EDUCATIE
VIDEO. Mașina solară a studenților de la UTCN, calificată în cursa de 3.000 de km în Australia. A trecut toate testele cu brio
Mașina solară cu 3 roți, construită de o echipă de studenți ai Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), a trecut cu brio toate testele și s-a calificat în cursa de 3.000 de kilometri din Australia care a început duminică.
”Este prima echipă din România care a ajuns să participle la această cursă”, a declarat pentru Cluj24 profesorul Călin Neamțu, unul dintre coordonatorii echipei.
Mașina, care are denumirea de Solis EV3, va străbate 3.000 de km din nordul Australiei, din orașul Darwin, până în sud, la Adelaide, și va fi condusă, pe rând, de 6 studenți ai UTCN.
Competiția World Solar Challenge se desfășoară în Australia în perioada 22-29 octombrie
Foto: World Solar Challenge
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Mai multe mașini au ieșit în decor, sâmbătă, în cadrul probelor de la Raliul Clujului, iar una s-a răsturnat, fiind vorba de echipaje românești și străine (Turcia+Lituania). Din fericire, toți piloții au scăpat nevătămați și nu a fost nevoie de intervenția medicilor. A fost înregistrat și un abandon din motive tehnice.
Din primele informații, incidentele au avut loc în timpul desfășurării autospecialei de la Dângău.
”Concurentul cu numărul 79, Cristian Ciubotea, a abandonat pe prima probă specială din cauza unei probleme tehnice la motor, iar echipajul 102 (Turcia & Lituania – n.a.) a avut o ieșire destul de violentă în decor, iar mașina a sărit într-o curte.
Toată lumea este în regulă, în afara oricărui pericol, nefiind nevoie de intervenția echipelor medicale”, a spus pentru Cluj24 ofițerul de presă al raliului, Cristian Oltean.
Vom reveni cu detalii.
Raliul Clujului a are loc sâmbătă și duminică, premierea urmând să aibă loc duminică la ora 13,30 pe esplanada de la Cluj Arena.
Startul festiv a fost dat vineri seara.
La raliu s-au înscris 73 de echipaje.

Poliția municipiului Turda a fost sesizată de către un bărbat de 72 de ani, taximetrist, cu privire la faptul că ar fi fost, vineri, victima unei infracțiuni comise de două persoane necunoscute.
”n dimineața zilei de 20 iunie a.c., acesta a preluat doi pasageri de sex masculin din zona străzii 22 Decembrie 1989 din municipiul Turda, cu destinația strada Calea Victoriei.
Ajunși la destinație, cei doi ar fi încercat să îl inducă în eroare pe bărbat și să nu plătească cursa, iar acesta și-ar fi dat seama. Astfel, cele două persoane ar fi devenit agresive și i-ar fi smuls bărbatului suma de 350 de lei, agresându-l”, au spus polițiștii de la IPJ Cluj.
În cauză, se desfășoară activități specifice pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a persoanelor implicate.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Oază de relaxare, liniște și parfum la ”Lavandă de pe Someș” în Bonțida. Ce pot face vizitatorii cât e ziua de lungă

Clujenii și nu numai sunt așteptați sâmbătă și duminică, dar și la sfârșitul săptămânii viitoare să petreacă o zi întreagă dacă vor sau măcar câteva ore într-o oază de relaxare, liniște și parfum în cultura de lavandă din Bonțida, ”Lavandă pe Someș”, a familiei Livia și Traian Morar.
Vizitatorii sunt primiți de gazde cu sirop de lavandă, trandafir și soc, autorizat și preparat prin metoda la rece la fața locului, dar și cu plăcinte pe lespede de piatră, pregătite de o gospodină din Măguri-Răcătău.
”Așteptăm vizitatorii de la răsăritul până la apusul soarelui să petreacă momente relaxante într-o oază de liniște și parfum în cultura de lavandă de la Bonțida. Avem băncuțe, umbreluțe, dar pot sta și pe terasa casei să se bucure de priveliște.
Și să facă fotografii instagramabile ”, a spus Traian Morar pentru Cluj24.
Intrarea este liberă, cu condiția ca cei care trec pragul „Lavandei pe Someș” să nu plece cu mâna goală, putând să cumpere produse precum buchete și săculeți cu lavandă, săpunuri, ulei, lumânări, parfum de mașină sau sticle cu sirop.
De menționat că siropul de lavandă produs de familia Morar se vinde și în lanțul de magazine Profi din Cluj-Napoca.
”Lavandă pe Someș” a fost înființată în anul 2016 și ocupă o suprafață de 25 de ari în comuna Bonțida.
EVENIMENT
FOTO. Toxiinfecție alimentară după ce a mâncat la un restaurant din Cluj-Napoca. ”Simțeam că îmi dau stomacul afară”

Un clujean reclamă că a făcut toxiinfecție alimentară după ce a comandat mâncare la restaurantul Cucina Turea de pe strada Ion Rațiu din municipiul Cluj-Napoca.
Gheorghe Kalman a povestit că în după amiaza zilei de marti, 10 iunie, a servit în restaurant 2 preparate: salată burrata si ceafă Uruguay cu sos trufe si pireu, pentru care a plătit 155 de lei.
”În jurul orei 1 dimineata (10-11) iunie am inceut sa ma simt foarte rau. Dureri abdonimale, varsaturi si diaree. Am avut cateva seturi de diaree si varsaturi, inclusiv miercuri. Marti dimineata, am cerut un control direct de la Direcția Sanitar-Veterinară și penru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj pentru a descoperi o potentiala cauza a imbolnavirii mele.
In cursul zilei de 10 iunie, eu nu am mai mancat nimic avand aceste simptome.
În rasunsul celor de la DSVSA, s-a constatat prin buletinul de analize ”nesatisfacator” privind Enterobacteriaceae care reprezintă o familie de bacterii care cuprinde 28 de genuri, dintre care 23 sunt implicate în patologia umană. Aceasta familie contine salmonela, ecolici, etc, bacterii care provoaca gastro enterocolita.
Datorita procesului de nerespectare a protocolului de igiena (manipulare, depozitare, etc), cei de la restaurant au contaminat mancarea comandata de mine”, a spus clujeanul.
Conform protocolului medical, acesta a respectat cele 48 ore pentru a vedea evolutiei starii sale de sanatate si s-a tratat acasa cu medicamente care nu au fost gratuite, astfel că a reusit ca miercuri sa se mai redreseze, nefiind, însă, complet vindecat de toxinfectie alimentara.
Simțeam că îmi dau stomacul afară
”Imi este greu sa va redau in cuvinte felul in care m-am simtit primele 24 ore. Cu mana pe suflet, va spun ca asemenea simptome nu am mai experimentat niciodata. Efectiv, la un moment dat, simteam ca imi dau stomacul afara. Pentru mine va asigur fara nicio tenta de exagerare ca a fost o experienta traumatizanta fizic si psihic.
Nu stiam ce se intampla cu mine, ma simteam dezorientat, ma simteam lipsit de putere, imi venea sa dorm, dar nu puteam sa dorm, asta era si mai frustrant pentru mine.
Chiar daca situatia nu a durat mai mult de 48 ore, intensitatea experientei avute a fost una traumatizanta.
Simptomele incep la circa 6 ore dupa ce ai fost expus. Bineinteles ca pe loc nu am simtit nimic, nici nu aveam cum, dar nici nu am mancat tot din farfurie. Am simtit ca este o mancarea grea, corpul meu cumva a simtit ceva si nu am terminat preparatul principal”, a precizat Kalman.
Amendă de la DSVSA Cluj
În urma controlului efectuat la restaurant, inspectorii DSVSA Cluj au constatat deficiențe de manipulare a produselor alimentare, nefiind respectate normele/ cerințele de manipulare din Regulamentul CE 825/ 2004 și au aplicat o amendă de 10.000 de lei.
Urmare a rezultatului ”nesatisfăcător” în ceea ce privește analizezele pentru Enterobacteriaceae, restaurantul va fi reverificat de inspectorii DSVSA Cluj.