alarmă conducerii IPJ Cluj pentru polițiștii care lucrează în domeniul operativ. Au nevoie de drepturile lor, adică de plata acestor ore suplimentare la un grad de 75%”, a declarat acesta.
Conducerea IPJ Cluj a transmis că nu se mai primesc sporuri
Agentul principal de poliție, Raț Dan a declarat miercuri faptul că șefii IPJ Cluj au transmis că nu se va mai acorda acest drept.
“Aceste drepturi le-am primit în 2015 și după 10 ani am ajuns în situația de a ni se tăia. Oricum nu suntem plătiți 100%”, a spus el.
Polițiștii au începtul să scandeze “Muncim pe datorie, pe aproape minimul de econoimie” și să fluiere.
Ei spun că vor continua protestele și că cer doar drepturile care li se cuvin.
Polițiștii vor primi… zile libere
Andrei Bruchental, liderul de sindicat Europol Cluj, a discutat în timpul protestului cu conducerea IPJ Cluj, care a reiterat faptul că polițiștii nu vor fi recompensați cu bani, decât în anumite cazuri.
“Nu se vor plăti sâmbetele, duminicle și zilele libere legale, conform Codului Muncii, doar vor fi compensate cu timp liber corespunzător. Daca nu se vor putea compensa cu timp liber în 90 de zile, se va acorda un procent de 75% din salariu.
Asta in condițiile în care șefii care întocmesc planificarea au obligația să acorde zile libere în 60 de zile. Deci este o legislație peste alta. În cele din urmă, polițiștii, pentru timpul pe care îl vor petrece departe de familie, pentru liniștea cetățenilor, vor fi compensați cu timp liber în zile în care poate nici nu au nevoie. Nu știm de ce își doresc cei care decid ca polițistii să fie prost plătiți. De ce anumiți infractori o duc bine în tara asta, și polițiștii să fie săraci sau să nu se poată descurca de pe o zi pe alta, să nu-și permită să-și cumpere un apartament la Cluj-Napoca sau să-l plătească și după ce ies la pensie”, a declarat liderul de sindicat.
Acesta a atras atenție că este vorba de un bulgăre mic, care se va face tot mai mare. Liderul sindical speră să nu se ajungă, din nou, la situația din 2008 când au fost cazuri de suicid în rândul polițiștilor sau demisii.
“Nu vrem să se ajungă acolo, de aceea am venit să solicitam sprijinul IPJ Cluj să susțină polițiștii în acest demers. Vrem doar să se respecte drepturile prevăzute de lege”, a declarat Andrei Bruchental.
ADMINISTRAȚIE
„Liniuțe”, gălăgie și mizerie în parcarea Sălii Polivalente din Cluj-Napoca: „Plătim abonament, primim haos”
Un clujean a reclamat, pe platforma MyCluj a Primăriei, situația haotică din parcarea Sălii Polivalente, unde, potrivit acestuia, în fiecare seară au loc curse ilegale de mașini, gălăgie și se lasă mizerie.
Clujeanul, posesor al unui abonament pentru această parcare, și-a exprimat nemulțumirea legată de lipsa de reacție din partea autorităților.
„Vă rugăm insistent să luați măsuri pentru parcarea de la Sala Polivalentă în legătură cu ceea ce se întâmplă seară de seară cu liniuțe în interiorul parcării, gălăgie și o mizerie de nedescris lăsată în urmă.
„Plătim abonament, primim haos și mizerie”
Acesta mai subliniază că astfel de situații sunt inadmisibile într-un oraș european în 2025.
„Plătim abonament să ne știm mașinile în siguranță și primim în schimb haos și mizerie în fiecare noapte. Este inadmisibil așa ceva într-un oras cu pretenții de oraș european în 2025”, a mai spus acesta.
Sesizarea include și fotografii care ilustrează mizeria din parcare. Clujeanul a solicitat autorităților locale să intervină prompt pentru a rezolva aceste probleme și a asigura siguranța spațiului. Reclamația figurează momentan ca fiind „în lucru” pe platforma Primăriei.