Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. Interviu Dan Alexe, după lansarea noii sale cărți la Cluj. Scrisă imobilizat la pat, „din răzbunare”. Ce mai pune la cale

Publicat


Scriitorul, lingvistul și cineastul Dan Alexe a lansat, joi seara, la Librăria Humanitas de pe strada Universității din Cluj-Napoca, noua sa carte, „Babel. La început a fost cuvântul”, în cadrul unui dialog cu Claudiu Turcuș, prodecan al Facultății de Teatru și Film (UBB), urmat de o sesiune de autografe și un interviu acordat Cluj24 despre procesul redactării cărții imobilizat la pat, despre relația dintre lingvistică, filosofie și istorie, precum și relația sa cu limbile străine, de la cum a început totul, la noile descoperiri despre care nu a mai dezvăluit nimic anterior.

„E o carte de relativizare. Limbile indo-europene nu sunt cele mai importante, nu sunt superioare, dar sunt un exemplu interesant de limbi exotice. Din afară, au o complexitate inutilă – genurile masculin și feminin induc în eroare străinii, cu atât mai mult cu cât diferă de la o limbă la alta, spre exemplu.

Apoi, majoritatea limbilor de pe planetă nu au articole. Greaca și l-a creat după Homer, cele slave nu au nici azi. Europa e un depozit de limbi excentrice, exotice și chiar extrem de arhaice, uneori.

Cele asiatice sunt extrem de erodate și lucioase, iar relativizarea limbilor e importantă pentru a înțelege locul nostru pe planetă”, a spus autorul.

O carte răzbunătoare: „Vreau să arăt că e ușor să înveți o limbă”

În urma discuției dintre el și Turcuș, s-a conturat o descriere mai amplă a cărții, despre care au spus că este una deconstructivă, împotriva miturilor privind înțelegerea limbajului, care abordează structuralismul limbilor, „răzbunând generații de copii care au fost descurajați sau umiliți de profesori și colegi pentru lipsa talentului de a învăța o limbă”, aceasta din urmă fiind miza noii apariții.

„Lumea e binevoitoare. Insistența pe pronunție, pe accent, a distrus generațiile. Vreau să arăt că e ușor să înveți o limbă”, explicat Alexe.

whatsapp image 2023 02 09 at 19.34.09

Întrebări și răspunsuri cu autorul: Nicio Biblie nu a fost tradusă corespunzător

Un participant era curios ce crede acesta despre progresul inteligenței artificiale, în contextul textelor care pot fi redactate fără implicarea unui om.

„Va putea imita și va ajunge la un grad înalt de sofisticare, dar nu va înlocui omul”, opinează Alexe, argumentând că inteligența artificială nu percepe nuanțele, valențele exprimării.

Întrebat care este cea mai pertinentă sau adecvată traducere a Bibliei, acesta a răspuns că niciuna.

„Mereu a fost tradusă literal, cuvânt cu cuvânt, deci superficial, aplatizând limbile creștinilor. Traducerile sunt identice structural, niciuna nu e satisfăcătoare, sunt greșeli de interpretare.

Eu am o pasiune pentru traducerea lui Gala Galaction, e de o frumusețe profetică, uneori are violențe verbale pe care Biserica nu vrea să le vadă”, a spus Alexe.

În mod paradoxal, ar spune mulți, el este ateu.

„Ne naștem atei. Copilul nu are idei religioase, i se bagă în cap. În schimb, mă pasionează creștinismul, mă pricep mai bine decât mulți teologi și sunt, instituțional, un specialist în misticismul Islamic, am un master luat la Paris, doar că nu mi-am terminat doctoratul.

Sunt singurul specialist în Islam mistic cecen și am făcut filme documentare despre sufism, cu multe ceremonii de transă, colective și din Caucaz, și din Pakistan, dar cele mai impresionante sunt din Balcani, unde e singura ramură de Islam care promovează muzica”, a spus acesta, pentru Cluj24.

whatsapp image 2023 02 09 at 19.34.09 (4)

Interviu. Totul a început cu un cal

Autorul fost înclinat spre studiul limbilor străine de la o vârstă fragedă.

„Din copilărie, când învățasem să scriu și făceam benzi desenate, am vrut să denumesc un personaj, un cal, <<Nihaha>> și mi-am dat seama că nu pot să-l reprezint în română exact așa cum se auzea, că există o sonoritate care nu e doar cea decupată de litere.

Apoi, într-un reportaj despre republicile sovietice în revista <<Cutezătorii>>, am fost fascinat de lanțul de nume, constatând că în fiecare stat se vorbește altă limbă, iar asta mi-a stârnit o uriașă curiozitate.

În același timp, am citit de foarte mic Biblia, pentru că bunicul meu era țârcovnic la biserică, era cel care ajuta preotul să tragă clopotele, să mute scaunele, să bea vinul. Era un om credincios, autentic, care nu a încercat niciodată să mă convertească, deși eram de mic ateu, dar am citit mitul Babel și m-a impresionat ideea că oamenii aceia trebuiau să găsească într-o zi, două, un alt limbaj. Și, într-adevăr, așa se creează limbile creole, ceea ce numim lingua franca”, povestește Dan Alexe.

whatsapp image 2023 02 09 at 19.34.09 (1)

Fluent în peste 10 limbi. Ani de studiu pentru un film

Pasiunea a crescut odată cu el, astfel că, purtat de val prin călătorii în jurul lumii, la fiecare film documentar pe care l-a făcut a petrecut mult timp, „uneori chiar 3 ani”, pentru a învăța limbile, astfel încât să nu folosească niciodată un traducător.

„Se falsifică mesajul. E ca într-o relație amoroasă”, glumește el.

În prezent, vorbește fluent între 12 și 15 limbi.

„Dacă vrei să treci la un nivel superior, trebuie să înțelegi cum funcționează diferite structuri. Limbile de pe planetă se împart în câteva modele, nu pot fi prea multe. Diversitatea lexicală e infinită, vocabularul poate avea sute de mii de cuvinte, dar ca tipologii, nu vorbim nici măcar de o duzină.

O vreme am fost subjugat de o teorie care acum s-a demonstrat ca fiind falsă. Se numea <<behaviorism>> și se referea la faptul că percepem lumea în funcție de limba pe care o vorbim. Total fals, dar o anumită coeziune culturală e, într-adevăr, dată de limba vorbită, dovedită de ritmul în care se converg limbile. Celor din Balcani le-a luat secole.

Când vedem diferența uriașă între slava veche și bulgara de azi ne dăm seama cât de mult a durat ca această limbă să își creeze un articol hotărât, să-l pună la urmă. Fonetica s-a uniformizat, de asemenea”, explică Alexe.

whatsapp image 2023 02 09 at 19.34.09 (2)

Acolo unde filosofia, istoria și lingvistica se întâlnesc: „Te trimite la esență”

Întrebat dacă există limbi pe care și-ar fi dorit să le știe, dar nu le-a învățat încă, a răspuns afirmativ, motivând că acestea nu reprezintă preocupările lui imediate.

„M-am apucat acum câțiva ani de chineză, japoneză, am rămas la un stadiu banal de comunicare limitată, de comandat ceva la restaurant, dar poarta e deschisă. Aici trebuie să accentuez că nici măcar nu e nevoie să înveți multe cuvinte dintr-o limbă.

De exemplu, în limbile popoarelor musulmane, știi din start că o treime din vocabular îți e cunoscută deja. Sunt cuvinte care se regăsesc sistematic în toate”, indică el.

Acolo unde filosofia, istoria și lingvistica se întâlnesc

În toate limbile bantu, același cuvânt („nyama”) desemnează și carnea și animalele din pădure, arată un concept filosofic. Te trimite la istoria cea mai înspăimântătoare, la esență.

Există o relație și între lingvistică și arheologie. Arheologii au comis erori de judecată îngrozitoare, ducând la o falsificare a istoriei, chiar fără să vrea, fiindcă imaginau o legătură între anumite vase și o limbă vorbită. Nu au luat în considerare comerțul sau faptul că unii oameni imitau, pur și simplu.

Un exemplu flagrant e dat de Eliade, când a fost creat Muzeul Satului la București. Au adus meșteri din toată România, evident, oameni care nu fuseseră niciodată la oraș. Când etnologii s-au întors, au descoperit cu oroare că ei începuseră să imite elemente unii de la alții pentru că le plăceau. La fel și cu armamentul.

În Caucaz, cultura materială e atât de uniformă, încât te-ai aștepta ca toată lumea să vorbească aceeași limbă, când se vorbesc, de fapt, zeci de limbi, deși poartă aceleași haine, mănâncă aceeași mâncare, și așa mai departe. Cum ar fi, peste 100 de ani, să spună arheologii că aici era o comunitate solidă, uniformă? De-aia insist ca teoria asta să fie demolată”, evidențiază el.

whatsapp image 2023 02 09 at 19.34.08

Carte scrisă imobilizat la pat: „A fost afectat sistemul nervos, dar, din fericire, nu mai sus de gât”

Astfel de secrete sunt integrate și în „Babel. La început a fost cuvântul”, care pe care a scris-o în aproximativ jumătate de an, între lunile mai și septembrie, imobilizat la pat.

„Zăceam pe spate, eram accidentat. A trebuit să fac o operație la niște vertebre și probabil că doctorul mi-a atins măduva. M-am trezit o legumă absolută și mi-a luat luni de zile să mă pot spăla pe cap, să mă întorc pe-o parte, să mănânc.

A fost afectat sistemul nervos, dar, din fericire, nu mai sus de gât. Capul e intact. Neparadoxal, nu mi-a afectat nici degetele atât de tare, am putut să scriu la calculator.

Dar de semnat nu mă puteam semna, de aceea nu am fost la târgul de carte de la București, nu aveam cum să semnez. De altfel, pixul nu îl țin cum l-am ținut azi la autografe și nici kilogramele nu erau acestea, dar am pus pe mine de la lipsa de mișcare”, dezvăluie Alexe.

Descoperiri controversate: „Nu vorbesc despre asta de obicei, mă consideră lumea nebun”

Va merge la București pentru a face câte 2 ore pe zi de recuperare și va primi un aparat cu șocuri electrice pentru a-i stimula mușchii. Dar drumul în carieră se duce mai departe de cel către București. În prezent, activitatea literară e pregnantă, are alte cărți la care lucrează, iar pe lângă literatură, a avansat mult în analizarea și decriptarea limbii etrusce.

„Nu e o limbă descifrată, nu e cunoscută deși există circa 15 mii de inscripții etrusce. Ba chiar erau mai numeroase decât cele latine până în secolul II î.Hr., pentru că latinii au luat de la ei moda și majoritatea cunoștințelor, iar alfabetul pe care noi îl numim latin era, de fapt, etrusc.

Există un text masiv cu o istorie fascinantă, ai zice că e inventată. E numit Liber Linteus și hazardul istoriei a vrut ca un contingent roman din Egipt să fi plecat lăsând acolo un text religios masiv, scris pe pânză, iar cărțile în vremea aia erau suluri care se derulau pe două bețe, cu pânză, ca o bandă de magnetofon.

Localnicii, găsind textul, – nu știm în ce circumstanțe – l-au folosit ca să înfășoare o mumie. Un mileniu și jumătate mai târziu, un nobil croat s-a dus în Egipt să cumpere mumii, că voia el să le ia acasă. Desfășurând-o pe aceea, primii 10-20 de ani a crezut că ar fi cartea morților, până și-a dat seama că e un ritual religios în etruscă – dat fiind că are nume cunoscute de zei.

Lucrez la asta de mult timp, nu vorbesc despre subiect de obicei, mă consideră lumea nebun. Important e să identifici tipologia limbii, iar după ce o plasezi într-un sistem cunoscut, înțelegi că X face o acțiune cu Y și așa mai departe, apoi vei descoperi care e separarea între fraze și ajungi mai aproape de text. Deși sunt cunoscute de un secol, nu s-a avansat, atât de opacă e etrusca, dar eu cred că am găsit ceva”, împărtășește Dan Alexe.

Și totuși, cine e Dan Alexe și ce face?

Despre acesta se pot spune multe și tot nu vor încăpea pentru a rezuma activitatea sa. Născut în 1961, e un scriitor, cineast, lingvist și călător, care a băut cu generalul Dudaev și cu ultimii evrei din Afganistan, a făcut reportaje despre războaiele din Balcani, a filmat documentare în Caucaz și în Asia Centrală, a predat jurnalismul la Kabul și a trăit în confrerii mistice musulmane.

„Iată, în fine, un film în care afganii ne fac să murim de râs“, a scris Charlie Hebdo despre Cabală la Kabul, filmul multipremiat al lui Dan Alexe.

A publicat teatru în România, texte despre Joyce și despre Cecenia în Franța, dar și cronici turistice în Croația. În 2014 (reed. 2021, revăzut și adăugit) i-a apărut la Humanitas volumul de proză scurtă „Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase”, iar în 2015, tot la Humanitas (reed. 2021, revăzut și adăugit), volumul de eseuri culturale „Dacopatia și alte rătăciri românești”.

Locuiește la Bruxelles, unde se ocupă, printre altele, de descifrarea limbii etrusce. Dacă îi bateți adresa pe Google Maps, o să-l vedeți citind în balcon, cu un pahar de vin în mână. Blogul său, intitulat Dan Alexe’s Flea Market, este foarte urmărit în mediile culturale din România.

Acesta poate fi urmărit și pe Facebook, pe Instagram, iar videoclipurile sale de pe YouTube se pot viziona cu un click aici.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Daisy

    februarie 11, 2023 la 10:49 am

    Nu pot vizualiza video-ul, este doar un scurt clip de 20 de secunde. E o gluma? De ce ati scris in titlu ca e vorba de un video? Oricum, multumim pentru interviu, ma voi multumi cu cel scris.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Fotolii de masaj pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Licitație pentru închirierea spațiilor

Publicat

fotoliu masaj

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj organizează la jumătatea lunii mai o licitație publică pentru închirierea de spații comerciale destinate amplasării unor fotolii pentru masaj.

Reprezentanții aeroportului au arătat că, în total, este nevoie de 5 astfel de fotolii de masaj pentru relaxarea pasagerilor.

Două fotolii ar trebui amplasate în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, parter, zona restricționată, salon VIP , spațiul având o suprafață de 2 mp, unul în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale Schengen parter, zona restricționată, al patrulea în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Schengen etaj, zona restricționată, lângă Business Lounge, iar ultimul tot în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Non-Schnegen etaj, zona restricționată, lângă camera tehnică.

Deschiderea ofertelor la licitație va avea loc în 15 mai la ora 9, la sediul Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj,

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujul „în verde”. Noile spații pietonale și parcuri, magnet pentru clujeni

Publicat

De

Weekendul și vremea frumoasă i-au scos din casă pe clujeni, care s-au îndreptat spre noile parcuri și pietonale amenajate de Primărie.

Clujenii se bucură de vremea caldă în aer liber, iar principalele atracții sunt zonele recent reamenajate. Fie că vorbim de malurile Someșului, de spațiile pietonale din centru sau de Parcul Feroviarilor, noile spații verzi sunt „magnet” pentru localnici.

Clujul, îmbrăcat în „verde”

Cu ocazia sărbătorii de Florii, primarul Emil Boc s-a adresat clujenilor, cărora le-a transmis urări de sănătate, pace și bucurie. În postarea pe rețelele de socializare, edilul a publicat și o serie de fotografii care surprind frumusețea orașului, „îmbrăcat” în verde crud.

„Cu ocazia Sărbătorii Floriilor, vă transmit urări de sănătate, pace și bucurie! Această zi specială, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, să vă aducă speranță și reînnoire.

Să petreceți aceste momente alături de cei dragi, să vă bucurați de renașterea naturii și să primiți cu inimile deschise binecuvântările acestei primăveri La mulți ani și o primăvară plină de flori și lumină!”, a transmis primarul Emil Boc.

Redăm mai jos câteva dintre fotografii:

Noi spații pietonale pe străzile Universității și M. Kogălniceanu

Parcul Feroviarilor

Malurile Someșului, în cartierul Grigorescu

Citește mai departe

EVENIMENT

Prefectura Cluj: Stare de alertă pe str. Uliului. Pot fi afectate rețele de utilități. Ce măsuri se iau

Publicat

De

Alunecările de teren de pe strada Uliului nu pun în pericol construcțiile din zonă „până la acest moment”, a arătat Prefectura Cluj, însă există riscul ca rețelele edilitare să fie afectate. S-a decis declararea stării de alertă în zonă. 

Instituția Prefectului Județul Cluj a informat duminică, referitor la alunecarea de teren de vineri noapte, că locuințele de pe strada Uliului nu sunt puse în pericol în acest moment, însă rețelele edilitare au fost afectate parțial sau total.

„Conform Notei Tehnice de Constatare nr. 290 / 27.04.2024 privind rezistența mecanică și de stabilitate, s-a constatat că alunecările de teren de tip retrogresiv, rapid nu pun în pericol, până la acest moment, construcțiile din aval de drum, dar există riscul ca rețelele edilitare să fie afectate”, transmite Instituția Prefectului Cluj.

A fost declarată stare de urgență în zona afectată

Ținând cont de nota de constatare a expertizei geotehnice realizate de Geodesign SRL, prefectul Clujului, Irina Munteanu, a declarat stare de alertă în zona afectată, se mai arată în comunicat.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca a emis Hotărârea nr. 8 din 27.04.2024, care prevede următoarele:

  • Declararea stării de alerta pe strada Uliului în zona afectată de alunecări de teren;
  • Închiderea circulației auto pe str. Uliului pe tronsonul afectat de alunecarea de teren;
  • Semnalizarea corespunzătoare a zonei afectate de alunecarea de teren;
  • Asigurarea permanenței cu echipaje ale poliției locale;
  • Identificarea unor rute alternative de acces. În situația în care soluția identificată presupune  realizarea unor lucrări de amenajare, se mandatează RADP să intervină în regim de urgență pentru amenajarea acesteia pe raza municipiului, cu asigurarea de resurse financiare în vederea implementării acestor lucrări;
  • În situația în care ruta alternativă identificată depășește raza administrativ-teritorială a municipiului Cluj-Napoca, va fi sesizat în regim de urgență Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Rețelele edilitare, afectate parțial sau total

Astăzi, comisia de specialitate a desfășurat verificări, constatând următoarele:

  • pe o lungime de cca. 20-30 metri se constată alunecarea taluzului care a produs cedarea carosabilului și dislocarea fundației drumului (fiind afectată banda stângă în totalitate și o mare parte din banda dreaptă a străzii pe sensul de urcare);
  • se constată afectarea parțială sau totală a rețelelor edilitare (apă, canal, gaz);
  • se constată blocarea căilor de acces pe ambele sensuri (de la nr. 90).

Măsuri pentru refacerea drumului

Tot astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, reunit online în ședință extraordinară, a emis Hotărârea nr. 3 pentru stabilirea următoarelor măsuri pentru remedierea situației din teren:

„Art. 1 Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca va dispune în regim de urgență, potrivit procedurilor legale în vigoare, măsurile și acțiunile necesare pentru înlăturarea efectelor produse de alunecarea de teren de pe strada Uliului nr. 90, pentru refacerea obiectivelor de infrastructură și eliminarea unor potențiale pericole pentru populație și bunurile acesteia.

Art. 2

(1) Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul nemijlocit al autorităților publice locale din comuna Florești, va stabili varianta ocolitoare de acces auto, necesară pentru riverani și pentru asigurarea serviciilor medicale de urgență și pompieri, eliminând astfel izolarea zonei afectate de alunecarea de teren;

(2) Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj va identifica în regim de urgență, posibilii proprietari/administratori de teren de pe traseul rutei ocolitoare stabilite;

(3) Comitetului Local pentru Situații de Urgență  al municipiului Cluj-Napoca va dispune măsurile și acțiunile necesare pentru delimitarea, semnalizarea și securizarea perimetrului afectat.

Furnizorii de utilități vor monitoriza perimetrul

Art. 3 Furnizorii de utilități respectiv societatea DELGAZ Grid S.A., Sucursala Cluj-Napoca – Distribuție Energie Electrică România și Compania de Apă Someș S.A., vor asigura monitorizarea permanentă a perimetrului afectat pentru preîntâmpinarea oricărui incident care ar putea pune în pericol viața și sănătatea populației și a bunurilor acesteia, măsura urmând a fi ridicată odată cu revenirea la normalitate a situației din teren.

Art. 4 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj va sprijini, ori de câte ori este necesar, autoritățile administrației publice locale din municipiul Cluj-Napoca, iar Instituția Prefectului Județul Cluj va iniția, dacă va fi nevoie, demersurile legale corespunzătoare către structurile centrale de decizie pentru rezolvarea problemei apărute.

Art. 5 Cu comunicarea dispozițiilor prezentei hotărâri celor interesați se încredințează Secretariatul tehnic permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj”, se mai arată în comunicat.

Citește mai departe

CULTURA

Ce entități primesc finanțare nerambursabilă de la CJ Cluj? Cea mai mare sumă, peste 3 milioane de lei, merge la Culte

Publicat

Finanțare nerambursabilă de la CJ Cluj pentru sute de entități

Sute de asociații primesc și anul acesta finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean Cluj. Cea mai mare sumă, peste 3 milioane de lei, este alocată parohiilor din județ.

Consiliul Județean Cluj sprijină activitatea a sute de ONG-uri, asociații și parohii din județ, prin finanțări nerambursabile în valoare de aproape 6 milioane de lei. Cea mai mare parte din sumă merge spre Culte (3 milioane de lei), Sport (un milion de lei) și de Cultură și Tineret (câte 900.000 de lei fiecare).

Listele urmează să fie aprobate în ședința Consiliului Județean de luni, 29 aprilie.

Peste 3 milioane de lei pentru Culte

Potrivit documentelor publicate pe site-ul forului județean, suma de 3.050.000 lei alocată pentru Culte se împarte astfel:

  • Ortodox – 2.210.000 lei;
  • Reformat – 375.150 lei;
  • Romano-Catolic – 151.935 lei;
  • Greco-Catolic – 129.600 lei;
  • Penticostal – 87.000 lei;
  • Baptist și Adventist – 60.235 lei;
  • Unitarian – 35.380 lei.

Peste un milion de lei pentru cluburile de fotbal din județ

Suma de 1.050.000 lei este alocată anul acesta de Consiliul Județean sectorului Sport. Cele mai mari sume merg spre Clubul Sportiv Universitatea Cluj și Asociația Club Sportiv U-BT Cluj – câte 100.000 lei. Asociația Sportivă Fotbal Club Universitatea Cluj primește 80.000 lei.

Sume considerabile mai primesc și Academia de fotbal Luceafărul Cluj-Napoca (35.000 lei), Clubul Sportiv Luceafărul Cluj-Napoca (35.000 lei) și Asociația Club Sportiv „Academia de Fotbal Viitorul Cluj” (35.000 lei).

Cinematica TIFF, Festivalul Dumitru Fărcaș și Jazz in the Park, în topul alocărilor pentru Cultură

Consiliul Județean Cluj alocă 900.000 de lei pentru evenimente din sectorul cultural. Cele mai mari sume merg spre Cinemateca TIFF – 25.000 lei, Festivalul Dumitru Farcaș – 25.000 lei, Jazz in the Park, editia a XII-a – 20.000 lei și Zilele Culturale Maghiare din Cluj – Ediția a XV-a – 20.000 lei.

Printre evenimentele cu cele mai mari alocări se mai numără Festivalul Național de teatru pentru elevi „Cezara”  Ediția I (16.500 lei), Lecții din trecut pentru prezent și viitor Colegiul Național Emil Racoviță (15.000 lei) și Zilele Maghiare din țara Călatei (15.000 lei).

Aceeași sumă – 900.000 de lei – este alocată și pentru domeniul Tineret. Cele mai mari finanțări merg spre Olimpiada satelor din România (16.500 lei), FC Unirea Dej – Juniorii de azi, Campionii de mâine (20.000 lei) și Concursul Interjudețean de matematică „Marian Țarină” Colegiul Național „Emil Racoviță” (13.000 lei).

Consiliul Județean Cluj a înregistrat până în 15 martie cererile pe proiectele finanțate din fonduri nerambursabile, fiind înregistrat un adevărat record.

Astfel, au fost înregistrate aproximativ 970 de cereri pentru toate cele patru domenii de interes, respectiv culte, cultură, tineret și sport, sumele solicitate fiind de aproape 75 de milioane de lei față de un fond total alocat de doar 6 milioane de lei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax