Connect with us

CLUJ24 TV

VIDEO. Mihnea Măruță, îngrijorat că va câștiga Georgescu: Nu am încredere că nu va da foc realității odată ajuns la Cotroceni

Publicat


YouTube video

Cluj24 încearcă, după cum poate ați observat, să căutăm explicații la ceea ce (ni) se întâmplă în ultimele săptămâni. A fost profesorul Doru Pop, va fi profesorul și filosoful Aurel Codoban, dar și un susținător al lui Călin Georgescu, actorul și regizorul Emanuel Petran. Astăzi l-am avut ca invitat pe jurnalistul Mihnea Măruță la podcastul Contraste.

”Am încercat să-l provoc la o diagnoză, să obțin un răspuns la întrebarea care ne obsedează de zile bune: cum am ajuns aici? Răspunsurile, pentru că nu e doar unul, sunt multe, dar de bună seamă nu suficiente, fascinante și tulburătoare.

Dar dincolo de orice se va întâmpla duminică la urne, va rămâne, printre altele, pledoaria lui Mihnea Măruță pentru țara aceasta și limba română, adică ceea ce, cu siguranță, ar trebui să ne mai unească”, a spus realizatorul Florin Danciu.

Mai jos aveți câteva dintre ideile/afirmațiile din podcast.

Oamenii nu mai înțeleg încotro merge lumea

„Suntem în cel mai bun moment al istoriei noastre. Nu ne dăm seama și sper să nici nu aflăm în următoarele luni cât de bine ne este!”

„Suntem în niște organizații care, într-un fel, nu doar că ne protejează, ci și ne trag după ele. Dacă ne gândim la Uniunea Europeană, fără presiunea pusă de Uniunea Europeană pentru adaptarea instituțiilor, pentru ca să învățăm niște proceduri democratice și să mergem într-o anumită direcție. Românii n-ar face schimbările de capul lor.”

„Dar, în același timp, suntem într-un context mondial și aici este lucru pe care mulți din politicieni se feresc să-l spună, în care asistăm la un asalt al unei ideologii foarte ciudate, ca să nu zic altceva, care vrea să rescrie tot ceea ce știm despre trecut. Și mă refer, bineînțeles, la ideologia, așa zis, progresistă.”

„Aici cred că avem de-a face cu una dintre cauzele majore ale votului din acest an, de la prezidențiale, și anume faptul că oamenii nu mai înțeleg încotro merge lumea. Oamenii nu înțeleg cum am ajuns, de exemplu, să repunem în discuție termeni fundamentali precum, și e o dezbatere întreagă în Occident, ce este femeia și ce este bărbatul!”

„În momentul în care tu pui la îndoială bazele prin care oamenii percep realitatea, și anume limbajul, că despre limbaj vorbim, oamenii își pierd reperele. În momentul în care își pierd reperele, ei caută alte repere și atunci nu pot să le găsească decât întorcându-se în trecut. Pentru că viitorul este evident incert. Și atunci, întorcându-te în trecut, idealizezi trecutul.”

Ideologia progresistă

„Toate aceste atacuri asupra minții oamenilor creează, bineînțeles, un recul. Iar reculul ăsta, la nivel mondial, se numește mișcarea conservatoare-suveranistă, cum vrei tu să-i spunem.

Deci, după părerea mea, mai întâi a fost tentativa de a modifica felul în care oamenii înțeleg realitatea, care și ea, la rândul ei, este cu nuanțe, pentru că acolo, în America, de exemplu, există niște probleme pe care noi nu le avem și pe care nu le înțelegem și care s-a încercat să fie rezolvate prin această nouă ideologie.”

Statele Unite și Europa au adoptat aceste politici și dacă ne aducem în minte înainte de pandemie, temele nu erau cum să o ducă oamenii mai bine, ci temele erau cele preluate din America, cum să facem din mamă și tată, părinte 1 și părinte 2.”

„Ideologia progresistă a început după al doilea război mondial și generația Flower Power este generația în care ajung la apogeu profesori crescuți în propaganda sovietică și așa mai departe, marxism de tip american, marxism de tip francez și așa mai departe.

Deci oameni care, trăind în cea mai bună dintre lumi, își imaginau că Uniunea Sovietică și China sunt soluții pentru nedreptățile din lume. Deci sunt niște factori extrem de complecși, care vin de acum 70-80 de ani, care au fost, să zicem, însămânțați în universități în anii 60-70 și care au ajuns la germinație și la înflorire după ce a căzut cortina de fier.”

Oamenii nu înțeleg ce e inteligența artificială

„Votul pentru Georgescu se încadrează cumva într-un trend și american, acolo a câștigat Trump, dar și european, dar mai e și mimetismul românesc, care, din păcate, și aici trebuie să o spunem, rareori este capabil să producă viziuni originale. Propriul proiect de țară. Deci noi, pentru că suntem o națiune relativ recentă, mai degrabă preluăm modele.”

„Doar două treimi aș zice eu din populația României, cei care am rămas în țară, mai suntem dispuși să tragem, să ne educăm copii, să rămână, să ne imaginăm că putem avea o ȚARĂ, să nu ne gândim tot timpul la acest decalaj, ci să ne gândim la faptul că au murit niște milioane de oameni ca noi să putem vorbi această limbă, au murit niște milioane de oameni ca noi să avem o țară în aceste granițe și pentru asta merită să rămâi și să lupți mai departe!”

„Când zic mamă, tu știi la ce mă refer, când zic tată, tu știi la ce mă refer. Și dacă nu există această înțelegere comună a semanticii, noi nu ne mai putem înțelege și ne dăm unul în cap celuilalt. În momentul în care este atacată structura și semantica limbajului, toată realitatea este pervertită, e ca și cum mai pune fitile și bombe la temelia realității!”

„Asta se întâmplă de câțiva ani de zile. Oamenii nu înțeleg ce se întâmplă și sunt înspăimântați cu privire la viitor cu atât mai mult cu cât vin tot felul de semnale, de exemplu inteligența artificială pe care iară nu o înțeleg.”

Nu mai vor să fie generația de sacrificiu

„Adică, ce s-a întâmplat? Un fenomen incredibil. Noi nu mai stăm să vorbim, să ne întâlnim, să ieșim, să ne ducem la plimbare, să jucăm fotbal, să ne vedem, ci în momentul în care avem o secundă, scoatem telefonul și ne uităm ce a mai postat planeta, ca să scurtăm explicația.”

„Avem o rămânere în urmă reală, care ține de istoria și geografia acestei  țări, peste care vine o rămânere în urmă pe care ți-o induc rețelele sociale! Deci, tu ai senzația că ești de două ori de mâna a doua, iar la asta, și ajungem și la problemă, se adaugă al treilea factor extraordinar, trăiești într-o țară unde chiar ești de mâna a doua. De asta se plâng milioane de români emigranți din Occident, că nu sunt tratați cu demnitate, și-i firesc într-un fel.”

„Există ceea ce se numește un soi de nihilism de sine al românului. Noi nu ne iubim pe noi!”

„Oamenii vor să-și trăiască viața, nu mai există ceea ce pe vremuri se numea disponibilitatea pentru sacrificiu. Oamenii nu mai vor să fie generația de sacrificiu. Nu mai gândesc pe termen lung că copiilor mei le va fi mai bine, iar nepoților le va fi și mai bine. Oamenii vor să trăiască acum.”

Examen psihiatric pentru Președinție

„Mii și mii de tineri care ies din facultate, își imaginează că vor găsi job-ul vieții lor în primul loc în care se angajează. Și noi nu știm să le explicăm: cum să-ți poți imaginea așa ceva când unii dintre noi nu-și găsesc job-ul vieții nici la 50-60 de ani? Adică, totul e o încercare.”

„Nu știm ce se întâmplă cu copiii care petrec șapte ore, opt ore, nouă ore, zece ore, pe zi în rețele, bombardați de tot felul de informații și tot felul de ispite, să le spunem, pe care nu știu să le prelucreze și pe care își imaginează că le vor putea, într-un fel, împlini. Adică ți se induc tot felul de dorințe. Vreau să călătoresc, vreau să am, vreau să cumpăr, vreau să experimentez…”

„Cred că ar fi nevoie, ca în momentul în care ești acceptat să intri pe buletinul de vot să treci printr-un examen psihiatric. Nu ne putem permite, mai ales ca țară aflată unde suntem noi, ca la președinția României să ajungă o persoană cu grave probleme psihice.”

„Știi foarte bine porțile alea înalte de la casele săsești unde nu vezi nimic înăuntru, știi? Deci nu cred că e întâmplător întâmplătoare povestea asta. Klaus Iohannis vine dintr-o cultură în care nu se simte dator să dea explicații. Ceea ce a fost extrem de grav. Nu se potrivește cu așteptarea oamenilor. Oamenii așteaptă în special în România, care e o cultură paternalistă, să vină cel de sus și să îi conducă.”

Operațiune de digital marketing la alegeri

„Cred că în ultimele luni, cu apogeu în săptămânile de dinaintea campaniei, a existat o operațiune de digital marketing, așa se numește, în special pe TikTok în care niște grupuri înființate cu luni în urmă au fost activate și oamenilor li s-a transmis același mesaj, soluția salvatoare.”

„ Există milioane de români care sunt atât de supărați încât preferă să radă tot. Deci ăsta se numește nihilism în, să zicem, lucrările de specialitate. Este ceea ce a existat de exemplu în a doua parte a secolului XIX în Rusia. Să radem tot!”

„Cred, în continuare, că trebuie să stăm la masă, să vorbim. Chiar dacă eu nu sunt de acord cu tine, vreau să stau la masă și să aflu cum gândești. Și vreau să rămânem împreună în aceeași țară. Și vreau să avem în continuare o ȚARĂ și vreau să vorbim în continuare limba română. Și dacă se poate și să ne unim cu Republica Moldova.”

„Da, uite, alt paradox. Se mișcă, cum se zice în politică, se mișcă mai bine Maia Sandu decât Elena Lasconi. Mesajele pe care le transmite președintele unei alte țări poporului român sunt mai întemeiate și mai adecvate decât mesajele pe care le transmit politicienii români. Nu e trist și, pe de altă parte, fascinant că se întâmplă asta!”

Georgescu, caz psihiatric

„Sunt foarte îngrijorat pentru posibilitatea că va câștiga Călin Georgescu. De ce? Cred că e un caz psihiatric. Dincolo de ceea ce spune, nu am încredere că nu va da foc realității odată ajuns la Cotroceni. Deci nu va fi un om care unește pentru că va încerca să îi impună niște absurdități.”

„Aș numi și un soi de lipsă de simț istoric la PSD. Nu mai are de a face cu faptul că tu trebuie să rămâi la putere. Uneori istoria vine și îți bate la ușă și te întreabă, da sau nu? Tu ce decizi în acest caz? Adică e lipsă de simț istoric să spui, lăsăm oamenii să voteze cum vor.

Adoptă o poziție. Cunoști cel mai bine țara pentru că ai fost la putere. Ai partidul cu cele mai bune rădăcini în realitatea românească și atunci tu ești dator să transmiți un mesaj: cu A sau cu B. Da sau nu. Încotro? Noi și ai noștri să fim bine. Poate să explodeze realitatea, dar noi să fim bine. Să fim la masa negocierilor. Ori, s-ar putea să nu mai fi la masa negocierilor, tocmai din cauza că ai ales varianta greșită a istoriei!”

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Jandarmii clujeni în acțiune, de ziua lor. Demonstrații antitero, de arte marțiale sau cu câinii de serviciu

Publicat

De

jandarmii

Jandarmii clujeni au sărbătorit, marți, 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române printr-o ceremonie militaro-religioasă la sediul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, în cadrul căreia au fost prezentate demonstrații anti-tero, de arte marțiale sau cu câinii de serviciu.

Comandantul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj, col. Sebastian Clițan, a declarat că Jandarmeria este, azi, una dintre cele mai importante instituții a MAI, prezentă, întotdeauna, acolo ”unde este nevoie și unde este mai greu”.

”Dincolo de uniformele pe care le purtăm, jandarmii sunt fii și fiice ale acestui popor, sunt tați și părinți, frați și surori care înțeleg să acționeze pentru oameni și pentru binele acestora, dar și pentru respectarea legilor statului în care trăim.

(…) În urmă cu peste 100 de ani, Jandarmeria Ardeleană a fost înființată, aici, la Cluj.

Cele două unități din Cluj, Gruparea de Jandarmi Mobilă și Inspectoratul de Jandarmi Județean, execută o gamă largă de misiuni, începând cu asigurarea ordinii publice la evenimente de amploare, până la acțiuni desfășurate în sprijinul unor structuri specializate în combaterea crimei organizate”, a spus Clițan.

În cadrul evenimentului au fost prezentate demonstrații anti-tero, de arte marțiale și cu câini de serviciu.

La ceremonie au asistat, printre ații, mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, prefectul județului Cluj, Maria Forna, vicepreședinții Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan și Radu Rațiu, viceprimarul Dan Tarcea, șefi de servicii deconcentrate, rectori și foști comandanți ai Jandarmeriei clujene.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

Publicat

Radu Constantea, președinte U Cluj

După victoria echipei sale în derby-ul  Clujului, Radu Constantea, președintele Universității Cluj, a transmis că „U” „e cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv”, scrie GSP.

„Este o victorie extrem de importantă. Am început acest drum din Liga 4, în 2016 . Am parcurs un drum lung prin ligile inferioare. E o mare realizare că am câștigat 3 meciuri cu ei în acest sezon.

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

Am avut peste 23.000 de oameni la stadion. Mă bucur pentru fani. Cred că avem cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv. Încercăm să ne consolidăm poziția, să creștem de la an la an.

Neluțu Sabău a prelungit pe doi ani. Nu a fost foarte greu. Am stabilit anumite obiective, să creștem puțin nivelul. O să creștem și bugetul să ne consolidăm poziția în play-off. Noi avem nevoie de genul acesta de meciuri, cu mulți spectatori în tribune.

E prea mult titlul în 2 ani, nu avem un patron în spate. Noi creștem an de an. E greu să prindem din urmă echipe care au făcut mari investiții. Putem crește și încerca să atragem lângă noi oameni puternici financiar, dar oamenii sunt mai low-profile, nu vor să apară. Deci poate ar merge să atragem mai mulți investitori.

„Noi suntem de acord să renunțăm dacă se decide la nivel federal să se retragă această susținere din partea autorităților fizice”

E extrem de dificil să prindem cupele europene, sunt echipe mai puternice în față. Noi încercăm să câștigăm fiecare meci.

Am avut cheltuieli undeva la 36 de milioane de lei, venituri la 41-42 milioane de lei. Avem 12 milioane venite din subvenții de la autoritățile publice. Noi suntem de acord să renunțăm dacă se decide la nivel federal să se retragă această susținere din partea autorităților fizice.

Dar cred că ar fi probleme pentru anumite echipe de Liga 2. Noi am fi primii care am fi de acord. Noi suntem ONG, nu urmărim neapărat să facem profit”, a declarat Constantea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă. Un bărbat a făcut atac de panică

Publicat

De

Incendiu pe strada Cantonului

Un incendiu a izbucnit, marți, la o gheretă de pe strada Cantonului.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin pentru a lichida flăcările care au cuprins ghereta, care este folosită ca post de pază.

Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă

Flăcările s-au manifestat generalizat, au anunțat reprezentanții ISU Cluj. Un bărbat de aproximativ 40 de ani va fi evaluat medical, acesta suferind, la o primă evaluare, un atac de panică. La misiune iau parte o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

2 milioane de lei pentru valorificarea descoperirilor arheologice din Parcul I.L. Caragiale. A fost lansată licitația

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a demarat procedura de licitație pentru valorificarea descoperirilor arheologice găsite pe șantierul de modernizare a Parcului I.L. Caragiale și a străzii Octavian Petrovici.

Contractul, cu o valoare estimată de 2.000.000 lei fără TVA, vizează conservarea, restaurarea și expunerea descoperirilor într-un mod accesibil publicului. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 16 aprilie 2025.

Conceptul de expunere a vestigiilor istorice

Conform documentației tehnice, descoperirile arheologice vor fi integrate într-un spațiu de expunere deschis, amenajat într-o excavație circulară cu diametrul de 12 metri și o adâncime maximă de 4,5 metri. Aceasta va fi protejată printr-o balustradă metalică circulară, oferind vizitatorilor o perspectivă sigură asupra sitului istoric.

Lucrările vor include măsuri de restaurare și conservare a zidurilor expuse, folosind tehnici conforme cu statutul patrimonial al acestor descoperiri. Pentru stratul de călcare și stabilizarea zonei, se va folosi un strat de nisip stabilizat, așternut pe un suport de piatră spartă, asigurând astfel o bună permeabilitate.

Un alt element important al proiectului constă în păstrarea și marcarea la nivelul solului a traseului fostei incinte fortificate. Acesta va fi evidențiat printr-o fâșie de oțel pre-oxidat cu lățimea de 50 cm, montată pe toată lungimea parcului. Totodată, se va amenaja o alee de vizitare cu o lățime de 1,5 metri, realizată din același strat de nisip stabilizat, pentru a asigura coerența vizuală și funcțională cu restul aleilor din parc.

Modernizarea Parcului I.L. Caragiale, finalizată în 2024

Lucrările de reabilitare a Parcului I.L. Caragiale din Cluj-Napoca s-au încheiat în decembrie 2024, transformând acest spațiu într-o zonă modernă și prietenoasă cu mediul. Proiectul a inclus plantarea a 53 de arbori noi, precum și decopertarea și amenajarea Canalului Morii.

Proiectarea și execuția lucrărilor au fost realizate de asocierea Nord Conforest – SC Costin și Vlad Birou de Arhitectură SRL, valoarea totală a investiției ridicându-se la 24 de milioane de lei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate