Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. Interviu Dan Alexe, după lansarea noii sale cărți la Cluj. Scrisă imobilizat la pat, „din răzbunare”. Ce mai pune la cale

Publicat


Scriitorul, lingvistul și cineastul Dan Alexe a lansat, joi seara, la Librăria Humanitas de pe strada Universității din Cluj-Napoca, noua sa carte, „Babel. La început a fost cuvântul”, în cadrul unui dialog cu Claudiu Turcuș, prodecan al Facultății de Teatru și Film (UBB), urmat de o sesiune de autografe și un interviu acordat Cluj24 despre procesul redactării cărții imobilizat la pat, despre relația dintre lingvistică, filosofie și istorie, precum și relația sa cu limbile străine, de la cum a început totul, la noile descoperiri despre care nu a mai dezvăluit nimic anterior.

„E o carte de relativizare. Limbile indo-europene nu sunt cele mai importante, nu sunt superioare, dar sunt un exemplu interesant de limbi exotice. Din afară, au o complexitate inutilă – genurile masculin și feminin induc în eroare străinii, cu atât mai mult cu cât diferă de la o limbă la alta, spre exemplu.

Apoi, majoritatea limbilor de pe planetă nu au articole. Greaca și l-a creat după Homer, cele slave nu au nici azi. Europa e un depozit de limbi excentrice, exotice și chiar extrem de arhaice, uneori.

Cele asiatice sunt extrem de erodate și lucioase, iar relativizarea limbilor e importantă pentru a înțelege locul nostru pe planetă”, a spus autorul.

O carte răzbunătoare: „Vreau să arăt că e ușor să înveți o limbă”

În urma discuției dintre el și Turcuș, s-a conturat o descriere mai amplă a cărții, despre care au spus că este una deconstructivă, împotriva miturilor privind înțelegerea limbajului, care abordează structuralismul limbilor, „răzbunând generații de copii care au fost descurajați sau umiliți de profesori și colegi pentru lipsa talentului de a învăța o limbă”, aceasta din urmă fiind miza noii apariții.

„Lumea e binevoitoare. Insistența pe pronunție, pe accent, a distrus generațiile. Vreau să arăt că e ușor să înveți o limbă”, explicat Alexe.

whatsapp image 2023 02 09 at 19.34.09

Întrebări și răspunsuri cu autorul: Nicio Biblie nu a fost tradusă corespunzător

Un participant era curios ce crede acesta despre progresul inteligenței artificiale, în contextul textelor care pot fi redactate fără implicarea unui om.

„Va putea imita și va ajunge la un grad înalt de sofisticare, dar nu va înlocui omul”, opinează Alexe, argumentând că inteligența artificială nu percepe nuanțele, valențele exprimării.

Întrebat care este cea mai pertinentă sau adecvată traducere a Bibliei, acesta a răspuns că niciuna.

„Mereu a fost tradusă literal, cuvânt cu cuvânt, deci superficial, aplatizând limbile creștinilor. Traducerile sunt identice structural, niciuna nu e satisfăcătoare, sunt greșeli de interpretare.

Eu am o pasiune pentru traducerea lui Gala Galaction, e de o frumusețe profetică, uneori are violențe verbale pe care Biserica nu vrea să le vadă”, a spus Alexe.

În mod paradoxal, ar spune mulți, el este ateu.

„Ne naștem atei. Copilul nu are idei religioase, i se bagă în cap. În schimb, mă pasionează creștinismul, mă pricep mai bine decât mulți teologi și sunt, instituțional, un specialist în misticismul Islamic, am un master luat la Paris, doar că nu mi-am terminat doctoratul.

Sunt singurul specialist în Islam mistic cecen și am făcut filme documentare despre sufism, cu multe ceremonii de transă, colective și din Caucaz, și din Pakistan, dar cele mai impresionante sunt din Balcani, unde e singura ramură de Islam care promovează muzica”, a spus acesta, pentru Cluj24.

whatsapp image 2023 02 09 at 19.34.09 (4)

Interviu. Totul a început cu un cal

Autorul fost înclinat spre studiul limbilor străine de la o vârstă fragedă.

„Din copilărie, când învățasem să scriu și făceam benzi desenate, am vrut să denumesc un personaj, un cal, <<Nihaha>> și mi-am dat seama că nu pot să-l reprezint în română exact așa cum se auzea, că există o sonoritate care nu e doar cea decupată de litere.

Apoi, într-un reportaj despre republicile sovietice în revista <<Cutezătorii>>, am fost fascinat de lanțul de nume, constatând că în fiecare stat se vorbește altă limbă, iar asta mi-a stârnit o uriașă curiozitate.

În același timp, am citit de foarte mic Biblia, pentru că bunicul meu era țârcovnic la biserică, era cel care ajuta preotul să tragă clopotele, să mute scaunele, să bea vinul. Era un om credincios, autentic, care nu a încercat niciodată să mă convertească, deși eram de mic ateu, dar am citit mitul Babel și m-a impresionat ideea că oamenii aceia trebuiau să găsească într-o zi, două, un alt limbaj. Și, într-adevăr, așa se creează limbile creole, ceea ce numim lingua franca”, povestește Dan Alexe.

whatsapp image 2023 02 09 at 19.34.09 (1)

Fluent în peste 10 limbi. Ani de studiu pentru un film

Pasiunea a crescut odată cu el, astfel că, purtat de val prin călătorii în jurul lumii, la fiecare film documentar pe care l-a făcut a petrecut mult timp, „uneori chiar 3 ani”, pentru a învăța limbile, astfel încât să nu folosească niciodată un traducător.

„Se falsifică mesajul. E ca într-o relație amoroasă”, glumește el.

În prezent, vorbește fluent între 12 și 15 limbi.

„Dacă vrei să treci la un nivel superior, trebuie să înțelegi cum funcționează diferite structuri. Limbile de pe planetă se împart în câteva modele, nu pot fi prea multe. Diversitatea lexicală e infinită, vocabularul poate avea sute de mii de cuvinte, dar ca tipologii, nu vorbim nici măcar de o duzină.

O vreme am fost subjugat de o teorie care acum s-a demonstrat ca fiind falsă. Se numea <<behaviorism>> și se referea la faptul că percepem lumea în funcție de limba pe care o vorbim. Total fals, dar o anumită coeziune culturală e, într-adevăr, dată de limba vorbită, dovedită de ritmul în care se converg limbile. Celor din Balcani le-a luat secole.

Când vedem diferența uriașă între slava veche și bulgara de azi ne dăm seama cât de mult a durat ca această limbă să își creeze un articol hotărât, să-l pună la urmă. Fonetica s-a uniformizat, de asemenea”, explică Alexe.

whatsapp image 2023 02 09 at 19.34.09 (2)

Acolo unde filosofia, istoria și lingvistica se întâlnesc: „Te trimite la esență”

Întrebat dacă există limbi pe care și-ar fi dorit să le știe, dar nu le-a învățat încă, a răspuns afirmativ, motivând că acestea nu reprezintă preocupările lui imediate.

„M-am apucat acum câțiva ani de chineză, japoneză, am rămas la un stadiu banal de comunicare limitată, de comandat ceva la restaurant, dar poarta e deschisă. Aici trebuie să accentuez că nici măcar nu e nevoie să înveți multe cuvinte dintr-o limbă.

De exemplu, în limbile popoarelor musulmane, știi din start că o treime din vocabular îți e cunoscută deja. Sunt cuvinte care se regăsesc sistematic în toate”, indică el.

Acolo unde filosofia, istoria și lingvistica se întâlnesc

În toate limbile bantu, același cuvânt („nyama”) desemnează și carnea și animalele din pădure, arată un concept filosofic. Te trimite la istoria cea mai înspăimântătoare, la esență.

Există o relație și între lingvistică și arheologie. Arheologii au comis erori de judecată îngrozitoare, ducând la o falsificare a istoriei, chiar fără să vrea, fiindcă imaginau o legătură între anumite vase și o limbă vorbită. Nu au luat în considerare comerțul sau faptul că unii oameni imitau, pur și simplu.

Un exemplu flagrant e dat de Eliade, când a fost creat Muzeul Satului la București. Au adus meșteri din toată România, evident, oameni care nu fuseseră niciodată la oraș. Când etnologii s-au întors, au descoperit cu oroare că ei începuseră să imite elemente unii de la alții pentru că le plăceau. La fel și cu armamentul.

În Caucaz, cultura materială e atât de uniformă, încât te-ai aștepta ca toată lumea să vorbească aceeași limbă, când se vorbesc, de fapt, zeci de limbi, deși poartă aceleași haine, mănâncă aceeași mâncare, și așa mai departe. Cum ar fi, peste 100 de ani, să spună arheologii că aici era o comunitate solidă, uniformă? De-aia insist ca teoria asta să fie demolată”, evidențiază el.

whatsapp image 2023 02 09 at 19.34.08

Carte scrisă imobilizat la pat: „A fost afectat sistemul nervos, dar, din fericire, nu mai sus de gât”

Astfel de secrete sunt integrate și în „Babel. La început a fost cuvântul”, care pe care a scris-o în aproximativ jumătate de an, între lunile mai și septembrie, imobilizat la pat.

„Zăceam pe spate, eram accidentat. A trebuit să fac o operație la niște vertebre și probabil că doctorul mi-a atins măduva. M-am trezit o legumă absolută și mi-a luat luni de zile să mă pot spăla pe cap, să mă întorc pe-o parte, să mănânc.

A fost afectat sistemul nervos, dar, din fericire, nu mai sus de gât. Capul e intact. Neparadoxal, nu mi-a afectat nici degetele atât de tare, am putut să scriu la calculator.

Dar de semnat nu mă puteam semna, de aceea nu am fost la târgul de carte de la București, nu aveam cum să semnez. De altfel, pixul nu îl țin cum l-am ținut azi la autografe și nici kilogramele nu erau acestea, dar am pus pe mine de la lipsa de mișcare”, dezvăluie Alexe.

Descoperiri controversate: „Nu vorbesc despre asta de obicei, mă consideră lumea nebun”

Va merge la București pentru a face câte 2 ore pe zi de recuperare și va primi un aparat cu șocuri electrice pentru a-i stimula mușchii. Dar drumul în carieră se duce mai departe de cel către București. În prezent, activitatea literară e pregnantă, are alte cărți la care lucrează, iar pe lângă literatură, a avansat mult în analizarea și decriptarea limbii etrusce.

„Nu e o limbă descifrată, nu e cunoscută deși există circa 15 mii de inscripții etrusce. Ba chiar erau mai numeroase decât cele latine până în secolul II î.Hr., pentru că latinii au luat de la ei moda și majoritatea cunoștințelor, iar alfabetul pe care noi îl numim latin era, de fapt, etrusc.

Există un text masiv cu o istorie fascinantă, ai zice că e inventată. E numit Liber Linteus și hazardul istoriei a vrut ca un contingent roman din Egipt să fi plecat lăsând acolo un text religios masiv, scris pe pânză, iar cărțile în vremea aia erau suluri care se derulau pe două bețe, cu pânză, ca o bandă de magnetofon.

Localnicii, găsind textul, – nu știm în ce circumstanțe – l-au folosit ca să înfășoare o mumie. Un mileniu și jumătate mai târziu, un nobil croat s-a dus în Egipt să cumpere mumii, că voia el să le ia acasă. Desfășurând-o pe aceea, primii 10-20 de ani a crezut că ar fi cartea morților, până și-a dat seama că e un ritual religios în etruscă – dat fiind că are nume cunoscute de zei.

Lucrez la asta de mult timp, nu vorbesc despre subiect de obicei, mă consideră lumea nebun. Important e să identifici tipologia limbii, iar după ce o plasezi într-un sistem cunoscut, înțelegi că X face o acțiune cu Y și așa mai departe, apoi vei descoperi care e separarea între fraze și ajungi mai aproape de text. Deși sunt cunoscute de un secol, nu s-a avansat, atât de opacă e etrusca, dar eu cred că am găsit ceva”, împărtășește Dan Alexe.

Și totuși, cine e Dan Alexe și ce face?

Despre acesta se pot spune multe și tot nu vor încăpea pentru a rezuma activitatea sa. Născut în 1961, e un scriitor, cineast, lingvist și călător, care a băut cu generalul Dudaev și cu ultimii evrei din Afganistan, a făcut reportaje despre războaiele din Balcani, a filmat documentare în Caucaz și în Asia Centrală, a predat jurnalismul la Kabul și a trăit în confrerii mistice musulmane.

„Iată, în fine, un film în care afganii ne fac să murim de râs“, a scris Charlie Hebdo despre Cabală la Kabul, filmul multipremiat al lui Dan Alexe.

A publicat teatru în România, texte despre Joyce și despre Cecenia în Franța, dar și cronici turistice în Croația. În 2014 (reed. 2021, revăzut și adăugit) i-a apărut la Humanitas volumul de proză scurtă „Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase”, iar în 2015, tot la Humanitas (reed. 2021, revăzut și adăugit), volumul de eseuri culturale „Dacopatia și alte rătăciri românești”.

Locuiește la Bruxelles, unde se ocupă, printre altele, de descifrarea limbii etrusce. Dacă îi bateți adresa pe Google Maps, o să-l vedeți citind în balcon, cu un pahar de vin în mână. Blogul său, intitulat Dan Alexe’s Flea Market, este foarte urmărit în mediile culturale din România.

Acesta poate fi urmărit și pe Facebook, pe Instagram, iar videoclipurile sale de pe YouTube se pot viziona cu un click aici.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Daisy

    februarie 11, 2023 la 10:49 am

    Nu pot vizualiza video-ul, este doar un scurt clip de 20 de secunde. E o gluma? De ce ati scris in titlu ca e vorba de un video? Oricum, multumim pentru interviu, ma voi multumi cu cel scris.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului

Publicat

tuberculoza

Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.

Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul tulpinilor care au devenit rezistente la tratamentele obișnuite. Mai mult, ei au reușit să identifice medicamente care pot ataca exact acest punct slab.

Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului

„Este o descoperire crucială în contextul în care infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică”, explică dr. Matthew McNeil, coordonatorul studiului.

„În prezent, opțiunile de tratament sunt foarte limitate pentru pacienții infectați cu astfel de bacterii rezistente”.

Cercetătorii sunt optimiști că noua metodă ar putea fi folosită nu doar pentru tuberculoză, ci și pentru alte boli infecțioase care au devenit rezistente la antibiotice.

„Dacă gândim diferit când vine vorba de dezvoltarea noilor medicamente, putem găsi soluții viabile pentru a opri această problemă”, subliniază dr. McNeil.

Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.

Care e situația la Cluj

„Până în trimestrul 3 din 2024 inclusiv, numărul cazurilor noi și recidive de tuberculoză înregistrate în jud. Cluj a fost de 109, comparativ cu anul 2023 când numărul cazurilor a fost 170, această cifră cuprinzând și trimestrul 4 din 2023”, a precizat pentru Cluj24 Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen

Publicat

schengen

Austria se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces deplin la Spațiul Schengen. Autoritățile de la Viena vor să renunțe la dreptul de veto în ceea ce privește controalele la frontierele terestre ale celor două țări, potrivit Financial Times.

România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie. De asemenea, guvernele din București și Sofia au sporit securitatea la granițele lor, iar cererile de azil și numărul de migranți ilegali au scăzut, potrivit FT care citează surse. De aceea, Austria vrea să renunțe la dreptul de veto asupra aderării depline a României și Bulgariei la zona de călătorie fără granițe Schengen, deschizând calea pentru ca ambele țări să devină membre cu drepturi depline.

Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen

România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie ceea ce a dus la suspendarea controalelor la frontierele aeriene și maritime. Controalele la frontierele terestre au rămas din cauza poziției Austriei. Între timp poziția s-a modificat, iar Viena pare să fie pregătită să ridice interdicția. Anunțul ar putea fi făcut vineri, la Budapesta, la o întâlnire a miniștrilor de interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria.

Aderarea la Schengen trebuie să fie oficializată la următoarea reuniune a miniștrilor de interne din UE, programată pentru 12 decembrie. Acest lucru ar permite ridicarea tuturor restricțiilor începând de anul viitor.

Citește mai departe

EVENIMENT

PSD, garanția creșterii veniturilor românilor. Salariul mediu va ajunge la 2.600 de euro până în 2029, iar pensia, la 810 euro

Publicat

Partidul Social Democrat (PSD) se angajează să crească nivelul de trai al românilor printr-un program ambițios, susținut de investiții masive și politici economice adaptate.

În următorii cinci ani, PSD își propune să transforme România în cea mai puternică economie din sud-estul Europei în următorii cinci ani. Candidații PSD Cluj la alegerile parlamentare au prezentat miercuri, într-o conferință de presă, principalele ambiții ale partidului pentru următorul mandat.

PSD, garanția creșterii veniturilor românilor

Obiectivele-cheie ale programului PSD prevăd creșterea PIB-ului/cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare la 90% din media Uniunii Europene în următorii cinci ani și la 100% din media UE în următorii zece ani.

Programul propune investiții publice record: 120 de miliarde de euro planificate pentru următorii patru ani. Acestea vor contribui și la creșterea puterii de cumpărare, prin creșterea salariului mediu brut până la 2.600 de euro/lună și a salariului minim brut până la 1.300 de euro pe lună până în 2029.

Totodată, pensia medie va atinge 810 euro/lună, iar pensia minimă, 415 euro/lună, tot până în 2029.

PSD propune reindustrializarea României

Alexandru Cordoș, liderul PSD Cluj și candidat la Senat, a subliniat că partidul și-a demonstrat de-a lungul timpului capacitatea de a identifica resursele necesare pentru îmbunătățirea nivelului de trai.

„Ne propunem să avem investiții majore în infrastructură, să reindustrializăm România, toate acestea conducând la creșterea veniturilor. Avem proiecte pentru tineri, pentru familii, pentru sistemul de sănătate, pentru sistemul educațional. Garanția că aceste lucruri se vor întâmpla este faptul că Partidul Social Democrat va avea majoritatea parlamentară, va avea contribuția semnificativă la activitatea guvernamentală și candidatul nostru pentru funcția de președinte, Marcel Ciolacu, va sta umăr la umăr președintele cu guvernul României, pentru realizarea acestor obiective”, a declarat Alexandru Cordoș.

Politici pentru combaterea discrepanțelor sociale

Remus Lăpușan, candidat la Camera Deputaților, atrage atenția asupra importanței unei reglementări juste a salariului minim și pensiilor.

„Trebuie să fim atenți la salariul minim pe economie, la pensia minimă pe economie, să le creștem, pentru a nu exista discrepanțe sociale, pentru a exista un minim de venit pentru fiecare locuitor al acestei țări. În același timp, trebuie să ne gândim și la cei care își doresc mai mult. Aici, ca exemplu, cel mai bun indicator de reglementare este salariul minim pe economie, care în acest moment este 3.700 de lei, care o să crească treptat. Pentru a nu avea probleme legate de exodul forței de muncă, trebuie să avem grijă ca acest salariu să fie în concordanță cu puterea de cumpărare și cu nevoile pe care le are un angajat în viața de zi cu zi”, a arătat Lăpușan.

Investiții în producția de alimente și siguranța alimentară

La rândul său, Ionel Oleleu, candidat la Camera Deputaților, a pus accent pe sprijinirea fermierilor și producției locale, cu scopul de a reduce importurile și a stabiliza prețurile alimentelor.

„Ne dorim creșterea veniturilor în special în mediul rural, creșterea veniturilor fermierilor și susținerea producției pentru prețuri mici, competitive la consumatorul final. Pentru a scădea în perioada următoare costurile cu hrana trebuie să avem alimente în cantitate suficientă și sigure din punct de vedere al siguranței alimentelor. Avem sectoare câteva sectoare unde astăzi suntem importatori, cum ar fi carne de porc, legume și fructe Programul lui Marcel Ciolacu își propune în perioada următoare investiții masive în ceea ce privește industria de procesare, fie că vorbim de produse alimentare de origine non-animală sau de produse de origine animală”, a spus Oleleu.

„Peste 80% din creșterile veniturilor s-au întâmplat în timpul guvernării PSD”

Adina Marinca, de asmenea candidat la Senat, subliniază că PSD a fost responsabil pentru majoritatea creșterilor de venituri din ultimii ani.

„Vreau să subliniez un lucru pe care nu l-am văzut foarte des în spațiul public, și anume că peste 80% din creșterile veniturilor, mă refer la pensii și la salariul minim, s-au întâmplat în timpul guvernării Partidului Social Democrat. În acest program de guvernare, vorbim despre creșterea salariului minim brut, despre creșterea salariului mediu brut, despre indexarea pensiilor anual, pentru a asigura stabilitate. Nu putem să vorbim despre creșteri de venituri fără să vorbim despre dezvoltarea economică și cred că avem nevoie de politici economice care să vizeze investiții masive și de predictibilitate fiscală”, a transmis Marinca.

Programul PSD promite să livreze o creștere economică sustenabilă și să asigure o distribuție echitabilă a veniturilor, consolidând poziția României în regiune.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. DEALERI prinși și imobilizați de polițiști în timp ce vindeau DROGURI în Turda. Unul era arestat la domiciliu

Publicat

De

Dealeri droguri prinși în flagrant delict la Cluj

Doi bărbați de 24 și 37 de ani au fost prinși în flagrant delict când încercau să vândă droguri la Turda.

Cei doi au fost imobilizați și încătușati de polițișii care au găsit asupra lor substanțe psihoactive destinate consumatorilor din Cluj. Unul dintre ei era arestat la domiciliu.

DEALERI prinși și imobilizați de polițiști în timp ce vindeau DROGURI în Turda

Procurorii DIICOT Alba Iulia au dispus miercuri, 20 noiembrie, reținerea celor doi tineri, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

În sarcina inculpatului de 24 de ani s-a reținut și comiterea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

Prinși cu droguri în mașină
 și imobilizați de polițiști

Măsurile au fost luate după ce în seara de marți, 19 noiembrie, aceștia au fost prinși în flagrant în Turda, având asupra lor, în scopul comercializării cantitatea de 312,5 grame de substanță psihoactivă – 2-MMC.

Din materialul probator administrat în cauză a reieșit faptul că, pe parcursul anului 2024, inculpatul de 24 de ani a procurat, deținut și vândut droguri de mare risc sub formă de substanță cristalină (4CMC) către consumatori de pe raza județului Alba, iar în  luna noiembrie a deținut și comercializat substanță psihoactivă 2MMC, către consumatori din județul Cluj.

 

Era în arest la domciliu, dar vindea droguri în Turda

Potrivit DIICOT, inculpatul în vârstă de 37 de ani este recidivist, acesta fiind judecat în stare de arest la domiciliu pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Dealeri droguri prinși în flagrant delict

Tot astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Alba cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia.
 Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj „Alexandru Vaida Voievod”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax